Ουρολόγος αποκαλύπτει: Τι μαρτυρά το χρώμα των ούρων για την υγεία μας

Ουρολόγος αποκαλύπτει: Τι μαρτυρά το χρώμα των ούρων για την υγεία μας

Όταν πρόκειται να κατανοήσουμε την υγεία μας, τα ούρα σας μπορούν να λειτουργήσουν σαν μια ημερήσια κάρτα αναφοράς.
Επιμέλεια: Μπαρμπιλένα Τριανταφύλλου— 

Οι ουρολόγοι, έχουν μάθει να «διαβάζουν» τα διακριτικά σημάδια στα ούρα μας που μαρτυρούν πολλά πράγματα για την κατάσταση της υγείας μας. Το χρώμα, η διαύγεια και η μυρωδιά των ούρων είναι ορισμένα από τα κυρίαρχα σημάδια που βοηθούν τους ειδικούς να καταλήξουν σε έγκυρα συμπεράσματα.

Τα πολλά και διαφορετικά χρώματα των ούρων
Το χρώμα των ούρων ποικίλλει, με την παλέτα να ξεκινά από το ανοιχτό κίτρινο και να φτάνει έως και το βαθύ πορτοκαλί, κυρίως λόγω της αιμοσφαιρίνης, ενός υποπροϊόντος της φυσιολογικής διάσπασης των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Καθώς τα έρυθρα αιμοσφαίρια γερνούν, διασπώνται και δημιουργείται η αιμοσφαιρίνη, η οποία στη συνέχεια φιλτράρεται από τα νεφρά και δίνει στα ούρα το χρώμα τους. Η ένταση αυτού του χρώματος είναι μια άμεση αντανάκλαση των επιπέδων ενυδάτωσης μας. Όσο πιο ενυδατωμένοι είμαστε, τόσο πιο αχνό κίτρινο χρώμα θα έχουν τα ούρα μας.

Τι χρώμα έχουν τα υγιή ούρα
Στην ιδανική περίπτωση, τα ούρα μας θα πρέπει να είναι αρκετά καθαρά και όχι θολά. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε υπερυδάτωση, η οποία αραιώνει τους ζωτικούς ηλεκτρολύτες και μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από το νερό, μια σπάνια αλλά σοβαρή κατάσταση που μειώνει επικίνδυνα τα επίπεδα του νατρίου στο αίμα. Αυτός ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για αθλητές και άτομα που επιδίδονται στην πολύωρη φυσική δραστηριότητα.

Από την άλλη πλευρά, η ανεπαρκής πρόσληψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, κόπωση και αδύναμη γνωστική και σωματική απόδοση.

Υπάρχει μια λεπτή σχέση μεταξύ της τροφής που τρώμε, των μικροβίων του εντέρου και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Και δηλαδή πόσο νερό πρέπει να πίνουμε
Όσον αφορά την ενυδάτωση, δεν υπάρχει μια ενιαία σύσταση για όλους, αλλά ένας ουρολόγος, μπορεί να μας δώσει κάποιες οδηγίες, για να μας βοηθήσει να βρούμε την ποσότητα υγρών που θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα για εμάς.

Οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ προτείνουν περίπου 3,7 λίτρα νερού την ημέρα για τους άνδρες και 2,7 λίτρα για τις γυναίκες. Ωστόσο, οι ατομικές ανάγκες μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά με βάση παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και την κατάσταση της υγείας μας.

Για μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση, οι ουρολόγοι προτείνουν να ξεκινήσουμε με 30 ml νερού ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Εάν πάλι είμαστε πιο δραστήριοι σωματικά ή αν ζούμε σε εξαιρετικά ζεστό κλίμα, ίσως χρειαστεί να αυξήσουμε την πρόσληψη νερού κατά 500 έως 1.000 ml νερού την ημέρα.

Είναι επίσης σημαντικό να προσαρμόσουμε αυτές τις συστάσεις ανάλογα με την κατάσταση της υγείας μας. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με πέτρες στα νεφρά μπορεί να χρειάζονται περισσότερο νερό για να βοηθήσουν στη διαχείριση της κατάστασής τους, ενώ εκείνοι με καρδιακά ή νεφρικά προβλήματα μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την πρόσληψη υγρών.

 

Το φύλο, η ηλικία και η κατάσταση της υγείας παίζουν επίσης κρίσιμους ρόλους στον καθορισμό της σωστής ποσότητας νερού για εσάς. Οι άνδρες χρειάζονται συνήθως περισσότερα υγρά από τις γυναίκες λόγω του μεγαλύτερου μέσου μεγέθους σώματος και οι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειαστεί να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην ενυδάτωση λόγω μειωμένης αίσθησης δίψας.

Ανεξάρτητα από αυτές τις οδηγίες, οι καλύτεροι δείκτες επαρκούς ενυδάτωσης είναι σπάνια αίσθημα δίψας και ανοιχτό κίτρινο χρώμα ούρων. Ακούστε το σώμα σας και προσαρμόστε την πρόσληψη νερού με βάση τη δίψα, το χρώμα των ούρων σας και το πώς αισθάνεστε, διασφαλίζοντας ότι παραμένετε καλά ενυδατωμένοι για βέλτιστη υγεία.

Τι σας λέει το χρώμα των ούρων

Κόκκινο ή ροζ: Μερικές φορές, η κατανάλωση τροφών όπως παντζάρια ή μούρα μπορεί να κάνει τα ούρα σας κόκκινα ή ροζ. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ότι τα ούρα σας παραμένουν κόκκινα ή ροζ με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει αίμα σε αυτά. Αυτή η αλλαγή είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσετε και είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν γιατρό σχετικά με την αλλαγή, καθώς μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία για καρκίνους της ουροδόχου κύστης και των νεφρών ή καλοήθεις παθήσεις όπως ο διευρυμένος προστάτης.

Σκούρο καφέ ή χρώματος τσαγιού: Τα ούρα που φαίνονται σκούρα καφέ ή σαν τσάι μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν πίνετε αρκετό νερό. Εάν έχετε πιει πολλά υγρά και τα ούρα σας είναι ακόμα σκοτεινά, μπορεί να είναι σημάδι ηπατικών προβλημάτων ή άλλων προβλημάτων υγείας.

Μπλε ή πράσινο: Το να βλέπετε μπλε ή πράσινο στη λεκάνη της τουαλέτας σας μπορεί να εκπλήσσει, αλλά μπορεί να οφείλεται σε ορισμένα φάρμακα ή χρωστικές ουσίες στα τρόφιμα.

Ζωντανό κίτρινο: Οι βιταμίνες Β μπορούν να εμποτίσουν τα ούρα σας με μια ζωηρή κίτρινη απόχρωση. Αυτή η επίδραση, αν και ακίνδυνη, είναι μια καλή υπενθύμιση του πώς η διατροφή και τα συμπληρώματα μπορούν να επηρεάσουν τις σωματικές λειτουργίες.

Τι σημαίνει η διαύγεια των ούρων σας; Τα θολά ούρα μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης ή προβλήματος με τα νεφρά σας.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία σπέρματος στα ούρα μπορεί επίσης να αλλάξει τη διαύγεια των ούρων, κάνοντάς τα να φαίνονται θολά.
Μια θολή εμφάνιση είναι συχνά καλοήθης και υποχωρεί από μόνη της και θα μπορούσε να είναι φυσική ή παρενέργεια φαρμάκων ή χειρουργικών επεμβάσεων για έναν διευρυμένο προστάτη.

Τι λέει η μυρωδιά των ούρων σας; Τα ούρα έχουν συνήθως μια ήπια οσμή, αλλά έντονες ή ασυνήθιστες μυρωδιές μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα. Ένα δυνατό άρωμα αμμωνίας μπορεί να υποδηλώνει αφυδάτωση. Μια άσχημη ή ασυνήθιστη μυρωδιά μπορεί να είναι σημάδι λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος.

Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, ιδιαίτερα εκείνων που είναι πικάντικες ή περιέχουν ισχυρά συστατικά, μπορεί επίσης να επηρεάσει την οσμή των ούρων σας.

Τρόφιμα όπως τα σπαράγγια, ο καφές και ορισμένα ψάρια μπορούν να παράγουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά λόγω των ειδικών ενώσεων που περιέχουν, οι οποίες απεκκρίνονται στα ούρα.

Μια «καρτέλα αναφοράς» ούρων
Όταν πρόκειται να κατανοήσετε την υγεία σας, τα ούρα σας μπορούν να λειτουργήσουν σαν μια ημερήσια κάρτα αναφοράς. Η προσοχή στο χρώμα, τη διαύγεια και την οσμή του προσφέρει πολύτιμες ενδείξεις που μπορεί να υποδεικνύουν υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στα ούρα σας που δεν επανέρχονται στο φυσιολογικό, είναι καλύτερα να είστε ασφαλείς και να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Θυμηθείτε, η έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων υγείας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Έτσι, προτού ξεπλύνετε την επόμενη φορά, ρίξτε μια γρήγορη ματιά — θα μπορούσε να είναι πιο κατατοπιστικό από όσο νομίζετε.

(Με πληροφορίες από CNN).

www.huffingtonpost.gr

unsplash.com

5 Απαράδεκτες δικαιολογίες που δίνουν οι τοξικοί άνθρωποι για την κακή συμπεριφορά τους

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr