ΜΑΘΕ ΠΟΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΡΙΟΧΟΡΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

ΜΑΘΕ ΠΟΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΡΙΟΧΟΡΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

Μια νέα έρευνα, που διεξήγαγαν Έλληνες επιστήμονες, έδειξε ότι τα άγρια χόρτα της μεσογειακής φύσης είναι ιδιαίτερα αντιοξειδωτικά, χαρίζοντας έξτρα προστασία στην καρδιά. Θέλετε να μάθετε ποια είναι;
Ένας από τους πιο ξεχωριστούς Έλληνες σεφ, με διεθνή αναγνώριση και αρκετά βραβεία, ο Γιάννης Μπαξεβάνης, που έτυχε να γνωρίσω πριν από μερικά χρόνια, είναι ο άνθρωπος που ανέδειξε τα χόρτα της ελληνικής φύσης στις συνταγές του.

Τον είπαν τρελό, όταν για πρώτη φορά τόλμησε να αντικαταστήσει στα πιάτα του το φουαγκρά και το μοσχαρίσιο φιλέτο με τα άγρια χόρτα της Κρήτης. Δεν θα κρύψω ότι κι εγώ το είχα σκεφτεί, όταν με παρότρυνε να μαζεύω τα αγριόχορτα που φύτρωναν ακόμη και σε οικόπεδα της πόλης.

«Στην Κρήτη ανακάλυψα θησαυρούς: οι γιαγιάδες στα βουνά γνωρίζουν ακόμα την καταπληκτική τοπική χλωρίδα. Μου εμπιστεύτηκαν τη γνώση τους και σήμερα αυτά τα βότανα είναι μέρος της μαγειρικής μου: μολόχα, ραδίκι, τσουκνίδα, το κάθε χόρτο έχει τη δική του θεραπευτική και γευστική αξία, τα παραθαλάσσια χόρτα επίσης: το κρίταμο, με την ιδιαίτερη του γεύση, ταιριάζει πολύ με τα θαλασσινά και λίγο ούζο …» είχε πει σε συνέντευξή του.

Αντιοξειδωτικά χόρτα

Σήμερα, μία ακόμη επιστημονική έρευνα, έρχεται να τον δικαιώσει αναφορικά με τη θρεπτική αξία των ελληνικών χόρτων. Και λέμε «μία ακόμη», επειδή έχουν προηγηθεί αρκετές που υπογραμμίζουν τη σημασία της μεσογειακής διατροφής. Άλλωστε, η μεσογειακή διατροφή που βασίζεται στη χορτοφαγία αναγνωρίζεται ως η πλέον θεραπευτική διατροφή που μπορεί να προλάβει διάφορες ασθένειες.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε από ομάδες Ελλήνων επιστημόνων και συγκεκριμένα το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το εργαστήριο του καθηγητή Λ. Σκαλτσούνη από τη Φαρμακευτική Αθηνών, αξιολόγησε τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες 6 εκχυλισμάτων μεσογειακών βρώσιμων χόρτων και απέδειξε ότι μπορεί να αποτρέψουν ασθένειες που σχετίζονται ειδικά με βλάβη του ενδοθηλίου.

Τι έδειξε η έρευνα
Η ανάλυση της χημικής σύνθεσης των εκχυλισμάτων έδειξε ότι η συνολική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες κυμαινόταν σε πολύ υψηλά επίπεδα – οι κύριες πολυφαινόλες που εντοπίστηκαν στα εκχυλίσματα ήταν η κουερσετίνη, η λουτεολίνη, το καπταρικό οξύ, τα ισομερή καφεοϋλικινικού οξέος και το κιχωρικό οξύ.

Οι πολυφαινόλες είναι πολύ ισχυρά προστατευτικά μόρια με πολύτιμη αντιοξειδωτική δράση και τις βρίσκουμε κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα και λαχανικά. Παρέχουν προστασία από καρδιακές παθήσεις, μειώνουν τη φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, αποτρέπουν τον σχηματισμό θρόμβων αίματος και βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου.

Αντιοξειδωτικά χόρτα

Τα 3 πιο πλούσια σε πολυφαινόλες χόρτα φάνηκε ότι είναι το ραδίκι, το σταμναγκάθι και το γαϊδουράγκαθο (που καταναλώνεται συνήθως με τη μορφή εκχυλίσματος) τα οποία αύξησαν το αντιοξειδωτικό μόριο της γλουταθειόνης σε σημαντικό ποσοστό στα ανθρώπινα ενδοθηλιακά κύτταρα.

Πώς τα χόρτα βοηθούν τον οργανισμό
Να πούμε εδώ ότι η γλουταθειόνη είναι μία από τις σημαντικότερες και πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες στον οργανισμό μας. Είναι μια οργανική χημική ένωση, που μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός από μόνος του και δεν έχει νόημα να τη λάβει ως συμπλήρωμα, διότι την αποβάλλει. Η γλουταθειόνη έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες, δρώντας εναντίον των ελεύθερων ριζών, παραγόντων που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και ενισχύουν τη δημιουργία φλεγμονής.

Το ενδοθήλιο, από την άλλη, είναι ένα σύνθετο και οργανωμένο σύνολο κυττάρων, το οποίο καλύπτει τα λεμφαγγεία και τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένου του στρώματος της καρδιάς που ονομάζεται ενδοκάρδιο. Απελευθερώνει ουσίες που ελέγχουν την αγγειακή χαλάρωση και συστολή καθώς και ένζυμα που ελέγχουν την πήξη του αίματος και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Καθώς η λειτουργία του ευθύνεται για ασθένειες όπως η αρτηριοσκλήρυνση, η υπέρταση, η θρόμβωση και η αγγειίτιδα, καταλαβαίνει κανείς γιατί οι αντιοξειδωτικές ουσίες των συγκεκριμένων χόρτων είναι ευεργετικές για την υγεία και τη μακροζωία.

Τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά
O Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και ένας εκ των ερευνητών, ανέφερε: «Τα άγρια ελληνικά χόρτα είναι 10 φορές πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά από κάθε άλλο φυτικό του πλανήτη», συστήνοντας ιδανικά να καταναλώνουμε ένα πιάτο 2 φορές την εβδομάδα.

Όσον αφορά τη συλλογή και τη συντήρησή τους, «είναι σημαντικό να μην τα αφαιρούμε από το χώμα με σκαλιστήρι, αλλά να σκύβουμε και προσεκτικά να τα κόβουμε 1-2 εκατοστά πάνω από το χώμα, με κοφτερό μαχαιράκι και πάντα συλλέγοντας μόνο όσα πρόκειται να μαγειρέψουμε. Εξάλλου, τα βλασταράκια τους είναι αυτά που έχουν απορροφήσει την περισσότερη ηλιοφάνεια και έχουν γίνει πιο θρεπτικά και νόστιμα. Τα χόρτα κρατάνε πολλές μέρες στο ψυγείο, διπλωμένα σφιχτά σε εφημερίδα».

www.ow.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr