Αναγέννηση επιδερμίδας. Οι καλύτερες θρεπτικές ουσίες αποκατάστασης μετά τις φθορές του καλοκαιριού.

Αναγέννηση επιδερμίδας. Οι καλύτερες θρεπτικές ουσίες αποκατάστασης μετά τις φθορές του καλοκαιριού.

Θρεπτικά συστατικά για υγιές δέρμα

Το δέρμα σας χρειάζεται τη σωστή ισορροπία θρεπτικών συστατικών για να κάνει την κύρια δουλειά του: ένα φράγμα που προστατεύει το υπόλοιπο σώμα σας από πράγματα έξω από αυτό. Για να διατηρήσετε το δέρμα σας να φαίνεται, να λειτουργεί και να αισθάνεται καλά, τροφοδοτήστε το καλά από μέσα.

Υγιή Λίπη
Έτσι το δέρμα σας αποκτά τη «λάμψη» του. Το πολύ λίγο λίπος στη διατροφή σας μπορεί να κάνει το δέρμα σας ζαρωμένο και ξηρό.

Εστιάστε στα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη από φυτά όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους και αβοκάντο και από ψάρια. Αυτά βοηθούν το δέρμα σας να παραμένει υγρό, σφριγηλό και εύκαμπτο και είναι καλύτερα για την καρδιά σας από τα κορεσμένα λίπη.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένα είδος πολυακόρεστου λίπους, το οποίο το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αλλά χρειάζεται για να χτίσει κυτταρικά τοιχώματα. Μπλοκάρουν επίσης μια χημική ουσία που αφήνει τον καρκίνο του δέρματος να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί και μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή.

Πρωτεΐνη
Το σώμα σας μετατρέπει τις πρωτεΐνες που τρώτε σε δομικά στοιχεία που ονομάζονται αμινοξέα και τα επαναχρησιμοποιεί για να παράγει άλλες πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένου του κολλαγόνου και της κερατίνης που σχηματίζουν τη δομή του δέρματος. Τα αμινοξέα βοηθούν επίσης στην απομάκρυνση του παλιού δέρματος.

Ορισμένα αμινοξέα είναι αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος από τις ακτίνες UV και από τις «ελεύθερες ρίζες» που παράγονται όταν το σώμα σας διασπά ορισμένα τρόφιμα ή βρίσκεται γύρω από τον καπνό του τσιγάρου.

Βιταμίνη Α
Τόσο το ανώτερο όσο και το κάτω στρώμα του δέρματος χρειάζονται βιταμίνη Α. Φαίνεται ότι αποτρέπει τη βλάβη από τον ήλιο διακόπτοντας τη διαδικασία που διασπά το κολλαγόνο. Δεδομένου ότι είναι ένα αντιοξειδωτικό, μπορεί να προσφέρει στο δέρμα σας κάποια προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα (αν και όχι τόσο όσο το να φοράτε αντηλιακό). Βοηθά τους αδένες πετρελαίου γύρω από τους θύλακες των τριχών σας να λειτουργήσουν και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επούλωση των κοψιμάτων και των γρατζουνιών, ειδικά εάν παίρνετε στεροειδή για να μειώσετε τη φλεγμονή.

Χωρίς αρκετή βιταμίνη Α, το δέρμα σας μπορεί να στεγνώσει και να έχει φαγούρα ή να είναι ανώμαλο.

Υγρή βιταμίνη Α (σέρουμ). Γυρνάει τον χρόνο πίσω.

Βιταμίνη C
Σκεφτείτε την “C” για το κολλαγόνο: Αυτή η βιταμίνη βοηθά τον στριμμένο ιστό πρωτεΐνης να κρατήσει το σχήμα του. Είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που σας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και πιθανώς μειώνει την πιθανότητα καρκίνου του δέρματος. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C μπορούν να προκαλέσουν εύκολους μώλωπες και αιμορραγία των ούλων, καθώς και πιο αργή επούλωση πληγών.

Serum βιταμίνης C

Βιταμίνη Ε
Αυτό το αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες μπορεί επίσης να απορροφήσει την ενέργεια από το υπεριώδες φως, το οποίο βλάπτει το δέρμα και οδηγεί σε ρυτίδες, χαλάρωση και καρκίνο του δέρματος. Λειτουργεί με βιταμίνη C για την ενίσχυση των κυτταρικών τοιχωμάτων.

Βιταμίνη Ε για τη διατήρηση της νεότητας.

Ψευδάργυρος
Το εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας έχει πέντε φορές περισσότερο από αυτό το ορυκτό από το στρώμα από κάτω. Ο ψευδάργυρος βοηθά το δέρμα σας να επουλωθεί μετά από τραυματισμό. Χρειάζεται για να διατηρούνται σταθερά τα κυτταρικά τοιχώματα και τα κύτταρα να διαιρούνται και να εξειδικεύονται καθώς αναπτύσσονται.

Ο ψευδάργυρος μπορεί να προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες στην υπεριώδη ακτινοβολία λόγω του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεται σε σχέση με άλλα μέταλλα στο σώμα σας, όπως ο σίδηρος και ο χαλκός. Λειτουργεί επίσης σαν αντιοξειδωτικό.

Πολύ λίγος ψευδάργυρος μπορεί να μοιάζει με έκζεμα, αλλά το εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα δεν θα βελτιωθεί όταν του βάλετε ενυδατικές κρέμες και στεροειδείς κρέμες.

Σελήνιο
Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που βοηθά ορισμένα αντιοξειδωτικά να προστατεύουν το δέρμα σας από τις ακτίνες UV. Η ανεπάρκεια σεληνίου έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη πιθανότητα καρκίνου του δέρματος.

Τρόφιμα και Συμπληρώματα
Γενικά, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές επιλογές επειδή έχουν φιλικές προς το δέρμα βιταμίνες και άλλα αντιοξειδωτικά.

Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν περισσότερα από ένα θρεπτικά συστατικά για το δέρμα σας, τα οποία συχνά τα βοηθούν να λειτουργούν καλύτερα:

Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, τόνος): πρωτεΐνη, ωμέγα-3, σελήνιο
Φυλλώδη σκούρα πράσινα (λάχανο, σπανάκι, κολάρο): βιταμίνες A, C και E. ωμέγα-3? πρωτεΐνη — συν σελήνιο στο σπανάκι
Αυγά: πρωτεΐνη, βιταμίνες Α και Ε, σελήνιο, ψευδάργυρος
Λιναρόσποροι: ωμέγα-3, σελήνιο
Όσπρια (φακές, ρεβίθια): πρωτεΐνη, ψευδάργυρος
Αβοκάντο: υγιή λίπη, βιταμίνες C και E
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: υγιή λίπη, βιταμίνη Ε

Μιλήστε με το γιατρό σας εάν ανησυχείτε ότι δεν λαμβάνετε αρκετά από αυτά τα βασικά θρεπτικά συστατικά από την τροφή σας για να βεβαιωθείτε ότι τα συμπληρώματα δεν θα επηρεάσουν την υγεία σας με άλλους τρόπους. Το ιχθυέλαιο είναι πηγή ωμέγα-3, για παράδειγμα, αλλά η λήψη του μπορεί να μην είναι καλή ιδέα εάν παίρνετε αραιωτικά αίματος ή έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Και τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορούν να κάνουν ορισμένα αντιβιοτικά λιγότερο αποτελεσματικά.

WebMD

www.pexels.com

Υαλουρονικό οξύ σέρουμ -τζελ.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr