Έχετε διαβήτη τύπου 2; Η αλλαγή των καθημερινών ποτών θα μπορούσε να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας

Έχετε διαβήτη τύπου 2; Η αλλαγή των καθημερινών ποτών θα μπορούσε να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας

Μια μελέτη για σχεδόν δύο δεκαετίες βρήκε μια ισχυρή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη και του πρόωρου θανάτου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2

Ο καφές, το τσάι, το γάλα με χαμηλά λιπαρά και το σκέτο νερό βοήθησαν στη μείωση αυτών των πιθανοτήτων, ωστόσο, επισημαίνοντας τον ρόλο των υγιεινών ποτών για αυτούς τους ασθενείς

Η έρευνα διεξήχθη σε σχεδόν 13.000 άνδρες και γυναίκες

 

Μια μελέτη σχεδόν δύο δεκαετιών συνέδεσε την υψηλή πρόσληψη αναψυκτικών με ζάχαρη – σόδα, λεμονάδα και φρουτάκια – με πρόωρο θάνατο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ο σύνδεσμος βρέθηκε τόσο για λόγους που σχετίζονται με την καρδιά όσο και για όλες τις αιτίες.

Αλλά άλλα ποτά — ειδικά ο καφές, το τσάι, το γάλα με χαμηλά λιπαρά και το σκέτο νερό — βοήθησαν στη μείωση των πιθανοτήτων πρόωρου θανάτου.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν τον πιθανό ρόλο των υγιεινών ποτών για άτομα με διαβήτη τύπου 2, κατέληξε η μελέτη.

«Τα ποτά μπορεί να είναι πηγή ζάχαρης, αλλά θα μπορούσαν επίσης να είναι μια σημαντική πηγή άλλων διαιτητικών συστατικών, επομένως είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι τα διαφορετικά ποτά μπορεί να έχουν πραγματικά διαφορετικά αποτελέσματα στην υγεία των ασθενών με διαβήτη», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dr. Qi Sun , αναπληρωτής καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στο Harvard TH Chan School of Public Health. Σημείωσε ότι υπήρχαν ελάχιστα υπάρχοντα στοιχεία σχετικά με την επίδραση των ποτών στον θάνατο που σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2.

Τα δεδομένα από τη μελέτη προήλθαν από περισσότερες από 9.200 γυναίκες και περισσότερους από 3.500 άνδρες που συμμετείχαν σε άλλα μεγάλα ερευνητικά προγράμματα. Όλοι είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης 18,5 ετών.

Κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, ανέφεραν πόσο συχνά κατανάλωναν ροφήματα με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά, καθώς και χυμούς, καφέ, τσάι, νερό και γάλα με χαμηλά λιπαρά.

Κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα ενός ροφήματος με ζάχαρη συσχετίστηκε με 8% αύξηση των θανάτων από όλες τις αιτίες για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η αντικατάσταση αυτού του ποτού με μία από τις υγιεινές επιλογές μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 18%.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι ανθυγιεινές συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ προκαλούν πρόωρο θάνατο, μόνο ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο.

Το 2021, υπολογίζεται ότι 537 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως είχαν διαβήτη τύπου 2. Ο αριθμός αυτός προβλέπεται να φτάσει τα 783 εκατομμύρια μέχρι το 2045, έγραψαν οι ερευνητές.

Ορισμένες υγιεινές συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ καρπώθηκαν μεγάλα οφέλη, διαπίστωσε η μελέτη.

Για παράδειγμα, η αντικατάσταση μιας μερίδας σόδας ή λεμονάδας με ένα φλιτζάνι καφέ συνδέθηκε με 18% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες και 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Για το τσάι, αυτό το όφελος ήταν 16% και 24%, αντίστοιχα.

Το απλό νερό απέδωσε επίσης μερίσματα — μειώνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 16% για όλες τις αιτίες και 20% για αιτίες που σχετίζονται με την καρδιά.

Η αντικατάσταση ενός ροφήματος με ζάχαρη με γαλακτοκομικό γάλα χαμηλών λιπαρών έδειξε 12% και 19% χαμηλότερο κίνδυνο.

“Νομίζω ότι η λέξη-κλειδί, αν υπάρχει μόνο μία λέξη-κλειδί εδώ, είναι η ποιότητα”, είπε ο Sun. «Ένας παράγοντας για τη μέτρηση της ποιότητας είναι η συσχέτιση των επιπτώσεων των ποτών στην υγεία».

Η συμβουλή του: Πίνετε υγιεινές εκδοχές ροφημάτων και μειώστε ή αποφύγετε τις ανθυγιεινές επιλογές.

Τα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά βρέθηκαν να είναι λιγότερο προβληματικά από τα ζαχαρούχα αντίστοιχά τους. Αλλά δεν ήταν τόσο καλές όσο πιο υγιεινές επιλογές, διαπίστωσε η μελέτη. Η αντικατάσταση ενός ποτού με ζάχαρη με ένα τεχνητά ζαχαρούχο συνδέθηκε με 8% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αιτίες που σχετίζονται με την καρδιά.

Οι χυμοί φρούτων, με υψηλή φυσική περιεκτικότητα σε ζάχαρη αλλά και θρεπτικά συστατικά, έπεσαν κάπου στη μέση.

«Ο χυμός φρούτων εξακολουθεί να είναι καλύτερος από τα ποτά με ζάχαρη», είπε ο Sun.

Η Δρ Nita Gandhi Forouhi , από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία, είναι συγγραφέας ενός συνοδευτικού άρθρου . Έγραψε ότι τα ευρήματα δείχνουν προς μια κατεύθυνση: Η κατανάλωση λιγότερων ροφημάτων με ζάχαρη και περισσότερων από τις πιο υγιεινές εναλλακτικές είναι το καλύτερο για άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Ο Forouhi σημείωσε ότι η ανάλυση δεν έκανε διαφοροποίηση μεταξύ των διαφορετικών τύπων τσαγιού ή τον αντίκτυπο της προσθήκης ζάχαρης στον καφέ.

Ωστόσο, η επιλογή του ποτού έχει σαφώς σημασία.

Αυτά τα ποτά συμβάλλουν στην ενεργειακή πρόσληψη και στην ποιότητα της διατροφής, η οποία μπορεί να επηρεάσει την παχυσαρκία και τη μακροπρόθεσμη υγεία, είπε ο Forouhi.

«Ο διαβήτης είναι ένα αρκετά σοβαρό ζήτημα και πράγματι μειώνει το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων και, τουλάχιστον, την ποιότητα ζωής τους», είπε. «Ακόμα κι αν ζουν πολύ, έχουν μια ζωή συχνά περίπλοκη με καρδιακές παθήσεις και κάθε είδους άλλα προβλήματα, νεφρική νόσο και προβλήματα αισθήσεων κ.λπ. έχουν πραγματικά πολύ σημαντικό αντίκτυπο, νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα».

Η Connie Diekman , σύμβουλος τροφίμων και διατροφής και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, σημείωσε ότι τα ζαχαρούχα ποτά έχουν πολλές θερμίδες αλλά μικρή, έως καθόλου, θρεπτική αξία. Δεν ικανοποιούν την πείνα και είναι δυνατό να καταναλωθούν μεγάλη ποσότητα μέσα σε λίγα λεπτά. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να είναι η εξεύρεση ισορροπίας, είπε.

«Ως εγγεγραμμένος διαιτολόγος, αυτό που λέω πάντα στους ανθρώπους είναι «Εντάξει, οπότε αν θέλεις τις εκατό θερμίδες σε αυτό το φαγητό που δεν σου δίνει τίποτα άλλο, ποια άλλη τροφή είσαι διατεθειμένος να μην καταναλώσεις;» είπε ο Diekman.

Πρότεινε στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 να συναντηθούν με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο για να τους βοηθήσει να καθορίσουν τι πρέπει να τρώνε και να επανεξετάσουν τη συνολική υγεία, τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους.

Όλοι, όχι μόνο τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, θα πρέπει να εξετάσουν πόσα από αυτά τα ποτά καταναλώνουν, πρότεινε ο Diekman.

“Παίρνετε περίπου τρεις ημέρες, κοιτάξτε την πρόσληψη τροφής. Πόση ποσότητα ζαχαρούχου ποτού υπάρχει εκεί; Είναι μία την ημέρα, δύο την ημέρα, τρεις την ημέρα; Και πώς μπορείτε να αρχίσετε να τη μειώνετε;” είπε ο Ντίκμαν. «Κάντε το αργά, για να είναι άνετο και συντηρήσιμο».

Η μελέτη και το άρθρο δημοσιεύθηκαν στις 19 Απριλίου στο The BMJ .

Τι σημαίνει αυτό για εσάς
Η εναλλαγή από ζαχαρούχα ή τεχνητά ζαχαρούχα ποτά στον καφέ, το τσάι, το γάλα με χαμηλά λιπαρά και το νερό θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα μερίσματα για την υγεία σας — ειδικά εάν έχετε διαβήτη τύπου 2.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr