Ποιά είναι τα σημαντικά συμπληρώματα για την υγεία του εντέρου, του φουσκώματος και των αερίων.
Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα που κυκλοφορούν για την υγεία του εντέρου και το φούσκωμα. Ορισμένα συμπληρώματα, όπως τα πεπτικά ένζυμα και τα προβιοτικά, φέρεται να είναι χρήσιμα σε ορισμένες καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα, όπως δυσανεξία στα τρόφιμα ή συμπτώματα γαστρεντερικού (GI).
Το φούσκωμα δεν είναι πάντα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας, αλλά μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε το φούσκωμα είναι να προσδιορίσετε την αιτία . Ενώ τα συμπληρώματα μπορεί να είναι μια ευεργετική συμπληρωματική θεραπεία, η πρόληψη της υποκείμενης αιτίας είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση προβλημάτων με το φούσκωμα.
Αυτό το άρθρο εξετάζει την έρευνα πίσω από τα συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται για την υγεία του εντέρου και πότε μπορεί να είναι κατάλληλο να χρησιμοποιηθούν.
Τι προκαλεί φούσκωμα;
Το αέριο στο γαστρεντερικό σωλήνα (ή στο έντερο) είναι ένα φυσιολογικό μέρος της πεπτικής διαδικασίας. Αυτό το αέριο αποβάλλεται με έναν από τους τρεις τρόπους, ως εξής:
Ρέψιμο
Μετεωρισμός (διέλευση αερίων)
Κοιλιακό φούσκωμα
Το φούσκωμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι δεν πάει καλά με το έντερο σας. Είναι απλώς αποτέλεσμα της παγίδευσης του αέρα στο κόλον ή στο λεπτό έντερο. Το στομάχι σας μπορεί να αισθάνεστε διευρυμένο και γεμάτο.
Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες φουσκώματος στην κοιλιά , όπως: 3
Κακές διατροφικές συνήθειες (τρώω πολύ γρήγορα, υπερκατανάλωση τροφής)
Δυσκοιλιότητα
Εμμηνόρροια
Τροφική δυσανεξία ή ευαισθησίες
Παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, όπως φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας) , κοιλιοκάκη , βακτηριακή υπερανάπτυξη λεπτού εντέρου (SIBO) ή γαστροπάρεση
Πεπτικά ένζυμα
Τα πεπτικά ένζυμα βοηθούν στη διάσπαση της τροφής που τρώτε, ώστε να μπορεί εύκολα να απορροφηθεί. Τα πεπτικά ένζυμα περιλαμβάνουν:
Αμυλάση
Λακτάση
Πρωτεάση
Λιπάση
Μαλτάση
Σακχαρόζη
Τα ένζυμα παράγονται στο σώμα. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι με πεπτικές παθήσεις έχουν προβλήματα με την παραγωγή ή τη χρήση πεπτικών ενζύμων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών.
Τα άτομα με εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια (EPI) ή κυστική ίνωση (CF) με δευτερογενή δυσαπορρόφηση τυπικά απαιτούν πρόσθετα ένζυμα. Αυτό αναφέρεται συχνά ως θεραπεία αντικατάστασης παγκρεατικών ενζύμων.
Σε αυτή την περίπτωση, ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα συνταγογραφήσει τα ένζυμα και τη δοσολογία.
Η EPI και η CF μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη επαρκών ενζύμων για τη διατήρηση της φυσιολογικής πέψης. Σε αυτή την περίπτωση, οι άνθρωποι θα εμφανίσουν διάρροια και δυσαπορρόφηση.
Θα πρέπει να ενημερώσετε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν συμβεί αυτό.
Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη δεν παράγουν αρκετή λακτάση. Για να το διορθώσουν αυτό, μπορούν είτε να αποφύγουν τροφές με λακτόζη είτε να πάρουν λακτάση με τα γεύματά τους. Δεδομένου ότι η λακτόζη βρίσκεται ως επί το πλείστον στα γαλακτοκομικά τρόφιμα, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή για να βεβαιωθείτε ότι οι ανάγκες σε ασβέστιο και βιταμίνη D καλύπτονται από άλλες πηγές εκτός από τα γαλακτοκομικά.
Η άλφα-γαλακτοσιδάση είναι ένα μείγμα ενζύμων που διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή (χωρίς ιατρική συνταγή) που βοηθά στη διάσπαση των φασολιών και των οσπρίων. Η άλφα-γαλακτοσιδάση φαίνεται να μειώνει την παραγωγή αερίου σε άτομα που έχουν πρόβλημα στην πέψη των φασολιών.
Τα πεπτικά ένζυμα είναι συνήθως αποτελεσματικά μόνο για άτομα που δεν παράγουν αρκετά ένζυμα. Όσοι πάσχουν από κυστική ίνωση ή εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια συχνά απαιτούν ένζυμα που θα τους συνταγογραφούσε ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης.
Τα άλλα δύο κοινά ένζυμα που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή είναι η λακτάση για τη δυσανεξία στη λακτόζη και η άλφα-γαλακτοσιδάση για την πέψη των φασολιών και των οσπρίων.
Τζίντζερ
Η ρίζα τζίντζερ είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στη μαγειρική, αλλά χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων. Το τζίντζερ φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Μη επιστημονικές αναφορές υποστηρίζουν ότι το τζίντζερ ανακουφίζει τον πόνο στην κοιλιά και καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα. Χρησιμοποιείται συνήθως για τη ναυτία. Ωστόσο, καμία έρευνα δεν έχει εντοπίσει σχέση μεταξύ της χρήσης τζίντζερ και της ανακούφισης του φουσκώματος.
Η ρίζα τζίντζερ θεωρείται ασφαλής από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως αρωματικός παράγοντας τροφίμων. 6 Έως και 4 γραμμάρια (g) τζίντζερ μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια καθημερινά. Η υπέρβαση αυτής της ποσότητας αποθαρρύνεται, καθώς είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε κοιλιακή δυσφορία.
Το τζίντζερ πιστεύεται ότι καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα και χρησιμοποιείται συνήθως για την ανακούφιση από τη ναυτία. Ωστόσο, δεν υπάρχει έρευνα για το τζίντζερ και τις άμεσες επιπτώσεις του στο φούσκωμα.
Μέντα
Η μέντα είναι ένα βότανο. Τόσο τα φύλλα όσο και το λάδι που προέρχεται από τα φύλλα χρησιμοποιούνται για λόγους υγείας και ευεξίας.
Η μέντα διατίθεται στην αγορά για πεπτικά προβλήματα, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, πόνους στις αρθρώσεις και λοιμώξεις. Διατίθεται επίσης στην αγορά για χρήση στην αρωματοθεραπεία. 8 Ωστόσο, η έρευνα για τη μέντα έχει επικεντρωθεί στα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS).
Μια μικρή, τυχαιοποιημένη διπλή-τυφλή μελέτη παρείχε στους συμμετέχοντες είτε δύο κάψουλες μέντας δύο φορές την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες είτε ένα εικονικό φάρμακο (μια σκόπιμα αναποτελεσματική ουσία για να λειτουργήσει ως ομάδα ελέγχου). Στο τέλος τεσσάρων εβδομάδων, περισσότεροι άνθρωποι στην ομάδα της μέντας ανέφεραν βελτιώσεις στα συμπτώματα του IBS. 9
Μια άλλη παρόμοια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το έλαιο μέντας που χορηγήθηκε τρεις φορές την ημέρα μείωσε τα συνολικά συμπτώματα που σχετίζονται με το IBS σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Το έλαιο μέντας φάνηκε να βελτιώνει ορισμένα συμπτώματα, όπως πόνο στο στομάχι και φούσκωμα.
Μια παλαιότερη (2014) συστηματική ανασκόπηση του ελαίου μέντας για IBS κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έλαιο μέντας είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική βραχυπρόθεσμη θεραπεία για το IBS.
Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2022 μοιράστηκε ότι το έλαιο μέντας προσέφερε περισσότερα οφέλη σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο στη θεραπεία του IBS. Ωστόσο, αναφέρθηκαν παρενέργειες με τη χρήση ελαίου μέντας. Επιπλέον, η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων για αυτές τις ανασκοπήσεις ήταν χαμηλή και απαιτούνται μεγαλύτερες, καλά σχεδιασμένες μελέτες.
Το έλαιο μέντας που λαμβάνεται από το στόμα φαίνεται να είναι ασφαλές. Πιθανές παρενέργειες από τη λήψη ελαίου μέντας περιλαμβάνουν:
Καούρα
Κοιλιακό άλγος
Ναυτία
Ξερό στόμα
Εάν χρησιμοποιείτε κάψουλες ελαίου μέντας, βεβαιωθείτε ότι οι κάψουλες έχουν εντερική επικάλυψη. Αυτό θα τους επιτρέψει να περάσουν από το στομάχι και να διαλυθούν στο λεπτό έντερο. Συνιστάται η λήψη ελαίου μέντας δύο ώρες μετά τα αντιόξινα. Η ταυτόχρονη λήψη και των δύο μπορεί πραγματικά να αυξήσει τον κίνδυνο καούρας, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει την πολύ γρήγορη διάσπαση της επικάλυψης της κάψουλας.
Ένα μικρό σύνολο ερευνών υποδηλώνει ότι η μέντα μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με IBS. Πριν πάρετε μέντα, αναθεωρήστε τα οφέλη και τους κινδύνους του συμπληρώματος και συζητήστε τις πληροφορίες με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο διατροφολόγο (RDN).
Πρεβιοτικά & Προβιοτικά
Τα πρεβιοτικά είναι θρεπτικά συστατικά που αποικοδομούνται από τη μικροχλωρίδα στο γαστρεντερικό σωλήνα για να παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Δύο κοινές ομάδες πρεβιοτικών είναι οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS) και οι γαλακτοολιγοσακχαρίτες (GOS).
Τα πρεβιοτικά προορίζονται να διεγείρουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο γαστρεντερικό σωλήνα. 14 Δεν υπάρχουν πολλές έρευνες που να υποστηρίζουν τη χρήση πρεβιοτικών για το φούσκωμα της κοιλιάς.
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν να έχουν οφέλη για την υγεία όταν λαμβάνονται κατάλληλα. Τα προβιοτικά μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και στο γιαούρτι. Διατίθενται επίσης ως συμπληρώματα σε σκόνες ή κάψουλες.
Τα προβιοτικά μπορεί να είναι χρήσιμα για άτομα με διάφορες παθήσεις υγείας που σχετίζονται με το γαστρεντερικό. Για παράδειγμα, τα προβιοτικά που χορηγούνται εντός δύο ημερών από την έναρξη των αντιβιοτικών μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διάρροιας που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά . Επιπλέον, η χρήση προβιοτικών μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με το IBS. Οι παρενέργειες των προβιοτικών μπορεί να είναι κοιλιακή δυσφορία ή αέρια.
Υπάρχουν πολλά, διαφορετικά στελέχη και είδη προβιοτικών διαθέσιμα. Η δόση θα εξαρτηθεί από το στέλεχος και το προϊόν. Ως εκ τούτου, συνιστάται να ελέγχετε τις ετικέτες των προβιοτικών συμπληρωμάτων που αγοράσατε πριν τα πάρετε.
Υπάρχει μικρή έρευνα σχετικά με τη χρήση πρεβιοτικών και προβιοτικών για το φούσκωμα. Τα προβιοτικά για παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος θα πρέπει να συζητηθούν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να συστήσει συγκεκριμένα στελέχη και είδη και να παράσχει την κατάλληλη δόση.
Ψύλλιο
Το ψύλλιο είναι μια διαλυτή ίνα που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα (δημητριακά πρωινού και προϊόντα ψωμιού) και διατίθεται ως συμπλήρωμα.
Το Psyllium δρα για να αυξήσει το βάρος των κοπράνων και να διεγείρει τις κινήσεις του εντέρου. Είναι χρήσιμο για τη διαχείριση της δυσκοιλιότητας και μπορεί να προσφέρει άλλα οφέλη για την υγεία.
Μια συστηματική ανασκόπηση βρήκε μέτρια στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση του psyllium στη διαχείριση της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Οι διαλυτές ίνες είναι γνωστό ότι είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για το IBS.
Ωστόσο, τα συμπληρώματα φυτικών ινών μπορεί επίσης να είναι αιτία φουσκώματος. Εάν η δυσκοιλιότητα είναι αυτό που προκαλεί φούσκωμα, συνιστάται η προσθήκη φυτικών ινών στη διατροφή σας. Αυτό μπορεί να γίνει με τη συμπερίληψη περισσότερων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (διαλυτές) ή τη λήψη συμπληρωμάτων psyllium.
Για να αποφύγετε την επιδείνωση του φουσκώματος από τις φυτικές ίνες, σκεφτείτε να αυξήσετε αργά την ποσότητα των φυτικών ινών με την πάροδο του χρόνου. Φροντίστε επίσης να πίνετε αρκετό νερό.
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα και διατίθεται ως συμπλήρωμα. Η βιταμίνη D παράγεται επίσης στο σώμα όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκύψει από πολύ λίγη πρόσληψη ή κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών λόγω συνθηκών GI. Όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στο γάλα μπορεί να μην λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D στη διατροφή τους. 17
Ενώ δεν υπάρχει έρευνα ειδική για τη συμπλήρωση βιταμίνης D για προβλήματα με το φούσκωμα, υπάρχει κάποια έρευνα για τη χρήση της στο IBS. Μελέτες παρατήρησης έχουν προτείνει μια σχέση μεταξύ της κατάστασης της βιταμίνης D και των συμπτωμάτων του IBS. 18
Μια μετα-ανάλυση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε άτομα με IBS διαπίστωσε ότι ενώ βελτιώνει την ποιότητα ζωής, δεν είχε επίδραση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. 19 Σε μια άλλη συστηματική ανασκόπηση, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D βελτίωσε τόσο τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όσο και τις βαθμολογίες ποιότητας ζωής. 18
Η πάθηση του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα βιταμίνης D σας . 20 Μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα βιταμίνης D σας και να πάρετε συμπληρώματα εάν είναι απαραίτητο. Ωστόσο, δεν υπάρχει ανάγκη συμπλήρωσης βιταμίνης D πέρα από τη θεραπεία μιας ανεπάρκειας.
Άλλοι τρόποι για να ανακουφίσετε το φούσκωμα
Για να αντιμετωπίσετε προβλήματα με το φούσκωμα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι μπορεί να προκαλεί το φούσκωμα σας.
Τα ακόλουθα, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα:
Κατάποση αέρα ενώ τρώτε και τρώτε πολύ γρήγορα ή πολύ
Πινοντας αλκοολ
Κάπνισμα
Η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών ή ποτών που είναι πολύ ζεστά ή πολύ κρύα
Τσίχλα
Κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (π.χ. αχλάδια, αγκινάρες, τεχνητά γλυκαντικά) ή σορβιτόλη (π.χ. μήλα, ροδάκινα, τεχνητά γλυκαντικά) 21
Μπορείτε να αποτρέψετε το φούσκωμα αλλάζοντας αυτές τις συμπεριφορές. Το να μασάτε καλά τα τρόφιμα και να τρώτε αργά μπορεί επίσης να σας δώσει χρόνο να ακούσετε τα σημάδια του σώματός σας για να αισθάνεστε χορτάτοι για να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής.
Εάν το φούσκωμα σχετίζεται με τη διατροφή σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να εργαστείτε με ένα RDN για να προσδιορίσετε ποιες τροφές επηρεάζουν τα συμπτώματά σας. Οι δίαιτες που συνήθως προκαλούν αέρια περιλαμβάνουν αμυλούχα τρόφιμα (π.χ. πατάτες, καλαμπόκι), τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη (π.χ. γαλακτοκομικά προϊόντα) και πάρα πολλές φυτικές ίνες. 21
Ωστόσο, ο καθένας είναι διαφορετικός και μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε διαφορετικές διατροφικές τροποποιήσεις για να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ορισμένες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος ή τροφικές ευαισθησίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν φούσκωμα. Η λήψη θεραπείας για αυτές τις υποκείμενες αιτίες μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν αντιμετωπίζετε τακτικό φούσκωμα και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το GI.
Γιατί φουσκώνετε μετά το φαγητό
Περίληψη
Το φούσκωμα μπορεί να συμβεί για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Το κλειδί για τη διαχείριση του φουσκώματος είναι να καταλάβετε τι το προκαλεί. Ορισμένα συμπληρώματα και διατροφικές επιλογές μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στη διαχείριση αυτής της δυσφορίας.
Ένας RDN μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να αναπτύξει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει επιλογές διατροφής και συμπληρωμάτων για την υγεία του εντέρου σας. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν τα συμπτώματά σας είναι επίμονα και παρεμβαίνουν στην καθημερινή σας ζωή.
Αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν το φούσκωμα της κοιλιάς αυξάνεται σε συχνότητα, διάρκεια ή σοβαρότητα ή συνοδεύεται από απώλεια βάρους, επίμονο κοιλιακό άλγος, διάρροια, αιματηρές κενώσεις, έμετο ή παλινδρόμηση.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει το φούσκωμα;
Οι αιτίες του κοιλιακού φουσκώματος μπορεί να ποικίλλουν αλλά περιλαμβάνουν τη διατροφή. Για παράδειγμα, εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να εμφανίσετε κοιλιακή δυσφορία και φούσκωμα μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών. Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν επίσης φούσκωμα εάν έχουν πρόβλημα στην πέψη των φασολιών και των οσπρίων ή έχουν πολύ λίγες ή πάρα πολλές φυτικές ίνες στη διατροφή τους.
Μπορούν οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά να προκαλέσουν φούσκωμα;
Δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να πει ότι οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν φούσκωμα. Για παράδειγμα, υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που υποδηλώνουν σύνδεση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και των συμπτωμάτων του IBS και ότι βελτιώνονται με τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα βοηθήσουν όλους.
Ποιες παθήσεις υγείας συνδέονται με το φούσκωμα;
Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας), η βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (SIBO), το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και η γαστροπάρεση σχετίζονται με φούσκωμα.
Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)
Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥