Η υγεία της καρδιάς συνδέεται με τη βιολογική γήρανση. Δείτε πώς μπορείτε να γίνετε νεότεροι κατά 6 χρόνια

Η υγεία της καρδιάς συνδέεται με τη βιολογική γήρανση. Δείτε πώς μπορείτε να γίνετε νεότεροι κατά 6 χρόνια

Η μελέτη προτείνει ότι όσοι ακολουθούν το «Life’s Essential 8», τις συμπεριφορές για την υγεία της καρδιάς που προτείνει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, μπορούν να καθυστερήσουν τη βιολογική διαδικασία γήρανσης κατά έξι χρόνια PIXABAY/GERALT

Η ηλικία δεν εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των ετών που ζείτε αλλά και από το πόσο καλά φροντίζετε την καρδιά σας. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μια υγιής καρδιά επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση.

Η μελέτη προτείνει ότι όσοι ακολουθούν το «Life’s Essential 8», τις υγιεινές για την καρδιά συμπεριφορές που προτείνει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, μπορούν να καθυστερήσουν τη βιολογική διαδικασία γήρανσης κατά έξι χρόνια. Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στις Επιστημονικές Συνεδριάσεις της AHA 2023.

Η βιολογική ηλικία ή η φαινοτυπική ηλικία υποδηλώνει την ηλικία των κυττάρων του σώματος, ενώ η χρονολογική ηλικία είναι ο αριθμός των ετών που έχει ζήσει ένα άτομο.

Για βέλτιστη υγεία της καρδιάς, η AHA συνιστά στους ανθρώπους να ακολουθούν το “Life’s Essential 8” — να τρώνε καλύτερα, να είναι σωματικά δραστήριοι, να κόψουν το τσιγάρο, να κοιμούνται υγιώς, να διαχειρίζονται το βάρος, να ελέγχουν τη χοληστερόλη και να διαχειρίζονται το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση.

Η ομάδα αξιολόγησε τη φαινοτυπική ηλικία και την επιτάχυνση της φαινοτυπικής ηλικίας σε πάνω από 6.500 ενήλικες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής από το 2015 έως το 2018. Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία 47 ετών.

Η συνολική βαθμολογία υγείας της καρδιάς μετρήθηκε ως μέσος όρος και των οκτώ μετρήσεων. Με βάση τα αποτελέσματα, ομαδοποιήθηκαν σε υψηλή, μέτρια ή χαμηλή καρδιαγγειακή υγεία.

“Διαπιστώσαμε ότι η υψηλότερη καρδιαγγειακή υγεία σχετίζεται με την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης, όπως μετριέται με τη φαινοτυπική ηλικία. Βρήκαμε επίσης μια δοσοεξαρτώμενη συσχέτιση – καθώς η υγεία της καρδιάς αυξάνεται, η βιολογική γήρανση μειώνεται”, δήλωσε η Νουρ Μακαρέμ, βοηθός της μελέτης. καθηγητής επιδημιολογίας στο Mailman School of Public Health του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια αρνητική φαινοτυπική επιτάχυνση ηλικίας με καλή υγεία της καρδιάς, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι ήταν νεότεροι από το αναμενόμενο όταν είχαν καλή καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, η χαμηλή καρδιαγγειακή υγεία έδειξε θετική φαινοτυπική επιτάχυνση ηλικίας, υποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι ήταν μεγαλύτεροι από το φυσιολογικό αναμενόμενο.

Εκείνοι με την υψηλότερη βαθμολογία Life’s Essential 8 ήταν κατά μέσο όρο έξι χρόνια νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη βαθμολογία.

“Η μεγαλύτερη συμμόρφωση με όλες τις μετρήσεις του Life’s Essential 8 και η βελτίωση της καρδιαγγειακής σας υγείας μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του σώματός σας και να έχει πολλά οφέλη στη συνέχεια. Η μειωμένη βιολογική γήρανση δεν σχετίζεται μόνο με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, αλλά συνδέεται επίσης με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου», είπε ο Makarem.

«Αυτά τα ευρήματα μάς βοηθούν να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ της χρονολογικής ηλικίας και της βιολογικής ηλικίας και πώς ακολουθώντας συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο. καλή ποιότητα ζωής για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια», δήλωσε ο Donald Lloyd-Jones, πρόεδρος της συγγραφικής ομάδας για το Life’s Essential 8 και πρώην εθελοντής πρόεδρος της American Heart Association.

Χημική Δίαιτα: Τι είναι, πώς λειτουργεί, γιατί έχει αποτέλεσμα και ποιοι οι κίνδυνοι

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr