Ωμέγα 3 για την ισορροπία των ορμονών ΚΑΙ τα σπουδαία  οφέλη.

Ωμέγα 3 για την ισορροπία των ορμονών ΚΑΙ τα σπουδαία οφέλη.

Τα ωμέγα-3 είναι ένας τύπος βασικών λιπαρών οξέων. Βασικό σημαίνει ότι πρέπει να το λαμβάνουμε από το φαγητό γιατί το σώμα μας δεν είναι σε θέση να το φτιάξει μόνο του.

Τα ωμέγα 3 είναι μορφές υγιεινών πολυακόρεστων λιπαρών.

Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι ωμέγα-3: DHA, EPA και ALA.

Η χρησιμοποιήσιμη μορφή που χρειάζεται το σώμα είναι το DHA και το EPA

οι καλύτερες πηγές τροφής αυτής της μορφής είναι τα ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η πέστροφα και οι σαρδέλες. Τα μικροφύκη είναι πραγματικά η μόνη καλή φυτική πηγή DHA/EPA και μπορείτε να τα βρείτε σε μορφή συμπληρώματος.

Ενώ ακούμε για ωμέγα-3 σε ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως τους σπόρους: chia, λιναρόσπορο και καρύδια. Αυτές οι τροφές δίνουν στο σώμα την μορφή ALA των ωμέγα 3 που δεν είναι και τόσο δραστική.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΡΑΣΤΙΚΗ

Το ALA  δεν χρησιμοποιείται εύκολα  απο τον οργανισμό. Πρέπει πρώτα να μετατραπεί σε DHA και EPA. Το ποσοστό μετατροπής όμως μέσα στο σώμα είναι πολύ χαμηλό, σχεδόν μόλις 10%.

επομένως είναι πιο ωφέλιμο να καταναλώνουμε ωμέγα 3 σε μορφή DHA και EPA. 

Όλα τα οφέλη των ωμέγα 3.

1. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
Ένα από τα οφέλη των ωμέγα 3 είναι οι θεραπευτικές τους ιδιότητες. Το έντερο αποτελείται από τόνους υγιών βακτηρίων που βοηθούν στην πέψη και την απορρόφηση. Αυτά τα βακτήρια πρέπει να ζουν σε ένα σταθερό περιβάλλον όπου υπάρχει η κατάλληλη ποικιλομορφία και ποσότητα κάθε τύπου βακτηρίων. Όταν το έντερο ερεθίζεται από το αλκοόλ, το στρες, οι τοξίνες ή η κακή διατροφή μπορεί να προκύψει φλεγμονή προκαλώντας κακή ποιότητα μικροβιώματος του εντέρου. Όταν το μικροβίωμα του εντέρου δεν είναι στο δυναμικό του, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εντερική διαπερατότητα όπου οι τοξίνες και τα άπεπτα σωματίδια τροφής μπορούν να διαπεράσουν το εντερικό τοίχωμα στην κυκλοφορία του αίματος για να προκαλέσουν περισσότερη φλεγμονή και μόλυνση. Ευτυχώς, τα ωμέγα 3 είναι ευεργετικά για την επούλωση του εντέρου επειδή έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες για τη μείωση της φλεγμονής και της εντερικής διαπερατότητας.

2. ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ PMS
Ένα άλλο από τα οφέλη των ωμέγα 3 είναι ότι μπορούν να μειώσουν το PMS ή το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Οι πονοκέφαλοι, οι κράμπες της περιόδου, η ευαισθησία στο στήθος, το φούσκωμα και οι εναλλαγές της διάθεσης είναι όλα συμπτώματα που εμφανίζονται σε γυναίκες με PMS. Αυτές οι προσταγλανδίνες είναι φλεγμονώδη προϊόντα που παράγονται στο σώμα και διεγείρουν τις συσπάσεις στη μήτρα για κράμπες και φλεγμονές. Δεδομένου ότι τα ωμέγα 3 έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των προσταγλανδινών που μειώνουν το PMS.

3. ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ
Η ανακούφιση από το άγχος είναι ένα άλλο από τα οφέλη των ωμέγα 3. Από συσχετιστική σκοπιά, οι χώρες με υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη ωμέγα 3 έχουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαταραχών της διάθεσης όπως διπολική, κατάθλιψη και άγχος που συνδέονται με το στρες. Αυτό είναι λογικό με τους μηχανισμούς των ωμέγα 3 επειδή ο εγκέφαλος είναι εμπλουτισμένος με κατανάλωση ωμέγα 3 αυξάνοντας τη βέλτιστη παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, δύο από τις χημικές μας ουσίες για την καλή διάθεση. Τα ωμέγα 3 είναι επίσης ένα από τα θρεπτικά συστατικά για την ανακούφιση από το στρες, επειδή, σε μια μελέτη 12 εβδομάδων με φοιτητές ιατρικής που έπαιρναν ωμέγα 3 καθημερινά, βρήκαν μείωση έως και 20% στα συμπτώματα άγχους σε σύγκριση με μια ομάδα εικονικού φαρμάκου. Ένας άλλος μηχανισμός των ωμέγα 3 είναι ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι εξαιρετικά αντιδραστικές ενώσεις που προκαλούν εσωτερική βλάβη και φλεγμονή στο σώμα. Εάν οι ελεύθερες ρίζες διατηρούνται στο σώμα για παρατεταμένες περιόδους, αυτό μπορεί να προκαλέσει κόπωση και άγχος επειδή το σώμα βρίσκεται υπό χρόνιο εσωτερικό στρες.

4. ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Η γονιμότητα είναι ένα άλλο από τα οφέλη των ωμέγα 3. Ένα άλλο από τα καλύτερα προγεννητικά συμπληρώματα είναι τα ωμέγα 3 που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Οι ωοθήκες επηρεάζονται αρνητικά από τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, επειδή τα ωοθυλάκια μπορούν να ωριμάσουν για να απελευθερώσουν το ωάριο κάτω από αυτές τις συνθήκες. Τα ωμέγα 3 προάγουν την υγιή λειτουργία των ορμονών ειδικά με τις αναπαραγωγικές μας ορμόνες οιστρογόνο και προγεστερόνη. Επιπλέον, τα ωμέγα 3 βελτιώνουν την ποιότητα της τραχηλικής βλέννας, διευκολύνοντας το σπέρμα να ταξιδέψει στη μήτρα και να συμβεί ωορρηξία. Τέλος, τα ωμέγα 3 έχουν εκπληκτικά συστατικά που βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου και των ματιών βοηθώντας το έμβρυο να αναπτυχθεί.

5. ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ
Ένα άλλο από τα οφέλη των ωμέγα 3 είναι ότι μπορούν να μειώσουν την ενδομητρίωση. Επηρεάζοντας το 11% του πληθυσμού, η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο ιστός της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα και μπορεί να προκύψουν συμπτώματα όπως βασανιστικές κράμπες περιόδου, έντονη ροή και πιθανή ζαλάδα. Αυτός ο ιστός ανταποκρίνεται στα οιστρογόνα, οπότε ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα με βάση τα εξαρτώμενα ορμονικά επίπεδα. Ευτυχώς, έχει βρεθεί ότι τα ωμέγα 3 αναστέλλουν την εμφύτευση του ενδομητρικού ιστού αρχικά και επίσης αποθαρρύνουν την περαιτέρω ανάπτυξη.

6. ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ
Ένα άλλο από τα οφέλη των ωμέγα 3 είναι ότι μπορούν να μειώσουν το άγχος. Όπως αναφέρθηκε με το άγχος, τα ωμέγα 3 λειτουργούν για να εμπλουτίσουν τους μηχανισμούς του εγκεφάλου που ανταποκρίνονται στην ευτυχία. Επιπλέον, οι χώρες με υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη ωμέγα 3 έχουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαταραχών της διάθεσης συμπεριλαμβανομένου του άγχους. Ένας άλλος μηχανισμός των ωμέγα 3 είναι ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι εξαιρετικά αντιδραστικές ενώσεις που προκαλούν εσωτερική βλάβη και φλεγμονή στο σώμα. Εάν οι ελεύθερες ρίζες διατηρηθούν στο σώμα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος επειδή το σώμα βρίσκεται υπό χρόνιο εσωτερικό στρες.

7. ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΑΚΜΗ
Η μείωση της ορμονικής ακμής είναι ένα άλλο από τα οφέλη των ωμέγα 3. Οι περισσότερες δυτικές δίαιτες καταναλώνουν μια αναλογία 1:20 ωμέγα 3 προς ωμέγα 6 όταν θα έπρεπε να είναι 1:3. Αυτά τα στοιχεία συσχετίζονται με τη συχνότητα εμφάνισης ακμής, δείχνοντας ότι τα ωμέγα 6 είναι προφλεγμονώδη και προκαλούν ακμή, ενώ τα ωμέγα 3 έχουν προστατευτικά αποτελέσματα για τη μείωση της ακμής. Η φλεγμονή είναι αυτή που προκαλεί την κόκκινη εμφάνιση ενός σπυριού. Όταν παράγονται πάρα πολλά νεκρά κύτταρα του δέρματος ή υπερβολική λιπαρότητα, αυτό ερεθίζει τον αδένα και δημιουργεί φράξιμο και το σώμα θα στείλει αντισώματα στην τοποθεσία δημιουργώντας φλεγμονή για να καταπολεμήσει τη μόλυνση του σπυριού.

8. Υγεία του εγκεφάλου

Τέλος, η υγεία του εγκεφάλου είναι επίσης ένα από τα οφέλη των ωμέγα 3. Τα ωμέγα 3 προάγουν τη δομή τμημάτων της κυτταρικής υγείας, ειδικά των φωσφολιπιδίων και της κυτταρικής μεμβράνης. Ο τύπος DHA των ωμέγα 3 είναι το πιο άφθονο πολυακόρεστο λίπος στον εγκέφαλο, επομένως είναι σημαντικό να διατηρηθεί η αφθονία του για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Μελέτες έχουν επίσης βρει συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης ωμέγα 3 και του όγκου μεγαλύτερων τμημάτων του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος, που είναι το μέρος του εγκεφάλου που χρησιμοποιούσαμε για τη μνήμη.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr