ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΤΑ ΓΟΝΑΤΑ «ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ» ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΣΟΥ

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΤΑ ΓΟΝΑΤΑ «ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ» ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΣΟΥ

Τα γόνατα είναι ένα ευαίσθητο σημείο του ποδιού και πολύς κόσμος έχει προβλήματα στην άρθρωση. Πέρα από αυτά όμως υπάρχει και ένα θέμα αισθητικό: οι «ρυτίδες στα γόνατα», που κάνουν την εμφάνισή τους όσο μεγαλώνουμε.

Όσο και να φροντίζεις το πρόσωπο και γενικότερα το δέρμα σου, όσο και να προσέχεις, όση βοήθεια και να έχεις πάρει από τις ιατρικές εξελίξεις, όσο και να έχεις γυμναστεί στη ζωή σου, υπάρχει ένα σημείο που δεν μπορείς να «κλέψεις» και θα αποκαλύπτει πάντα την ηλικία σου: Είναι το δέρμα που χαλαρώνει, «πέφτει» και «μαζεύεται» πάνω από τα γόνατα.

Θα μου πεις: «Με τι ασχολείσαι;»

Θα σου απαντήσω: «Τα ξαναλέμε όταν σαρανταρίσεις».

Το φαινόμενο κυκλοφορεί και ως «ρυτίδες στα γόνατα», καθώς το δέρμα ζαρώνει μετά την αποχώρηση των «συστατικών» που το κρατούσαν στη θέση του. Δηλαδή, των ελαστικών ινών στήριξης της επιδερμίδας, που ατονούν και αδυνατούν να συγκρατήσουν το δέρμα εκεί όπου ήταν, του κολλαγόνου και των μυών.

Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να επιστρέψει το δέρμα εκεί όπου ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι το botox. Μου το ’χει πει πλαστικός χειρουργός, στον οποίον αποτάθηκα για να αποκαταστήσω την «τάξη». Μου πρότεινε να πάω γυμναστήριο, του είπα πως ήδη πηγαίνω και μετά έδωσε την ιδέα της έγχυσης botox ή υαλουρονικού οξέος.

Μου τόνισε ότι κάποιοι συνάδελφοι του κάνουν σχετικές επεμβάσεις, εντούτοις όταν το πρόβλημα είναι μικρό είναι περιττές. Άσε που κάποιες φορές μπορεί να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιπροσθέτως, τα γόνατα είναι μία από τις πιο δύσκολες περιοχές του σώματος, ενώ δεν μπορούμε να κρύψουμε κάπου/κάπως τις ουλές της όποιας επεμβατικής μεθόδου (π.χ. αυτής της αφαίρεσης του περίσσιου δέρματος. Για να καταλάβεις, στην ανύψωση λαιμού οι ουλές κρύβονται πίσω από τα αυτιά).

Τι μπορούμε να κάνουμε; Τα πιο απλά πράγματα είναι η ενυδάτωση και η απολέπιση για την ενίσχυση της αναζωογόνησης των κυττάρων του δέρματος. Μετά, υπάρχει μια εξειδικευμένη άσκηση.

Πάντα σε συνεργασία με επαγγελματία γυμναστή (στόχος είναι να λύσεις ένα πρόβλημα, όχι να δημιουργήσεις άλλο, π.χ. να διαλύσεις το γόνατο), κάνεις τη σειρά των ασκήσεων που στοχεύουν στην τόνωση των μυών της περιοχής, προκειμένου να μεγαλώσουν και να τεντώσουν το δέρμα που ‘χει χαλαρώσει.

Οι μύες αναπτύσσονται πιο εύκολα με ασκήσεις που περιλαμβάνουν βάρη τα οποία αυξάνουμε περιοδικά. Όσο περνάει ο καιρός, αυξάνουμε και επαναλήψεις. Μετά αυξάνουμε και τα σετ. Το πόσο γρήγορα ή όχι εκτελούμε τις ασκήσεις επίσης επηρεάζει την ανάπτυξη των μυών. Αν κάνουμε αργά τις επαναλήψεις, αυξάνουμε την ένταση που ασκούμε στο μυ και τον ωθούμε να αναπτυχθεί περισσότερο.

Τα στατιστικά δείχνουν πως αργές επαναλήψεις (έως 6 δευτερόλεπτα) για όλη την κίνηση μας δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Επειδή έκανα ένα σχετικό τεστ, για να δω αν όντως υπάρχει ελπίδα ή να το πάρω απόφαση πως αυτά είναι τα γόνατα μου (στο τέλος της ημέρας, ουδείς έχει πεθάνει από χαλαρό δέρμα πάνω από το γόνατο), αποκαλύπτω πως γίνεται δουλειά. Αρκεί να υπάρχει συνέπεια, σε ό,τι κάνουμε στο γυμναστήριο και ό,τι τρώμε (γιατί το φαγητό πρέπει να βοηθά στην ανάπτυξη των μυών).

Αν νιώθεις πως θες να επενδύσεις το χρόνο σου προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν έχεις κάτι να χάσεις. Μόνο να κερδίσεις.

www.ow.gr

Ταυρίνη: Πού βρίσκεται η ουσία που έχει αντιγηραντικά αποτελέσματα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr