Βλήτα: Γιατί είναι πιο ωφέλιμα από το σπανάκι

Βλήτα: Γιατί είναι πιο ωφέλιμα από το σπανάκι

Τα βλήτα θα τα βρείτε από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο.

Τα βλήτα μπορεί να μην αποτελούν την πρώτη επιλογή πράσινων φυλλωδών λαχανικών όταν έρχεται η ώρα να επιλέξουμε τι θα φάμε. Έχουν λίγες θερμίδες και πολλές βιταμίνες και μέταλλα, ιδιαίτερα C και K. Είναι επίσης πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, ακόμη περισσότερων από το σπανάκι. Καταναλώνοντας ένα φλιτζάνι βλήτων θα πάρετε όλη την ποσότητα βιταμίνης Κ που χρειάζεται ο οργανισμός σας σε μία ημέρα.

Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και φυλλικό οξύ, καθώς και μέταλλα όπως μαγγάνιο, χαλκός, κάλιο και μαγνήσιο. Τρώγοντας τα βλήτα με ελαιόλαδο θα βοηθήσετε το σώμα σας να απορροφήσει περισσότερες από τις βιταμίνες Α και Κ, καθώς αυτές οι βιταμίνες είναι λιποδιαλυτές.
Τα κύρια αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα βλήτα περιλαμβάνουν καροτενοειδή, βεταλαΐνες, βητακυανίνες, βεταξανθίνες και χλωροφύλλη. Είναι ενδιαφέρον ότι το βράσιμο αυξάνει σημαντικά την αντιοξειδωτική τους ικανότητα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ικανότητα της θερμότητας να καταστρέφει τα κυτταρικά τοιχώματα του φυτού, επιτρέποντας στα αντιοξειδωτικά να απελευθερωθούν και να απορροφηθούν πιο εύκολα από τον πεπτικό σωλήνα.

Πώς θα διατηρήσετε τα βλήτα φρέσκα στο σπίτι
Τα βλήτα μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα. Για να διατηρήσετε φρέσκα τα βλήτα για όσο το δυνατόν περισσότερο, αποθηκεύστε τα στο ψυγείο χωρίς να τα πλύνετε πρώτα. Το πλύσιμο των φυλλωδών λαχανικών πριν την αποθήκευση μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και να τα κάνει να σαπίσουν πιο γρήγορα, ακόμα και στο ψυγείο. Τυλίξτε τα χόρτα σε μια χαρτοπετσέτα για να απορροφήσουν τυχόν υπερβολική υγρασία και στη συνέχεια τοποθετήστε τα μέσα σε μια σακούλα για να τα προστατέψετε από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Εάν αποθηκευτούν σωστά, τα βλήτα θα παραμείνουν φρέσκα για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Στην κατάψυξη
Για να καταψύξετε τα βλήτα, πρώτα ζεματίστε τα βυθίζοντας τα φύλλα σε βραστό νερό για ένα λεπτό. Στη συνέχεια, στραγγίστε τα και φυλάξτε τα σε σακούλα ή άλλο αεροστεγές δοχείο στην κατάψυξη. Θα μπορέσετε να διατηρήσετε με αυτό τον τρόπο για αρκετό καιρό. Λάβετε υπόψιν σας ότι το ζεμάτισμα απενεργοποιεί τα ένζυμα και μπορεί τα λαχανικά να χάσουν μέρος της γεύσης, του χρώματος και της υφής τους με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και στην κατάψυξη. Δεν συνιστάται η κατάψυξη ωμών βλήτων.

www.healthstat.gr

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΤΑ ΓΟΝΑΤΑ «ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ» ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΣΟΥ

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr