Για τις μολύνσεις γυναικολογικής ζύμης φταίει το έντερο! Τι να κάνεις!

Για τις μολύνσεις γυναικολογικής ζύμης φταίει το έντερο! Τι να κάνεις!

Το μικροβίωμα του εντέρου και του κόλπου σας συνδέονται — Να γιατί έχει σημασία

Η μόλυνση από ζυμομύκητες μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά είναι μια κοινή εμπειρία μεταξύ πολλών ατόμων με κόλπους. Είναι τόσο συνηθισμένο, στην πραγματικότητα, που πολλοί άνθρωποι αναλαμβάνουν να πάρουν προβιοτικά από το σούπερ μάρκετ αφού λάβουν τη συνταγή τους ως μια προσπάθεια πρόληψης DIY.

Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ: Εάν τα αντιβιοτικά μπορούν να οδηγήσουν σε μόλυνση ζύμης, σημαίνει αυτό ότι τα δύο συνδέονται πραγματικά; Επιπλέον, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό που τρώτε και πίνετε επηρεάζει άμεσα την υγεία του κόλπου σας ; Αναρωτήθηκα το ίδιο πράγμα, οπότε ζήτησα πληροφορίες  από ειδικούς .

Η σύνδεση του μικροβιώματος του εντέρου και του μικροβιώματος του κόλπου
Είναι αλήθεια: “Το έντερο και το κολπικό ανοσοποιητικό σύστημα είναι αλληλένδετα”, λέει η πιστοποιημένη OB/GYN Karen Toubi, MD

«Το μικροβίωμα του εντέρου βοηθά στην εκπαίδευση και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τις ανοσολογικές αποκρίσεις σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του κόλπου», λέει ο Toubi.

Έτσι, όταν η υγεία του εντέρου σας δυσκολεύεται, είτε αφού αρρωστήσετε, είχατε ένα παρατεταμένο Σαββατοκύριακο με πρόχειρο φαγητό και αλκοόλ κ.λπ., που μπορεί να αντικατοπτρίζεται και στην υγεία του κόλπου σας.

Επιπλέον, το έντερο και ο κόλπος σας μοιράζονται πραγματικά βακτήρια πέρα ​​δώθε. «Τα μικρόβια μπορούν να μεταναστεύσουν μεταξύ του εντέρου και του κόλπου, δημιουργώντας μια δυναμική σχέση», σημειώνει η πιστοποιημένη OB/GYN Renita White, MD

Τα προφίλ μικροβιώματος του εντέρου και του κόλπου σας δεν είναι πανομοιότυπα, αλλά έχουν κοινά χαρακτηριστικά. «Το κολπικό μικροβίωμα αποτελείται από ένα μείγμα βακτηρίων, αλλά κυριαρχείται από τα είδη Lactobacillus », λέει ο White. Αυτό το συγκεκριμένο βακτήριο βρίσκεται επίσης στο έντερο, προσθέτει.

«Αυτός ο τύπος βακτηρίων παράγει γαλακτικό οξύ 1 , το οποίο βοηθά στη διατήρηση του κολπικού pH πιο όξινο για να αποτρέψει τις λοιμώξεις», σημειώνει ο White. Με άλλα λόγια, χρειάζεστε αυτό το βακτήριο να είναι ισορροπημένο εάν θέλετε το μικροβίωμα του κόλπου σας να ευδοκιμήσει χωρίς επιπλοκές.

Γιατί τα αντιβιοτικά μπορούν να σας προκαλέσουν μόλυνση ζύμης;
Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί ποιοι τύποι αντιβιοτικών θα επηρεάσουν περισσότερο το κολπικό μικροβίωμα, η έρευνα έχει δείξει αυξημένο κίνδυνο για λοιμώξεις από ζυμομύκητες μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά 2 συνολικά.

Ο λόγος που τα αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν τέτοια προβλήματα σε άτομα με κόλπους είναι ότι σκοτώνουν τα βακτήρια γενικά, χωρίς να κάνουν διάκριση μεταξύ του καλού και του κακού (αν και αυτό θα ήταν ωραίο, σωστά;).

«Τα αντιβιοτικά ευρέως φάσματος μπορούν να εξαλείψουν τόσο τα επιβλαβή όσο και τα ωφέλιμα βακτήρια και στις δύο περιοχές, επιτρέποντας στα ευκαιριακά παθογόνα να υπεραναπτυχθούν και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ανισορροπίες στο κολπικό μικροβίωμα», εξηγεί ο Toubi.

Συνεχίζει, «Ένα μη ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να συμβάλει στη συστηματική φλεγμονή, η οποία μπορεί να επηρεάσει έμμεσα το μικροβίωμα του κόλπου».

Με τη σειρά της, αυτή η φλεγμονή διαταράσσει το κολπικό περιβάλλον με τρόπο που μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών, με αποτέλεσμα πράγματα όπως μολύνσεις ζύμης και βακτηριακή κολπίτιδα (επίσης γνωστή ως BV).

Ο σύνδεσμος των ορμονών
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να αποβάλει το μικροβίωμα του κόλπου σας – ακόμη και το άγχος και ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος μπορεί να έχουν αντίκτυπο. Παρακάτω, ο Τούμπι εξηγεί:

“Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορούν να επηρεάσουν τόσο το έντερο όσο και το κολπικό μικροβίωμα. Για παράδειγμα, τα επίπεδα οιστρογόνων κυμαίνονται κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν το pH και τη διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών στον κόλπο, γεγονός που επηρεάζει την ανάπτυξη και τη σύνθεση των κολπικών μικροοργανισμών. , οι ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου, επηρεάζοντας δυνητικά το μικροβίωμα του κόλπου μέσω της ενδοκρινικής σηματοδότησης και του άξονα εντέρου-εγκεφάλου.”

Ενδιαφέρον, όχι; Αν και αυτή η μετατόπιση είναι απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη με έναν εμμηνορροϊκό κύκλο, μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι παθαίνουν λοιμώξεις κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης φάσης του κύκλου τους και, ως εκ τούτου, είναι ένας ακόμη λόγος για να είστε προληπτικοί όπου μπορείτε για να μειώσετε τη φλεγμονή του εντέρου για να μετριαστεί αυτή η μετατόπιση .

Αυτό που δεν ξέρουμε
«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε ποιες διατροφικές αλλαγές προκαλούν αυτό το είδος βακτηρίων να κατοικεί στο γαστρεντερικό σωλήνα, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει την υγεία του κόλπου», δηλώνει ο White.

Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σίγουρο: « Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να υποστηρίξει μια υγιή ανοσοαπόκριση, συμβάλλοντας δυνητικά σε ένα ισορροπημένο κολπικό μικροβίωμα», λέει ο Toubi.

Πώς να υποστηρίξετε και τα δύο
Ας μπούμε λοιπόν σε αυτό: Τι μπορείτε πραγματικά να κάνετε στην καθημερινή σας ζωή για να υποστηρίξετε το έντερό σας και συνεπώς το μικροβίωμα του κόλπου σας; Ακολουθούν τρεις προτάσεις:

Τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή: Μια ισορροπημένη διατροφή σημαίνει να λαμβάνετε αρκετή ποσότητα από τις διαφορετικές ομάδες τροφίμων όπως πρωτεΐνες , υδατάνθρακες, υγιή λίπη κ.λπ., και να περιορίζετε την πρόσληψη των όχι και τόσο χρήσιμων τροφίμων. «Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και χαμηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τα δύο μικροβιώματα», λέει ο Toubi, οπότε κάντε το καλύτερο για να τα καταναλώνετε με μέτρο. Τόσο το γιαούρτι όσο και το ξινολάχανο περιέχουν άφθονα προβιοτικά βακτήρια, επομένως αυτά μπορούν να είναι εξαιρετικές προσθήκες στη διατροφή σας.

Πάρτε ένα προβιοτικό: Ενώ τα προβιοτικά συμπληρώματα είναι εξαιρετικά για το έντερό σας, μπορούν επίσης να είναι χρήσιμα για την προώθηση ενός υγιούς κολπικού περιβάλλοντος. Εάν αυτός είναι ένας στόχος σας, ο White συνιστά να αναζητήσετε μια επιλογή που περιλαμβάνει είδη Lactobacillus . 

Εστίαση στην υγιεινή: Τέλος, επικεντρωθείτε και στις πρακτικές υγιεινής, επειδή ό,τι πέφτει στο μικροβίωμα του κόλπου σας θα μπορούσε να ταξιδέψει αλλού. Φορέστε εσώρουχα που αναπνέουν, καθαρίστε απαλά το αιδοίο σας καθημερινά με νερό ή ένα μη ερεθιστικό σαπούνι  πάντα να κατουράτε μετά το σεξ, χρησιμοποιήστε λιπαντικό με ισορροπημένο pH και προσπαθήστε να μην κάθεστε με ιδρωμένα εσώρουχα μετά την προπόνηση για πολύ ώρα αν γίνεται.

Το μικροβίωμα του εντέρου και το κολπικό μικροβίωμα συνδέονται αναμφισβήτητα, γι’ αυτό και η φροντίδα του εντέρου σας μπορεί να θεωρηθεί και ως κολπική φροντίδα.

Για να υποστηρίξετε αυτή τη σχέση, φροντίστε να παίρνετε προβιοτικά, να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή και να επικεντρώνεστε στην υγιεινή. 

www.mindbodygreen.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr