Το νέο λίφτινγκ δέρματος είναι η άρση βαρών σύμφωνα με τους ειδικούς

Το νέο λίφτινγκ δέρματος είναι η άρση βαρών σύμφωνα με τους ειδικούς

Νέα έρευνα δείχνει ότι η προπόνηση με αντιστάσεις – που ονομάζεται επίσης προπόνηση δύναμης ή μερικές φορές άρση βαρών – μπορεί να στηρίξει στην εξουδετέρωση της γήρανσης του δέρματος.

 

Προηγούμενη έρευνα έχει ήδη δείξει ότι η αερόβια άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση του δέρματος — αλλά η άρση βαρών μπορεί να προσφέρειπολλά περισσότερα σύμφωνα με τους ειδικούς.
Για να αποκομίσουν δυνητικά τα οφέλη, οι ειδικοί λένε ότι οι άνθρωποι πρέπει να προσθέσουν τόσο προπόνηση με αντιστάσεις όσο και καρδιαγγειακή εργασία στο πρόγραμμα άσκησής τους.

 

Η άρση βαρών μπορεί να σας κρατήσει σε φόρμα και να βελτιώσει τα πάντα, από την υγεία των οστών μέχρι τη γνωστική λειτουργία. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματός σας. 

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Scientific Reports , έδειξε ότι η προπόνηση με αντιστάσεις (που ονομάζεται επίσης προπόνηση δύναμης) μπορεί να ενισχύσει την υγεία του δέρματος ακόμη περισσότερο από την αερόβια άσκηση. 

Προηγούμενη έρευνα έχει ήδη προτείνει ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει το χόριο, το στρώμα του δέρματος κάτω από την εξωτερική επιδερμίδα. Για τη νέα έρευνα, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Satoshi Fujita, PhD , επιστήμονας άσκησης στο Πανεπιστήμιο Ritsumeikan στο Κιότο της Ιαπωνίας, ήθελε να εξετάσει εάν η προπόνηση με αντίσταση θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Πώς η άσκηση επηρεάζει το δέρμα
Η ομάδα της Fujita στρατολόγησε 56 μεσήλικες γιαπωνέζες που έκαναν καθιστική ζωή για να συμμετάσχουν στη μελέτη. Οι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στις μισές γυναίκες να κάνουν ποδήλατο για 30 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα για 16 εβδομάδες. Οι υπόλοιπες σήκωσαν βάρη για το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα κύτταρα του δέρματος των συμμετεχόντων σε ένα εργαστήριο πριν και μετά την ολοκλήρωσή της έρευνας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι δύο ασκήσεις ενίσχυσαν την ελαστικότητα του δέρματος, που είναι η ικανότητά του να αναπηδά ξανά σε σχήμα μετά από τέντωμα. Τόσο η ποδηλασία όσο και η άρση βαρών ενίσχυσαν επίσης την έκφραση των γονιδίων που παράγουν κολλαγόνο. Αύξησαν επίσης την εξωκυτταρική μήτρα του χορίου, το δίκτυο κολλαγόνου και ελαστικών ινών που φθείρεται από τη γήρανση και άλλους παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο. 

Αλλά οι ερευνητές βρήκαν μια βασική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων: Οι γυναίκες που έκαναν βάρη πύκνωσαν το δερματικό τους στρώμα, ενώ εκείνες που έκαναν ποδήλατο όχι.

Η Fujita είπε ότι ένα παχύρρευστο δερματικό στρώμα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη χαλάρωση, λιγότερες κηλίδες και γενικά πιο νεανική εμφάνιση.

«Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι η άσκηση με αντίσταση είχε πιο θετική επίδραση στο δέρμα από την αερόβια άσκηση», είπε η Fujita στο Health.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως πώς η άσκηση συμβάλλει στη βελτίωση του δέρματος, αλλά ο Fujita είπε ότι οι φλεγμονώδεις παράγοντες του αίματος που μειώνονται από την άσκηση μπορεί να παίζουν ρόλο.

Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε επίσης ότι η αερόβια άσκηση ενίσχυσε τα επίπεδα πρωτεΐνης ιντερλευκίνης-15 (IL-15), η οποία μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της σύνθεσης των μιτοχονδρίων του δέρματος μέσω του τμήματος των κυττάρων που τα τροφοδοτεί. Έρευνες έχουν δείξει ότι η γήρανση, η έκθεση στον ήλιο και η ρύπανση μπορούν να βλάψουν τα μιτοχόνδρια στα κύτταρα του δέρματος. 

Η άσκηση με αντιστάσεις σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί  να αναζωογονήσει την εμφάνιση του προσώπου, οι μελέτες βέβαια έγιναν μόνο στο εσωτερικό στρώμα του δέρματος.

«Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι αυτή η αλλαγή στο χόριο θα προκαλούσε ορατά οφέλη για το δέρμα», είπε ο Rajani Katta, MD , καθηγητής στο Baylor College of Medicine που δεν συμμετείχε στην έρευνα, στο Health .

Μια πιο εκτεταμένη δοκιμή θα ήταν απαραίτητη για να δούμε πώς η άρση βαρών επηρεάζει την εμφάνιση του εξωτερικού δέρματος, πρόσθεσε η Fujita.

Δεν γνωρίζουμε επίσης αν τα οφέλη θα εξαφανιστούν μόλις σταματήσετε τη ρουτίνα της άρσης βαρών, επεσήμανε η Κάτα. «Με άλλα λόγια», είπε, «είναι πιθανό αυτά τα οφέλη να είναι προσωρινά».

Ασκηθείτε για την υγεία του δέρματος
Ενώ είναι πιθανό να ενισχύσετε την υγεία του δέρματος εστιάζοντας στην καρδιαγγειακή άσκηση, η Fujita είπε ότι η προσθήκη της προπόνησης με αντιστάσεις στη ρουτίνα σας μπορεί να σας δώσει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

«Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι θα πρέπει όλοι να κάνουμε ένα μείγμα αερόβιας άσκησης και προπόνησης με αντίσταση, αν θέλουμε να βελτιώσουμε το δέρμα μας», είπε η Lauren Eckert Ploch, MD , δερματολόγος που εξυπηρετεί τη Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα, στο Health .

Όσο για τους μύες , ο Δρ Πλοχ είπε ότι η μελέτη δείχνει ότι δεν τους επηρεάζει.

Οι αντιγηραντικοί παράγοντες που αυξήθηκαν με την άσκηση κυκλοφορούν μέσω  του αίματός μας, επομένως δεν στοχεύουν στους μύες εξήγησε.

Τόνισε επίσης πως: μόνο και μόνο επειδή γυμνάζεσαι δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοείς πράγματα που βλάπτουν το δέρμα σου, όπως είναι το κάπνισμα και η έκθεση στον ήλιο.

«Τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης δεν ακυρώνουν άλλες βλαβερές ενέργειες για το δέρμα μας», συμπλήρωσε.

www.health.com/

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr