5 λόγοι που δεν πρέπει να παίρνετε ποτέ συμπληρώματα θυρεοειδούς

5 λόγοι που δεν πρέπει να παίρνετε ποτέ συμπληρώματα θυρεοειδούς

Αύξηση βάρους, κόπωση, εγκεφαλική ομίχλη. Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, μιας κατάστασης κατά την οποία ο θυρεοειδής , ένας μικρός αδένας στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας, επιβραδύνει ή σταματά να παράγει την ορμόνη θυροξίνη που βοηθά στη διατήρηση της ταχύτητας του μεταβολισμού σας. Εάν διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό (με εξέταση αίματος), ένας γιατρός μπορεί να σας δώσει μια συνταγή για λεβοθυροξίνη (Levoxyl, Synthroid και γενόσημα). Αυτό το φάρμακο περιέχει συνθετική θυρεοειδική ορμόνη που μπορεί να διορθώσει την ανεπάρκεια ορμονών και να βελτιώσει τα συμπτώματά σας.

«Δυστυχώς, αυτά τα ανεπιθύμητα συμπτώματα δεν είναι ειδικά για τον υποθυρεοειδισμό, αλλά αποτελούν επίσης αναπόσπαστο μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης και μπορεί να επηρεάσουν άτομα με θυρεοειδείς αδένες που λειτουργούν φυσιολογικά», λέει ο ενδοκρινολόγος και ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Consumer Reports, Marvin M. Lipman, MD. «Λιγότερο από το 2 τοις εκατό των ανθρώπων έχουν υποθυρεοειδισμό», λέει ο Lipman. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι που θέλουν απεγνωσμένα να χάσουν βάρος και νιώθουν πιο ενεργητικοί στρέφονται σε συμπληρώματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για να ενισχύσουν τον μεταβολισμό και την ενέργεια «φυσικά». Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η λήψη αυτών των συμπληρωμάτων θυρεοειδούς είναι κακή ιδέα. Να γιατί:

1. Τα συμπληρώματα θυρεοειδούς μπορεί να έχουν πραγματικές ορμόνες θυρεοειδούς
Δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε εάν ένα συμπλήρωμα περιέχει θυρεοειδικές ορμόνες από την ανάγνωση της ετικέτας, αλλά μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Thyroid διαπίστωσε ότι εννέα από τα 10 συμπληρώματα που διατίθενται στο εμπόριο για την υγεία και την υποστήριξη του θυρεοειδούς περιείχαν πραγματικές ορμόνες. Τέσσερις από αυτούς που βρέθηκαν θετικοί ανέφεραν το συστατικό «ιστός θυρεοειδούς βοοειδούς», το οποίο μπορεί να περιέχει φυσικά ορμόνες. Αλλά πέντε συμπληρώματα που βρέθηκαν θετικά περιείχαν μόνο φυτικά συστατικά, όπως το ashwagandha, το guggul και το Coleus forskohlii. «Δεδομένου ότι τα φυτά δεν μπορούν να παράγουν τις ορμόνες που βρήκαν οι ερευνητές, θυρεοειδικές ορμόνες από ζωική ή συνθετική πηγή πρέπει να έχουν προστεθεί σκόπιμα σε αυτά τα συμπληρώματα», λέει ο ανώτερος επιστήμονας της Consumer Reports, Michael Hansen, Ph.D.

Αυτό είναι ανησυχητικό επειδή τα υγιή επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών είναι πολύ ακριβή και η λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν αυτές τις ορμόνες μπορεί να αλλάξει αυτά τα επίπεδα με απρόβλεπτους τρόπους. «Τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών, ακόμη και λίγο πάνω ή κάτω από εκεί που θα έπρεπε, μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές στην υγεία», λέει ο Lipman. «Για παράδειγμα, η λήψη περισσότερης θυροξίνης από αυτή που χρειάζεστε μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς και λέπτυνση των οστών».

Είναι επίσης αδύνατο να γνωρίζουμε πόση ορμόνη θυρεοειδούς μπορεί να περιέχει ένα συμπλήρωμα. Αρκετά από τα δείγματα συμπληρώματος που εξέτασαν οι ερευνητές περιείχαν δόσεις θυρεοειδικής ορμόνης που ήταν υψηλότερες από 25 mcg – η χαμηλότερη δόση λεβοθυροξίνης που διατίθεται με ιατρική συνταγή. Και ένα περιείχε περισσότερα από 90 mcg – ελαφρώς λιγότερα από όσα θα συνταγογραφούσε ένας γιατρός σε έναν ασθενή του οποίου είχε αφαιρεθεί ο θυρεοειδής αδένας.

2. Μπορεί να περιέχουν ιώδιο
Χρειαζόμαστε μόνο 150 mcg ιωδίου την ημέρα στη διατροφή μας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής. «Αυτή η μικροσκοπική ποσότητα ιωδίου επιτρέπει στον θυρεοειδή να παράγει ακριβώς τη σωστή ποσότητα της θυρεοειδικής ορμόνης θυροξίνης», λέει ο Lipman.

Αλλά η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα άτομα με οζίδια του θυρεοειδούς – εξογκώματα στους θυρεοειδείς αδένες που μπορεί να είναι πολύ μικρά και συχνά να περνούν απαρατήρητα. “Εάν έχετε οζώδη θυρεοειδή – και οι πιθανότητες είναι ότι το 50 τοις εκατό από εμάς θα αναπτύξει έναν ή περισσότερους όζους μέχρι τα 60 μας – ακόμη και μια ελαφρά περίσσεια ιωδίου μπορεί να προκαλέσει υπερένταση του θυρεοειδούς σας και να παράγει περίσσεια θυροξίνης.” λέει ο Λίπμαν. «Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει ξαφνική απώλεια βάρους, γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό, εφίδρωση και νευρικότητα ή ευερεθιστότητα».

Αντίθετα, μελέτες δείχνουν επίσης ότι το υπερβολικό ιώδιο (πάνω από περίπου 400 mcg την ημέρα) μπορεί να προκαλέσει τον θυρεοειδή να επιβραδύνει ή ακόμα και να σταματήσει την παραγωγή ορμονών σε ορισμένους ανθρώπους – το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που πολλοί άνθρωποι ελπίζουν ότι αυτά τα συμπληρώματα θα κάνουν για αυτούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και κόπωση και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου », λέει ο Lipman.

Ωστόσο, πολλά συμπληρώματα περιέχουν περισσότερα από 150 mcg ιωδίου. Για παράδειγμα, τόσο το Enzymatic Therapy’s Metabolic Advantage όσο και το Whole Foods’ Thyroid Complete περιέχουν 200 mcg ανά μερίδα δύο καψουλών. Ακολουθήστε τη σύσταση που αναγράφεται στις ετικέτες και καταπιείτε δύο κάψουλες τρεις φορές την ημέρα και έχετε καταπιεί 600 mcg ιωδίου – αρκετό για να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε ορισμένα άτομα εάν ληφθούν μακροχρόνια.

3. Τα συμπληρώματα θυρεοειδούς μπορεί να περιέχουν φύκια μέσα 
Το Kelp, ένα είδος φυκιών που κυκλοφορεί συχνά στο εμπόριο για την υγεία του θυρεοειδούς, είναι γεμάτο με ιώδιο. Για παράδειγμα, μια μερίδα (μία σταγόνα) Liquid Kelp, ένα συμπλήρωμα διατροφής που προωθείται για την «Υποστήριξη του θυρεοειδούς αδένα», περιέχει 800 mcg ιωδίου. «Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετό ιώδιο από την κανονική τους διατροφή», λέει ο Lipman. Αλλά εάν παίρνετε ένα συμπλήρωμα που περιέχει φύκια, συν μια πολυβιταμίνη, όπως το GNC Women’s Ultra Mega One Daily που περιέχει 150 mcg ιωδίου, και επίσης χρησιμοποιείτε ιωδιούχο αλάτι που περιέχει 400 mcg ιωδίου ανά κουταλάκι του γλυκού, είναι εύκολο να καταναλώσετε πολύ περισσότερο ιώδιο από χρειάζεται τον θυρεοειδή σας — ή αυτό είναι υγιές.

4. Μπορεί επίσης να περιέχουν «αδένες» αγελάδας
Τα αδενικά όργανα όπως ο θυρεοειδής, το συκώτι, το πάγκρεας, η καρδιά και ο σπλήνας, βρίσκονται στη λίστα συστατικών ορισμένων συμπληρωμάτων θυρεοειδούς και μεταβολικής υποστήριξης. Για παράδειγμα, τα συμπληρώματα Raw Thyroid της Natural Sources περιέχουν ακατέργαστο βόειο ιστό θυρεοειδούς, επινεφριδίων, υπόφυσης και σπλήνας. Αλλά οι ειδικοί μας λένε ότι η κατάποση συστατικών όπως αυτά δεν είναι σοφή. “Τα συμπληρώματα που περιέχουν προϊόντα υπόφυσης ή εγκεφάλου από αγελάδες θα μπορούσαν θεωρητικά να ενέχουν κίνδυνο για το Creutzfeldt-Jakob, μια σπάνια ασθένεια που εμφανίζεται στον άνθρωπο και προκαλεί ταχεία εκφύλιση του εγκεφαλικού ιστού. Η ασθένεια έχει συνδεθεί με την κατανάλωση υλικού από αγελάδες που έχουν μολυνθεί με νόσο των τρελών αγελάδων », λέει ο Χάνσεν.

Τα πριόν, οι παράγοντες που μεταδίδουν τις τρελές αγελάδες και τη νόσο Creutzfeldt-Jakob, βρίσκονται πιο συχνά στον εγκέφαλο των αγελάδων, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι εάν ένα ζώο έχει μόλυνση, μπορείτε επίσης να βρείτε πριόν στον σπλήνα, στα νεφρά και σε άλλα αδενικά Τα όργανα», λέει ο Hansen. «Αυτά τα πριόν είναι πολύ πιο δύσκολο να σκοτωθούν από τα βακτήρια ή τους ιούς, επομένως η επεξεργασία ή η θεραπεία των οργάνων πριν από την προσθήκη τους σε συμπληρώματα δεν θα εξαλείψει απαραίτητα τον κίνδυνο», λέει.

5. Τα συμπληρώματα θυρεοειδούς μπορούν να εμποδίσουν τη θεραπεία για μια πάθηση του θυρεοειδούς
Τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορούν να διαγνωστούν εύκολα μέσω αιματολογικών εξετάσεων, αλλά η λήψη συμπληρωμάτων που μπορούν να αλλάξουν το επίπεδο των ορμονών του θυρεοειδούς στο αίμα σας μπορεί να καλύψει τα προβλήματα του θυρεοειδούς. Και επειδή τα συμπληρώματα δεν ρυθμίζονται όπως τα φάρμακα, μπορεί να περιέχουν ποικίλες ποσότητες ενεργών συστατικών. “Εάν ο γιατρός σας δεν μπορεί να καθορίσει πόση θυρεοειδική ορμόνη χρειάζεται το σώμα σας, δεν μπορεί να συνταγογραφήσει τη σωστή ποσότητα και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας”, λέει ο Lipman.

Το Συμβούλιο Υπεύθυνης Διατροφής, μια εμπορική ένωση που εκπροσωπεί τη βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής, αναγνωρίζει ότι τα συμπληρώματα θυρεοειδούς μπορούν να αλληλεπιδράσουν με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Και, λέει ο Duffy MacKay, ND, ανώτερος αντιπρόεδρος του CRN για επιστημονικές και ρυθμιστικές υποθέσεις, “Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τα συμπληρώματα θυρεοειδούς.”

Ωστόσο, η Stephanie Lee, MD, Ph.D., διευθύντρια του Κέντρου Υγείας του Θυρεοειδούς στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης και εκπρόσωπος της Endocrine Society λέει ότι ένας καλά ενημερωμένος γιατρός δεν θα συμβούλευε ποτέ έναν ασθενή να αγοράσει ένα συμπλήρωμα υποστήριξης θυρεοειδούς χωρίς ιατρική συνταγή . «Εάν οι λειτουργίες του θυρεοειδούς ήταν μη φυσιολογικές, θα συνταγογραφούσαμε το εγκεκριμένο από τον FDA φάρμακο, επειδή, μεταξύ άλλων, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα προϊόντα υποστήριξης του θυρεοειδούς βελτιώνουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στην υγεία και να μπερδέψουν τη διάγνωση», λέει ο Lee.
Κατώτατη γραμμή: Μην παίρνετε συμπληρώματα θυρεοειδούς. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε πάθηση του θυρεοειδούς, κατευθυνθείτε στο ιατρείο σας αντί για το κατάστημα βιταμινών ή φυσικών τροφίμων. Η λήψη της σωστής διάγνωσης και θεραπείας είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της αύξησης βάρους, της εξάντλησης και της ομίχλης του εγκεφάλου.

www.consumerreports.org

Η φαρμακευτική δάφνη- Γιατροσόφια.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr