Πελτές ψημένου σκόρδου

Πελτές ψημένου σκόρδου

Πελτές ψημένου σκόρδου για όσους αγαπούν το σκόρδο αλλά αποζητούν μια πιο «μαλακή» εκδοχή του για να εμπλουτίσουν τις συνταγές τους.

Εύη Βουτσινά

30′ προετοιμασία
45′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15′

Υλικά
Μερίδες: 1 φλ.τσαγιού
5 ολόκληρα κεφάλια σκόρδου
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
1 κουτ. σούπας ξίδι (προαιρετικά)

Διαδικασία
Για τον πελτέ ψημένου σκόρδου, χωρίζουμε τα κεφάλια σκόρδου στις σκελίδες τους και τις ξεφλουδίζουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C βαθμούς.
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Απλώνουμε τα σκόρδα στο αλουμινόχαρτο και τα τυλίγουμε.
Βάζουμε το τυλιγμένο αλουμινόχαρτο σε ένα ταψάκι και ψήνουμε τα σκόρδα για περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν (δοκιμάζουμε πιέζοντας το αλουμινόχαρτο με το δάχτυλό μας).

Στη συνέχεια πολτοποιούμε τα ψημένα σκόρδα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το ξίδι (αν θέλουμε) και ανακατεύουμε καλά.
Μεταφέρουμε τον πελτέ σε ένα βαζάκι και το βάζουμε στο ψυγείο.

Εκεί διατηρείται για 2 – 3 μήνες.

Μυστικά
Αν μας αρέσει το σκόρδο, αλλά μας ενοχλεί η έντονη μυρωδιά του, να ένα κόλπο για να «μαλακώσει» η αψάδα του και να γλυκάνει. Τον πελτέ τον κρατάμε φυλαγμένο σε βαζάκι καλυμένο με ελαιόλαδο και τον χρησιμοποιούμε ποικιλοτρόπως. Ακόμα και για να φτιάξουμε ένα πιο φίνο τζατζίκι.

Που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον πελτέ σκόρδου:

Αν ανακατέψουμε 1 κουταλάκι από αυτό τον πελτέ στο άρτυμα οποιασδήποτε σαλάτας, ζωηρεύει και βαθαίνει τη γεύση της.
Βάζοντας 1 κουταλιά πελτέ σε μια χορτόσουπα, ανεβάζουμε το γευστικό της επίπεδο. Αντί λοιπόν να τον βάλουμε στην κατσαρόλα, μπορεί να βάλει ο καθένας όσο θέλει, στο πιάτο του.
Αν ψήσουμε ολόκληρο κοτόπουλο, αλείφουμε το εσωτερικό του με το ψημένο σκόρδο και όλα τα υπόλοιπα όπως τα συνηθίζουμε.

Προσθέτουμε λίγο πελτέ σκόρδου σε οποιοδήποτε φαγητό με εντόσθια.
Ο πελτές ψημένου σκόρδου ταιριάζει γάντι με όλα τα θαλασσινά, από αστακό μέχρι μύδια.
Τον δοκιμάζουμε στη σάλτσα μας για μακαρόνια ή σε ένα ζουμερό πιλάφι, με κρεατικά ή χωρίς, αυτό που οι Ιταλοί ονομάζουν ριζότο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 48.

www.gastronomos.gr

 

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr