Τι νιώθει όποιος έχει ανεπάρκεια Βιταμίνης Β12; Τι παρενέργειες συμβαίνουν και πως να τις αντιμετωπίσει.

Τι νιώθει όποιος έχει ανεπάρκεια Βιταμίνης Β12; Τι παρενέργειες συμβαίνουν και πως να τις αντιμετωπίσει.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Συμπτώματα και Αιτίες Διάγνωση και Δοκιμές Διαχείριση και Θεραπεία Πρόληψη Προοπτική 

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση που συμβαίνει εάν δεν καταναλώνετε αρκετή βιταμίνη Β12 στη διατροφή σας ή εάν το σώμα σας δεν την απορροφά σωστά. Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει σωματικά, νευρολογικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα βιταμίνης Β12.


 
Τι είναι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12;
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 συμβαίνει όταν το σώμα σας είτε δεν λαμβάνει αρκετή είτε δεν απορροφά αρκετή βιταμίνη Β12 από τα τρόφιμα που τρώτε και τα οποία χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Η βιταμίνη Β12 είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά το σώμα σας να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια και DNA, το γενετικό υλικό σε όλα τα κύτταρα σας.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει σωματικά, νευρολογικά και ψυχολογικά προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Τι είναι η βιταμίνη Β12;
Η βιταμίνη Β12 είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά το σώμα σας να διατηρεί υγιή τα νευρικά κύτταρα και τα κύτταρα του αίματος. Βοηθά επίσης το σώμα σας να παράγει DNA, το γενετικό υλικό σε όλα τα κύτταρα σας. Το σώμα σας δεν παράγει τη βιταμίνη Β12 από μόνο του, επομένως πρέπει να καταναλώνετε τροφές και ποτά που έχουν βιταμίνη Β12 για να την πάρετε.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα που τρώτε και πίνετε, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε εμπλουτισμένα τρόφιμα (τροφές που έχουν ορισμένες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που προστίθενται σε αυτά) όπως ορισμένα δημητριακά, ψωμί και διατροφική μαγιά.

Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 2,4 μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης Β12 την ημέρα και οι έγκυες ή θηλάζουσες χρειάζονται περισσότερη. Η ποσότητα της βιταμίνης Β12 που χρειάζονται τα μωρά και τα παιδιά ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία.

Πώς απορροφά το σώμα μου τη βιταμίνη Β12;

Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να συμβούν προκειμένου το σώμα σας να απορροφήσει τη βιταμίνη Β12 από τα τρόφιμα που τρώτε. Πρώτον, το υδροχλωρικό οξύ στο στομάχι σας αφαιρεί τη βιταμίνη Β12 από το φαγητό στο οποίο βρισκόταν. Στη συνέχεια, η βιταμίνη Β12 συνδυάζεται με κάτι που ονομάζεται ενδογενής παράγοντας, μια πρωτεΐνη που παράγεται από το στομάχι σας. Η βιταμίνη Β12 μπορεί στη συνέχεια να απορροφηθεί από το πεπτικό σας σύστημα.

Μερικοί άνθρωποι έχουν μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται κακοήθης αναιμία, που σημαίνει ότι το στομάχι τους δεν δημιουργεί εγγενή παράγοντα. Εξαιτίας αυτού, το σώμα τους δεν μπορεί να απορροφήσει σωστά τη βιταμίνη Β12, η ​​οποία προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.

Τι είναι η αναιμία λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης Β12;


Η αναιμία λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 συμβαίνει όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια επειδή το σώμα σας έχει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Εξαιτίας αυτού, η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει αναιμία . Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 χωρίς να έχουν αναιμία.

Ποιους επηρεάζει η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12;
Οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες.

Πόσο συχνή είναι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12;
Περίπου 1,5% έως 15% των ανθρώπων έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Ακολουθούν τα ποσοστά των ατόμων που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 με βάση το εύρος ηλικιών:

Τουλάχιστον το 3% των ατόμων ηλικίας 20 έως 39 ετών.
Τουλάχιστον το 4% των ατόμων ηλικίας 40 έως 59 ετών.
Τουλάχιστον το 6% των ατόμων που είναι 60 ετών και άνω.

Τι προκαλεί την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12;
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 συμβαίνει εάν δεν τρώτε αρκετή βιταμίνη Β12 ή το σώμα σας δεν απορροφά σωστά τη βιταμίνη Β12 που καταναλώνετε. Οι καταστάσεις ή καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν:

Έλλειψη βιταμίνης Β12 στη διατροφή σας : Άτομα που δεν τρώνε αρκετά τρόφιμα που έχουν φυσικά βιταμίνη Β12 ή δεν τρώνε τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνη Β12 μπορεί να αναπτύξουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.
Γαστρίτιδα : Η γαστρίτιδα είναι φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου και είναι μια κοινή αιτία ανεπάρκειας βιταμίνης Β12. Μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 λόγω έλλειψης υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι σας, το οποίο είναι απαραίτητο για την απορρόφηση της βιταμίνης Β12.
Κακή αναιμία : Τα άτομα που έχουν κακοήθη αναιμία, μια σπάνια ιατρική πάθηση, δεν είναι σε θέση να παράγουν εγγενή παράγοντα, μια πρωτεΐνη που παράγεται από το στομάχι σας. Χρειάζεστε έναν εγγενή παράγοντα ώστε το σώμα σας να μπορεί να απορροφήσει τη βιταμίνη Β12. Τα άτομα με κακοήθη αναιμία έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.
Πεπτικές παθήσεις : Ασθένειες που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα, όπως η νόσος του Crohn και η κοιλιοκάκη, μπορούν να εμποδίσουν το σώμα σας να απορροφήσει πλήρως τη βιταμίνη Β12.
Χειρουργική επέμβαση : Τα άτομα που κάνουν χειρουργική επέμβαση στο γαστρεντερικό, όπως γαστρικό bypass (χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους), μπορεί να έχουν δυσκολία στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12.
Διαταραχή χρήσης αλκοόλ : Αυτή η κατάσταση μπορεί να βλάψει το πεπτικό σας σύστημα και να προκαλέσει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.
Ανεπάρκεια τρανσκοβαλαμίνης ΙΙ : Πρόκειται για μια σπάνια γενετική διαταραχή που επηρεάζει τη μεταφορά της βιταμίνης Β12 (γνωστή και ως κοβαλαμίνη) μέσα στο σώμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12;


Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει σωματικά, νευρολογικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 μπορεί να αναπτυχθούν αργά και μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν συμπτώματα παρά το ότι έχουν χαμηλό επίπεδο βιταμίνης Β12 στο σώμα τους. Τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να έχουν νευρολογικά συμπτώματα ή/και βλάβες χωρίς αναιμία (έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων).

Τα γενικά σωματικά συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αίσθημα πολύ κούρασης ή αδυναμίας.
Εμφάνιση ναυτίας, εμετού ή διάρροιας .
Δεν αισθάνομαι τόσο πεινασμένος όπως συνήθως.
Απώλεια βάρους.
Έχοντας πονόλαιμο στο στόμα ή στη γλώσσα.
Έχοντας κιτρινωπό δέρμα.
Τα νευρολογικά συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 μπορεί να περιλαμβάνουν:

Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια σας.
Προβλήματα όρασης.
Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς πράγματα ή μπερδεύεσαι εύκολα.
Δυσκολεύεστε να περπατήσετε ή να μιλήσετε όπως συνήθως.
Εάν αναπτυχθούν νευρολογικά προβλήματα από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, μπορεί να μην είναι αναστρέψιμα.
Τα ψυχολογικά συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αίσθημα κατάθλιψης.
Αίσθημα ευερεθιστότητας.
Βιώνετε μια αλλαγή στον τρόπο που αισθάνεστε και συμπεριφέρεστε.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΕΣ
Πώς διαγιγνώσκεται η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12;
Μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 επειδή τα συμπτώματα δεν είναι πάντα παρόντα ή τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με άλλες διατροφικές ελλείψεις. Οι γιατροί θα κάνουν συνήθως εξετάσεις αίματος ρουτίνας για να ελέγξουν για ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 σε άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο να την εμφανίσουν.

Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της ανεπάρκειας της είναι η πλήρης αιματολογική εξέταση (CBC) και ένα επίπεδο εξέτασης αίματος βιταμίνης Β12. Ένα άτομο διαγιγνώσκεται με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 εάν η ποσότητα βιταμίνης Β12 στο αίμα του είναι μικρότερη από 150 ανά mL.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Πώς αντιμετωπίζεται η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12;
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να αντιμετωπιστεί με βιταμίνη Β12. Συχνά αντιμετωπίζεται με κυανοκοβαλαμίνη, μια τεχνητή μορφή βιταμίνης Β12. Ανάλογα με την αιτία της ανεπάρκειας, το άτομο μπορεί να χρειαστεί να λάβει θεραπεία μόνο έως ότου τα επίπεδα βιταμίνης Β12 επανέλθουν στο φυσιολογικό ή μπορεί να χρειαστεί να λάβει θεραπεία με βιταμίνη Β12 για το υπόλοιπο της ζωής του. Οι επιλογές για θεραπεία με βιταμίνη Β12 περιλαμβάνουν:

Φάρμακο από το στόμα με βιταμίνη Β12.
Ενδομυϊκές ενέσεις βιταμίνης Β12 (ένα εμβόλιο που μπαίνει στους μυς).
Ρινικό τζελ βιταμίνης Β12.
Ρινικό σπρέι βιταμίνης Β12.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για ανεπάρκεια βιταμίνης Β12;
Ένα άτομο είναι πιο πιθανό να αναπτύξει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 εάν έχει έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

Ηλικίες άνω των 75 ετών : Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 επειδή το σώμα τους συχνά δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως τη βιταμίνη Β12.

Διαταραχή του πεπτικού συστήματος : Πεπτικές διαταραχές όπως η κοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn μπορεί να δυσκολέψουν το σώμα σας να απορροφήσει τη βιταμίνη Β12.
Ακολουθώντας μια αυστηρή vegan ή χορτοφαγική διατροφή : Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται μόνο φυσικά σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Εξαιτίας αυτού, τα άτομα που ακολουθούν vegan ή χορτοφαγική διατροφή είναι πιο πιθανό να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 εάν δεν τρώνε αρκετά ενισχυμένα τρόφιμα με βιταμίνη Β12.

Λήψη ορισμένων φαρμάκων : Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της μετφορμίνης (φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του διαβήτη), των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων (τα PPI χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ΓΟΠ και του πεπτικού έλκους), οι αναστολείς Η2 ισταμίνης (ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για να μειώσετε την ποσότητα του οξέος που παράγει το στομάχι σας) και από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια (από του στόματος αντισυλληπτικά).

Έχοντας σύνδρομο Sjögren . Τα άτομα με σύνδρομο Sjögren έχουν περισσότερες από έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.
Κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ : Ο χρόνιος αλκοολισμός μπορεί να βλάψει το πεπτικό σας σύστημα και να προκαλέσει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.
Πώς μπορώ να αποτρέψω την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12;
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αποτρέψουν την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 καταναλώνοντας τροφές και ποτά που την περιέχουν.

Οι επιλογές για την κατανάλωση βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν:

Προϊόντα διατροφής από ζώα : Το κόκκινο κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά, το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν όλα βιταμίνη Β12.

Εμπλουτισμένα τρόφιμα : Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα είναι τρόφιμα που περιέχουν ορισμένες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που δεν έχουν από τη φύση τους. Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν ορισμένα δημητριακά πρωινού, διατροφική μαγιά, φυτικό γάλα και συγκεκριμένο ψωμί. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την ετικέτα των τροφίμων (διατροφικά στοιχεία) για να δείτε εάν τα τρόφιμα έχουν εμπλουτιστεί με βιταμίνη Β12 .

Συμπληρώματα διατροφής βιταμίνης Β12 : Πολλές πολυβιταμίνες έχουν βιταμίνη Β12. Υπάρχουν επίσης συμπληρώματα που έχουν μόνο βιταμίνη Β12. Ζητήστε από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή τον φαρμακοποιό σας να σας βοηθήσει να επιλέξετε ποιο συμπλήρωμα είναι καλύτερο για εσάς.
Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν:

Αποφύγετε το αλκοόλ : Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει το πεπτικό σας σύστημα και να δυσκολέψει το σώμα σας να απορροφήσει τη βιταμίνη Β12.
Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να διαχειριστείτε την πεπτική σας πάθηση : Εάν έχετε πεπτική νόσο, όπως η νόσος του Crohn ή η κοιλιοκάκη, φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας για να παραμείνετε υγιείς.

Ποια είναι η πρόγνωση (προοπτική) για ανεπάρκεια βιταμίνης Β12;
Η πρόγνωση για τα άτομα που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 εξαρτάται από το πόσο έγκαιρα διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται η ανεπάρκεια. Εάν η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 εντοπιστεί έγκαιρα, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να απαλλαγούν από τα συμπτώματά τους με θεραπεία. Ανάλογα με την αιτία της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12, μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνετε φάρμακα μόνο για μικρό χρονικό διάστημα ή μπορεί να χρειαστεί να παίρνετε φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Εάν η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες που διαρκούν και επηρεάζουν το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Οι πιο σοβαρές παρενέργειες της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν:

Περιφερική νευροπάθεια .
Εκφύλιση του νωτιαίου μυελού.
Παράλυση .
Ακράτεια εντέρου και/ή ακράτεια ούρων .
Στυτική δυσλειτουργία .
Κατάθλιψη .
Παράνοια και αυταπάτες.
Απώλεια μνήμης.

Μπορεί μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 να προκαλέσει θάνατο;
Η ανεπεξέργαστη ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή νευρολογική βλάβη (νευρικό σύστημα), η οποία μπορεί να θέσει ένα άτομο σε υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Η κακοήθης αναιμία, μια ανεπάρκεια στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων λόγω έλλειψης βιταμίνης Β12, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη νευρολογική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Πότε πρέπει να δω τον γιατρό;
Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 ή κινδυνεύετε να αναπτύξετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να δείτε εάν πρέπει να κάνετε μια εξέταση αίματος για να μετρήσετε τα επίπεδα βιταμίνης Β12. Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και αντιμετωπίζετε νέα ή ανησυχητικά συμπτώματα, φροντίστε να απευθυνθείτε στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Συστάσεις της κλινικής του Κλίβελαντ:

Η βιταμίνη Β12 είναι μια σημαντική βιταμίνη που χρειάζεται το σώμα σας για να είναι υγιές. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αποτρέψουν την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 καταναλώνοντας αρκετή ποσότητα από αυτήν στη διατροφή τους. Εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 ή αντιμετωπίζετε συμπτώματα, φροντίστε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να κάνετε μια εξέταση αίματος για να ελέγξετε τα επίπεδά σας.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Τα πιο Αποτελεσματικά Προϊόντα για την Κυτταρίτιδα.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr