Αρθρίτιδα: Οι 5 αντιφλεγμονώδεις τροφές που μειώνουν τον πόνο

Αρθρίτιδα: Οι 5 αντιφλεγμονώδεις τροφές που μειώνουν τον πόνο

Αν και δεν υπάρχει «θαυματουργή» δίαιτα για να θεραπεύσει την αρθρίτιδα, έρευνες δείχνουν πως υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων.

Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο «αρθρίτιδα» αναφερόμαστε σε μία ομάδα παθήσεων λόγω φλεγμονής, που χαρακτηρίζονται από πόνο, πρήξιμο, ευαισθησία και ανεβασμένη θερμοκρασία στις αρθρώσεις.

Υπάρχουν πολλές μορφές αρθρίτιδας, ωστόσο οι πιο διαδεδομένοι τύποι είναι δύο: οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η πρώτη αναφέρεται στην φθορά των ιστών μεταξύ των αρθρώσεων που εμφανίζεται συνήθως σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, υπέρβαρα ή σε ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί. Η δεύτερη είναι μια αυτοάνοση νόσος που προκαλεί φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις σε διάφορα σημεία του σώματος.

Και στις δύο περιπτώσεις συχνά παρατηρείται χρόνιος πόνος, όμως υπάρχουν αρκετές -φαρμακευτικές και μη- μέθοδοι για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε στον οικογενειακό σας γιατρός, ο οποίος θα σας εξετάσει και θα σας παραπέμψει στην κατάλληλη ειδικότητα, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Παράλληλα, είτε πάσχετε από αρθρίτιδα είτε όχι, είναι σημαντικό να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με καθημερινή σωματική δραστηριότητα και μια καλή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, άπαχες πρωτεΐνες και περίπλοκους υδατάνθρακες.

Στην περίπτωση της αρθρίτιδας, αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ, ενώ συστήνεται να καταναλώνετε αντιφλεγμονώδεις τροφές, για να προωθήσετε την καλή υγεία των αρθρώσεων και να μειώσετε φυσικά τον πόνο.

Οι 5 αντιφλεγμονώδεις τροφές που μειώνουν τον πόνο της αρθρίτιδας
«Αν και δε μπορεί να θεραπεύσει την αρθρίτιδα, μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση του πόνου και των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας», αναφέρει στην βρετανική εφημερίδα «Express» ο δρ. Sunni Patel.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 5 πιο αποτελεσματικές τροφές για το σκοπό αυτό είναι οι παρακάτω:

1. Λιπαρά ψάρια

Πλούσια σε Ω-3, τα λιπαρά ψάρια μπορούν να μειώσουν τον πόνο και τη δυσκαμψία που προκαλεί η αρθρίτιδας της αρθρώσεις.

Ο δρ. Patel συστήνει να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 μερίδες (η κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε 85 – 120 γρ.) λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, όπως είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, η πέστροφα και το σκουμπρί.

2. Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως είναι το σπανάκι, αποτελούν φυσικές πηγές βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Προτείνεται η κατανάλωση μιας μερίδας ημερησίως στα συγκεκριμένα λαχανικά, που αντιστοιχεί σε 1 – 2 κούπες.

3. Κουρκουμάς

Είναι γνωστό πως τα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία είναι πολλαπλά, καθώς το συγκεκριμένο μπαχαρικό βελτιώνει την πέψη, μειώνει τις φλεγμονές αλλά και τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Μπορείτε να προσθέτετε λίγο κουρκουμά στο φαγητό σας κάθε μέρα, συνοδεύοντας με λίγο μαύρο πιπέρι για καλύτερη απορρόφηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κουρκουμίνη, μια χημική ουσία με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προσδίδει στον κουρκουμά το χαρακτηριστικό έντονο κίτρινο χρώμα της και είναι αυτή που προσφέρει τα περισσότερα οφέλη. Την ουσία αυτή μπορείτε να τη λάβετε και μέσα από συμπληρώματα διατροφής, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και φυσικά να μην υπερβαίνετε τα 3 mg ανά κιλό σωματικού βάρους, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

4. Τζίντζερ

Το τζίντζερ (πιπερόριζα) μπορείτε να το απολαύσετε είτε στα φαγητά σας (π.χ.: σε ριζότο, γλυκόξινο κοτόπουλο, ινδικό φαγητό κ.τ.λ.) ή σε διάφορα ροφήματα (π.χ.: τσάι, λεμονάδα κ.ά.).

Ο δρ. Patel προτείνει να καταναλώνετε ποσότητα ίση με 2 κουταλιές του γλυκού φρέσκου τζίντζερ ή τζίντζερ σε μορφή σκόνης, για να μειώσετε τη φλεγμονή και τον πόνο στις αρθρώσεις σας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καλό θα είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ή συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν τζίντζερ, εάν πάσχετε από διαβήτη, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή εάν λαμβάνετε αγωγή με ασπιρίνη.

5. Μούρα

Τα φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των μούρων, όπως είναι οι φράουλες, τα ράσπμπερις και τα μπλούμπερις είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες.

«Στοχεύστε σε 1 κούπα από μούρα την ημέρα και φροντίστε να υπάρχει ποικιλία», συμβουλεύει ο γιατρός.

www.healthstat.gr

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr