Υγιές Ήπαρ 4 βήματα για μια φυσική αποτοξίνωση

Υγιές Ήπαρ 4 βήματα για μια φυσική αποτοξίνωση

Οι διατροφικές υπερβολές, η κατανάλωση ζάχαρης, τα περιττά λιπαρά, δεν αφήνουν το αποτύπωμά τους μόνο στο σώμα μας. Επιβαρύνουν τον οργανισμό μας με τοξίνες και μπορούν να δημιουργήσουν φλεγμονές, ανεπιθύμητο φούσκωμα και κατακράτηση υγρών. Υγιές Ήπαρ 4 βήματα για μια φυσική αποτοξίνωση

♦ της Μαρίας Γκέκα

Μετά τις διατροφικές ατασθαλίες των γιορτών, επιβάλλεται ένα πρόγραμμα διατροφής σε συνδυασμό με ειδικά συμπληρώματα που θα βοηθήσουν το ήπαρ να αποβάλει τις τοξίνες, ενεργοποιώντας ξανά το μεταβολισμό μας, ειδικά μάλιστα και λόγω της ακινησίας των ημερών.

Βέβαια, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς, ότι αφού σε καθημερινή βάση το ήπαρ, οι νεφροί, τα λεμφικά συστήματα επιτελούν αυτό το έργο συνεχώς, γιατί υπάρχει η ανάγκη για ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης του οργανισμού μας;

Η απάντηση είναι πολύ απλή
Είμαστε εκτεθειμένοι σε τόσες πολλές χημικές ουσίες – είτε πρόκειται για τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είτε για τον αέρα που αναπνέουμε. Για να βοηθήσουμε το ήπαρ να επιτελέσει το έργο του αποτελεσματικά, χρειάζεται να υιοθετήσουμε ορισμένες καλές πρακτικές, οι οποίες βοηθούν στην αποβολή των τοξινών. Το ήπαρ, το κύριο αποτοξινωτικό όργανο του σώματός μας, μπορεί κάποιες φορές να τελματώσει ανάλογα με τη διατροφή μας, τα επίπεδα δραστηριότητας, και τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες. Αν υπερφορτωθεί από τοξίνες που δεν μπορεί να διαχειριστεί, τα τοξικά συστατικά αποθηκεύονται στους ιστούς και προσβάλλουν την υγεία μας. Η αποτοξίνωση του ήπατος βοηθάει στην ενεργοποίηση της συνολικής αποτοξίνωσης του οργανισμού μας. Δηλαδή, εκτός από την υγεία του ήπατος, η αποτοξίνωση θωρακίζει και προστατεύει γενικά τον οργανισμό μας, χαρίζοντάς μας ανθεκτικό ανοσοποιητικό για καλή υγεία κι ευεξία. Υγιές Ήπαρ 4 βήματα για μια φυσική αποτοξίνωσηto

Τι κάνει το ήπαρ;
Το ήπαρ αποτελεί ένα από τα πιο ζωτικά όργανα του σώματός μας. Λειτουργεί ακούραστα για να αποτοξινώσει το αίμα μας, να παράγει τη χολή που απαιτείται για την πέψη του λίπους, τη διάσπαση των ορμονών και την αποθήκευση των απαραίτητων βιταμινών, μετάλλων και σιδήρου.

Αναλυτικότερα, μερικές από τις βασικές λειτουργίες του είναι:

Επεξεργασία των θρεπτικών συστατικών ώστε να απορροφηθούν καλύτερα από το έντερο.
Ρύθμιση της σύνθεσης του αίματος για την εξισορρόπηση πρωτεΐνης, λίπους και ζάχαρης.
Παραγωγή απαραίτητων χημικών ουσιών για τη σωστή πήξη του αίματος.
Διάσπαση και μεταβολισμός αλκοόλ και φαρμάκων.
Παραγωγή απαραίτητων πρωτεϊνών και χοληστερόλης.
Αφαίρεση τοξινών από την κυκλοφορία του αίματος, συμπεριλαμβανομένης της χολερυθρίνης, της αμμωνίας και άλλων.
Αποθήκευση μετάλλων, σιδήρου και βιταμίνης Α.

Όταν η ηπατική λειτουργία δεν είναι η βέλτιστη, δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε σωστά την τροφή και ειδικά τα λίπη. Εάν έχετε πρόσφατα παρατηρήσει κάποια από τα συμπτώματα που αναφέρονται παρακάτω, μπορεί να πάσχετε από διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας.

Φούσκωμα και αέρια
Δυσκοιλιότητα
Κιτρινωπή απόχρωση σε δέρμα και/ή μάτια (σύμπτωμα ίκτερου)
Αδυναμία απώλειας βάρους
Υψηλή πίεση του αίματος
Κυκλοθυμία, άγχος ή κατάθλιψη
Σκούρα ούρα
Χρόνια κόπωση
Υπερβολικός ιδρώτας
Κακή όρεξη

Ακολουθήστε μια φυσική δίαιτα καθαρισμού του ήπατος για να ενισχύσετε την υγεία και τη ζωτικότητά σας:

1. Αφαιρέστε τις τοξικές τροφές από τη διατροφή σας
Εάν ακολουθείτε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, θέτετε σε κίνδυνο την υγεία του ήπατός σας. Τα υδρογονωμένα έλαια, η ραφιναρισμένη ζάχαρη, τα τηγανισμένα και επεξεργασμένα κρέατα είναι τοξικές τροφές για τον οργανισμό μας. Τα υδρογονωμένα έλαια, γνωστά και ως «τρανς λιπαρά», έχουν υψηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών. Η χημική δομή του ίδιου του ελαίου έχει τροποποιηθεί για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής. Η κατανάλωση τρανς λιπαρών αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, προκαλούν προβλήματα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή σε όλο το σώμα.

Τα προστιθέμενα νιτρικά και νιτρώδη άλατα, που βρίσκονται συνήθως σε fast food τρόφιμα έχουν συνδεθεί με σοβαρές παθήσεις υγείας. Αυτές οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των τροφίμων, να εμποδίσουν την ανάπτυξη βακτηρίων και να διατηρήσουν το χρώμα. Αντικαταστήστε αυτές τις τροφές με υγιεινές επιλογές φιλικές προς το ήπαρ. Επιλέξτε φρέσκα τρόφιμα και με λίγη δημιουργικότητα, μπορείτε να δημιουργήσετε υγιεινά γεύματα και σνακ για την οικογένειά σας που θα υποστηρίξουν την υγεία του ήπατος. Αντικαταστήστε τα πατατάκια και άλλα επεξεργασμένα σνακ με φρέσκα φρούτα, μπαστουνάκια καρότου, ξηρούς καρπούς και σπιτικές μπάρες granola.

2. Πιείτε ωμούς χυμούς λαχανικών
Μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να φάμε όλα τα ωμά λαχανικά που απαιτείται καθημερινά, ωστόσο, αποχυμώνοντας μια ποικιλία λαχανικών μπορούμε εύκολα να πάρουμε τις 4-5 μερίδες φρέσκων, βιολογικών λαχανικών που χρειαζόμαστε. Έτσι ακόμη και τα λαχανικά που δεν συμπαθούμε ιδιαίτερα μπορούμε να τα απολαύσουμε σε ένα φρέσκο ​​χυμό λαχανικών!

Τα ιδανικά λαχανικά για τον καθαρισμό του ήπατος περιλαμβάνουν το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αν και αυτός ο συνδυασμός μπορεί να μην ακούγεται πολύ ελκυστικός, μπορούμε να προσθέσουμε κι ότι αγαπάμε, όπως καρότα, αγγούρι, παντζάρι.

Επίσης, δοκιμάστε τον χυμό τζίντζερ, καρότου, πορτοκαλιού. Η έρευνα δείχνει ότι τα φρέσκα, βιολογικά καρότα είναι πολύ ευεργετικά. Στο ήπαρ, η βήτα καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α για να βοηθήσει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα, ενώ παράλληλα μειώνει το λίπος στο ήπαρ.

3. Εστιάστε σε τροφές πλούσιες σε κάλιο
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο συμβάλλουν στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της χοληστερόλης και στην υποστήριξη ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος, εκτός από το ότι βοηθούν στον καθαρισμό του ήπατος. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες και οι σάλτσες ντομάτας, τα παντζάρια, το σπανάκι, τα φασόλια, οι μπανάνες, κα.

4. Συμπληρώματα υποστήριξης του ήπατος

♦ Γαϊδουράγκαθο (Milk Thistle)
Το Silybum marianum ή το γαϊδουράγκαθο (Milk Thistle) είναι το πιο καλά ερευνημένο φυτό στη θεραπεία της ηπατικής νόσου.

Το δραστικό σύμπλεγμα του MT είναι ένα λιπόφιλο εκχύλισμα από τους σπόρους του φυτού και αποτελείται από τρία ισομερή φλαβονολιγνάνες (σιλυβίνη, σιλυδιανίνη και σιλυχριστίνη) γνωστά συλλογικά ως σιλυμαρίνη. Η σιλυμαρίνη βρίσκεται σε ολόκληρο το φυτό αλλά συγκεντρώνεται κυρίως στους καρπούς και τους σπόρους. Η σιλυμαρίνη δρα ως αντιοξειδωτικό μειώνοντας την παραγωγή ελεύθερων ριζών και την υπεροξείδωση των λιπιδίων, μπορεί να δράσει ως παράγοντας αποκλεισμού τοξινών αναστέλλοντας τη σύνδεση τοξινών στους υποδοχείς της κυτταρικής μεμβράνης των ηπατοκυττάρων.

Πράγματι, το γαϊδουράγκαθο (Milk Thistle) θεωρείται ο «βασιλιάς» των αποτοξινωτικών βοτάνων: Βοηθά στην αποβολή των βαρέων μετάλλων, φαρμάκων, περιβαλλοντικών ρύπων και αλκοόλ στο ήπαρ. Επιπλέον, βοηθά στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο ήπαρ μετά από χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι η σιλυμαρίνη βοηθά στην ενίσχυση των κυτταρικών τοιχωμάτων στο ήπαρ, ενώ υποστηρίζει την υγιή αναγέννηση.

♦ Ρίζα πικραλίδας
Η ρίζα της πικραλίδας θεωρείται σπουδαίο «τονωτικό του ήπατος» στη λαϊκή ιατρική. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην ικανότητά της να αυξάνει τη ροή της χολής. Μια μελέτη του 2017 υποδηλώνει ότι οι πολυσακχαρίτες στην πικραλίδα μπορεί πράγματι να είναι ωφέλιμοι για τη λειτουργία του ήπατος.

Η ρίζα πικραλίδας βοηθά επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στην ανακούφιση από την καούρα και τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος.

♦ Ρίζα κολλιτσίδας
Η ρίζα της κολλιτσίδας έχει αποδειχθεί ότι περιέχει πολλαπλούς τύπους ισχυρών αντιοξειδωτικών, όπως η κερκετίνη, η λουτεολίνη και τα φαινολικά οξέα. Ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με τις πικραλίδες και μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού καθαρίζοντας το αίμα, συμβάλλοντας επομένως στην υποστήριξη της ηπατικής λειτουργίας.

Όπως το γαϊδουράγκαθο, τόσο η ρίζα πικραλίδας όσο και η ρίζα της κολλιτσίδας μπορούν να ληφθούν και σε μορφή συμπληρώματος.

♦ Κουρκούμη
Η ρίζα του κουρκουμά και τα βιοενεργά κουρκουμινοειδή του έχουν επιδείξει ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι ο κουρκουμάς βοηθά στην τόνωση της παραγωγής χολής – του υγρού που παράγεται από το συκώτι μας και βοηθά στην πέψη των λιπών στο λεπτό έντερο. Φυσικά, χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για τη δράση του κουρκουμά στην υγεία ήπατος πριν γίνουν οποιεσδήποτε επίσημες συστάσεις, αλλά τα πράγματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα.

Πηγή: Naturanrg

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr