Έκζεμα αυτιών τρόποι επανόρθωσης και λύσεις. Που οφείλεται.

Έκζεμα αυτιών τρόποι επανόρθωσης και λύσεις. Που οφείλεται.

Το έκζεμα αυτιών είναι μια κοινή δερματική πάθηση που προκαλεί αποχρωματισμό, ξηρό δέρμα και κνησμό μέσα, πάνω και γύρω από τα αυτιά σας. Δεν είναι μεταδοτικό, αλλά έχετε υψηλότερο κίνδυνο να το αναπτύξετε εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό εκζέματος, άσθματος ή αλλεργιών.

Τι είναι το έκζεμα στο αυτί;
Το έκζεμα αυτιών ( ατοπική δερματίτιδα ) είναι μια κατάσταση που προκαλεί στο δέρμα σας ξηρότητα, αποχρωματισμό, φαγούρα και ανωμαλίες στην επιφάνεια. Μπορεί να εμφανιστεί στο εξωτερικό του αυτιού σας ή στο εσωτερικό του ακουστικού πόρου σας.

Το έκζεμα βλάπτει τη λειτουργία του δερματικού φραγμού (την «κόλλα» του δέρματός σας). Ως αποτέλεσμα, το δέρμα σας γίνεται πιο ευαίσθητο και πιο επιρρεπές σε μολύνσεις και ξηρότητα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ψωρίασης και του εκζέματος του αυτιού;
Η ψωρίαση και το έκζεμα στο αυτί είναι δύο διαφορετικές δερματικές παθήσεις. Διαφέρουν ως προς το πού εμφανίζεται η ασθένεια στο σώμα σας, πόσο φαγούρα και πώς φαίνεται.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια διαταραχή του δέρματος, που σημαίνει ότι είναι μια δερματική πάθηση που δεν υποχωρεί. Τα άτομα με ψωρίαση έχουν παχιά, αποχρωματισμένα μπαλώματα δέρματος (πλάκες) καλυμμένα με λευκά ή ασημί λέπια.

Το έκζεμα αυτιών επηρεάζει το δέρμα μέσα, πάνω και γύρω από τα αυτιά σας. Το έκζεμα προκαλεί επίσης πιο έντονο κνησμό από την ψωρίαση. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά τα παιδιά, μπορεί να εμφανίσουν έκζεμα και ψωρίαση.

Ποιους επηρεάζει το έκζεμα αυτιών;
Το έκζεμα αυτιών μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε έχει αυτιά. Ωστόσο, είναι πιο κοινό σε άτομα με:

Προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό εκζέματος.
Άσθμα .
Περιβαλλοντικές αλλεργίες.
Πυρετός εκ χόρτου (αλλεργική ρινίτιδα) .
Πόσο συχνό είναι το έκζεμα στο αυτί;
Το έκζεμα είναι πολύ κοινό και οποιοδήποτε μέρος του δέρματός σας μπορεί να το αναπτύξει, συμπεριλαμβανομένων των αυτιών σας. Περίπου το 15% έως 30% των παιδιών έχουν έκζεμα και το 2% έως 10% των ενηλίκων .

Πώς το έκζεμα αυτιών επηρεάζει το σώμα μου;

Το έκζεμα αυτιών επηρεάζει τα αυτιά σας, συμπεριλαμβανομένων:

Τα εξωτερικά αυτιά σας (pinna), συμπεριλαμβανομένων των λοβών του αυτιού σας.
Τα εσωτερικά αυτιά σας, συμπεριλαμβανομένων των ακουστικών σωλήνων σας.
Πίσω από τα αυτιά .
Το δέρμα ανάμεσα στα αυτιά και το πρόσωπό σας.
Το δέρμα σας μπορεί να έχει φαγούρα, να αλλάξει χρώμα, να εμφανίσει εξογκώματα, να στεγνώσει ή να πυκνώσει.

Σε σοβαρές περιπτώσεις εκζέματος στο αυτί, το δέρμα σας μπορεί να σπάσει ή να διαρρεύσει (κλάψει) ένα παχύρρευστο, κίτρινο ή λευκό υγρό (πύον). Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε έναν ήχο κουδουνίσματος (βουητό) ή απώλεια ακοής εάν έχετε μια σοβαρή περίπτωση εκζέματος στο αυτί στα κανάλια του αυτιού σας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΕΣ

Τα συμπτώματα του εκζέματος στο αυτί περιλαμβάνουν:

Κνησμός στο δέρμα .
Ξηρό δέρμα .
Αποχρωματισμένα εξανθήματα.
Εξογκώματα στο δέρμα σας.
Δερμάτινα μπαλώματα δέρματος.
Κρούστα στο δέρμα.
Πρήξιμο.
Το έκζεμα αυτιών δεν πονάει. Ωστόσο, εάν ξύσετε το έκζεμα του αυτιού σας, μπορεί να σπάσετε το δέρμα σας, οδηγώντας σε μόλυνση που μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Γιατί έχω έκζεμα στα αυτιά μου;
Το έκζεμα μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο δέρμα σας, συμπεριλαμβανομένων των αυτιών σας. Διαφορετικοί τύποι εκζέματος μπορεί να αναπτυχθούν στα αυτιά σας, όπως:

Αλλεργικό έκζεμα ( δερματίτιδα εξ επαφής ) : Το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε δευτερεύοντες ερεθιστικούς παράγοντες ή αλλεργιογόνα εάν έχετε αλλεργικό έκζεμα. Αυτή η υπερβολική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο δέρμα σας. Τα κοινά ερεθιστικά και αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν σκουλαρίκια, προϊόντα περιποίησης μαλλιών και δέρματος, τρόφιμα, γύρη, κινητά τηλέφωνα ή ακουστικά.
Αστεατωτικό έκζεμα : Το αστεατωτικό έκζεμα προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι αλλαγές στον καιρό ή τη θερμοκρασία προκαλούν αστεατωτικό έκζεμα και τείνει να εκδηλώνεται κατά τη χειμερινή περίοδο. Η χαμηλή υγρασία (ξηρός αέρας) μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και φαγούρα στο δέρμα σας. Σκληρά σαπούνια, μαλλί και προϊόντα περιποίησης μαλλιών και δέρματος μπορούν επίσης να το προκαλέσουν.
Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα : Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα επηρεάζει συνήθως τα λιπαρά μέρη του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των αυτιών, του τριχωτού της κεφαλής, της μύτης και του θώρακα. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι προκαλεί τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, αλλά ένα πλεόνασμα ενός τύπου ζύμης στην επιφάνεια του δέρματός σας μπορεί να είναι η αιτία.
Είναι το έκζεμα αυτιών μεταδοτικό;
Το έκζεμα αυτιών δεν είναι μεταδοτικό. Δεν μπορείτε να μεταδώσετε το έκζεμα του αυτιού σε άλλο άτομο μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα.

Πώς γίνεται η διάγνωση του εκζέματος στο αυτί;
Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα εξετάσει τα αυτιά σας. Θα αναζητήσουν κοινά σημάδια εκζέματος, συμπεριλαμβανομένου του αποχρωματισμού και της ξηρότητας. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν ένα φωτισμένο όργανο (ωτοσκόπιο) για να κοιτάξουν μέσα στο αυτί σας. Θα ρωτήσουν επίσης για τα συμπτώματά σας.

Ποιες εξετάσεις θα γίνουν για τη διάγνωση του εκζέματος στο αυτί;
Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί συνήθως να διαγνώσει το έκζεμα στο αυτί μετά από φυσική εξέταση. Ωστόσο, εάν υπάρχει αμφιβολία, μπορούν να εκτελέσουν τις ακόλουθες δοκιμές:

Δερματικό τεστ αλλεργίας.
Εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των αιτιών ενός εξανθήματος που μπορεί να μην σχετίζονται με το έκζεμα στο αυτί.
Μια βιοψία δέρματος για τη διάκριση ενός τύπου δερματίτιδας από τον άλλο.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Πώς μπορώ να απαλλαγώ από το έκζεμα στα αυτιά μου;
Για να απαλλαγείτε από το έκζεμα του αυτιού σας, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τι το προκαλεί. Προσπαθήστε να προσδιορίσετε τι προκαλεί ή επιδεινώνει το έκζεμα στο αυτί σας και, στη συνέχεια, αποφύγετε το. Ο στόχος είναι να μειωθεί ο κνησμός και η ενόχληση και να αποφευχθεί η μόλυνση και οι πρόσθετες εξάρσεις.

Οι ακόλουθες οικιακές θεραπείες μπορεί να ανακουφίσουν το έκζεμα του αυτιού σας:

Αποφύγετε τα κοινά αλλεργιογόνα, συμπεριλαμβανομένων των σκουλαρίκια από νικέλιο, κοβάλτιο ή χαλκό.

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα εάν ο ξηρός αέρας κάνει το δέρμα σας ξηρό.
Φορέστε ένα ζεστό καπέλο που να καλύπτει τα αυτιά σας όταν είστε έξω με κρύο καιρό.

Αποφύγετε το τρίψιμο ή το ξύσιμο του δέρματός σας.

Εφαρμόστε κρέμα ή αλοιφή υδροκορτιζόνης. Η υδροκορτιζόνη είναι ένα κορτικοστεροειδές σε συνδυασμό με ένα αναισθητικό αναλγητικό. Ανακουφίζει από τον κνησμό και τον αποχρωματισμό.

Ενυδατώστε το δέρμα σας χρησιμοποιώντας κρέμα ή αλοιφή. Οι λοσιόν συνήθως δεν λειτουργούν το ίδιο καλά. Εφαρμόστε αρκετές φορές την ημέρα, ακόμη και μετά το μπάνιο ή το ντους σας. Οι ενυδατικές κρέμες βοηθούν στην παγίδευση της υγρασίας στο δέρμα.
Κάντε μπάνιο ή ντους με χλιαρό —όχι καυτό— νερό. Πλύνετε απαλά τα αυτιά σας.

Περιορίστε τον χρόνο που περνάτε στο νερό σε λιγότερο από 15 λεπτά.
Χρησιμοποιήστε ήπια σαπούνια και προϊόντα περιποίησης μαλλιών και δέρματος που δεν περιέχουν αρώματα, βαφές και αλκοόλ. Αναζητήστε προϊόντα με την ένδειξη “χωρίς άρωμα”, “υποαλλεργικό” ή “για ευαίσθητο δέρμα”.

Χρησιμοποιήστε ήπιο σαπούνι πλυντηρίου και ξεπλύνετε καλά τα ρούχα σας.

Χρησιμοποιήστε προϊόντα δέρματος που περιέχουν κεραμίδιο. Αυτά τα προϊόντα αντικαθιστούν μέρος της «κόλλας» (το φράγμα) που λείπει από το δέρμα σας.

Φορέστε βαμβακερά ρούχα. Το μαλλί, το μετάξι και άλλα υφάσματα μπορούν να στεγνώσουν το δέρμα σας.
Πάρτε μη συνταγογραφούμενα (OTC) αντιισταμινικά για έντονο κνησμό.

Πάρτε συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συνταγογραφήσει στεροειδείς κρέμες, χάπια, εμβόλια ή σταγόνες στα αυτιά. Οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν παρενέργειες όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αύξηση βάρους και λέπτυνση του δέρματος. Υπάρχουν νεότερα φάρμακα, που ονομάζονται τοπικοί ανοσοτροποποιητές (TIMs), που δείχνουν πρόοδο στη θεραπεία ασθενών που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες. Αλλάζουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα και έχουν λιγότερες παρενέργειες.

Δοκιμάστε τη φωτοθεραπεία. Η φωτοθεραπεία χρησιμοποιεί υπεριώδες φως, συνήθως υπεριώδες Β (UVB), από ειδικούς λαμπτήρες. Τα κύματα υπεριώδους φωτός που βρίσκονται στο φως του ήλιου μπορούν να βοηθήσουν ορισμένες δερματικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του εκζέματος.

Θα βοηθήσει η βαζελίνη στο έκζεμα του αυτιού;
Η βαζελίνη (Vaseline™) ή οι αλοιφές περιποίησης του δέρματος (Aquaphor™) μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία του εκζέματος του αυτιού σας. Αυτά τα προϊόντα ενυδατώνουν και προστατεύουν το προσβεβλημένο δέρμα σας. Είναι υποαλλεργικά και έχουν αντιβακτηριακά και αντιμυκητιακά χαρακτηριστικά που βοηθούν στην επούλωση του δέρματός σας.

Πλύνετε απαλά τα αυτιά σας με ζεστό τρεχούμενο νερό και ήπιο σαπούνι. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια μπατονέτα για να εφαρμόσετε μια μικρή ποσότητα βαζελίνης ή αλοιφής περιποίησης του δέρματος στα αυτιά σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε να αγγίζετε τα αυτιά σας για να αποτρέψετε την είσοδο βρωμιάς ή βακτηρίων στην περιοχή.

Πόσο σύντομα μετά τη θεραπεία θα νιώσω καλύτερα;
Με την κατάλληλη θεραπεία, το έκζεμα του αυτιού σας θα πρέπει να υποχωρήσει μετά από μία έως τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, καμία θεραπεία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι εξαλείφει τα συμπτώματα του εκζέματος στο αυτί στο 100% των περιπτώσεων. Μπορεί να συναντήσετε εξάρσεις στα αυτιά σας ή στα αυτιά σας για το υπόλοιπο της ζωής σας. Μόλις προσδιορίσετε την αιτία των εξάρσεων σας, μπορείτε να αποτρέψετε τις εξάρσεις από το να συμβαίνουν τόσο συχνά.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο ;
Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε που μπορεί να αποτρέψουν τα κρούσματα εκζέματος στο αυτί:

Καθιερώστε μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος και ακολουθήστε τις συστάσεις του επαγγελματία υγείας σας για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές.

Αποφύγετε το μαλλί και το μετάξι, που μπορεί να στεγνώσουν το δέρμα σας.

Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σαπούνι για το μπάνιο ή το ντους σας και στεγνώστε το δέρμα σας αντί να το τρίψετε.

Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα ή αλοιφή αμέσως μετά το στέγνωμα του δέρματός σας για να σφραγίσει την υγρασία. Εφαρμόστε ξανά κρέμα ή αλοιφή δύο με τρεις φορές την ημέρα.

Κάντε μπάνιο ή ντους με χλιαρό νερό και όχι με ζεστό νερό.

Πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό κάθε μέρα. Το νερό βοηθά να διατηρείται το δέρμα σας υγρό.

Αποφύγετε τις ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας.

Περιορίστε την έκθεσή σας σε γνωστά ερεθιστικά και αλλεργιογόνα.

Αποφύγετε να ξύνετε ή να τρίβετε το ερεθισμένο δέρμα σας.

Τι μπορώ να περιμένω εάν έχω έκζεμα στο αυτί;
Εάν έχετε έκζεμα στο αυτί, μπορεί γενικά να αντιμετωπιστεί καλά με καλή φροντίδα και θεραπεία του δέρματος. Ωστόσο, έξαρση των συμπτωμάτων μπορεί να εμφανιστούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

Μπορεί το έκζεμα στο αυτί να θεραπευτεί;
Το έκζεμα αυτιών είναι μια χρόνια πάθηση, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, οι θεραπείες είναι πολύ αποτελεσματικές στη μείωση των συμπτωμάτων του ξηρού, κνησμού δέρματος.

Πώς φροντίζω τον εαυτό μου;
Πολλοί άνθρωποι ζουν με έκζεμα στο αυτί. Μπορεί όμως να είναι προκλητικό.

Μπορεί να υπάρχουν φορές που το έκζεμα του αυτιού σας εξαφανίζεται. Αυτοί οι χρόνοι είναι περίοδοι «ύφεσης». Ο στόχος μιας καλής ρουτίνας περιποίησης του δέρματος και θεραπείας είναι η πρόληψη των εξάρσεων. Φροντίστε να αποφύγετε οτιδήποτε προκαλεί έκζεμα στο αυτί σας, να ενυδατώσετε την περιοχή, να πάρετε το φάρμακό σας και να ακολουθήσετε τις συστάσεις του γιατρού σας.

 

Φυσικό μπότοξ στο σπίτι με 3 απλά υλικά για δέρμα απο μετάξι!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr