Οι λύσεις για να σταματήσουν να πέφτουν τα μαλλιά στην εμμηνόπαυση (επίσης: αδύναμη τρίχα και καλπάζουσα αραίωση).

Οι λύσεις για να σταματήσουν να πέφτουν τα μαλλιά στην εμμηνόπαυση (επίσης: αδύναμη τρίχα και καλπάζουσα αραίωση).

Δεν είναι περίεργο που πολλές γυναίκες βιώνουν απώλεια μαλλιών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χωρίς να κατανοούν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των ορμονών της εμμηνόπαυσης και της τριχοφυΐας. Ωστόσο, είμαστε εδώ σήμερα για να ρίξουμε φως σε ένα πολύ πραγματικό, πολύ κοινό και πολύ σημαντικό θέμα: την τριχόπτωση στην εμμηνόπαυση.

Η τριχόπτωση που μπορεί να συμβεί κατά την εμμηνόπαυση δεν προκαλείται από έναν μόνο παράγοντα, αν και οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο. Αυτό το είδος τριχόπτωσης είναι πολυπαραγοντικό και πολύπλοκο – κι αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που μπορεί συναισθηματικά να είναι τόσο απογοητευτικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται. 

Όταν μια γυναίκα  μπαίνει στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης αρχίζουν να ποικίλλουν και τελικά να μειώνονται. «Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μειώσεις σε αυτές τις δύο ορμόνες συμβάλλουν στην τριχόπτωση, επειδή παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των μαλλιών και στη διάρκεια του χρόνου που τα μαλλιά παραμένουν στη φάση ανάπτυξης ή αναγέννησης», επιβεβαιώνει ο βιοϊατρικός γιατρός, ειδικός μαλλιών και ιδρυτής της περιποίησης μαλλιών. μάρκας Alodia Isfahan Chambers-Harris, Ph.D. 

“Η μείωση αυτών των ορμονών μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση των ανδρογόνων. Τα ανδρογόνα μπορεί να συρρικνώσουν τον θύλακα της τρίχας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αραίωση των μαλλιών “, προσθέτει. Έτσι, ακόμα κι αν δεν παρατηρήσετε σημαντική πτώση, η σταδιακή αραίωση μπορεί επίσης να συνδεθεί με την εμμηνόπαυση.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην τριχόπτωση που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση.
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, οι ορμόνες δεν είναι ο μόνος λόγος που μπορεί να εμφανίσετε απώλεια μαλλιών κατά την εμμηνόπαυση.

1 .
Στρες
Η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια στρεσογόνα περίοδος – είναι μια είσοδος στο άγνωστο και ακολουθούν σωματικές αλλαγές μαζί με το κύμα μεταβαλλόμενων ορμονών μέρα με τη μέρα.

Επιπλέον, το άγχος και η τριχόπτωση συνδέονται ανεξάρτητα από τις ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Στην πραγματικότητα, η τριχόπτωση από το στρες έχει το δικό της όνομα: telogen effluvium 1 .

«Η τελογενής εκροή είναι ένα είδος τριχόπτωσης που συμβαίνει αφού ένα άτομο υποστεί άγχος στο σώμα ή στο μυαλό του, όπως απώλεια αγαπημένου προσώπου, απώλεια εργασίας, υψηλός πυρετός, χειρουργική επέμβαση ή απότομη ορμονική αλλαγή» σύμφωνα με τον  πιστοποιημένο δερματολόγο Hadley King, MD.

2 .
Ηλικία
«Καθώς μεγαλώνουμε, παρατηρείται μειωμένη πυκνότητα μαλλιών και αποδυνάμωση ή αραίωση του στελέχους της τρίχας», δήλωσε η νοσοκόμα δερματολογίας Jodi LoGerfo, Ph.D. . Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η ανάπτυξη των μαλλιών επιβραδύνεται με την ηλικία των 2 ετών , έως ότου κάποια στιγμή, οι θύλακες σταματούν να μεγαλώνουν εντελώς τα μαλλιά.

Με άλλα λόγια: Το να χάνετε σταδιακά τρίχες και να αισθάνεστε αραίωση είναι απολύτως φυσιολογικό με την ηλικία, είτε δεν έχετε ξεκινήσει την εμμηνόπαυση ακόμα είτε  έχετε τελειώσει την πιο έντονη περίοδο της .

Σκεφτείτε το σαν τις ρυτίδες που προκαλούνται από την ηλικία: Σίγουρα μπορείτε να κάνετε το καθήκον σας για να ενθαρρύνετε πιο σφριγηλό δέρμα, αλλά είναι πρακτικά αδύνατο να μην έχετε ούτε μια ρυτίδα καθώς μεγαλώνετε—το ίδιο ισχύει και για τα μαλλιά σας. Μην ανησυχείτε, θα ασχοληθούμε με τις προληπτικές τακτικές στην επόμενη ενότητα.

3 .
Χειρουργική επέμβαση
Αυτό είναι πολύ περιστασιακό, αλλά σίγουρα αξίζει να σημειωθεί για τώρα ή για μελλοντική αναφορά. «Οποιαδήποτε ανισορροπία στο σώμα μπορεί να προκαλέσει διάχυτη τριχόπτωση», όπως ισχυρίζεται η πιστοποιημένη τριχολόγος Penny James .

«Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκαλέσει διάχυτη τριχόπτωση, [η οποία μπορεί] να διαρκέσει μόνο για τρεις μήνες και μετά να διορθωθεί», εξηγεί η James (Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους μπορεί να χρειαστούν έως και 12 μήνες, θα πρέπει να σημειώσουμε). Όχι μόνο το άγχος της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, αλλά η αναισθησία , τα μετεγχειρητικά φάρμακα και οι αυξημένες μεταβολικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, ψευδάργυρος και βιοτίνη μετά το χειρουργείο, μπορούν να συμβάλουν σε αυτό, σημείωσε  η πιστοποιημένη δερματολόγος Keira Barr , MD .

Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο εάν κάποιος υποβληθεί σε υστερεκτομή, η οποία θα προκαλέσει αυτό που ονομάζεται χειρουργικά επαγόμενη εμμηνόπαυση .

Πώς να αποτρέψετε την τριχόπτωση κατά την εμμηνόπαυση.
Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διατηρήσετε το τριχωτό της κεφαλής και τις τρίχες σας

1 .
Κρατήστε το τριχωτό της κεφαλής σας ισορροπημένο.
Η φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής είναι ένας άλλος πολύπλοκος τομέας, αλλά κάτι που αξίζει να διαβάσετε αν θέλετε να αποτρέψετε την τριχόπτωση. Ως μια γρήγορη ανακεφαλαίωση της πλήρους ανάλυσης περιποίησης του τριχωτού της κεφαλής , ακολουθούν τα βασικά βήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Κοιτάξτε το τριχωτό της κεφαλής σας: Εάν δεν κοιτάζετε πραγματικά το τριχωτό της κεφαλής σας κάθε τόσο, μπορεί να χάνετε τα πρώτα στάδια συσσώρευσης, φλεγμονής, ερεθισμού και ακόμη και τριχόπτωσης.
Κάντε εβδομαδιαία απολέπιση: Το νεκρό δέρμα συσσωρεύεται στο τριχωτό της κεφαλής και όταν δεν έχει καθαριστεί, αυξάνεται ο κίνδυνος αυτές οι νιφάδες να φράξουν τα ωοθυλάκια σας (αποτρέποντας έτσι την ανάπτυξη). Επιλέξτε ένα απαλό scrub για το τριχωτό της κεφαλής ή μια χημική θεραπεία απολέπισης.

Ανανεώστε την ενυδάτωση: Κρατήστε έναν ενυδατικό ορό για το τριχωτό της κεφαλής για να αποκαταστήσετε το φράγμα υγρασίας μετά την απολέπιση. Αναζητήστε συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, αλόη βέρα και πανθενόλη.
Δώστε ένα διάλειμμα στο τριχωτό της κεφαλής σας: Αν συχνά τραβάτε τα μαλλιά σας για ένα χτένισμα ίσως χρειαστεί να τα ξεκουράσετε λίγο.  Μπορείτε να σκεφτείτε να  κάνετε ένα διάλειμμα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα διαφορετικό είδος τριχόπτωσης που ονομάζεται αλωπεκία έλξης.

Κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας:  Κάνοντας μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής στο ντους ή με προϊόντα πριν ή μετά το ξέβγαλμά σας μπορεί να κάνει θαύματα στην ανάπτυξη της τρίχας.

Φοράτε αντηλιακό για το τριχωτό της κεφαλής: Εάν περνάτε μια κουραστική μέρα στον ήλιο, φορέστε ένα αντηλιακό για το τριχωτό της κεφαλής

2 .
Περιορίστε την υπερβολική θερμότητα ή τη χημική επεξεργασία.
Όπως θα έλεγε οποιοσδήποτε στυλίστας ή ειδικός στο τριχωτό της κεφαλής, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να περιορίσετε το θερμικό στυλ όταν μπορείτε. Δεν υπάρχει τίποτα κακό να το χρησιμοποιείτε περιστασιακά (με θερμοπροστατευτικό φυσικά ) αλλά προσπαθήστε να το περιορίσετε ς σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα και όχι κάθε μέρα.

3 .
Προσαρμόστε το πρόγραμμα λουσίματος ή μεταβείτε σε ένα πιο απαλό σαμπουάν.
Εάν το τριχωτό της κεφαλής σας είναι ξηρό ή ερεθισμένο, θα έχετε πολύ μεγαλύτερη δυσκολία στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Ένας τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το τριχωτό της κεφαλής σας παραμένει ενυδατωμένο και ισορροπημένο είναι να περιορίσετε τα λουσίματα σας σε κάθε δεύτερη μέρα (ή κάθε λίγες μέρες αν το επιλέξετε).

Γενικά σίγουρα δεν επιθυμείς να περάσεις πάνω από μια εβδομάδα χωρίς να λούσεις τα μαλλιά σου, ειδικά αν χρησιμοποιείς προϊόντα styling. Εάν ξεπεπεράσετε λοιπόν τις επτά ημέρες, η συσσώρευση μπορεί να γίνει τόσο κολλώδης που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν αποτοξίνωσης του τριχωτού της κεφαλής, όπως ένα scrub  ή μια χημική θεραπεία απολέπισης ώστε να το καθαρίσετε.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι ορκίζονται στην καθημερινή καθαριότητα. Εάν συμβαίνει αυτό, φροντίστε απλώς να επιλέξετε ένα απαλό σαμπουάν που δεν απογυμνώνει και δεν αναπληρώνει την ενυδάτωση στο τριχωτό της κεφαλής και όχι μια στυπτική φόρμουλα.

«Ο ερεθισμός του τριχωτού της κεφαλής θα μπορούσε επίσης να είναι σημάδι σμηγματορροϊκής δερματίτιδας ή ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής», σημειώνει η πιστοποιημένη δερματολόγος Ruth Jobarteh, MD Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας για ακριβή διάγνωση και θεραπεία.

4 .
Επιλέξετε μια ισορροπημένη διατροφή.
Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική γενικά, αλλά αυτό που καταναλώνετε παίζει επίσης ρόλο στην υγεία των ορμονών σας και επομένως μπορεί να συμβάλει στην απώλεια μαλλιών. Υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη των υγιών ορμονών, καθώς και εκείνες που πρέπει να περιοριστούν. Γενικά, δουλέψτε για τη δημιουργία ισορροπημένων πιάτων με ολόκληρα και φυσικά τρόφιμα, όταν είναι δυνατόν.

 Λαμβάνετε αρκετά υγιή λίπη και πρωτεΐνες κάθε μέρα.
Παραλείψτε την καφεΐνη με άδειο στομάχι.
Καταναλώστε προβιοτικά.
Πάρτε αρκετό μαγνήσιο.

5 .
Διαχειριστείτε το άγχος.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το άγχος είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας τριχόπτωσης, είτε είναι κατά την εμμηνόπαυση είτε όχι. Θα θελήσετε να έχετε κάποιες δραστηριότητες ανακούφισης από το άγχος για αυτοκαταπραϋντικούς σκοπούς, επομένως θα δώσουμε αποτελεσματικές ιδέες παρακάτω:

Διαλογισμός
Αναπνοή
Το περπάτημα
Ασκηση
Ένα μακρύ ντους ή μπάνιο

6 .
Κοιμήσου αρκετά.
Ένας κοινός αγώνας για όποια γυναίκα βιώνει εμμηνόπαυση είναι να αποκοιμηθεί και να παραμείνει σε έναν ολοκληρωμένο και γαλήνιο ύπνο. Επομένως, είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ορμονική σου υγεία.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες και τον μεταβολισμό σας — και ταυτόχρονα  να σας κάνει να αισθάνεστε άτονοι την επόμενη μέρα. Εάν χρειάζεστε λίγη βοήθεια, σκεφτείτε ένα φυσικό βοήθημα ύπνου, χωρίς μελατονίνη .

Πώς να ενθαρρύνετε την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.
Ας υποθέσουμε ότι αντιμετωπίζετε ήδη λίγη απώλεια μαλλιών ή αραίωση κατά την εμμηνόπαυση, την περιεμμηνόπαυση ή πραγματικά οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή σας—θα θέλετε να εστιάσετε στην εκ νέου ανάπτυξη, η οποία μπορεί να χρειαστεί κάποια στοχευμένη θεραπεία.

Έρχονται, μερικές  σπιτικές επιλογές που πρέπει να εξετάσετε για να προσθέσετε στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας.

1 .
Οροί ανάπτυξης μαλλιών.
Νωρίτερα συζητήσαμε να βάλετε πρώτα τη φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής σας — και η επιλογή ενός ορού ανάπτυξης μαλλιών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε. Όταν ψάχνετε, προσέξτε το έλαιο δεντρολίβανου. Αυτό το συστατικό κάνει θαύματα για να τονώσει το τριχωτό της κεφαλής και έτσι να προωθήσει την ανάπτυξη.

Στην πραγματικότητα, μια τυχαιοποιημένη συγκριτική δοκιμή του 2015 διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου ήταν εξίσου αποτελεσματικό 5 με τη μινοξιδίλη (το δραστικό συστατικό σε πολλά εμπορικά προϊόντα ανάπτυξης μαλλιών) για την αναστροφή της τριχόπτωσης που προκαλείται από ανδρογόνα – επίσης γνωστή ως φαλάκρα ανδρικού ή γυναικείου τύπου — μετά από έξι μήνες.

Άλλα συστατικά που πρέπει να έχετε κατά νου περιλαμβάνουν πεπτίδια, καφεΐνη, φυτικά βλαστοκύτταρα, καστορέλαιο, αλόη βέρα και η λίστα συνεχίζεται.

2 .
Θεραπεία LED.
Μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με τη θεραπεία φωτός LED για τη γήρανση του δέρματος και την ανακούφιση της ακμής, αλλά ξέρατε ότι μπορεί να βοηθήσει και στην ανάπτυξη των μαλλιών; Όπως υποδεικνύεται από μια ερευνητική ανασκόπηση, το φάρμακο μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη των μαλλιών σε άνδρες και γυναίκες  βοηθώντας τους θύλακες των τριχών να εισέλθουν στη φάση αναγέννησης.

Μπορείτε να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο για μια θεραπεία στο ιατρείο ή να επιλέξετε συσκευές στο σπίτι.

3 .
Microneedling.
Η Chambers-Harris συνιστά επίσης να κοιτάξετε το intro microneedling . Αυτή είναι μια διαδικασία στο ιατρείο όπου ένας δερματολόγος ή πιστοποιημένος αισθητικός χρησιμοποιεί ένα εργαλείο για να τρυπήσει το δέρμα με μικροσκοπικές, αποστειρωμένες βελόνες.

Αυτό βοηθά στην τόνωση του τριχωτού της κεφαλής και στην αύξηση της διείσδυσης τοπικών προϊόντων (όπως οι οροί ανάπτυξης, για παράδειγμα). Μπορείτε τεχνικά να χρησιμοποιήσετε ένα dermaroller για να το κάνετε αυτό στο σπίτι, αλλά μόνο εάν είστε αφοσιωμένοι στην εκτεταμένη διαδικασία καθαρισμού που απαιτείται.

4 .
Μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής.
 Κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής . Ενώ είστε στο ντους και πλένετε τα μαλλιά σας ή αφού εφαρμόσετε έναν ορό για το τριχωτό της κεφαλής,  με τα δάχτυλά σας (όχι τα νύχια σας)  κάντε απαλό μασάζ σε κάθε περιοχή του τριχωτού της κεφαλής σας. Τα αποτελέσματα? Όχι μόνο στιγμιαία χαλάρωση αλλά και  ανάπτυξη.

Μάλιστα, σε μια μελέτη του 2016, ένας μικρός αριθμός ανδρών λάμβανε καθημερινά τετράλεπτο μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές βρήκαν αύξηση στο πάχος των μαλλιών  . Μια πιο πρόσφατη μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι από τους 300 περίπου συμμετέχοντες που ακολούθησαν ένα συγκεκριμένο σχήμα μασάζ, σχεδόν το 70% ανέφερε βελτιωμένο πάχος μαλλιών στο τέλος .

5 .
Στοχευμένα συμπληρώματα μαλλιών.
Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα μαλλιών στην αγορά σήμερα, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να εξαλειφθούν οι φόρμουλες που υποστηρίζονται από την έρευνα σε ένα τόσο μεγάλο πλήθος. Για να σας βοηθήσουμε, κρατήστε αυτή τη λίστα βιταμινών στο πίσω μέρος του μυαλού σας όταν ψωνίζετε—σύμφωνα με τον  πιστοποιημένο τριχολόγο και ιδρυτής της Advanced Trichology William Gaunitz, FWTS θα χρειαστείτε τα παρακάτω :

Βιταμίνη C
Βιταμίνη Ε
Βιταμίνη D
Φολικό οξύ
Νικοτινικό οξύ
Σίδερο

Επιπλέον, πρόσθετα ενισχυτικά όπως αμινοξέα και αντιοξειδωτικά- μπορούν να βοηθήσουν στην περιποίηση των μαλλιών και του δέρματος—μια βιταμίνη πολλαπλής ομορφιάς αν θέλετε. 

6 .
Επισκεφθείτε έναν επαγγελματία.
Ενώ η απώλεια μαλλιών κατά την εμμηνόπαυση είναι σίγουρα φυσιολογική και αναμενόμενη, αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε έναν ειδικό. Ένας δερματολόγος ή τριχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε πρόσθετα ερεθίσματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε, καθώς και να δημιουργήσετε μια ρουτίνα περιποίησης του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών που είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας.

Οι δερματολόγοι μπορεί ακόμη και να προτείνουν από του στόματος φάρμακα όπως η σπιρονολακτόνη, η οποία χρησιμοποιείται εκτός ετικέτας για τη θεραπεία της ορμονικής τριχόπτωσης και της ορμονικής ακμής (άλλο πράγμα που μπορεί να συμβεί κατά την εμμηνόπαυση). Φυσικά, αυτά τα φάρμακα δεν είναι κατάλληλα για όλους, αλλά αξίζει να συζητήσετε με το δέρμα σας σχετικά με τις επιλογές που απαιτούνται για ιατρική συνταγή.

Κόλπα styling για να κάνετε τα μαλλιά να φαίνονται πιο γεμάτα.
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να καλύψετε την τριχόπτωση που θα σας βοηθήσουν να νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση :

Αλλάξτε το μέρος της φράντζας σας: Εάν η τριχόπτωση σας στοχεύει σε μια περιοχή, η αλλαγή φοράς της φράντζας μπορεί να βοηθήσει να καλύψετε τα πιο ανοιχτόχρωμα σημεία.

Χρησιμοποιήστε το foundation για το τριχωτό της κεφαλής: Αν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα το scalp foundation, μπορεί να είναι το επόμενο αγαπημένο σας πράγμα

Κάντε συχνά κούρεμα: Όταν επισκέπτεστε τον κομμωτή σας, ζητήστε του ένα κούρεμα που θα δώσει όγκο στα μαλλιά. Όταν προσθέτετε στρώσεις και διάσταση στις τρίχες κάνοντας αφέλειες , τα μαλλιά σας θα φαίνονται αυτόματα πιο γεμάτα.

Οι ορμονικές αλλαγές και το ψυχολογικό στρες που έρχονται με την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών. Για να το αποτρέψετε, φροντίστε  το τριχωτό της κεφαλής σας με ορούς ανάπτυξης και μασάζ, να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή, να κοιμάστε ένα πλήρες βράδυ όταν μπορείτε και να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο εάν έχετε πρόσβαση.

Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα της φύσης.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr