Κορυφαίες τροφές αιμοσφαιρίνης που μπορούν να αυξήσουν την αιμοσφαιρίνη σας φυσικά

Κορυφαίες τροφές αιμοσφαιρίνης που μπορούν να αυξήσουν την αιμοσφαιρίνη σας φυσικά

Η αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη πλούσια σε σίδηρο που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια, δίνει το κόκκινο χρώμα στο αίμα σας. Είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά οξυγόνου και τη μεταφορά του σε όλα τα μέρη του σώματος. Εκτός από τη μεταφορά οξυγόνου, μεταφέρει διοξείδιο του άνθρακα μακριά από τα κύτταρα και στους πνεύμονες για αποβολή. Βασικά, η αιμοσφαιρίνη είναι μια πολύ σημαντική πρωτεΐνη, ζωτικής σημασίας για μια υγιή ζωή.

Τι συμβαίνει όταν η αιμοσφαιρίνη σας είναι χαμηλή;
Κάντε μια πλήρη εξέταση αίματος (CBC) και μάθετε εάν θα μπορούσατε να έχετε αναιμία.

Η πτώση του επιπέδου της αιμοσφαιρίνης μπορεί να δυσκολέψει τα όργανα του σώματος να λάβουν αρκετό οξυγόνο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πληθώρα συμπτωμάτων όπως κόπωση, ζάλη, πονοκεφάλους, δύσπνοια, γρήγορους καρδιακούς παλμούς, χλωμό δέρμα κ.λπ. Μειωμένα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης στο αίμα ονομάζεται αναιμία .

Τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης είναι αρκετά συνηθισμένα ειδικά στις γυναίκες. Το φυσιολογικό επίπεδο αιμοσφαιρίνης που απαιτείται για τους ενήλικες άνδρες είναι περίπου 14 έως 18 g/dL και για τις ενήλικες γυναίκες είναι 12 έως 16 g/dL. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτά τα επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία.

Είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη βελτίωση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης σας. Η διατροφή σας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και να διατηρήσει ένα βέλτιστο επίπεδο αιμοσφαιρίνης.

Παρακάτω αναφέρονται τα κορυφαία τρόφιμα αιμοσφαιρίνης που σας βοηθούν να αυξήσετε τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης σας:

1. Παντζάρια:
Τα παντζάρια είναι εμπλουτισμένα με φυσικό σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, φώσφορο και βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Β12 και C. Ο πλούτος των θρεπτικών συστατικών σε αυτό το υπέροχο λαχανικό βοηθά στην αύξηση του αριθμού της αιμοσφαιρίνης και στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό ως σαλάτα ή σε μαγειρεμένη μορφή. Εναλλακτικά, μπορείτε ακόμη και να το ανακατέψετε και να ετοιμάσετε ένα ποτήρι χυμό παντζάρι.

2. Φύλλα Moringa:
Τα φύλλα Moringa είναι πλούσια σε μέταλλα όπως ψευδάργυρος, σίδηρος , χαλκός, μαγνήσιο, βιταμίνη Α, Β και C. Πάρτε μερικά ψιλοκομμένα φύλλα moringa και φτιάξτε μια πάστα, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη jaggery και ανακατέψτε καλά. Καταναλώστε αυτό το churna τακτικά μαζί με το πρωινό για να βελτιώσετε τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης σας και τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά:
Τα πράσινα λαχανικά για την αύξηση της αιμοσφαιρίνης όπως το σπανάκι, τα χόρτα μουστάρδας, το σέλινο και το μπρόκολο είναι πλούσιες χορτοφαγικές πηγές σιδήρου. Συνιστάται να έχετε μαγειρεμένο σπανάκι καθώς τα ωμά φύλλα περιέχουν οξαλικό οξύ που μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό. Αυτό το φυλλώδες πράσινο λαχανικό είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης Β12 , φυλλικού οξέος και άλλων ζωτικών θρεπτικών συστατικών και θα πρέπει να το κάνετε βασικό μέρος της καθημερινής σας πιατέλας εάν θέλετε να αυξήσετε την αιμοσφαιρίνη σας.

Το μπρόκολο είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β φολικό οξύ, και περιέχει επίσης μια υγιή ποσότητα άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών όπως μαγνήσιο, βιταμίνη Α και C. Επιπλέον, τα πράσινα λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες και είναι καλές πηγές διαιτητικών ινών. Ως εκ τούτου, μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και στη βελτίωση της πέψης.

4. Χουρμάδες, σταφίδες και σύκα:
Οι χουρμάδες και οι σταφίδες προσφέρουν έναν συνδυασμό σιδήρου και βιταμίνης C. Τα σύκα, από την άλλη πλευρά, είναι γεμάτα με την καλοσύνη του σιδήρου, του μαγνησίου, της βιταμίνης Α και του φυλλικού οξέος. Η κατανάλωση μιας χούφτας αποξηραμένα σύκα και σταφίδες και δύο ή τρεις χουρμάδες το πρωί μπορεί να σας δώσει στιγμιαία ενέργεια και να βελτιώσει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης σας. Συνιστάται επίσης να πίνετε γάλα σύκου πριν τον ύπνο δύο φορές την εβδομάδα για να αυξήσετε τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης. Οι διαβητικοί θα πρέπει να λαμβάνουν τέτοιους ξηρούς καρπούς μόνο με μέτρο.

5. Σπόροι σουσαμιού:
Η κατανάλωση μαύρου σουσαμιού είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου καθώς είναι γεμάτοι με σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη Β6, Ε και φυλλικό οξύ. Μπορείτε να τα μουλιάσετε σε λίγο νερό και να τα αφήσετε όλη τη νύχτα πριν τα καταναλώσετε το επόμενο πρωί. Ανακατέψτε περίπου 1 κουταλιά της σούπας ξηρό καβουρδισμένο μαύρο σουσάμι με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και τυλίξτε σε μια μπάλα. Καταναλώστε αυτό το θρεπτικό ladoo τακτικά για να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου σας. Μπορείτε να πασπαλίσετε λίγο πάνω από τα δημητριακά ή το πλιγούρι βρώμης ή ακόμα και με γιαούρτια και φρουτοσαλάτες.

Άλλες συμβουλές για να αυξήσετε τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης σας στο σπίτι:

Βασιστείτε στα φρούτα: Τα βερίκοκα, τα μήλα, τα σταφύλια, οι μπανάνες, τα ρόδια και τα καρπούζια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη βελτίωση του αριθμού της αιμοσφαιρίνης. Τα μήλα είναι μια νόστιμη και κατάλληλη επιλογή όταν πρόκειται για την αύξηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης, καθώς είναι ένα από τα πιο πλούσια σε σίδηρο φρούτα εκεί έξω. Το ρόδι είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου και ασβεστίου μαζί με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Η θρεπτική του αξία το καθιστά ιδανική πηγή για άτομα με χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης. Προσθέστε αυτά τα φρούτα για να αυξήσετε την αιμοσφαιρίνη στο μπολ με δημητριακά ή πλιγούρι βρώμης ή προσθέστε τα στις σαλάτες σας για λίγη γλυκύτητα ή βάλτε τα στα μιλκσέικ, τα smoothies ή τους χυμούς φρούτων σας.

Καταναλώστε φαγητό μαγειρεμένο σε σιδερένια σκεύη: Αυτό συμβαίνει επειδή ένα σιδερένιο σκεύος εμπλουτίζει το φαγητό σας με σίδηρο, καθιστώντας το ισχυρό για άτομα που υποφέρουν από χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης.
Βοηθήστε τις τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: Συμπεριλάβετε τη βιταμίνη C στη διατροφή σας, καθώς βοηθά το σώμα σας να απορροφά τον σίδηρο πιο αποτελεσματικά. Τρώτε περισσότερο φραγκοστάφυλο, πορτοκάλια, λεμόνι, γλυκό λάιμ, φράουλες, πιπεριές, ντομάτες, γκρέιπφρουτ, μούρα, καθώς είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη C. Κάντε τη συνήθεια να καταναλώνετε αυτές τις φυσικές πηγές βιταμίνης C τακτικά.

Αποφύγετε τους αναστολείς σιδήρου: Περιορίστε την κατανάλωση τροφών που εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου στο σώμα σας, ειδικά εάν έχετε χαμηλό αριθμό αιμοσφαιρίνης. Περιορίστε την πρόσληψη τροφών αιμοσφαιρίνης πλούσιων σε πολυφαινόλες, τανίνες, φυτικά και οξαλικό οξύ όπως τσάι, καφές, κακάο, προϊόντα σόγιας, κρασί, μπύρα, κόλα και αεριούχα ποτά.
Επιλέξτε προπονήσεις μέτριας έως υψηλής έντασης: Όταν ασκείστε, το σώμα σας παράγει περισσότερη αιμοσφαιρίνη για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για οξυγόνο σε όλο το σώμα.
Προσθέστε συμπληρώματα όταν χρειάζεται: Ορισμένες περιπτώσεις χαμηλού αριθμού αιμοσφαιρίνης δεν μπορούν να διορθωθούν μόνο μέσω της διατροφής. Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε από του στόματος συμπληρώματα σιδήρου ή πρόσθετες θεραπείες. Πριν ξεκινήσετε να παίρνετε ένα συμπλήρωμα σιδήρου, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Φροντίστε να ελέγχετε τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης σας έγκαιρα. Αυτό βοηθά στον εντοπισμό τυχόν χαμηλότερων επιπέδων πολύ εκ των προτέρων και στη λήψη των κατάλληλων μέτρων.

Διατροφικές συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των λίθων στα νεφρά

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr