Έκζεμα: Ποιες τροφές το πυροδοτούν και ποιες τροφές το θεραπεύουν

Έκζεμα: Ποιες τροφές το πυροδοτούν και ποιες τροφές το θεραπεύουν

Τροφές που μπορούν να αποτρέψουν τις εξάρσεις

Τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του εκζέματος: αν και θα πρέπει πάντα να φροντίζετε να ακούτε το σώμα σας, καθώς αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για εσάς.

Μπανάνα : Επειδή οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο, μπορεί να είναι χρήσιμες για όσους πάσχουν από έκζεμα.

Σπόροι: Οι ηλιόσποροι και τα αμύγδαλα είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε . «Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση του οιδήματος».

Ζωμός μοσχαρίσιου κρέατος ή κοτόπουλου : Φτιάξτε μια σούπα ή πιείτε τον ζωμό σκέτο, γιατί τόσο ο ζωμός βοείου κρέατος όσο και ο ζωμός κοτόπουλου περιέχουν το αμινοξύ γλυκίνη που επανορθώνει το δέρμα.

Πιπεριές, φράουλες και κουνουπίδι:  αυτά τα συστατικά  είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C βοηθά στη σύνθεση κολλαγόνου για υγιές δέρμα.

Λάδι λιναρόσπορου : Το έκζεμα δημιουργεί ξηρό δέρμα, επομένως ενυδατώστε το δέρμα σας από μέσα προς τα έξω με λάδι λιναρόσπορου.

Βρώμη : Η βρώμη περιέχει βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο και πυρίτιο, τα οποία συνδυάζονται για να ενισχύσουν το δέρμα σας.

Σολομός: Ο σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.

Κόκκινο λάχανο : Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει το λάχανο, προσπαθήστε να μάθετε να σας αρέσει. Το κόκκινο λάχανο είναι αλκαλικό και φυσικά αντιφλεγμονώδες.

Κουρκουμάς: Αυτό το συστατικό συνιστάται καθώς είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Εντάξεε τον κουρκουμά στη διατροφή σας πασπαλίζοντάς τον πάνω από τα κρέατα ή τα λαχανικά σας ή ακόμα και ανακατεύοντάς τον σε τσάι. Φροντίστε να το ανακατέψετε με μαύρο πιπέρι γιατί το δραστικό συστατικό πιπερίνη αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης.

Πλιγούρι βρώμης: Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση ενός υγιούς εντέρου και βρίσκονται κυρίως σε δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Προσπαθήστε να προσθέσετε πλιγούρι βρώμης στην πρωινή σας ρουτίνα, καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Η ενίσχυση της υγείας του εντέρου μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας και σε αντάλλαγμα να μειώσει φλεγμονή.

Βατόμουρα : Αυτά τα μούρα έχουν «υψηλή πηγή κερκετίνης, η οποία είναι μια φυτική φλαβονόλη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, η οποία μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή»,.

Τροφές που μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις εκζέματος
Συντονιστείτε στα σήματα του σώματός σας για να σημειώσετε συγκεκριμένα συστατικά που αρχίζετε να συσχετίζετε με την πυροδότηση της δυσφορίας του δέρματός σας. Η τήρηση ενός ημερολογίου τροφίμων θα μπορούσε να σας βοηθήσει .

Οι πιθανοί ερεθισμοί  διαφέρουν απο άτομο σε άτομο.

Μπορεί να υπάρχει έκζεμα που επιδεινώνεται από τα τρόφιμα και μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις. Συμβουλευτείτε έναν  αλλεργιολόγο, ρωτήστε σχετικά με το τεστ τροφικής αλλεργίας και  ελέγξτε εάν ένα τρόφιμο προκαλεί έξαρση.

Οι δίαιτες εξάλειψης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή για την πρόληψη τυχόν διατροφικών ελλείψεων. Να αποφεύγετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα πατατάκια, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως τα μπισκότα και τις μπάρες καραμέλας, καθώς και τα τηγανητά τρόφιμα που είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά, καθώς αυτά μπορούν να προάγουν τη φλεγμονή στο σώμα.

Αβοκάντο: Ενώ το αβοκάντο είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας όταν δεν έχετε έκζεμα , το αβοκάντο είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές αμινών και σαλικυλικών που προάγουν τη φαγούρα.

Μπρόκολο: Αυτή η υπερτροφή μπορεί να αποτελέσει μεγάλη έκπληξη. Το μπρόκολο, το σπανάκι, το ασημότευτλο και το λάχανο μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του εκζέματος, λόγω του γεγονότος ότι είναι πλούσιες πηγές σαλικυλικών και αμινών που προάγουν τη φαγούρα. 

Αποξηραμένα φρούτα: Αυτό το σνακ φιλοξενεί μια σειρά από «προβληματικές χημικές ουσίες»,  συμπεριλαμβανομένων σαλικυλικών, αμινών, MSG και θειωδών.

Πορτοκάλια : Τόσο τα πορτοκάλια όσο και ο χυμός πορτοκαλιού είναι έντονα όξινα και περιέχουν σαλικυλικά και αμίνες, που προκαλούν φαγούρα.

Ντομάτες : Όπως τα αποξηραμένα φρούτα, οι ντομάτες περιέχουν σαλικυλικά, αμίνες και φυσικό MSG, τα οποία αποτελούν συνταγή για τον κνησμό.

Λειτουργούν κάποια συγκεκριμένα σχέδια διατροφής για το έκζεμα;
Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειώσετε σχετικά με τη διατροφή και το έκζεμά σας είναι ότι δεν υπάρχει ένα σχέδιο που να ταιριάζει σε όλους.

” Η διατήρηση μιας συνολικής υγιεινής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Ελαχιστοποιήστε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και επικεντρωθείτε στην κατανάλωση περισσότερων ολόκληρων τροφών. Ωστόσο, αν ψάχνετε για μια συγκεκριμένη δίαιτα ώστε να την δοκιμάσετε, αυτή είναι η μεσογειακή διατροφή.

“Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται από ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά, όπως ο σολομός και τα καρύδια, που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιφλεγμονή.Η δίαιτα μπορεί να επηρεάσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με τις εξάρσεις του εκζέματος, επομένως μπορεί να είναι χρήσιμο να τρώτε περισσότερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα και να παρακολουθείτε τυχόν τροφικά ερεθίσματα».

Μαιντανός και πατάτα για τις ώριμες κουρασμένες επιδερμίδες!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr