Νιασιναμίδη, η βιταμίνη που θα κάνει θαύματα στο δέρμα σου

Νιασιναμίδη, η βιταμίνη που θα κάνει θαύματα στο δέρμα σου

♦ της Μαρίας Γκέκα

Η νιασιναμίδη, ή νικοτιναμίδη, είναι ένας τύπος βιταμίνης Β-3. Η πρόληψη της ανεπάρκειας Β-3 είναι σημαντική γιατί μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του δέρματος, των νεφρών και του εγκεφάλου. Αλλά, υπάρχουν πολλά περισσότερα στη νιασιναμίδη, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία του δέρματος. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί ίσως το πιο δημοφιλές συστατικό της βιομηχανίας καλλυντικών και περιποίησης δέρματος. Πράγματι, τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος εξελίσσονται και πάντα φαίνεται να υπάρχει ένα νέο σούπερ συστατικό. Τα περισσότερα από αυτά τα συστατικά δεν είναι στην πραγματικότητα καινούργια, απλώς η έρευνα ανέδειξε νέες ιδιότητές τους και ακριβώς αυτό ισχύει για τη νιασιναμίδη ή νικοτιναμίδη, την ενεργό μορφή της βιταμίνης Β3.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τη νιασιναμίδη, τι πρέπει να αναζητήσετε στα προϊόντα ομορφιάς και πολλά άλλα.

Τι σχέση έχει με τη νιασίνη;
Παρά τις ομοιότητες στα ονόματα, η νιασιναμίδη και η νιασίνη αποτελούν δύο διαφορετικούς τύπους βιταμίνης Β-3.

Ωστόσο, το σώμα μας μπορεί να παράγει νιασιναμίδη από συμπληρώματα νιασίνης που έχουμε πάρει. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα νιασίνης στο σώμα. Η τρυπτοφάνη στο σώμα μπορεί επίσης να μετατραπεί σε νιασιναμίδη.

Ποια οφέλη προσφέρει η νιασιναμίδη;
Συνολικά, η νιασιναμίδη μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία πρωτεϊνών στο δέρμα και να κλειδώσει την υγρασία για να αποτρέψει την περιβαλλοντική βλάβη. Τα ιδιαίτερα οφέλη περιλαμβάνουν:

Υγιές δέρμα
Η νιασιναμίδη βοηθά στη δημιουργία κερατίνης, ενός τύπου πρωτεΐνης που διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και υγιές. 

Λιπιδικό φράγμα.
Η νιασιναμίδη μπορεί να βοηθήσει το δέρμα να αναπτύξει ένα φράγμα λιπιδίων, το οποίο μπορεί, με τη σειρά του, να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας. Αυτό είναι ευεργετικό για όλους τους τύπους δέρματος, ειδικά αν έχετε έκζεμα ή γηρασμένο δέρμα. (1)

Ελαχιστοποιεί την ερυθρότητα και τις κηλίδες.
Η νιασιναμίδη μειώνει τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ερυθρότητας από έκζεμα, ακμή και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος. Μια μελέτη (2) έδειξε ότι η τοπική εφαρμογή κρέμας με νιασιναμίδη βοήθησε στην επούλωση των τραυμάτων και στην αναγέννηση των ιστών μέσω της αύξησης του πολλαπλασιασμού των ινοβλαστών, της σύνθεσης του κολλαγόνου και της καλύτερης αγγείωσης.

Ελαχιστοποιεί την εμφάνιση των πόρων.
Η διατήρηση του δέρματος λείο και ενυδατωμένο συνήθως έχει κι ένα δευτερεύον όφελος – τη φυσική μείωση του μεγέθους των πόρων με την πάροδο του χρόνου. (1)

Ρυθμίζει τη λιπαρότητα.
Τα οφέλη της διατήρησης της υγρασίας δεν είναι μόνο για όσους έχουν ξηρούς τύπους δέρματος. Η νιασινιμίδη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση της ποσότητας ελαίου που παράγουν οι σμηγματογόνοι αδένες.

Προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία.
Η νιασιναμίδη μπορεί ταυτόχρονα να ανοικοδομήσει υγιή κύτταρα του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα τα προστατεύει από βλάβες που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Αντιμετωπίζει την υπερμελάγχρωση.
Κάποιες έρευνες έχουν βρει ότι οι συγκεντρώσεις 5% νιασιναμίδης μπορεί να είναι χρήσιμες για τα η λεύκανση των μαύρων κηλίδων. Τα οφέλη φάνηκαν μετά από τέσσερις εβδομάδες, αλλά όχι περισσότερο από δύο μήνες. Αυτό το όφελος μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου. (3)

Ελαχιστοποιεί τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.
Η έρευνα (3) έχει επίσης βρει ότι η ίδια συγκέντρωση ήταν χρήσιμη για τη μείωση ορισμένων σημαδιών βλάβης από τον ήλιο που έρχονται με τη γήρανση. Αυτό περιλαμβάνει λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Προστατεύει από το οξειδωτικό στρες.
Η νιασιναμίδη βοηθά στη δημιουργία κυττάρων στο δέρμα, ενώ ταυτόχρονα τα προστατεύει από περιβαλλοντικές απειλές, όπως το ηλιακό φως, η ρύπανση και οι τοξίνες.

Αντιμετωπίζει την ακμή.
Η νιασιναμίδη μπορεί να είναι χρήσιμη για σοβαρή ακμή, ειδικά φλεγμονώδεις μορφές όπως οι βλατίδες και οι φλύκταινες. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να δείτε λιγότερες βλάβες και βελτιωμένη υφή του δέρματος. 

Τι πρέπει να προσέξω όταν επιλέγω ένα προϊόν;
Η συγκέντρωση νιασιναμίδης μπορεί να ποικίλλει μεταξύ των προϊόντων περιποίησης του δέρματος, αν και τα περισσότερα σκευάσματα περιέχουν 5% ή λιγότερο. Ορισμένες αναφορές υποδηλώνουν ότι οι φόρμουλες 5% είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της υπερμελάγχρωσης και των βλαβών που σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο.
Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, ίσως να θέλετε να ξεκινήσετε με χαμηλότερη συγκέντρωση. Φόρμουλες με 2% νιασιναμίδη μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του εκζέματος και παρόμοιων καταστάσεων.

Μπορεί η νιασιναμίδη να συνδυαστεί με άλλα συστατικά περιποίησης δέρματος;
Η νιασιναμίδη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλα δραστικά συστατικά για βέλτιστα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ορισμένες αναφορές υποδηλώνουν ότι η συμπληρωματική νιασιναμίδη μπορεί να λειτουργήσει καλά μαζί με τον χαλκό, το φολικό οξύ και τον ψευδάργυρο για τη θεραπεία της ακμής. Ίσως μπορείτς να επωφεληθείτε περισσότερο από το serum νιασιναμίδης χρησιμοποιώντας τον μαζί με υαλουρονικό οξύ. Το υαλουρονικό οξύ αυξάνει την απορρόφηση του προϊόντος.

Υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών;
Η τοπική νιασιναμίδη θεωρείται γενικά ασφαλής στη χρήση. Τα άτομα που έχουν προϋπάρχουσες αλλεργίες μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση. Αυτό συμβαίνει επειδή η νιασιναμίδη μπορεί να προκαλέσει το σώμα να απελευθερώσει ισταμίνη.
Μπορείτε να αποφύγετε τις εκτεταμένες αλλεργικές αντιδράσεις και τις ευαισθησίες του προϊόντος κάνοντας το εξής τεστ:
Εφαρμόστε μια ποσότητα προϊόντος σε μέγεθος νομίσματος στον αντιβράχιό σας. Περιμένετε 24 ώρες. Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε ερυθρότητα, κνησμό ή πρήξιμο, πλύνετε την περιοχή και διακόψτε τη χρήση.
Εάν δεν έχετε παρενέργειες, είναι μάλλον ασφαλές να το εφαρμόσετε στο πρόσωπό σας.

Τι αποτελέσματα να περιμένω;
Αν και οι περισσότερες από τις διαθέσιμες έρευνες περιγράφουν αξιοσημείωτες βελτιώσεις μετά από τέσσερις εβδομάδες χρήσης, δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα. Μπορεί να δείτε ακόμη περισσότερες αλλαγές στο δέρμα σας μετά από οκτώ εβδομάδες. Αυτό περιλαμβάνει πιο λείο, λαμπερό, τονωμένο και ενυδατωμένο δέρμα.

Πηγές
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17147561/
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4727459/
(3) https://www.komen.org/breast-cancer/survivorship/complementary-therapies/niacinamide/
ΠΗΓΗ : naturanrg 136o www. naturanrg.gr

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr