Ozempic: Το “θαυματουργό” φάρμακο για το διαβήτη που χάνεις κιλά αλλά και… μαλλιά – Αποκαλυπτικές μαρτυρίες

Ozempic: Το “θαυματουργό” φάρμακο για το διαβήτη που χάνεις κιλά αλλά και… μαλλιά – Αποκαλυπτικές μαρτυρίες

Το φάρμακο για τον σακχαρώδη διαβήτη Ozempic γίνεται όλο και πιο δημοφιλές για την απώλεια βάρους, όμως τα κιλά δεν είναι τα μόνα που αναφέρουν ότι χάνουν όσοι το λαμβάνουν.

Το φάρμακο για τον σακχαρώδη διαβήτη Ozempic γίνεται όλο και πιο δημοφιλές για την απώλεια βάρους, όμως τα κιλά δεν είναι τα μόνα που αναφέρουν ότι χάνουν όσοι το λαμβάνουν: Ομάδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με άτομα που παίρνουν το σκεύασμα (το οποίο χορηγείται υποδορίως μία φορά εβδομαδιαίως) περιλαμβάνουν επίσης δημοσιεύσεις σχετικά και με την απώλεια μαλλιών.

Η σεμαγλουτίδη – πιο γνωστή με τις εμπορικές ονομασίες Ozempic και Wegovy -προορίζονταν αρχικά για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αλλά τα φάρμακα συνταγογραφούνται πλέον συχνά και για απώλεια βάρους. Αν και το Ozempic δεν είναι επίσημα ένα φάρμακο για αδυνάτισμα, η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που το λαμβάνουνμπορεί να χάσουν βάρος για όσο λαμβάνουν το φάρμακο.

Και στην Ελλάδα, η συνταγογράφηση του εν λόγω ενέσιμου σκευάσματος έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να έχει εξαφανιστεί σχεδόν από τα ράφια των φαρμακείων, όπως λένε οι φαρμακοποιοί.

Η τριχόπτωση δεν αναφέρεται ως παρενέργεια του Ozempic, αλλά σε κλινικές δοκιμές για το Wegovy, το 3% των ατόμων ανέφερε απώλεια μαλλιών, σε σύγκριση με το 1% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο (σημειώνεται πως ενώ το Ozempic και το Wegovy είναι το ίδιο φάρμακο, αλλά το Wegovy χορηγείται σε υψηλότερη δόση).

Ένας χρήστης του Ozempic παραπονέθηκε ότι πέφτουν τα μαλλιά του κάθε φορά που τα βουρτσίζει. Ένας άλλος είπε ότι παρατήρησε να χάνει τούφες στο ντους.

“Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα στο τριχωτό της κεφαλής. Δεν υπάρχει πόνος, δεν υπάρχει φαγούρα, αλλά μπορείτε να περάσετε τα χέρια σας μέσα από τα μαλλιά σας και καταλήξετε με μια χούφτα τρίχες. Μπορεί να είναι πραγματικά ανησυχητικό να το βλέπεις αυτό”, είπε η Δρ Σούζαν Μάσικ, δερματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, η οποία έχει δει ασθενείς που έχουν χάσει μαλλιά μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.

Η τριχόπτωση κατά τη διάρκεια μιας περιόδου στρες, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, ή μιας μεγάλης απώλειας βάρους, είναι εξαιρετικά συχνή. Επειδή η σεμαγλουτίδη καταστέλλει την όρεξη, όσοι λαμβάνουν το φάρμακοκαι για όσο το λαμβάνουν συνήθως τρώνε πολύ λιγότερο από ό,τι έχει συνηθίσει το σώμα τους.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι άνθρωποι χάνουν συνεχώς και αναπτύσσουν νέες τρίχες. Αλλά το σοκ μιας μεγάλης αλλαγής αναγκάζει το σώμα να εξοικονομείδυνάμεις για βασικές λειτουργίες.

Έτσι τα μαλλιά συνεχίζουν να πέφτουν αλλά, ταυτόχρονα, σταματούν να μεγαλώνουν.
Το φαινόμενο βέβαια είναι παροδικό και δεν αφορά όλους.

www.thetoc.gr/

Ενισχυμένη Μαύρη Πεύκη. Ισχυρότερη σύσφιξη και ανόρθωση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr