Ταιριάζουν Ρετινόλη και βιταμίνη C μαζί;  Στοιχεία που Ταιριάζουν μεταξύ τους για Λεία Επιδερμίδα.

Ταιριάζουν Ρετινόλη και βιταμίνη C μαζί; Στοιχεία που Ταιριάζουν μεταξύ τους για Λεία Επιδερμίδα.

Καθώς η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας γίνεται πιο προηγμένη, θα αρχίσετε φυσικά να ενσωματώνετε πιο ενεργά συστατικά . Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ενεργά συστατικά που δεν παίζουν καλά μαζί (γνωστοί και ως frenemies). Όταν χρησιμοποιούνται χωριστά, μπορούν να κάνουν θαύματα. Όταν χρησιμοποιούνται μαζί στην ίδια ρουτίνα, όχι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθόλου από αυτά τα ενεργά συστατικά — απλώς φροντίστε να τα χρησιμοποιείτε σε διαφορετικές ώρες της ημέρας ή ακόμα και διαφορετικές ημέρες συνολικά για να ελαχιστοποιήσετε τον ερεθισμό.

Για να διασφαλίσετε ότι αξιοποιείτε στο έπακρο τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας, ακολουθούν οι συνδυασμοί ενεργών συστατικών που πρέπει να αποφύγετε. Όπως όλα τα πράγματα, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Εάν είστε νέος στην περιποίηση της επιδερμίδας ή έχετε ευαίσθητο δέρμα, προσπαθήστε να αποφύγετε αυτά τα φρένα συστατικών όπου είναι δυνατόν. Και μην παίρνετε το λόγο μας, αυτές οι συστάσεις προέρχονται από επαγγελματίες.

Ρετινόλη και βιταμίνη C
Η ρετινόλη από μόνη της σχετίζεται με ερεθισμό του δέρματος, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν παίζει καλά με άλλους. Αυτό είναι παράγωγο της βιταμίνης Α, επομένως έχει αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Ωστόσο, συνιστούμε να προσεγγίζετε τα προϊόντα ρετινόλης με προσοχή, καθώς η ρετινόλη είναι γνωστή για το ότι προκαλεί ερυθρότητα, απολέπιση, κνησμό και ξηρότητα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Οστεοπαθητικό Κολλέγιο Δερματολογίας .

Ο Ross Perry, MBBS , δερματολόγος και Ιατρικός Διευθυντής των Κλινικών Cosmedics Skin, δεν συνιστά τη χρήση ρετινόλης μαζί με τα περισσότερα ενεργά συστατικά, ειδικά τη βιταμίνη C.

«Αποφύγετε τη χρήση ρετινόλης και βιταμίνης C μαζί, καθώς θα προκαλέσει μόνο ερεθισμό, επειδή και τα δύο προϊόντα είναι αυτά που είναι γνωστά ως ενεργά συστατικά», εξηγεί ο Perry. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ρετινόλη, λέει «είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ρετινόλη τη νύχτα όταν το δέρμα επανορθώνεται και βιταμίνη C κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Για όσους θέλουν να αποφύγουν εντελώς τη ρετινόλη για να μειώσουν περαιτέρω τον ερεθισμό, μια πιο ήπια εναλλακτική είναι η ψωραλέα corylifolia (bakuchiol) , ένα ανερχόμενο καθαρό συστατικό περιποίησης δέρματος γνωστό για τις παρόμοιες αντιγηραντικές ιδιότητες με τη ρετινόλη χωρίς τη σκληρότητα.

Προβιοτικά και Αντιβιοτικά

Μπορεί να έχετε ακούσει για τα οφέλη των προβιοτικών για την υγεία του εντέρου σας, αλλά είναι επίσης ευεργετικά για την υγεία του δέρματος. Όπως το έντερο, το δέρμα έχει το δικό του μικροβίωμα γεμάτο υγιή βακτήρια. Ένας τρόπος για να υποστηρίξετε τα υγιή βακτήρια είναι τα προβιοτικά, τα οποία μπορούν να ληφθούν από το στόμα ή να εφαρμοστούν τοπικά στο δέρμα με προβιοτική περιποίηση δέρματος .

Ωστόσο, η προβιοτική φροντίδα του δέρματος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με τις αντιβιοτικές κρέμες, σύμφωνα με την Tanya Kormeili, MD, FAAD .

«Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για την τέλεια ισορροπία μεταξύ των καλών και των κακών βακτηρίων στο δέρμα μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να συνδυάζουμε προϊόντα με προβιοτικά και να τα εφαρμόζουμε ταυτόχρονα με οποιοδήποτε αντιβιοτικό», λέει η Κορμείλι.

«Συχνά Ο δερματολόγος θα σας δώσει μια τοπική αντιβιοτική κρέμα για να βοηθήσει στον έλεγχο της ακμής ή της ροδόχρου ακμής. Αυτό θα καταπολεμήσει τους κακούς οργανισμούς στο δέρμα σας. Μπορείτε να αναπληρώσετε τους καλούς με τα καλά προβιοτικά, αλλά είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιείτε σε διαφορετική στιγμή για να μην σκοτώστε τα αποτελέσματα του προβιοτικού με την τοπική εφαρμογή αντιβιοτικού.”

Η χρήση προβιοτικών και αντιβιοτικών ταυτόχρονα θα εξουδετερώσει το ένα το άλλο. Η Kormeili συνιστά να συνεχίσετε τη θεραπεία με αντιβιοτικά με προβιοτικά, αλλά μόνο αφού τελειώσετε με τα αντιβιοτικά».

Γλυκολικό Οξύ και Ρετινόλη


Το γλυκολικό οξύ είναι ένα ενεργό συστατικό σε πολλά χημικά απολεπιστικά για την αφαίρεση στρωμάτων νεκρών κυττάρων του δέρματος. Ενώ το γλυκολικό οξύ είναι ένα ευεργετικό δραστικό συστατικό που πρέπει να έχετε στο οπλοστάσιό σας, δεν είναι ένα από αυτά που πρέπει να συνδυάσετε με τη ρετινόλη, η οποία είναι διαβόητη επειδή προκαλεί ερεθισμούς από μόνη της ή όταν συνδυάζεται με άλλα συστατικά.

Ο Perry εξηγεί γιατί: «Η ρετινόλη και τα άλφα υδροξυοξέα (AHAs) όπως το γλυκολικό οξύ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί. Και τα δύο είναι αποτελεσματικά προϊόντα για την αντιγήρανση και βοηθούν στην επιτάχυνση του κύκλου εργασιών των κυττάρων του δέρματος. Επειδή και τα δύο απολεπίζουν το εξωτερικό δέρμα του δέρματος, η χρήση και των δύο προϊόντων ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ευαισθησία».

Βιταμίνη C και υπεροξείδιο του βενζοϋλίου
«Η βιταμίνη C και το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί», λέει η Ophelia Veraitch, PhD, MRCP , δερματολόγος στο Λονδίνο.

«Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό, ενώ το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου είναι το αντίθετο – ένα οξειδωτικό που χρησιμοποιείται για να σκοτώνει τα βακτήρια. Επομένως, δεν έχει νόημα να χρησιμοποιείτε αυτά τα δύο συστατικά περιποίησης δέρματος μαζί.»

Εάν βασίζεστε στο πλύσιμο προσώπου σας με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου ή στη θεραπεία σημείων για την πρόληψη της ακμής , δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα προϊόντα σε διαφορετική ώρα ή διαφορετική ημέρα από τα προϊόντα βιταμίνης C.

Σαλικυλικό οξύ και γλυκολικό οξύ
Όπως τα AHAs, τα βήτα υδροξυοξέα (BHAs) χρησιμοποιούνται επίσης ως χημικά απολεπιστικά. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για το δέρμα με τάση ακμής . Ένα παράδειγμα BHA είναι το σαλικυλικό οξύ , το οποίο βρίσκεται συνήθως σε καθαριστικά, τονωτικά και απολεπιστικά που έχουν σχεδιαστεί για να αποφράσσουν τους πόρους και να μειώνουν τη φλεγμονή.

«Αποφύγετε τη χρήση γλυκολικού οξέος και σαλικυλικού οξέος ταυτόχρονα», λέει ο Perry. «Είναι σωστό να πούμε ότι και τα δύο βοηθούν στην απαλλαγή του δέρματος από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, αλλά η ταυτόχρονη χρήση και των δύο μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στο δέρμα με τη μορφή ερυθρότητας, ξηρότητας, απολέπισης και κνησμού».

Μια λύση είναι να χρησιμοποιείτε τα καθαριστικά σας με σαλικυλικό οξύ το πρωί, αλλά αποθηκεύστε τα χημικά απολεπιστικά σας για το βράδυ. Εάν χρησιμοποιείτε άλλα ενεργά συστατικά τη νύχτα, μπορείτε να αλλάξετε ημέρες.

Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και Ρετινόλη
«Η ρετινόλη και το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου είναι και τα δύο εξαιρετικά προϊόντα για την καταπολέμηση της ακμής. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί», σύμφωνα με τον Perry. «Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου μπορεί να απενεργοποιήσει το μόριο του ρετινοειδούς, καθιστώντας το προϊόν ουσιαστικά άχρηστο για το δέρμα. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε υπεροξείδιο του βενζοϋλίου το πρωί και ρετινόλη το βράδυ».

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφύγετε τη χρήση υπεροξειδίου του βενζοϋλίου και άλλων παραγόντων απολέπισης με τρετινοΐνη, μια μορφή ρετινόλης που χορηγείται με συνταγή, σύμφωνα με την Mayo Clinic . Η τρετινοΐνη διατίθεται μόνο μέσω του γιατρού ή του δερματολόγου σας, αλλά απαιτεί επιπλέον φροντίδα.

Είναι πιθανό να βρείτε υπεροξείδιο του βενζοϋλίου σε πολλές πλύσεις προσώπου και θεραπείες σημείων που στοχεύουν στην ακμή. Μείνετε σε αυτά τα προϊόντα το πρωί εάν χρησιμοποιείτε ρετινόλη το βράδυ. Εάν προσπαθείτε να αποφασίσετε μεταξύ των δύο, το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου είναι πιο ήπιο.

Νιασιναμίδη και βιταμίνη C

 


Η νιασιναμίδη είναι η βιταμίνη Β3, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται συνήθως στους ορούς περιποίησης του δέρματος. Είναι ένα δημοφιλές συστατικό, καθώς τα οφέλη της νιασιναμίδης περιλαμβάνουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μειωμένη φλεγμονή, μικρότερο μέγεθος πόρων και λιγότερα σπυράκια. Εάν σκοπεύετε να ενσωματώσετε έναν ορό νιασιναμίδης στη ρουτίνα σας, ίσως θελήσετε να επανεξεταστείτε να τον συνδυάσετε με βιταμίνη C εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα.

Σύμφωνα με τον Δρ Perry, «Η νιασιναμίδη και η βιταμίνη C είναι εξαιρετικά προϊόντα που βοηθούν  το δέρμα με τάση για ακμή αλλά και το ανώμαλο δέρμα. Ωστόσο, η χρήση τους μαζί μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία και περαιτέρω εξάρσεις».

Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις σε αυτούς τους κανόνες των frenemies συστατικών, και η βιταμίνη C και η νιασιναμίδη είναι ένα παράδειγμα. Για μερικούς ανθρώπους που δεν έχουν ευαίσθητο δέρμα, ο συνδυασμός των δύο αντιοξειδωτικών δεν έχει παρενέργειες. Αυτό εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός σας και από το αν τα προϊόντα σας συνεργάζονται αρμονικά.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, ο Δρ Perry συνιστά τη χρήση της βιταμίνης C από μόνη της.

Καθαροί οροί νιασιναμίδης
Το να αποφύγετε τους εχθρούς της περιποίησης της επιδερμίδας μπορεί να φαίνεται τρομακτικό εάν θέλετε να αποκομίσετε τα παράλληλα οφέλη αυτών των ενεργών συστατικών. Αν υποθέσουμε ότι τα συστατικά που έχετε επιλέξει είναι καθαρά και απαλά όμως, υπάρχει τρόπος μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.

Ο Viseslav Tonkovic-Capin , δερματολόγος στην ευρύτερη περιοχή του μετρό του Κάνσας Σίτι, λέει ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε ενεργά συστατικά ταυτόχρονα, αρκεί να περιμένετε δύο ώρες μεταξύ των εφαρμογών. Εάν δεν έχετε την υπομονή, απλά χρησιμοποιήστε ένα συστατικό το πρωί και ένα άλλο το βράδυ. Μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε σε εναλλασσόμενες ημέρες.

Πηγές
Αμερικανικό Οστεοπαθητικό Κολλέγιο Δερματολογίας: “Ρετινοειδή, τοπικά”
Mayo Clinic: “Tretinoin (Topical Route”)
thegoodfaceproject.com

    unsplash.com     Σέρουμ πεπτιδίων. Η επανάσταση στην ανάπλαση.

Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα  της φύσης.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr