Φραγμένοι θύλακες τριχών. Εξογκώματα απο φραγμένους πόρους & Αντιμετώπιση

Φραγμένοι θύλακες τριχών. Εξογκώματα απο φραγμένους πόρους & Αντιμετώπιση

Πώς αντιμετωπίζεται το Keratosis Pilaris;
Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν απολέπιση, τοπικά φάρμακα, χημικό πίλινγκ και λέιζερ.

Το Keratosis pilaris είναι μια δερματική πάθηση που εμφανίζεται όταν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και η κερατίνη φράζουν τους θύλακες των τριχών. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται μικρά εξογκώματα που μοιάζουν με ακμή, συνήθως στο άνω μέρος των βραχιόνων και των μηρών. 

Δεν υπάρχει θεραπεία για την κεράτωση pilaris. Τα εξογκώματα μπορεί να μειωθούν με την πάροδο του χρόνου με τοπικά φάρμακα. Ένας δερματολόγος μπορεί να συμβουλεύσει χημικά πίλινγκ ή λέιζερ για επίμονες περιπτώσεις. 

Οι στόχοι θεραπείας περιλαμβάνουν τη μείωση της εμφάνισης των προσκρούσεων και την πρόληψη των εξάρσεων.

Το Keratosis pilaris είναι μια κοινή δερματική πάθηση κατά την οποία τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και η κερατίνη φράζουν τους θύλακες των τριχών. Η κερατίνη είναι μια πρωτεΐνη στο δέρμα. Το Keratosis pilaris μοιάζει με εξογκώματα χήνας στο άνω μέρος των βραχιόνων και των μηρών. 

Μπορεί να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά

Νιώθετε το μέρος αυτό του δέρματος σαν γυαλόχαρτο
Είναι στο χρώμα του δέρματος και περιβάλλεται από ελαφρύ ροζ
Το μέγεθος του είναι περίπου στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου
Μπορεί να μοιάζουν με ακμή αν εμφανιστούν στο πρόσωπο

Τι προκαλεί το Keratosis Pilaris;
Το Keratosis pilaris δεν είναι μια μεταδοτική δερματική πάθηση. Αντίθετα, μπορεί να εμφανίσετε εξογκώματα εάν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και η κερατίνη φράξουν τους θύλακες των τριχών σας.

Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει κεράτωση pilaris.

Αν και, πιο συχνά, η κεράτωση pilaris εμφανίζεται σε εφήβους, με ποσοστό μεταξύ 50% και 80% να επηρεάζεται.  Στην πραγματικότητα, οι ορμονικές αλλαγές κατά την εφηβεία μπορεί να πυροδοτήσουν την κατάσταση . Τα εξογκώματα συνήθως ξεθωριάζουν στα μέσα της δεκαετίας των 20, εάν αναπτυχθεί κεράτωση pilaris κατά την παιδική ή την εφηβική ηλικία.  Περίπου το 40% των ενηλίκων έχουν κεράτωση pilaris. 

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο κεράτωσης pilaris περιλαμβάνουν: 

Ατοπική δερματίτιδα ( έκζεμα )
Ασθμα
Ξηρό δέρμα
Ευσαρκία
Αλλεργίες
Ορισμένα φάρμακα, ειδικά αυτά που θεραπεύουν το μελάνωμα
Οικογενειακό ιστορικό κεράτωσης pilaris

Ως επί το πλείστον, τα σημεία αυτά βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ορισμένες θεραπείες μάλιστα μπορεί να μειώσουν την αισθητή εμφάνιση της κεράτωσης pilaris. 

Φροντίδα του δέρματος
Η φροντίδα του δέρματός  είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη θεραπεία της. Ξεκινήστε καθαρίζοντας με ένα απαλό, υποαλλεργικό σαπούνι. Αποφύγετε να μαζεύετε να πιέζετε ή να σκάτε την περιοχή κάθε φορά που την αγγίζετε . 

Στη συνέχεια, η απολέπιση μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων νεκρών κυττάρων του δέρματος και της κερατίνης για την επούλωση των εξογκωμάτων. Αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν χημικά απολεπιστικά, όπως γλυκολικό, γαλακτικό ή σαλικυλικό οξύ.

Εφαρμόστε ενυδατική κρέμα μετά από κάθε ντους ή μπάνιο όσο το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό. Οι ενυδατικές κρέμες μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλύνετε το δέρμα σας και να μειώσουν την εμφάνιση των εξογκωμάτων. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να βελτιωθούν τα εξογκώματα, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν ξανά. 

Τοπικά φάρμακα
Πέρα από τη φροντίδα του δέρματός σας , η θεραπεία της κεράτωσης pilaris είναι περιττή. Ωστόσο, ορισμένα τοπικά φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η λοσιόν με σαλικυλικό οξύ και η κρέμα ουρίας λειαίνουν την υφή του δέρματος.  Ένας δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει ρετινοειδή ή παράγωγα βιταμίνης D3. Συγκεκριμένα, η ταζαροτένη, ένας τύπος ρετινοειδούς, μπορεί να μειώσει την εμφάνιση εξογκωμάτων μέσα σε τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες. 

Αυτά τα τοπικά φάρμακα μπορούν να θεραπεύσουν αισθητικά την κεράτωση pilaris. Δεν υπάρχει θεραπεία όμως για την πάθηση του δέρματος. 

Χημικά Πίλινγκ
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το χημικό πίλινγκ με χρήση γλυκολικού οξέος μπορεί να μειώσει την εμφάνιση εξογκωμάτων. 2
Pennycook KB, McCready TA. Keratosis pilaris . Στο: StatPearls . StatPearls Publishing; 2022.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 εξέτασε τις επιδράσεις του γλυκολικού οξέος στην κεράτωση pilaris. Οι ερευνητές εφάρμοσαν 50% και 70% γλυκολικό οξύ σε κυκλικές περιοχές στο δέρμα 25 ατόμων τέσσερις φορές σε διάστημα 60 ημερών. Το Keratosis pilaris βελτιώθηκε μόλις 20 ημέρες μετά τη θεραπεία. Τα χτυπήματα επανεμφανίστηκαν σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου. 

Λέιζερ
Ορισμένες θεραπείες με λέιζερ μπορεί να είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της κεράτωσης pilaris. Για παράδειγμα, η έρευνα έχει βρει ότι η παλμική βαφή, ο αλεξανδρίτης, το Nd:YAG και το κλασματικό CO2 είναι μεταξύ ορισμένων λέιζερ που μπορεί να μειώσουν την εμφάνιση εξογκωμάτων. 

Ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2020 διαπίστωσε ότι οι θεραπείες με λέιζερ μπορούν να προσφέρουν πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα από τα τοπικά φάρμακα. 

Ζώντας με και Διαχείριση Keratosis Pilaris
Το Keratosis pilaris συχνά βελτιώνεται με την ηλικία. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρήσετε εξάρσεις εξογκωμάτων, ειδικά αν το δέρμα σας είναι ξηρό.

Η λήψη των παρακάτω βημάτων μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή εξάρσεων: 

Ενυδάτωση: Δεδομένου ότι η κεράτωση pilaris ξεσπά αν το δέρμα σας είναι ξηρό, η συχνά ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει. Εφαρμόστε ενυδατική κρέμα δύο με τρεις φορές την ημέρα ή περισσότερες εάν χρειάζεται.

Να είστε προσεκτικοί με την αποτρίχωση: Για να αποφύγετε τα χτυπήματα, σκεφτείτε την αποτρίχωση με λέιζερ αντί για ξύρισμα ή αποτρίχωση.

Μειώστε τον χρόνο σας στο ντους ή στο μπάνιο: Η μείωση του χρόνου σας στο νερό σε λιγότερο από 20 λεπτά αποτρέπει την ξηρότητα του δέρματός σας. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό.

Χρησιμοποιήστε απαλά καθαριστικά: Τα υγρά σαπούνια είναι πιο ήπια από τα σαπούνια.

Αποφύγετε τη λοσιόν αυτομαυρίσματος: Αν και δεν προκαλεί εξάρσεις, η λοσιόν αυτομαυρίσματος μπορεί να κάνει τα σημάδια να ξεχωρίζουν.

Χρησιμοποιήστε υγραντήρα: Ένας υγραντήρας μπορεί να μειώσει το ξηρό δέρμα εάν ο αέρας είναι ξηρός.
Η συμβουλή ενός δερματολόγου μπορεί να βοηθήσει εάν η κεράτωση pilaris δεν βελτιωθεί με θεραπείες στο σπίτι.

Μια μικρή ανασκόπηση μας υπενθυμίζει λοιπόν, ότι η Keratosis pilaris προκαλεί μικρά εξογκώματα που μοιάζουν με ακμή στο δέρμα, συνήθως στο άνω μέρος των βραχιόνων και των μηρών. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την κεράτωση pilaris, η κατάλληλη περιποίηση του δέρματος και τα τοπικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση των εξογκωμάτων. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να αποτρέψετε τις εξάρσεις διατηρώντας το δέρμα σας ενυδατωμένο. Ένας δερματολόγος μπορεί να συμβουλεύσει χημικά πίλινγκ ή λέιζερ για επίμονες περιπτώσεις.

www.health.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr