Βερβερίνη: Πώς μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2

Βερβερίνη: Πώς μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2

Η βερβερίνη χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η βερβερίνη ή αλλιώς berberine είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής. Πρόκειται για μία ένωση που βρίσκεται σε φυτά όπως το ευρωπαϊκό barberry, το goldenseal και το goldthread, σύμφωνα με το MedlinePlus.

Οφέλη της βερβερίνης στην υγεία
Έρευνες έχουν δείξει ότι η βερβερίνη μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις υψηλής χοληστερίνης, υψηλής αρτηριακής πίεσης, συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και δερματικών προβλημάτων όπως εγκαύματα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, επειδή φαίνεται να βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Τι έχουν δείξει έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της βερβερίνης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2
Μεγάλο μέρος της έρευνας που έχει γίνει για τη βερβερίνη έχει διερευνήσει την επίδραση που έχει σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Παρακάτω είναι μερικές από τις μελέτες και τα ευρήματά τους.

Μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα

Η βερβερίνη όχι μόνο έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία είναι το χαρακτηριστικό του διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η λήψη βερβερίνης από μόνη της ή ως συμπληρωματική θεραπεία σε άλλες θεραπείες για τον διαβήτη μπορεί να είναι ευεργετική. Επίσης, τονίζουν ότι η βερβερίνη μπορεί να είναι μια καλή θεραπευτική επιλογή πριν από τη θεραπεία με ινσουλίνη και μπορεί να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα από τη μετφορμίνη, η οποία είναι γενικά η θεραπεία πρώτης γραμμής για τον διαβήτη τύπου 2.

Έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης

Η βερβερίνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης και μετά το γεύμα κατά περισσότερο από 30%.

Θα μπορούσε να μειώσει το A1C

Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2022 και εξέτασε 37 μελέτες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βερβερίνη βοήθησε στη μείωση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης A1C και ήταν ασφαλής στη χρήση. Άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι η βερβερίνη όχι μόνο μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά μείωσε επίσης τα επίπεδα της A1C, των τριγλυκεριδίων και της ινσουλίνης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 έδειξε επίσης πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η βερβερίνη στην πραγματικότητα αύξησε την έκκριση ινσουλίνης στους ανθρώπους και μόνο σε καταστάσεις υψηλού σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να την κάνει ασφαλέστερη επιλογή από ορισμένα διαβητικά φάρμακα, βοηθώντας στον περιορισμό της υπογλυκαιμίας.

Παρενέργειες της βερβερίνης
Όταν αγοράζετε ένα συμπλήρωμα, δεν είστε ποτέ ακριβώς σίγουροι για το τι περιέχει, επομένως πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με αυτό. Η τυπική δόση βερβερίνης είναι 500 χιλιοστόγραμμα (mg) δύο έως τρεις φορές την ημέρα.

Μια μελέτη σημείωσε ότι η βερβερίνη είναι γενικά καλά ανεκτή, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ναυτία, έμετο, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Πονοκέφαλοι, ερεθισμός του δέρματος και βραδυκαρδία μπορεί επίσης να εμφανιστούν όταν λαμβάνεται σε υψηλή δόση.

Κανονικά, τα πεπτικά προβλήματα θα πρέπει να υποχωρήσουν μέσα σε λίγες ημέρες ή μια εβδομάδα. Μπορείτε να ξεκινήσετε παίρνοντας τη δόση των 500 mg μία φορά την ημέρα και στη συνέχεια να αυξήσετε την δοσολογία μόλις το σώμα σας την συνηθίσει.

Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι η βερβερίνη είναι ασφαλής και καλά ανεκτή για τους περισσότερους ανθρώπους.

Επίσης, παρόλο που η βερβερίνη πιστώνεται ότι μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε άτομα που ελέγχουν το σάκχαρό τους με ινσουλίνη ή άλλο φάρμακο, ρίχνοντας πολύ χαμηλά το σάκχαρο στο αίμα, σύμφωνα με το MedlinePlus.

«Η βερβερίνη φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε μερικούς ανθρώπους, επομένως υπάρχει κίνδυνος, για παράδειγμα, να παίρνουν μετφορμίνη και στη συνέχεια να προσθέσουν το συμπλήρωμα βερβερίνης σε αυτό και το σάκχαρό τους να πέσει χαμηλότερα από ό,τι θα περίμεναν», τονίζουν οι ειδικοί.

Ποιοι δεν πρέπει να παίρνουν βερβερίνη λόγω κινδύνων για την υγεία
Αν και η βερβερίνη είναι γενικά ασφαλής για τους ενήλικες για βραχυπρόθεσμη λήψη, υπάρχουν μερικές ομάδες ανθρώπων που δεν πρέπει να τη λαμβάνουν.

Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες: Η βερβερίνη μπορεί να βλάψει το έμβρυο εάν η μητέρα την πάρει ενώ είναι έγκυος. Ένας τύπος εγκεφαλικής βλάβης που ονομάζεται kernicterus μπορεί να συμβεί εάν ένα βρέφος εκτεθεί σε βερβερίνη μέσω του μητρικού γάλακτος.

Νεογέννητα: Τα μωρά υπόκεινται στον κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης που αναφέρεται παραπάνω. Η βερβερίνη μπορεί επίσης να καθυστερήσει τη διαδικασία αποβολής της χολερυθρίνης από το ήπαρ, η οποία είναι μια χημική ουσία που παράγεται από τη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει εγκεφαλικά προβλήματα.

Κάτι τελευταίο…
Η βερβερίνη είναι ένα συμπλήρωμα για το οποίο πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 λόγω των ιδιοτήτων του, που μειώνουν το σάκχαρο του αίματος. Είναι γενικά καλά ανεκτό και προσιτό, και μπορεί να είναι αποτελεσματικό για μερικούς ανθρώπους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν παρουσιάζει παρενέργειες και κινδύνους. Φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό και το φαρμακοποιό σας πριν αποφασίσετε να πάρετε βερβερίνη.

www.healthstat.gr

Σέρουμ πεπτιδίων. Η επανάσταση στην ανάπλαση.

Οκτώ συνήθειες για έξι χρόνια μικρότερη βιολογική ηλικία

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr