Τα μικρά «μπιζέλια» που πολεμούν το διαβήτη και χτίζουν γερά οστά

Τα μικρά «μπιζέλια» που πολεμούν το διαβήτη και χτίζουν γερά οστά

Ο άγουρος μεσογειακός καρπός με το μικρό μέγεθος και τα μεγάλα οφέλη υγείας που πρέπει να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας.
Τα μικρά «μπιζέλια» που πολεμούν το διαβήτη και χτίζουν γερά οστάNico M. / Unsplash

Αν και μικρός στο μέγεθος, ο καρπός της κάπαρης δεν προσθέτει μόνο μια δροσερή, νόστιμη γεύση στις σάλτσες, τις μακαρονάδες και τις σαλάτες μας, αλλά προσφέρει και πολλαπλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι καλό, λοιπόν, να τον εντάξουμε στη διατροφή μας, καθώς ειδικά στην Ελλάδα έχουμε

Όπως αναφέρει η ιατρική ιστοσελίδα Healthstat, τα οφέλη από την κατανάλωση κάπαρης είναι τα παρακάτω:

Μπορεί να σταθεροποιήσει το σάκχαρο του αίματος
Η προσθήκη κάπαρης στη διατροφή σας είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να αυξήσετε σημαντικά την κατανάλωση θερμίδων. Μια ουγγιά περιέχει περίπου ένα γραμμάριο φυτικών ινών με μόνο περίπου 6,5 θερμίδες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος για να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά μακροπρόθεσμα και να προάγουν τον γλυκαιμικό έλεγχο.

«Όπλο» κατά του διαβήτη
Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα συστατικά του φυτού κάπαρης μπορεί να έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Complementary Therapies in Medicine διαπίστωσε μάλιστα ότι το εκχύλισμα φρούτου κάπαρης ήταν αποτελεσματικό στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για το πώς η κάπαρη μπορεί να επηρεάσει το σάκχαρο του αίματος στις ποσότητες που βρίσκονται στα τρόφιμα, αυτή η πολλά υποσχόμενη έρευνα δείχνει ότι η κάπαρη θα μπορούσε να είναι μια ευεργετική προσθήκη σε ένα διαβητικό πρόγραμμα διατροφής.

Μπορεί να βοηθήσει στην πήξη του αίματος
Η κάπαρη είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Κ, με περίπου το 9% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης να περιέχεται σε μία μόνο ουγγιά. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για πολλές πτυχές της υγείας. Είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν πρόκειται για την πήξη του αίματος. Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τη λειτουργία πολλών πρωτεϊνών που εμπλέκονται στη διαδικασία της πήξης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της υπερβολικής αιμορραγίας, για την προώθηση της επούλωσης και της ανάρρωσης.

«Χτίζει» γερά οστά
Εκτός από την υποστήριξη της υγιούς πήξης του αίματος, η βιταμίνη Κ παίζει επίσης κεντρικό ρόλο στην υγεία των οστών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βιταμίνη Κ εμπλέκεται στον μεταβολισμό των οστών και απαιτείται για την αύξηση των επιπέδων μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης που βοηθά στη διατήρηση των αποθεμάτων ασβεστίου στον οστικό ιστό.

Όταν συνδυάζεται με άλλες τροφές με βιταμίνη Κ, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, η προσθήκη κάπαρης στην καθημερινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των οστών. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2003 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ στη διατροφή συσχετίστηκε με χαμηλή οστική πυκνότητα, καθιστώντας απολύτως ζωτικής σημασίας την εισαγωγή περισσότερων μερίδων τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Κ.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ήπατος
Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση κάπαρης θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα οφέλη όσον αφορά την υγεία του ήπατος. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Advanced Pharmaceutical Bulletin, η κατανάλωση κάπαρης καθημερινά για 12 εβδομάδες ήταν σε θέση να μειώσει τη σοβαρότητα της νόσου σε ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση κάπαρης συνδέθηκε με μειωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης, αυξημένη απώλεια βάρους και χαμηλότερα επίπεδα αμινοτρανσφεράσης αλανίνης (ALT) και ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης (AST), που είναι δύο συγκεκριμένα ηπατικά ένζυμα που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της ηπατικής βλάβης.

Με πληροφορίες: www.Healhstat.gr

www.ieidiseis.gr

ΑΗΑ: Σέρουμ απο Οξέα Φρούτων. Αναγέννηση κυττάρων -λεύκανση-κατά των ουλών.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr