Μείνε Αγέραστη με Σαφράν. Υπέροχες συνταγές ομορφιάς από την ιατρική της Αγιουρβέδα.

Μείνε Αγέραστη με Σαφράν. Υπέροχες συνταγές ομορφιάς από την ιατρική της Αγιουρβέδα.

Τα κορυφαία 8 οφέλη του σαφράν (Kesar) για το δέρμα σας

Dr. Zeel Gandhi (Πτυχίο Αγιουρβέδα, Ιατρικής & Χειρουργικής)

Ψάχνετε για μια φυσική λύση φωτισμού του δέρματος; Δοκιμάστε να προσθέσετε μερικά σκέλη σαφράν (kesar) στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας για μακροπρόθεσμα οφέλη.

Όταν πρόκειται για αγιουρβεδικά «varnya» ή βότανα αποχρωματισμού, το σαφράν είναι συχνά το πιο προτιμώμενο συστατικό για το δέρμα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα διάφορα οφέλη του σαφράν για το δέρμα σας και πώς να το χρησιμοποιήσετε για τη λάμψη του δέρματος.

Ο Αγιουρβεδικός μας γιατρός μιλάει

«Η Kumkuma ή το σαφράν εξισορροπεί και τα τρία dosha. Εκτιμάται ιδιαίτερα για τις ιδιότητες του Varnya ή για την ενίσχυση της επιδερμίδας. Είναι επίσης γνωστό ότι είναι το Vyanga hara, ένα που διορθώνει τα αποχρωματισμένα μπαλώματα στο δέρμα. Το σαφράν ενισχύει τα επίπεδα γλουταθειόνης στα κύτταρα, ασκώντας έτσι ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντι-μελανογόνες ιδιότητες.»

Δρ. Zeel Gandhi (Πτυχίο Αγιουρβέδα, Ιατρική & Χειρουργική), Επικεφαλής Αγιουρβέδας, Vedix

Η φαρμακευτική αξία του σαφράν μπορεί να συνδεθεί με τα περισσότερα από 150 φυτοθρεπτικά συστατικά που εντοπίζονται στο βότανο.

Μεταξύ αυτών είναι τα καροτενοειδή, οι ανθοκυανίνες, τα φλαβονοειδή και τα τερπενοειδή που δίνουν στο σαφράν τις ισχυρές φαρμακολογικές του ικανότητες.

Εκτός από ένα ακριβό μπαχαρικό που διακοσμεί διάφορες ινδικές και νοτιοασιατικές λιχουδιές, το σαφράν χρησιμοποιείται ευρέως ως προσφορά στους Θεούς στον Ινδουιστικό πολιτισμό.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του σαφράν σύμφωνα με την επιστήμη της Αγιουρβέδα αναφέρονται παρακάτω:

Rasa (Γεύση)

Katu και Tikta (Πικρο και πικρό)

Guna (Ποιότητα)

Snigdha (Λιερό)

Vipaka (Γεύση μετά την πέψη)

Katu (Pungent)

Veerya (Δύναμη)

Ushna (Καυτό)

Επίδραση στα Doshas

Tridoshahara (Ισορροπεί και τα 3 dosha)

Είναι το σαφράν καλό για το πρόσωπό σας;
Γνωστό με διάφορα ονόματα όπως κουμκούμα, kesar και zafran, κρόκος, οι ιδιότητες λεύκανσης του δέρματος του σαφράν το καθιστούν πολύτιμο συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος.

Ενώ το βότανο πιστώνεται κυρίως ως φυσικός παράγοντας αποχρωματισμού, η Αγιουρβέδα αναφέρει μια λίστα με άλλες ευεργετικές ιδιότητες του δέρματος που μπορούν να αναζωογονήσουν και να μεταμορφώσουν τη συνολική κατάσταση του δέρματός σας.

Μερικές από αυτές τις ιδιότητες περιλαμβάνουν:

Vrana Shodhana (επούλωση πληγών)
Shothahara (αντιφλεγμονώδες)
Doshatrayahara (εξισορροπητής και των τριών dosha)
Καντίδα (φωτίζει τον τόνο του δέρματος)

Η σύγχρονη έρευνα αποδίδει επίσης αντιοξειδωτικές, αντι-ακνεϊκές, αντικαταθλιπτικές, ανασταλτικές της μελανίνης, αναλγητικές, δερμοπροστατευτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες στο σαφράν. Έτσι, τόσο η τοπική εφαρμογή όσο και η κατανάλωση σαφράν μπορούν να βελτιώσουν ορατά την επιδερμίδα του προσώπου σας.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το σαφράν είναι ένα από τα πιο ακριβά βότανα της Αγιουρβέδα είναι επειδή 150 άνθη Crocus sativus αποδίδουν μόνο περίπου 1 γραμμάριο [ 1 ] ξηρών νημάτων σαφράν. Επομένως, για να παραχθεί μια ποσότητα 12 γραμμαρίων, χρειάζεται να καλλιεργηθεί ένα κιλό λουλουδιών.

Οφέλη του σαφράν για το δέρμα
Ο Δρ. Zeel Gandhi, Chief Ayurvedic Doctor στο Vedix, λέει ότι «Το Kumkuma ή το Saffron εξισορροπεί και τα τρία dosha. Εκτιμάται ιδιαίτερα για τις ιδιότητες του Varnya ή για την ενίσχυση της επιδερμίδας. Είναι επίσης γνωστό ότι είναι το Vyanga hara, ένα που διορθώνει τα αποχρωματισμένα μπαλώματα στο δέρμα».

Η ίδια προσθέτει, «Το σαφράν ενισχύει τα επίπεδα γλουταθειόνης στα κύτταρα, ασκώντας έτσι ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντι-μελανογόνες ιδιότητες. Βοηθά επίσης στη μεταβολική μετατροπή των Καροτενοειδών σε Ρετινοειδή (βιταμίνη Α). Τα ρετινοειδή ενισχύουν επίσης την επιδερμίδα και έχουν ερευνηθεί καλά για τα αντιγηραντικά οφέλη τους».

Μερικά από τα οφέλη του αναλύονται παρακάτω.

1. Για μελάγχρωση του δέρματος
Πιθανότατα να έχετε παρατηρήσει ότι το σαφράν απεικονίζεται ή αναφέρεται στις ετικέτες διαφόρων κρέμες λεύκανσης του δέρματος. Το διάσημο Kumkumadi tailam της Αγιουρβέδα, που φημίζεται για τις ικανότητές του να φωτίζει γρήγορα το δέρμα, πήρε το όνομά του από το βασικό συστατικό του, το κουμκούμ (σαφράν).

Σύμφωνα με μια Κριτική ανασκόπηση των βοτάνων της Αγιουρβέδα Varnya και της δράσης τους στην αναστολή της τυροσινάσης , το σαφράν παρουσιάζει εξαιρετική δράση αναστολής της τυροσινάσης (ένζυμο υπεύθυνο για τη σύνθεση μελανίνης), αποδεικνύοντας έτσι την ικανότητά του να προάγει την επιδερμίδα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πλούσιο σε πάνω από 150 τύπους καροτενοειδών όπως σαφρανάλη, λυκοπένιο, άλφα και βήτα-καροτένια και ζεαξανθίνη.

2. Αντιμετωπίζει την ακμή
Η κοινή ακμή είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος που εμφανίζεται από φραγμένους πόρους. Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του σαφράν, λόγω της παρουσίας φυτο-ενώσεων όπως η κροκίνη και η κροκετίνη, βοηθούν στη θεραπεία της φλεγμονής των βλαβών της ακμής σας.

Οι αντιμικροβιακές του ικανότητες θεραπεύουν τη βακτηριακή μόλυνση στους πόρους του δέρματός σας και οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες προάγουν την επούλωση του δέρματος.

Επιπλέον, ως φυσικός αναστολέας της μελανογένεσης, το σαφράν προλαμβάνει τη μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης σημαδιών και ουλών ακμής.

Το σαφράν είναι επίσης γνωστό ότι είναι αποτοξινωτικό. Όταν καταναλώνεται, καθαρίζει το αίμα σας και βοηθά στην απομάκρυνση των επιβλαβών τοξινών από το σώμα, οι οποίες σύμφωνα με την Αγιουρβέδα είναι μια κύρια αιτία για την ακμή.

3. Αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις του δέρματος και επουλώνει τις πληγές
Η τοπική εφαρμογή κρεμών σαφράν ή η συμπερίληψη του βοτάνου στην τακτική ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας μπορεί να κρατήσει μακριά διάφορες δερματικές λοιμώξεις λόγω των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του κρόκου.

Επιπλέον, η παρουσία του σπάνιου αποκαροτενοειδούς, της κροκετίνης [ 3 ] κάνει το σαφράν εξαιρετικό επουλωτικό πληγών. Η εφαρμογή εκχυλισμάτων σαφράν σε πληγές και εγκαύματα μειώνει την περίοδο επιθηλιοποίησης και βελτιώνει τη δύναμη του επιδιορθωμένου δέρματος.

4. Καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος
Διάφοροι παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο, ο αγχωτικός τρόπος ζωής, το κάπνισμα και η ρύπανση μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος. Αυτοί οι επιβλαβείς παράγοντες μπορούν να βλάψουν το δέρμα σας μέσω της παραγωγής ελεύθερων ριζών και ενεργών ειδών οξυγόνου.

Αυτά τελικά προκαλούν πρόωρο κυτταρικό θάνατο, διάσπαση του κολλαγόνου και εξάντληση των βασικών λιπιδίων στο δέρμα σας.

Έτσι, τα περισσότερα αντιγηραντικά προϊόντα περιέχουν αντιοξειδωτικά που αποκαθιστούν την οξειδωτική-αντιοξειδωτική ισορροπία στο σώμα σας, αποτρέποντας τη γήρανση του δέρματος που σχετίζεται με το οξειδωτικό στρες. Οι αντιγηραντικές ιδιότητες  του κρόκου προέρχονται από αντιοξειδωτικές ενώσεις γνωστές ως αποκαροτενοειδή .

Αυτά περιλαμβάνουν την καμπφερόλη, το σαφράναλ, την κροκίνη, την κροκετίνη, την καροτίνη, την πικροκροκίνη κ.λπ. Αυτά μειώνουν το οξειδωτικό στρες, αποτρέπουν το σχηματισμό ρυτίδων και λεπτών γραμμών και διατηρούν το δέρμα σας αγέραστο για χρόνια.

Σύμφωνα με μια μελέτη με το όνομα Προετοιμασία και αξιολόγηση αντιρυτιδικής κρέμας που περιέχει εκχύλισμα σαφράν και λάδι αβοκάντο , μια φόρμουλα λάδι σε νερό που περιέχει σαφράν εφαρμόστηκε τοπικά σε 20 εθελοντές για μια περίοδο δώδεκα εβδομάδων. Τα αποτελέσματα έδειξαν βελτίωση στην ελαστικότητα του δέρματος και σημαντική μείωση των ρυτίδων, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της σύνθεσης ως θεραπεία αντιγήρανσης.

5. Αντιφλεγμονώδες
Το σαφράν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στη θεραπεία δερματικών αλλεργιών, δερματίτιδας ή ψωρίασης λόγω των αντιφλεγμονωδών  ιδιοτήτων του λόγω της παρουσίας κροκίνης. Εκτός από την αναστολή του οιδήματος του δέρματος, οι αναλγητικές ιδιότητες του σαφράν μειώνουν τον πόνο στις βλάβες και έχουν μια συνολική ηρεμιστική επίδραση στο προσβεβλημένο δέρμα.

Επιπλέον, ως αντικνησμώδης, το σαφράν βοηθά επίσης στην ανακούφιση από τον κνησμό, που είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα του δέρματος που έχει προσβληθεί από έκζεμα ή ψωρίαση.

Στην πραγματικότητα, το τσάι σαφράν είναι μέρος μιας αντιψωριασικής δίαιτας, σύμφωνα με τις αναγνώσεις του Edgar Cayce. Μελέτες δείχνουν ότι μαζί με άλλες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, η κατανάλωση τσαγιού σαφράν  μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης στους ασθενείς.

6. Προστατεύει από τη φθορά του ήλιου
Μια έρευνα με το όνομα Έχει το σαφράν αντιηλιακά και ενυδατικά αποτελέσματα; μελέτησε τις επιδράσεις του σαφράν ως φυσικό αντηλιακό. Ανέφερε ότι το βότανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απορροφητικός παράγοντας UV.

Ανέφερε επίσης ότι οι αντηλιακές ικανότητες του κρόκου οφείλονται στην ύπαρξη φλαβονοειδών όπως η κερκετίνη, η καμπφερόλη και φαινολικά οξέα όπως το καφεϊκό, το φερουλικό, το κινναμικό και άλλα.

Εκτός από την προστασία του δέρματός σας από τις βλαβερές επιδράσεις των ακτίνων UV, η τοπική εφαρμογή του σαφράν μπορεί επίσης να αποτρέψει μια φωτοευαίσθητη αντίδραση μετά από μια φωτοδυναμική θεραπεία δέρματος.

7. Προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος
Σύμφωνα με ένα ιατρικό άρθρο με το όνομα Φυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων , η κατανάλωση σαφράν απέτρεψε τον σχηματισμό δερματικών όγκων (θηλωμάτων) και ταυτόχρονα μείωσε το μέγεθος των υπαρχόντων σε ζώα. Η πρώιμη θεραπεία με σαφράν ανέστειλε επίσης με επιτυχία τον καρκίνο του δέρματος σε ποντίκια.

8. Ενισχύει όλους τους τύπους δέρματος
Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, καθένα από τα τρία dosha παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του δέρματός σας. Η βέλτιστη περιεκτικότητα σε υγρασία ρυθμίζεται από το kapha, το pitta διατηρεί τους μεταβολικούς μηχανισμούς του δέρματος και το vata dosha προάγει την κυκλοφορία του αίματος και τη μεταφορά των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στο δέρμα σας [ 9 ].

Ωστόσο, το απόλυτα ισορροπημένο δέρμα (κανονικό δέρμα) είναι συχνά δύσκολο να επιτευχθεί. Επομένως, έχετε ξηρό δέρμα (τύπου vata), λιπαρό δέρμα (τύπου kapha) ή ευαίσθητο/επιρρεπές σε αλλεργίες δέρμα (τύπου pitta).

Το σαφράν που είναι «tridoshahara», εξισορροπεί τα dosha σας και αποτρέπει τις επιδεινώσεις. Μπορεί έτσι να προστεθεί σε όλα τα σχήματα τύπου δέρματος και να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ποικίλων δερματικών παθήσεων.

Συμβουλή :

Για να ανακουφιστείτε από το άγχος, εφαρμόστε μια πάστα σαφράν στο μέτωπό σας πριν πάτε για ύπνο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το σαφράν για τη λεύκανση του δέρματος;
1. Μάσκα προσώπου σαφράν, γάλακτος και κουρκουμά
Πάρτε 1 κουταλιά της σούπας σκόνη σαφράν και κουρκουμά.
Προσθέστε 2 έως 2 ½ κουταλιές της σούπας νωπό γάλα σε αυτό για να κάνετε μια πάστα.
Εφαρμόστε αυτό το πακέτο σαφράν στο δέρμα σας εστιάζοντας περισσότερο στις χρωματισμένες περιοχές.
Αφήστε το να δράσει για 40 λεπτά έως μία ώρα και ξεπλύνετε.
Χρησιμοποιήστε το 2 με 3 φορές την εβδομάδα για λαμπερό δέρμα.
Εάν χρησιμοποιείτε σκέλη σαφράν, μουλιάστε τα στο γάλα για 30 λεπτά έως μία ώρα πριν τα προσθέσετε στο υπόλοιπο πακέτο προσώπου.

2. Πακέτο ζελέ σαφράν, Raktha Chandanam, Yashtimadhu και Aloe Vera
Ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας σαφράν, raktha chandanam και yashtimadhu.
Σε αυτό προσθέστε αρκετές ποσότητες τζελ αλόης βέρα για να κάνετε μια πάστα.
Εφαρμόστε στο πρόσωπο και τα χέρια σας καλύπτοντας όλα τα μαύρα στίγματα, τα σημάδια και τις μαυρισμένες από τον ήλιο περιοχές.
Αφήστε το για μια ώρα και ξεπλύνετε.
Η χρήση αυτού του πακέτου 2 έως 3 φορές την εβδομάδα μπορεί να φωτίσει το δέρμα σας μέσα σε λίγες εβδομάδες.

3. Saffron Oil
αιθέριο έλαιο σαφράν

Το έλαιο σαφράν βοηθά στη μείωση της μελάγχρωσης, καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος, αποτρέπει τις βλάβες από τον ήλιο και προστατεύει από διάφορες δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, η δερματίτιδα και η ψωρίαση.

Ωστόσο, το αιθέριο έλαιο σαφράν πρέπει να αραιωθεί με ένα έλαιο μεταφοράς (3-4 σταγόνες σε 10 ml λάδι φορέα) της επιλογής σας και να μην εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα.

Για να φτιάξετε το δικό σας λάδι σαφράν, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας σκόνη σαφράν ή περίπου 20-25 σκέλη σαφράν σε ήπια θερμαινόμενα 250 ml αμυγδάλου/τζοτζόμπα/ελιάς/ελαίου καρύδας.
Αποθηκεύστε το σε ένα μπουκάλι μακριά από το φως του ήλιου και αφήστε το σαφράν να μουλιάσει στο λάδι για περίπου μια εβδομάδα.
Όταν το λάδι αλλάξει χρώμα, σουρώστε και χρησιμοποιήστε το για να κάνετε μασάζ στο δέρμα σας.

4. Κρέμα σαφράν

Επιλέξτε μια καλή κρέμα σαφράν ή ενυδατική κρέμα Ayurvedic και χρησιμοποιήστε την δύο φορές την ημέρα στο τέλος της ρουτίνας του δέρματός σας.
Λάβετε υπόψη τον τύπο του δέρματός σας και επιλέξτε ανάλογα τη βάση κρέμας.
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικές σταγόνες ελαίου σαφράν στην υπάρχουσα κρέμα/ενυδατική σας κρέμα για ομοιόμορφο τόνο και χωρίς προβλήματα δέρμα.

5. Saffron And Ghee
Το σαφράν και το γκι μαζί βοηθούν στην εξισορρόπηση των doshas vata και pitta και διεγείρουν την υγιή kapha.
Βελτιώνει επίσης την πέψη και την υγεία του ήπατος και βοηθά στην απομάκρυνση των επιβλαβών τοξινών που μπορούν να δώσουν στο δέρμα σας θαμπή εμφάνιση.
Προσθέστε μερικά σκέλη σαφράν σε μια κουταλιά της σούπας άψητο γκι και καταναλώστε το καθημερινά, κατά προτίμηση πριν τον ύπνο.

6. Ρόφημα με σαφράν, γάλα και μέλι
Η κατανάλωση σαφράν είναι επίσης γνωστό ότι λευκαίνει τον τόνο του δέρματος και ενισχύει την ανοσολογική άμυνα του σώματός σας.
Προσθέστε ½ κουταλάκι του γλυκού σαφράν σε ένα ποτήρι γάλα και μουλιάστε το για μια ώρα.
Προσθέστε λίγο μέλι για γεύση και καταναλώστε.

7. Τσάι σαφράν
Το τσάι σαφράν είναι ένα ρόφημα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που συχνά συνιστάται από ειδικούς υγείας για την πρόληψη της βλάβης του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες, την πρόωρη γήρανση, το θαμπό δέρμα και διάφορες δερματικές παθήσεις.
Για να φτιάξετε τσάι σαφράν, ζεστάνετε 1 ½ -2 φλιτζάνια νερό και προσθέστε ½ κουταλάκι του γλυκού σαφράν σε αυτό.
Προσθέστε μερικά φύλλα μέντας και λίγο τριμμένο τζίντζερ.
Αφήνουμε το νερό να βράσει για 2-3 λεπτά.
Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε τα υλικά να μουλιάσουν για άλλα 2 λεπτά.
Σούρωσε σε ένα φλιτζάνι. Στύβουμε το μισό λεμόνι και προσθέτουμε λίγο μέλι για γεύση.
Απολαύστε το τσάι σας με σαφράν ζεστό!

Προφυλάξεις και παρενέργειες του σαφράν για το δέρμα
Δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες του σαφράν όταν εφαρμόζεται τοπικά. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε αιθέριο έλαιο σαφράν και να μην το χρησιμοποιείτε ποτέ αδιάλυτο. Συνιστάται επίσης να κάνετε ένα έμπλαστρο αν χρησιμοποιείτε σαφράν ή το λάδι του για πρώτη φορά.

Όσον αφορά την κατανάλωση, συμβουλευτείτε τον αγιουρβεδικό γιατρό σας για σωστές δόσεις του βοτάνου σύμφωνα με το Prakriti ή τη σύσταση του σώματός σας . Είναι επίσης καλύτερο να αποφύγετε το σαφράν κατά την πρώιμη περίοδο της εγκυμοσύνης σας και να ξεκινήσετε την κατανάλωση μόνο αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Συχνές Ερωτήσεις για το Saffron On Skin

1. Μπορώ να χρησιμοποιώ σαφράν στο πρόσωπό μου καθημερινά;
Ναι, ο κρόκος μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά στο πρόσωπο για τη θεραπεία χρωστικών διαταραχών, ακμής και εκζέματος. Μπορείτε είτε να προσθέσετε σαφράν στο πακέτο λαδιού/προσώπου σας είτε απλώς να το μουλιάζετε σε γάλα και να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε το πρόσωπό σας.

2. Πόσο καιρό χρειάζεται το σαφράν για να φωτίσει το δέρμα;
Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο έχει μαυρίσει το δέρμα σας στον ήλιο ή πόσο έντονα είναι τα σημάδια ακμής και τα σκοτεινά σημεία σας. Με τακτική χρήση, θα πρέπει να αρχίσετε να βλέπετε βελτίωση στον τόνο του δέρματός σας μέσα σε 3 έως 4 εβδομάδες.

Η τελευταία λέξη

Το σαφράν είναι πολύτιμο για τις θαυματουργές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντι-τυροσινάσες, αναλγητικές και επουλωτικές ιδιότητές του.
Είναι επίσης γνωστό για τη λάμψη του δέρματος από μέσα και την προσθήκη φυσικής λάμψης.
Συνεχίστε λοιπόν και προσθέστε μια πρέζα σαφράν στην καθημερινή σας ρουτίνα περιποίησης και παρατηρήστε ότι το δέρμα σας βελτιώνεται θεαματικά.

Λάδι ελίχρυσος. Ισχυρό αναπλαστικό αντιρυτιδικό.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr