Μαλλιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νερό ρυζιού

Μαλλιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νερό ρυζιού

Αποτελεί την πιο φθηνή και ασφαλή προσπάθεια για πιθανή ανάπτυξη μαλλιών σε άτομα με έλλειψη βιταμινών.

Το νερό ρυζιού χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στους ασιατικούς πολιτισμούς ως θεραπεία ομορφιάς. Τελευταία, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι beauty influencers το διαφημίζουν ως θαυματουργή θεραπεία για την ανάπτυξη υγιών μαλλιών. Ωστόσο, βοηθάει πραγματικά τα μαλλιά σας να μακρύνουν περισσότερο ή πρόκειται απλώς για διαφημιστική εκστρατεία;

Ας δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νερό ρυζιού για τα μαλλιά.

Τι είναι το νερό ρυζιού;
Το νερό ρυζιού είναι… νερό στο οποίο έχει μαγειρευτεί ή μουλιάσει το ρύζι. Περιέχει πολύ άμυλο, καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά. Το νερό ρυζιού είναι μια πλούσια πηγή:

Ινοσιτόλης
Βιταμίνης Ε
Βιταμίνης Β
Μαγνησίου
Φυτικών ινών
Ψευδαργύρου
Μαγγανίου

Ορισμένες από τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο νερό του ρυζιού παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της υγείας των μαλλιών, όπως:

-Η βιταμίνη Ε έχει υψηλή περιεκτικότητα σε έναν τύπο αντιοξειδωτικού που ονομάζεται τοκοτριενόλη. Έχει αποδειχθεί ότι προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών σε άτομα που πάσχουν από αλωπεκία, η οποία είναι μια ασθένεια που προκαλεί τριχόπτωση.

-Μαγνήσιο. Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο ζωτικής σημασίας για πολλές από τις λειτουργίες του σώματός σας. Μελέτες σε γυναίκες με αραίωση μαλλιών διαπίστωσαν ότι η συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου από το στόμα αύξησε την ανάπτυξη των μαλλιών τους μετά από 90 έως 180 ημέρες.

-Βιταμίνη Β. Η βιοτίνη είναι μία από τις βιταμίνες Β που συνδέονται στενότερα με την ανάπτυξη των μαλλιών. Η έλλειψη βιοτίνης συνδέεται με την τριχόπτωση, καθώς η βιοτίνη αποτελεί σημαντικό συστατικό της παραγωγής κερατίνης, η οποία είναι σημαντική κατά την ανάπτυξη υγιών μαλλιών και νυχιών.

Ψευδάργυρος. Η τριχόπτωση μπορεί να είναι παρενέργεια της έλλειψης ψευδαργύρου. Είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών της τρίχας. Η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη μείωση της τριχόπτωσης σε άτομα με ανεπάρκεια ψευδαργύρου.

Πώς να προετοιμάσετε το νερό ρυζιού για τα μαλλιά
Όταν πρόκειται για θεραπείες ομορφιάς, δεν υπάρχουν πολλές τόσο φτηνές και εύκολες όσο το νερό ρυζιού. Υπάρχουν διάφορες δημοφιλείς μέθοδοι για την παρασκευή νερού ρυζιού, όπως:

Σύντομο μούλιασμα. Ξεπλύνετε ένα φλιτζάνι ρύζι. Προσθέστε δύο έως τρία φλιτζάνια νερό και αφήστε το ρύζι να μουλιάσει για 30 λεπτά έως δύο ώρες.

Μέθοδος βρασμού. Μαγειρέψτε το ρύζι όπως θα κάνατε κανονικά, αλλά προσθέστε περισσότερο νερό από το συνηθισμένο. Όταν το ρύζι τελειώσει το μαγείρεμα, στραγγίστε το και κρατήστε το νερό για να το χρησιμοποιήσετε στα μαλλιά σας.

-Μέθοδος ζύμωσης. Ορισμένοι θιασώτες του ρυζόνερου πιστεύουν ότι αφήνοντας το μουλιασμένο ρυζόνερο να ζυμωθεί για δύο έως τρεις ημέρες αυξάνει τα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες και τα μέταλλα.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε νερό ρυζιού, η επιλογή της σύντομης εμβάπτισης είναι η καλύτερη, επειδή το βράσιμο του νερού μπορεί να σκοτώσει κάποιες από τις βιταμίνες, ενώ η ζύμωση μπορεί να εισάγει βακτήρια.

Για να χρησιμοποιήσετε το νερό ρυζιού, λούστε και ξεπλύνετε τα μαλλιά σας ως συνήθως. Στη συνέχεια, ρίξτε το νερό ρυζιού στα μαλλιά σας. Αφήστε το να δράσει για 20 λεπτά και, στη συνέχεια, ξεπλύνετε καλά με ζεστό νερό.

Είναι το νερό ρυζιού καλό για τα μαλλιά;
Υπάρχουν πολλές ανεπίσημες ενδείξεις ότι το νερό ρυζιού μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη των μαλλιών σας. Οι κάτοικοι του Huangluo της Κίνας το χρησιμοποιούν ως μέρος της θεραπείας περιποίησης των μαλλιών τους και έχουν κερδίσει επίσης τον τίτλο του βιβλίου των ρεκόρ Γκίνες για «Το χωριό με τα μακρύτερα μαλλιά στον κόσμο». Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση νερού ρυζιού για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Παρόλο που περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα που σχετίζονται με υγιή μαλλιά, οι περισσότερες μελέτες που αφορούν αυτές τις βιταμίνες και τα μέταλλα έγιναν σε άτομα που είχαν έλλειψη σε αυτά, όχι σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον, οι περισσότερες μελέτες εξέτασαν τα αποτελέσματα της λήψης βιταμινών και μετάλλων από το στόμα και όχι της εφαρμογής τους στα μαλλιά.

Παρενέργειες του νερού ρυζιού στα μαλλιά
Το νερό ρυζιού δεν έχει σημαντικούς κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση του, οπότε θα πρέπει να είναι ασφαλές να το δοκιμάσετε. Ωστόσο, ορισμένα άτομα θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν το δοκιμάσουν, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με:

-Έκζεμα. Τα άτομα με έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα έχουν φλεγμονή και φαγούρα επειδή το δέρμα τους δεν μπορεί να διατηρήσει επαρκή φραγμό υγρασίας. Παρόλο που μπορεί να μην έχετε κανένα πρόβλημα με τη χρήση του ρυζόνερου αν έχετε έκζεμα, είναι καλύτερο να δοκιμάσετε πρώτα μια μικρή περιοχή ή να μιλήσετε με το δερματολόγο σας.

-Απώλεια μαλλιών. Εάν αντιμετωπίζετε τριχόπτωση, δεν θα πρέπει να δοκιμάσετε το νερό ρυζιού ως πρώτη θεραπεία. Μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας, επειδή για πολλές αιτίες τριχόπτωσης υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες που είναι αποτελεσματικές.

Αποδεδειγμένοι τρόποι για να μεγαλώσουν τα μαλλιά σας γρηγορότερα
Αν ενδιαφέρεστε για επιστημονικά αποδεδειγμένες μεθόδους για να μεγαλώσουν τα μαλλιά σας πιο γρήγορα, δοκιμάστε αυτές αντί (ή επιπλέον) του νερού από ρύζι:

Ελέγξτε για ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.
Να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή.
Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες Β και D, σίδηρο, ψευδάργυρο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή σας.
Δοκιμάστε συμπληρώματα βιοτίνης και κολλαγόνου.
Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις θερμικές θεραπείες.
Αποφύγετε το βούρτσισμα υγρών μαλλιών.

Πώς σταματάει το κρυολόγημα όταν το νιώσετε να ξεκινάει;

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr