Ζωμός οστών για απώλεια βάρους: Πώς λειτουργεί, τι προσφέρει στο σώμα και συνταγές.

Ζωμός οστών για απώλεια βάρους: Πώς λειτουργεί, τι προσφέρει στο σώμα και συνταγές.

Ο ζωμός των οστών είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γευστικό υγρό που παρασκευάζεται με το βράσιμο των οστών και του συνδετικού ιστού σε νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι βασικό σε πολλές παραδοσιακές κουζίνες και έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια ως υγιεινή τροφή. Ο ζωμός των οστών είναι πλούσιος σε μέταλλα που υποστηρίζουν την υγεία των οστών, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και πυρίτιο .

Περιέχει επίσης αμινοξέα, όπως γλυκίνη και προλίνη, που μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία του εντέρου. Το κολλαγόνο, ένα κύριο συστατικό του ζωμού των οστών, πιστεύεται ότι υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι ο ζωμός των οστών βοηθά στην απώλεια βάρους, μπορεί να είναι μια θρεπτική προσθήκη σε οποιαδήποτε δίαιτα.

Χρησιμοποιείται από τους Διαλείποντες Νηστευτές ως τρόπο να διακόψουν τη νηστεία τους και από άτομα που ακολουθούν τη δίαιτα Paleo ως πηγή θρεπτικών συστατικών. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ζωμό οστών για απώλεια βάρους, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου λειτουργίας του, των συνταγών και άλλων.

Είναι ο ζωμός των οστών καλός για την απώλεια βάρους;
Ο ζωμός οστών είναι ένας τρόπος χαμηλών θερμίδων για να προσθέσετε επιπλέον θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας . Αν και δεν πρόκειται να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος από μόνο του, μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Ζωμός οστών παράλληλα με τη διαλείπουσα νηστεία
Η διαλειμματική νηστεία (IF) είναι μια δημοφιλής στρατηγική απώλειας βάρους που περιλαμβάνει εναλλασσόμενες περιόδους νηστείας και φαγητού . Κατά τη διάρκεια των περιόδων νηστείας, επιτρέπεται να καταναλώνετε πολύ λίγες ή μερικές φορές καθόλου θερμίδες, ανάλογα με τον τύπο του προγράμματος νηστείας που ακολουθείτε. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το τηρήσετε, ειδικά αν πεινάτε.

Ο ζωμός των οστών μπορεί να βοηθήσει παρέχοντας μια πηγή διατροφής για να νιώθετε χορτάτοι. Εάν κάνετε εναλλακτική νηστεία, μπορείτε να τον καταναλώνετε τις ημέρες της νηστείας σας (όταν σας επιτρέπονται περίπου 500 θερμίδες ή το 25% των συνηθισμένων αναγκών σας) για να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε έλλειμμα θερμίδων χωρίς να λιμοκτονείτε και να αισθάνεστε στέρηση. Εάν κάνετε σίτιση με περιορισμένο χρόνο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να διακόψετε απαλά τη νηστεία σας.

Ζωμός οστών Alongside Paleo Diet
Η δίαιτα Paleo είναι ένα άλλο δημοφιλές σχέδιο απώλειας βάρους που εστιάζει στην κατανάλωση ολόκληρων, μη επεξεργασμένων τροφίμων . Ο ζωμός των οστών είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών για άτομα που ακολουθούν αυτή τη δίαιτα. Θα πρέπει να φτιάξετε τον δικό σας ζωμό οστών ή να τον αγοράσετε από μια πηγή φιλική προς το Παλαιό, καθώς πολλές μάρκες που αγοράζονται από καταστήματα περιέχουν πρόσθετα που δεν επιτρέπονται στη δίαιτα.

Ζωμός οστών παράλληλα με την προπόνηση αντίστασης
Ο ζωμός των οστών είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, μια θρεπτική ουσία που είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους. Η πρωτεΐνη σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι μετά το φαγητό, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να τρώτε ανθυγιεινά τρόφιμα.

Υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη της άλιπης μυϊκής μάζας, η οποία καίει περισσότερες θερμίδες από τον λιπώδη ιστό. Η κατανάλωση ζωμού οστών παράλληλα με ένα πρόγραμμα προπόνησης με αντίσταση μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε μυς και να χάσετε βάρος, εάν αυτός είναι ο στόχος σας.

Συνταγή ζωμού οστών για απώλεια βάρους
Η παρασκευή ζωμού οστών είναι μια απλή διαδικασία που απαιτεί μόνο λίγα συστατικά.

Θα χρειαστείς:

Οστά από κοτόπουλο, βοδινό, ψάρι κ.λπ.
Νερό
μηλόξυδο
Λαχανικά (προαιρετικά)

Ο τύπος των οστών που θα χρησιμοποιήσετε θα καθορίσει τη γεύση του ζωμού σας. Τα κόκαλα κοτόπουλου θα κάνουν έναν ελαφρύ ζωμό, ενώ τα κόκαλα από το βόειο κρέας θα κάνουν πιο εύρωστο ζωμό. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λαχανικά στο ζωμό σας για επιπλέον γεύση και θρεπτική αξία .

Για να φτιάξετε ζωμό από κόκαλα:

Τοποθετούμε τα κόκαλα σε μια κατσαρόλα ή μια αργή κουζίνα.
Σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε το μηλόξυδο. Το ξύδι βοηθά στη διάσπαση των οστών και στην απελευθέρωση των θρεπτικών τους συστατικών.
Αφήνουμε τον ζωμό να σιγοβράσει για 24 με 48 ώρες.
Μόλις τελειώσει το μαγείρεμα, σουρώνουμε τον ζωμό και τον φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Θα διατηρηθεί έως και μια εβδομάδα.

Συνταγές ζωμού οστών
Ακολουθούν μερικές νόστιμες συνταγές με ζωμό κόκαλων που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος :

1. Ζωμός από κόκαλα κοτόπουλου 
Συστατικά:

2 ½ κιλά κόκαλα κοτόπουλου (από 2 κοτόπουλα)
1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 μέτριο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και κομμένο στη μέση
2 παϊδάκια/ξυλάκια σέλινο (κομμένα στα τρίτα, με προσκολλημένα φύλλα)
2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
2 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
1 φύλλο δάφνης (προαιρετικά)
Φιλτραρισμένο νερό (κατσαρόλα: 16 φλιτζάνια, 6 qt αργής κουζίνας: 12 φλιτζάνια, κατσαρόλα στιγμιαίας χρήσης: 10 έως 11 φλιτζάνια)

Οδηγίες:

Εάν χρησιμοποιείτε ολόκληρο ωμό κοτόπουλο, ξεκινήστε με το ψήσιμο των οστών. Τοποθετήστε τα κόκαλα σε ένα ταψί και ψήστε σε φούρνο στους 425 βαθμούς F για 30 λεπτά. Το ψήσιμο ενισχύει τη γεύση του ζωμού.
Μετά το ψήσιμο, αφαιρέστε τα κόκκαλα του κοτόπουλου και βάλτε τα σε κατσαρόλα ή σε αργή κουζίνα. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και καλύψτε με φιλτραρισμένο νερό. Αν χρησιμοποιείτε κατσαρόλα, αφήστε το μείγμα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια μειώστε το να σιγοβράσει για 15 ώρες.
Αν χρησιμοποιείτε αργή κουζίνα, μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 15 ώρες. Αν χρησιμοποιείτε κατσαρόλα, προσθέστε όλα τα υλικά και βάλτε το να ψηθεί σε υψηλή πίεση για 2 ώρες. Αφήστε την πίεση να απελευθερωθεί φυσικά πριν ανοίξετε το καπάκι.

Μόλις τελειώσει το μαγείρεμα ο ζωμός, στραγγίστε τον με ένα λεπτό διχτυωτό σουρωτήρι σε ένα μεγάλο μπολ ή κατσαρόλα. Αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς και μετά μεταφέρετε σε βάζα ή άλλο δοχείο αποθήκευσης. Ο ζωμός μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα ή να καταψυχθεί για μελλοντική χρήση.

2. Ζωμός από κόκαλα βοείου κρέατος 
Συστατικά:

1,5 kg/3 έως 4 λίβρες μικτών οστών βοείου κρέατος (ουρά βοδιού, αρθρώσεις, κόκαλα λαιμού και/ή κοντά πλευρά)
2 μέτρια καρότα, χοντροκομμένα
3 κοτσάνια σέλινου, χοντροκομμένα
2 μέτρια κρεμμύδια, χοντροκομμένα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
1 φύλλο δάφνης
Λίγους κόκκους πιπεριού
Μερικές σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)

Οδηγίες:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 375 F/190 C.
Σε ένα ταψί βάζετε τα κόκαλα σε μονή στρώση και τα περιχύνετε με λάδι. Ψήνετε τα κόκαλα για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέστε ψητά κόκκαλα, λαχανικά, ξύδι και αρκετό νερό για να καλύψετε τα κόκαλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα σούπας ή σε αργή κουζίνα. Προσθέστε τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού, το σκόρδο και οποιαδήποτε άλλα βότανα ή μπαχαρικά επιθυμείτε.
Αφήστε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 24 ώρες. Όσο περισσότερο σιγοβράζετε τον ζωμό, τόσο πιο πυκνός σε θρεπτικά συστατικά θα γίνει.

Όταν τελειώσετε το μαγείρεμα, αφαιρέστε τα μεγαλύτερα κόκαλα με μια τρυπητή κουτάλα ή λαβίδα και στραγγίστε τον ζωμό μέσα από ένα διχτυωτό σουρωτήρι σε ένα μεγάλο μπολ.
ζωμό οστών για απώλεια βάρους

Τι θα συμβεί αν πίνετε ζωμό από κόκαλο κάθε μέρα;
Το βράσιμο των οστών στο νερό για παρατεταμένη περίοδο διασπά το κολλαγόνο στα οστά, το οποίο απελευθερώνει αμινοξέα και μέταλλα που είναι θρεπτικά και μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία .

Δείτε τι μπορεί να συμβεί όταν πίνετε ζωμό από κόκαλα καθημερινά:

1. Προλαμβάνει τη φλεγμονή και θεραπεύει το έντερο
Τα απαραίτητα αμινοξέα στον ζωμό των οστών μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο και στη θεραπεία της επένδυσης του εντέρου. Μια μελέτη διερεύνησε τα αποτελέσματα του ζωμού οστών σε ποντίκια με ελκώδη κολίτιδα, μια μορφή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χορήγηση ζωμού οστών μείωσε τους δείκτες φλεγμονής και μείωσε την ιστολογική βλάβη στις γαστρεντερικές οδούς των ποντικών με UC. Προφανώς, τα ποντίκια και οι άνθρωποι δεν είναι το ίδιο, αλλά αυτά τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα και μπορεί να δικαιολογήσουν περαιτέρω έρευνα.

2. Ενισχύει το κολλαγόνο στο σώμα σας
Τα αμινοξέα στον ζωμό των οστών παρέχουν τα δομικά στοιχεία για το κολλαγόνο στο σώμα σας .

Το κολλαγόνο είναι ένα συστατικό του συνδετικού ιστού που είναι απαραίτητο για:

Υγεία των αρθρώσεων: Ο χόνδρος στις αρθρώσεις μας φθείρεται καθώς γερνάμε, προκαλώντας δυσκαμψία, πόνο και φλεγμονή. Το κολλαγόνο είναι ένα κύριο συστατικό του χόνδρου, επομένως η κατανάλωση των δομικών στοιχείων του κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσει στην αναδόμηση και ενίσχυση του χόνδρο.

Υγεία του δέρματος : Καθώς γερνάμε, η παραγωγή κολλαγόνου επιβραδύνεται, οδηγώντας σε ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος. Τα δομικά στοιχεία του κολλαγόνου στον ζωμό των οστών μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας του δέρματος .

3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Τα μέταλλα του ζωμού των οστών, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο και το θείο, είναι σημαντικά για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτά τα μέταλλα εμπλέκονται σε πολλές διαφορετικές διεργασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της κυτταρικής σηματοδότησης, της λειτουργίας των ενζύμων και της αποτοξίνωσης .

Ο ζωμός των οστών περιέχει επίσης ανοσοσφαιρίνες, οι οποίες είναι αντισώματα που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η σούπα κοτόπουλου (η οποία περιέχει ζωμό από κόκαλα) μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

4. Αποτοξινώνει τον οργανισμό
Το θείο είναι ένα μέταλλο που είναι σημαντικό για την αποτοξίνωση . Είναι συστατικό ορισμένων από τα αμινοξέα που χρειάζονται για το συκώτι για να παράγει γλουταθειόνη, το κύριο αντιοξειδωτικό στο σώμα μας . Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ζωμού οστών μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της ηπατικής λειτουργίας και της αποτοξίνωσης.

5. Σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα
Τα αμινοξέα στον ζωμό των οστών μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η γλυκίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στον ζωμό των οστών, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σε συμμετέχοντες που έλαβαν συμπλήρωμα γλυκίνης πριν τον ύπνο.

Η γλυκίνη πιστεύεται επίσης ότι μειώνει τα επίπεδα άγχους και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ζωμού από κόκαλα μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο χαλαροί και λιγότερο ανήσυχοι, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο.

6. Αυξήστε τα επίπεδα ενέργειας
Ο ζωμός των οστών περιέχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β , του σιδήρου και του μαγνησίου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν το σώμα να παράγει ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη), το οποίο είναι το ενεργειακό μόριο που τροφοδοτεί τα κύτταρα μας.

7. Ενισχύει τα οστά
Το ασβέστιο, ο φώσφορος και άλλα μέταλλα στον ζωμό των οστών είναι απαραίτητα για γερά οστά και η λήψη αρκετών από αυτά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Ο ζωμός των οστών περιέχει επίσης τα δομικά στοιχεία του κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό των οστών και του συνδετικού ιστού.

Έξυπνοι τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου χωρίς χάπια

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr