Αυτές οι 5 ασκήσεις ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη μνήμη, ευρήματα μελέτης

Αυτές οι 5 ασκήσεις ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη μνήμη, ευρήματα μελέτης

Μόλις 10 λεπτά από αυτές τις κινήσεις μπορούν να βοηθήσουν τη γνωστική λειτουργία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη μνήμη και στην υγεία του εγκεφάλου σας.
Μια νέα μελέτη συνέδεσε την έντονη άσκηση με βελτιωμένη μνήμη, προγραμματισμό και οργάνωση.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι μόνο 10 λεπτά την ημέρα μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο!

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Οι ειδικοί γνωρίζουν εδώ και χρόνια για τα σωματικά οφέλη της άσκησης, αλλά η έρευνα συνεχίζεται. Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει την καλύτερη άσκηση για την υγεία του εγκεφάλου ώστε να οξύνει τα πάντα, από τη μνήμη σας μέχρι την ικανότητά σας να οργανώνεστε.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health , παρακολούθησε δεδομένα από σχεδόν 4.500 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν κολλημένα όργανα παρακολούθησης δραστηριότητας στους μηρούς τους για 24 ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Οι ερευνητές ανέλυσαν πώς τα επίπεδα δραστηριότητάς τους επηρέασαν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και την ικανότητά τους να επεξεργάζονται πράγματα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μέτρια και έντονη άσκηση και δραστηριότητες -ακόμη και αυτές που γίνονταν σε λιγότερο από 10 λεπτά- συνδέονταν με πολύ υψηλότερες βαθμολογίες γνωστικής ικανότητας από τους ανθρώπους που περνούσαν τον περισσότερο χρόνο τους καθισμένοι, κοιμόμενοι ή κάνοντας ήπιες δραστηριότητες. ( Η έντονη άσκηση περιλαμβάνει γενικά πράγματα όπως τρέξιμο, κολύμπι, ποδηλασία σε ανηφόρα και χορό· η μέτρια άσκηση περιλαμβάνει γρήγορο περπάτημα και οτιδήποτε κάνει την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα.)

Οι ερευνητές ανακάλυψαν συγκεκριμένα ότι τα άτομα που έκαναν αυτές τις προπονήσεις είχαν καλύτερη μνήμη εργασίας (τη μικρή ποσότητα πληροφοριών που μπορείς να κρατήσεις στο μυαλό σου και να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση γνωστικών εργασιών) και ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος ήταν σε εκτελεστικές διαδικασίες όπως ο σχεδιασμός και η οργάνωση.

Από την άλλη πλευρά: Οι άνθρωποι που αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στον ύπνο, καθισμένοι ή απλώς κινούνταν λίγο αντί για μέτρια έως έντονη άσκηση, είχαν πτώση 1% έως 2% στη γνωστική τους ικανότητα.

«Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να διατηρηθεί ο χρόνος μέτριας και έντονης σωματικής δραστηριότητας ή να ενισχυθεί αντί για άλλες συμπεριφορές», έγραψαν οι ερευνητές στο συμπέρασμα.

Αλλά η μελέτη δεν ήταν τέλεια – χρησιμοποίησε δεδομένα κοόρτης που είχαν συλλεχθεί προηγουμένως, έτσι οι ερευνητές δεν γνώριζαν εκτενείς λεπτομέρειες για την υγεία των συμμετεχόντων ή τη μακροπρόθεσμη γνωστική τους υγεία. Τα ευρήματα «μπορεί απλώς να είναι ότι τα άτομα που κινούνται περισσότερο τείνουν να έχουν υψηλότερη γνωστική ικανότητα κατά μέσο όρο», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης John Mitchell, ένας διδακτορικός φοιτητής στο Ινστιτούτο Αθλητισμού, Άσκησης και Υγείας στο University College του Λονδίνου. Αλλά, προσθέτει, τα ευρήματα θα μπορούσαν επίσης «να υποδηλώνουν ότι ακόμη και οι ελάχιστες αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή μπορεί να έχουν συνέπειες για τη γνωστικότητά μας».

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Γιατί η άσκηση μπορεί να οξύνει τη μνήμη και τη σκέψη σας;
Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που ανακαλύπτει μια σχέση μεταξύ της άσκησης και της ενισχυμένης γνωστικής ικανότητας. Στην πραγματικότητα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει συγκεκριμένα στο διαδίκτυο ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γνωστικής σας υγείας, στη βελτίωση της μνήμης, στη συναισθηματική ισορροπία και στην επίλυση προβλημάτων.

Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άνοιας.

Μια επιστημονική ανάλυση 128.925 ατόμων που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Preventive Medicine το 2020 διαπίστωσε ότι η γνωστική έκπτωση είναι σχεδόν διπλάσια πιθανή στους ενήλικες που είναι ανενεργοί έναντι των πιο ενεργών ομολόγων τους.

Όμως, το «γιατί» πίσω από όλα αυτά «δεν είναι απολύτως σαφές», λέει ο Ryan Glatt, CPT , ανώτερος προπονητής υγείας εγκεφάλου και διευθυντής του προγράμματος FitBrain στο Pacific Neuroscience Institute στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια. Ωστόσο, λέει ο Glatt, προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι «είναι πιθανό διαφορετικά επίπεδα δραστηριότητας να επηρεάζουν τη ροή του αίματος και τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου». Αυτό σημαίνει ότι η άσκηση σε πιο σκληρό κλιπ μπορεί να τονώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας και να ενισχύσει την ικανότητά σας να σκέφτεστε καλά στη διαδικασία.

«Θα μπορούσε να σχετίζεται με μια ποικιλία παραγόντων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τους σκελετικούς μυς», λέει ο Steven K. Malin, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κινησιολογίας και Υγείας στην Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson. «Συχνά, οι μελέτες δείχνουν ότι όσο πιο αερόβια κατάλληλα είναι τα άτομα, τόσο πιο πυκνός είναι ο εγκεφαλικός ιστός, υποδηλώνοντας καλύτερη συνδεσιμότητα ιστού και υγείας».

Η άσκηση ενεργοποιεί επίσης τους σκελετικούς μύες (τους μύες που συνδέονται με τα οστά σας) που θεωρείται ότι απελευθερώνουν ορμόνες που επικοινωνούν με τον εγκέφαλό σας για να επηρεάσουν την υγεία και τη λειτουργία των νευρώνων σας, δηλαδή κύτταρα που λειτουργούν ως αγγελιοφόροι πληροφοριών, λέει η Malin. «Αυτό θα μπορούσε, με τη σειρά του, να προωθήσει την ανάπτυξη και την αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων που βοηθούν στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία», λέει.

Επί του παρόντος, το CDC συνιστά στους περισσότερους ενήλικες να ασκούνται τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης.

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Οι καλύτερες ασκήσεις για τη μνήμη σας
Συνολικά, το CDC προτείνει να κάνετε τα ακόλουθα για να βάλετε περισσότερη άσκηση στη ζωή σας για να βελτιώσετε την υγεία του εγκεφάλου σας:

Χορός
Κάνετε καταλήψεις ή βαδίζετε στη θέση σας ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση
Ξεκινήστε μια ρουτίνα περπατήματος
Χρησιμοποιήστε τις σκάλες
Περπατήστε με τον σκύλο σας, αν έχετε ( μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων περπατούν, κατά μέσο όρο, 22 λεπτά περισσότερο κάθε μέρα, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έχουν σκύλους)

Ωστόσο, η τελευταία μελέτη δείχνει ότι οι πιο έντονες δραστηριότητες είναι πραγματικά το καλύτερο για τον εγκέφαλό σας. Η μελέτη δεν εντόπισε ποιες ασκήσεις, συγκεκριμένα, είναι καλύτερες – «όταν φοράμε ένα επιταχυνσιόμετρο, δεν ξέρουμε τι είδους δραστηριότητες κάνουν τα άτομα», επισημαίνει ο Glatt. Ωστόσο, η αύξηση του καρδιακού σας παλμού είναι το κλειδί.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εκτέλεση ασκήσεων όπως:

Προπονήσεις HIIT
Τρέξιμο
Τζόκινγκ
Κολύμπι
Ποδηλασία σε ανηφόρα
Χορός

Η συμβουλή της Malin: «Κάντε διαλείμματα απο το καθισιό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κάνοντας «σνακ» δραστηριότητας.» Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να κάνετε ένα ή δύο λεπτά με jumping jacks, να ανεβείτε σκάλες με γρήγορο ρυθμό ή να κάνετε squats ή push-ups για να προσπαθήσετε να αντικαταστήσετε περίπου έξι με 10 λεπτά καθιστικής συμπεριφοράς την ημέρα. «Εναλλακτικά, το να προσπαθείς να περπατήσεις για περίπου 10 λεπτά θα μπορούσε  επίσης να κάνει καλό».

Υαλουρονικό οξύ σέρουμ -τζελ.

ΚΑΨΕ” ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΚΑΙ “ΧΤΙΣΕ” ΜΥΕΣ, ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr