Πώς μπορείτε να αντιστρέψετε το λεπτό δέρμα και την αραίωση του με φυσικές θεραπείες άμεσα.

Πώς μπορείτε να αντιστρέψετε το λεπτό δέρμα και την αραίωση του με φυσικές θεραπείες άμεσα.

Το δέρμα σας χάνει τη σφριγηλότητά του; Το λεπτό δέρμα στο πρόσωπο μπορεί να εμφανιστεί πολύ πριν φτάσετε σε μεγάλη ηλικία. Η λέπτυνση του δέρματος πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα για να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές.

Η αραίωση του δέρματος μπορεί να συμβεί λόγω παρενεργειών φαρμάκων, υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο ή ακόμα και τακτικής κατάχρησης καπνού και αλκοόλ. Εάν εντοπιστεί έγκαιρα, η σωστή περιποίηση του δέρματος, οι πρακτικές του τρόπου ζωής και η δίαιτα μπορούν να βοηθήσουν να αναστρέψετε το λεπτό δέρμα σταδιακά. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι προκαλεί την αραίωση του δέρματος και τι μπορείτε να κάνετε για να την αποτρέψετε.

Ο Αγιουρβεδικός μας γιατρός μιλάει

«Το Amla είναι ένα ελιξίριο για το δέρμα που γερνά και λεπταίνει. Η πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C του Amla διασφαλίζει ότι ο συνδετικός ιστός κολλαγόνου σας παραμένει υγιής και αποτρέπει τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία λόγω του ήλιου. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη συμβάλλουν επίσης στην λέπτυνση του δέρματος. Το Amla ελέγχει επίσης την υπεργλυκαιμία ή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα».

Δρ. Zeel Gandhi (Πτυχίο Αγιουρβέδα, Ιατρική & Χειρουργική), Επικεφαλής Αγιουρβέδας, Vedix

Το λεπτό δέρμα είναι φυσικό αποτέλεσμα της γήρανσης του δέρματος. Καθώς το σώμα σας γερνάει, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης που διατηρούν το δέρμα σας σφριγηλό, εύκαμπτο και σφριγηλό αρχίζουν να εξαντλούνται. Αν και ο αριθμός των στρωμάτων του δέρματος παραμένει ο ίδιος, το δέρμα σας γίνεται πιο εύθραυστο και μοιάζει με χαρτί (κρέπα δέρμα).

Το λεπτό δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται Δερματοπόρωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ευθραυστότητα του και την απώλεια της λειτουργικότητας του , καθιστώντας το δέρμα επιρρεπές σε “δάκρυα” και μώλωπες. Εκτός από συχνούς τραυματισμούς, η λέπτυνση του δέρματος μπορεί επίσης να καθυστερήσει την επούλωση των πληγών και να αυξήσει την ευαισθησία σας σε λοιμώξεις.

Μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε τα πρώτα σημάδια λέπτυνσης του δέρματος στο πρόσωπο και κάτω από τα μάτια, όπου το δέρμα είναι φυσικά λιγότερο παχύ από το υπόλοιπο σώμα. Ωστόσο, το λεπτό δέρμα στα χέρια και τα πόδια είναι επίσης αρκετά κοινό.

Οι εισπνευστήρες στεροειδών μπορούν να προκαλέσουν λέπτυνση δέρματος! Συχνά η πλέον προτιμώμενη θεραπεία για το άσθμα, η εισπνοή κορτικοστεροειδών, είναι γνωστό ότι μειώνει τη σύνθεση κολλαγόνου. Επιπλέον, τα άτομα που υποβάλλονται σε αυτή τη θεραπεία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λέπτυνσης του δέρματος λόγω της έκθεσης στον ήλιο και φυσικά λόγω αθροιστικής επίδρασης.

Αιτίες λέπτυνσης του δέρματος
1. Ηλικία
Η λέπτυνση του δέρματος που οδηγεί σε χρόνια ευθραυστότητα του δέρματος είναι ένα κοινό δερματολογικό πρόβλημα που σχετίζεται με την ηλικία. Οι δομικές πρωτεΐνες της ελαστίνης και του κολλαγόνου στο δέρμα σας διασπώνται σταδιακά με την ηλικία.

Τα κεραμίδια και τα λιπαρά οξέα που δίνουν στο δέρμα σας απαλή νεανική αναπήδηση εξαντλούνται επίσης. Ως αποτέλεσμα, το γερασμένο δέρμα φαίνεται λεπτό και διαφανές. Μερικές φορές, μπορείτε επίσης να δείτε τις φλέβες και τα τριχοειδή αγγεία που βρίσκονται κάτω από το λεπτό δέρμα.

2. Γενετική
Σύμφωνα με έρευνα που ονομάζεται Γενετική και γήρανση του δέρματος , τα γονίδιά σας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο το δέρμα σας αλλάζει με την ηλικία.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το επίπεδο ενυδάτωσης, ελαστικότητας και μορφολογικών αλλαγών που προκαλείται από αυτό, εξαρτώνται κατά 60% από τα γονίδια, ενώ το υπόλοιπο 40% εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

3. Έκθεση στον ήλιο


Η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου προκαλεί περισσότερες βλάβες στο δέρμα από ένα απλό μαύρισμα. Η έρευνα αναφέρει ότι οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν τη διάσπαση του κολλαγόνου  και επίσης να βλάψουν τον επιδερμικό φραγμό σας, οδηγώντας σε ξηρό, λεπτό δέρμα.

Η λέπτυνση του δέρματος λόγω βλάβης από τον ήλιο εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές όπως το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια που παραμένουν εκτεθειμένα. Το λεπτό δέρμα είναι επίσης πιο κοινό μεταξύ των χρηστών σολάριουμ.

4. Μακροχρόνια χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών
Ενώ οι κρέμες με κορτικοστεροειδή είναι συχνά θεραπείες πρώτης γραμμής για την ακμή, την ατοπική δερματίτιδα, την ψωρίαση και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις, η παρατεταμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε δερματική ατροφία ή λέπτυνση του δέρματος.

Σύμφωνα με έρευνα που ονομάζεται Ατροφία του δέρματος που προκαλείται από γλυκοκορτικοειδή: το παλιό και το νέο , οι θεραπείες με στεροειδή μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη ευθραυστότητα του δέρματος, δερματική διαφάνεια, μώλωπες και εξασθένηση του επιδερμικού φραγμού.

5. Κάπνισμα
Το κάπνισμα, ειδικά λόγω της παρουσίας νικοτίνης, μπορεί να βλάψει το δέρμα και να προκαλέσει ατροφία ή αραίωση του δέρματος.

Σύμφωνα με μια ιστολογική μελέτη για την επίδραση της νικοτίνης σε λεπτό δέρμα ενήλικου αρσενικού ινδικού χοιριδίου , η χορήγηση νικοτίνης αποκάλυψε σημαντική μείωση της ελαστίνης. Επίσης αποδιοργάνωσε δέσμες κολλαγόνου με αυξημένα κενά μεταξύ τους.

6. Αλκοόλ
Ως διουρητικό, το αλκοόλ αφαιρεί το νερό και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το σώμα σας. Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει την υφή του δέρματός σας, οδηγώντας σε ξηρό, λεπτό δέρμα και πρώιμες ρυτίδες .

7. Ιατρικές καταστάσεις
Ορισμένες ασθένειες όπως το σύνδρομο Gottron μπορεί να προκαλέσουν μια ήπια μορφή λέπτυνσης του δέρματος λόγω απώλειας υποδόριου λίπους. Αυτό δίνει στο δέρμα μια γερασμένη, διαφανή εμφάνιση.

8. Εμμηνόπαυση
Η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των γυναικών. Η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες γενικά χάνουν περίπου το 30% του κολλαγόνου του δέρματος κατά τα πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης . Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λέπτυνση του δέρματος και ταχεία γήρανση του.

9. Διατροφικές Ελλείψεις
Απαραίτητες βιταμίνες όπως η βιταμίνη A, C, D και E μαζί με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά όπως τα φλαβονοειδή είναι γνωστό ότι προάγουν την υγεία του δέρματος . Οι ελλείψεις σε αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά μπορούν να αλλάξουν τη δομική ακεραιότητα και τις βιολογικές λειτουργίες του δέρματός σας. 

Η έρευνα δείχνει ότι μια πάθηση γνωστή ως σκορβούτο, που προκύπτει από ανεπάρκεια βιταμίνης C, μπορεί να προκαλέσει μειωμένη σύνθεση κολλαγόνου και εύθραυστο δέρμα, που οδηγεί σε λεπτό δέρμα.

Συμπτώματα Αραίωσης Δέρματος

Συχνοί, απρόκλητοι μώλωπες
Δέρμα με διάφανη όψη
Ξηρότητα και απώλεια ελαστικότητας
Ορατοί τένοντες, φλέβες και τριχοειδή αγγεία
Ρυτίδες και λεπτές γραμμές
Καθυστερημένη επούλωση πληγών
Εύκολα σκισίματα και κοψίματα από μικρό τραύμα
Δερματική ατροφία
Αυξημένη ευαισθησία στον ήλιο

Πώς να αντιστρέψετε/πυκνώσετε την αραίωση του δέρματος;
Α. Σπίτι και βότανα

1. Gotu Kola, Amalaki, Amruta And Coconut Oil
Μία μάσκα φροντίδας προσώπου φτιαγμένη με βότανα «Vyasthapana» (αντιγηραντικά) της Αγιουρβέδα  χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία δερματικών εκφυλιστικών ασθενειών όπως η λέπτυνση του δέρματος.

Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας σκόνη gotu kola, amalaki και amruta.
Προσθέστε περίπου 2 ½ κουταλιές της σούπας παρθένο λάδι καρύδας για να κάνετε μια πάστα.
Εφαρμόστε σε περιοχές που παρουσιάζουν αραίωση.
Αφήστε το να δράσει για 1 ώρα και ξεπλύνετε.

Χαιρετίζοντας τα οφέλη του Amla, ο Δρ. Zeel Gandhi, Επικεφαλής Αγιουρβεδικός γιατρός στο Vedix λέει, «Το Amla είναι ένα ελιξίριο για το δέρμα που γερνά και λεπταίνει. Η πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C του Amla διασφαλίζει ότι το κολλαγόνο – ο συνδετικός ιστός σας παραμένει υγιής και αποτρέπει τη βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη συμβάλλουν επίσης στην λέπτυνση του δέρματος. Το Amla ελέγχει επίσης την υπεργλυκαιμία ή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

2. Μασάζ με λάδι σόγιας/ καροτέλαιο/ αμυγδαλέλαιο
Πλούσιο σε ισοφλαβόνες, τοκοφερόλες, καροτενοειδή και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά, το καθημερινό μασάζ με αυτά τα έλαια μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λέπτυνσης του δέρματος κάτω από τα μάτια, το πρόσωπο και άλλες περιοχές.

Ρίξτε μια μικρή ποσότητα από το λάδι και τρίψτε το ανάμεσα στις παλάμες σας για να ζεσταθεί.
Κάντε μασάζ σε περιοχές του σώματός σας με λεπτό δέρμα με μικρές κυκλικές κινήσεις.
Αφήστε το για μια ώρα και ξεπλύνετε.

3. Τσάι
Το τσάι (πράσινο/μαύρο/λευκό) είναι πλούσιο σε κατεχίνες (πολυφαινόλες) και συχνά συνιστάται για αποτοξίνωση και συνολική βελτίωση του δέρματος.

Φτιάξτε τσάι και εφαρμόστε το ως τονωτικό ή ομίχλη προσώπου.
Εναλλακτικά, προσθέστε το στη μάσκα προσώπου σας για να βελτιώσετε την αραίωση του δέρματος στο πρόσωπο.

4. Σκόνη σπόρων σταφυλιού και ροδιού

Μια πολύτιμη προσθήκη σε διάφορα προϊόντα κατά της γήρανσης, οι σκόνες σπόρων σταφυλιούκαι ροδιού είναι γνωστό ότι διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και αποτρέπουν τη λέπτυνση του δέρματος.

Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας σκόνη σπόρων σταφυλιού και ροδιού.
Προσθέστε ένα λάδι μεταφοράς της επιλογής σας για να φτιάξετε μια πάστα. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε μερικές σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο όπως τριαντάφυλλο ή λιβάνι.
Εφαρμόστε τη συσκευασία σε περιοχές με αραίωση του δέρματος και ξεπλύνετε μετά από 40 λεπτά έως μία ώρα.

Β. Δερματολογικές Θεραπείες
1. Τοπικά ρετινοειδή
Αυτός είναι ένας τύπος φαρμάκου με βιταμίνη Α που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της λέπτυνσης του δέρματος και άλλων επιπτώσεων της φωτογήρανσης.

Τα ρετινοειδή διεγείρουν τον επιδερμικό πολλαπλασιασμό, οδηγώντας έτσι σε πάχυνση της επιδερμίδας . Ωστόσο, μπορεί κανείς να εμφανίσει παρενέργειες όπως κάψιμο ή δερματίτιδα από τη θεραπεία με ρετινοειδή.

2. Δερματικά Fillers
Αυτά μπορούν να θεωρηθούν μια καλή μη χειρουργική επιλογή για τη θεραπεία της λέπτυνσης του δέρματος. Κατασκευασμένα από συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, πολυγαλακτικό οξύ, υδροξυλαπατίτη ασβεστίου κ.λπ., αυτά τα πληρωτικά βοηθούν στην προσθήκη όγκου, ειδικά στο λεπτό δέρμα κάτω από τα μάτια.

3. Laser Resurfacing
Εδώ, η θερμότητα από το λέιζερ χρησιμοποιείται για την τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου στο δέρμα σας. Ενώ τα αφαιρετικά λέιζερ μπορούν να έχουν πιο ορατό αποτέλεσμα στο λεπτό δέρμα, ένα μη αφαιρετικό εξασφαλίζει γρήγορη ανάρρωση από τη διαδικασία.

4. Microneedling
γυναίκα που λαμβάνει θεραπεία αναζωογόνησης microneedling

Το Microneedling στοχεύει να ξεκινήσει τη φυσική διαδικασία επούλωσης του δέρματός σας. Ένα φορητό dermaroller χρησιμοποιείται από τον επαγγελματία για να κάνει μικροτραυματισμούς στο πρόσωπο. Καθώς ξεκινά η διαδικασία αποκατάστασης του δέρματος, συντίθεται νέο κολλαγόνο, αντιμετωπίζοντας έτσι την αραίωση του δέρματος.

Συμβουλή Vedix:

Συμπεριλάβετε υπερτροφές όπως λευκό τσάι, σόγια, εκχύλισμα σπόρων σταφυλιούκαι θρεπτικά συστατικά όπως τοκοφερόλες, ψευδάργυρο και ασκορβικό οξύ για την πρόληψη της λέπτυνσης του δέρματος.

Πώς να αποτρέψετε την αραίωση του δέρματος;

Διατηρείτε πάντα το δέρμα σας προστατευμένο από τον ήλιο. Να φοράτε αντηλιακό (SPF 30 και άνω), να χρησιμοποιείτε ομπρέλα και να φοράτε ρούχα με μακριά μανίκια κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Διατηρήστε τον εαυτό σας ενυδατωμένο. Το ξηρό δέρμα μπορεί να επιδεινώσει το λεπτό δέρμα σας.
Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά για την πρόληψη της λέπτυνσης του δέρματος. Ο Δρ Zeel προσθέτει, «Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας δεν περιέχει επεξεργασμένους υδατάνθρακες, απλά σάκχαρα, υψηλές ποσότητες αλατιού και λίπους».
Κόψτε το αλκοόλ και το κάπνισμα.
Ασκηθείτε και κάντε γιόγκα καθημερινά για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος. Η γιόγκα προσώπου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της λέπτυνσης του δέρματος κάτω από τα μάτια και στο πρόσωπο.
Αποφύγετε τη χρήση σκληρών καθαριστικών και φυσικών απολεπιστικών που μπορούν να βλάψουν το δέρμα .
Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τοπικά κορτικοστεροειδή. Ζητήστε από τον δερματολόγο σας αλλαγή φαρμάκου.
Φοράτε υφάσματα που αναπνέουν και είναι απαλά στο δέρμα.

Συμπεριλάβετε ενυδατικά προϊόντα περιποίησης όπως ενυδατικές κρέμες, κρέμες σώματος και ομίχλες για να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο όλη την ημέρα.
Χρησιμοποιήστε φυτικά προϊόντα αντιγήρανσης που βοηθούν στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου.
Η προστασία του δέρματός σας από τις άμεσες ακτίνες του ήλιου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της λέπτυνσης του δέρματος.
Κόψτε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ για να θεραπεύσετε γρήγορα το λεπτό δέρμα σας.
Τα φυτικά αντιγηραντικά και ενυδατικά φάρμακα είναι αποτελεσματικά και ασφαλή για τη θεραπεία της λέπτυνσης του δέρματος.
Ωστόσο, πάντα να γνωρίζετε τον τύπο του δέρματός σας και να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο πριν επιλέξετε οποιαδήποτε θεραπεία.

Καροτέλαιο. Αντιγήρανση σε διάρκεια.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr