Το Αλτσχάιμερ μπορεί να ξεκινήσει από τα 30: Πώς σχετίζεται η ζάχαρη με τη νόσο

Το Αλτσχάιμερ μπορεί να ξεκινήσει από τα 30: Πώς σχετίζεται η ζάχαρη με τη νόσο

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας στους ηλικιωμένους, αλλά ένα άτομο μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσει βιολογικούς δείκτες της νόσου ήδη από την ηλικία των 30 ετών.
Οι ερευνητές έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της ζάχαρης και της ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ, με την συσχέτιση να ισχύει επίσης για τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Η ποσότητα ζάχαρης που τρώει κανείς μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ή να επιταχύνει την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αλλά μερικές φορές, λίγη ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή τη μορφή άνοιας.

Η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ;
Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ ή άλλων τύπων άνοιας. Ένας από τους λόγους είναι ότι η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Πρόσφατες μελέτες έχουν επισημάνει τη σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων σακχάρου και του Αλτσχάιμερ. Μια μελέτη του 2022 με 37.689 άτομα βρήκε μια σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης ζάχαρης και του αυξημένου κινδύνου της νόσου στις γυναίκες.

Όσοι κατανάλωναν περίπου 10 γραμμάρια (2,4 κουταλάκια του γλυκού) ζάχαρη την ημέρα είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση κινδύνου. Η λακτόζη, η ζάχαρη που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είχε την ισχυρότερη σχέση με τη νόσο Αλτσχάιμερ μεταξύ των τύπων ζάχαρης που μελετήθηκαν.

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα εξαιτίας του διαβήτη είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο, χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου. Και ενώ οι ερευνητές κάποτε πίστευαν ότι αυτό ίσχυε κυρίως για μεγαλύτερους ενήλικες, τώρα διαπιστώνουν ότι ο κίνδυνος μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα.

Μια μελέτη του 2022 σε 4.932 άτομα διαπίστωσε ότι η σχέση μεταξύ Αλτσχάιμερ, υψηλού σακχάρου και υψηλής χοληστερόλης μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την ηλικία των 35 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έγκαιρη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ αργότερα.

Μια μικρότερη μελέτη του 2022 έδειξε επίσης ότι τα υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για μια περίοδο μόλις ενός έτους μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και άνοιας.

Η μελέτη περιελάμβανε 105 άτομα που ήταν γνωστικά υγιή στην αρχή της μελέτης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς αυξάνονταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας, οι άνθρωποι ανέπτυξαν περισσότερους δείκτες της γνωστικής έκπτωσης στην απεικόνιση του εγκεφάλου, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος και τις διαφορές ινσουλίνης.

Τέλος, μια μελέτη του 2017 βρήκε επίσης αυξημένους δείκτες για τη νόσο Αλτσχάιμερ σε άτομα που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες ζαχαρούχων ποτών και χυμών φρούτων. Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί, επομένως τα αποτελέσματα μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν τον μεγαλύτερο πληθυσμό.

Μπορεί η ζάχαρη να επιδεινώσει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ;
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, ειδικά εάν έχετε διαβήτη, μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη άνοιας. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν νωρίτερα.

Τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ περιλαμβάνουν:

πρόβλημα με τη μνήμη
δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων
αλλαγές διάθεσης και προσωπικότητας
κακή υγιεινή
κοινωνική απόσυρση
Οι επιστήμονες σημειώνουν, ωστόσο, ότι μικρές ποσότητες ζάχαρης μπορεί κάποιες φορές είναι χρήσιμες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένα άτομα σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να χάσουν την όρεξή τους, καθιστώντας δύσκολη τη λήψη της τροφής που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς.

Η Ένωση Αλτσχάιμερ προτείνει να προσθέσετε λίγη ζάχαρη ή αλάτι για να κάνετε τα τρόφιμα πιο ελκυστικά και να βοηθήσετε στη διατροφική πρόσληψη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσουν δίαιτες που μειώνουν δραστικά τη ζάχαρη και το αλάτι, γι’ αυτό συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν προσθέσετε περισσότερα.

Πώς μπορούν τα άτομα με Αλτσχάιμερ να μειώσουν τη ζάχαρη στη διατροφή τους
Μια πρακτική προσέγγιση για τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης είναι ο περιορισμός ή η εξάλειψη των ζαχαρούχων ποτών. Η έρευνα έχει βρει μια άμεση σχέση μεταξύ των ζαχαρούχων ποτών και του αυξημένου κινδύνου για Αλτσχάιμερ.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2021 που παρακολούθησε 1.865 άτομα άνω των 16 ετών βρήκε υψηλότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, κάθε είδους άνοια και εγκεφαλικό σε άτομα που κατανάλωναν την περισσότερη ζάχαρη, ειδικά με τη μορφή ποτών.

Άλλοι τρόποι για να μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή σας περιλαμβάνουν:

μειώνοντας την επιτραπέζια ζάχαρη και τα γλυκαντικά όπως το σιρόπι, η μελάσα και το μέλι
μειώνοντας την ποσότητα που προσθέτετε στο μισό και στη συνέχεια περαιτέρω αντίστοιχη μείωση
αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με μπαχαρικά ή εκχυλίσματα
συγκρίνοντας διατροφικές ετικέτες και επιλέγοντας προϊόντα με λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη
μειώνοντας την ποσότητα ζάχαρης στις συνταγές ή αντικαθιστώντας την με ίση ποσότητα σάλτσας μήλου χωρίς ζάχαρη
αποφεύγοντας τα φρούτα σε σιρόπι (κομπόστες) ή να τα ξεπλένετε και να τα στραγγίζετε
επιλέγοντας φρέσκα, αποξηραμένα ή κατεψυγμένα φρούτα όταν είναι δυνατόν
www.oloygeia.gr

Φωτογραφία: Mae Mu/Unsplash

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

 Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

3 υλικά που έχεις στο σπίτι σου και διώχνουν τους κοριούς

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr