Αντιγήρανση: Η φυτική πρωτεΐνη που χαρίζει λάμψη στο δέρμα καθώς μεγαλώνουμε

Αντιγήρανση: Η φυτική πρωτεΐνη που χαρίζει λάμψη στο δέρμα καθώς μεγαλώνουμε

Απαραίτητο συστατικό της ρουτίνας ομορφιάς και περιποίησης της επιδερμίδας είναι αυτός ο πολυαγαπημένος καρπός που αποτελεί και εξαιρετική πηγή πρωτεϊνης

ΝΙΚΗ ΨΑΛΤΗ

PHOTO: SHUTTERSTOCK

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε όταν ακούτε τη λέξη πρωτεϊνη; Δυνατοί μύες θα απαντήσουν οι περισσότεροι και θα έχουν δίκιο, καθώς οι πρωτείνες είναι απαραίτητο δομικό υλικό του μυικού συστήματος.

Υπάρχει όμως ακόμη μια ομάδα ειδικών που θα μας ζητήσουν να καταναλώνουμε πρωτείνες για το καλό του… δέρματός μας. Οι δερματολόγοι, σωστά! «Το δέρμα είναι ένα σύνθετο όργανο που απαρτίζεται από διαφορετικές δομές συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών» εξηγεί η Δρ Naana Boakye, δερματολόγος, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολόγων και συμπληρώνει ότι «πρωτεϊνες όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη συνεπικουρούν στη άρτια δομή και καλή λειτουργία του δέρματος».

Οι δερματολόγοι λοιπόν μας ζητούν να καταναλώνουμε μια εναλλακτική πηγή πρωτεϊνης κατά τη διάρκεια της ημέρας για τα δυνητικά οφέλη της στην υγεία της επιδερμίδας: τα αμύγδαλα.

Photo: Shutterstock

Δείτε για ποιους λόγους τα αμύγδαλα μπορούν να αποτελέσουν απαραίτητη προσθήκη στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος:

– Αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνης. Μια χούφτα αμύγδαλα (28γρ) παρέχει 6γρ πρωτεϊνης που αντιστοιχεί στο 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

-Είναι πηγή αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη Ε – στα 28 γρ αμύγδαλα τα 7,3γρ αντιστοιχούν στην πολύτιμη αυτή βιταμίνη που εξουδετερώνει τις καταστροφικές για το δέρμα ελεύθερες ρίζες. Αντιστοιχούν στο 3,5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

– Ορισμένες έρευνες αποδίδουν στην κατανάλωση αμυγδάλων προστασία από την UVB ακτινοβολία του ήλιου, μια κύρια αιτία βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο δέρμα που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Όσο και αν προστατεύουν από τη φωτογήρανση ωστόσο δεν θα πρέπει να υποκαταστήσουν το αντιηλιακό.

– Η πλούσια σύνθεσή τους σε λινολεϊκό οξύ έχει συσχετιστεί με καρδιοπροστατευτικά οφέλη και τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, αλλά φαίνεται ότι έχει και ευεργετική δράση στον δερματικό φραγμό, την «ασπίδα» που θωρακίζει το δέρμα από την εισβολή μικροοργανισμών.

www.ygeiamou.gr

Τι ομάδα αίματος έχεις; Αυτά πρέπει να τρως για να χάσεις κιλά

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr