Το τσάι που βοηθά όταν έχετε διάρροια και ενοχλήσεις στο στομάχι.

Το τσάι που βοηθά όταν έχετε διάρροια και ενοχλήσεις στο στομάχι.

 

Η διάρροια είναι μια πολύ ενοχλητική κατάσταση που οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους μία ή περισσότερες φορές. Συχνά συνοδεύεται και με άλλα συμπτώματα, όπως: αίσθηση ναυτίας, πόνο στο στομάχι, πυρετό ή εμετό.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι εάν η διάρροια επιμένει για περισσότερο από 3 ημέρες ή εάν δείτε αίμα όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, θα πρέπει άμεσα να δείτε τον γιατρό σας.

Για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την διάρροια, θα πρέπει να εντοπίσετε το αίτιο που την προκαλεί (π.χ.: γαστρεντερίτιδα εξαιτίας κάποιου ιού/μικροβίου, δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο, χρόνιο νόσημα που προκαλεί φλεγμονή στο έντερο κ.ά.).

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες γενικές οδηγίες που συστήνονται στην πλειοψηφία των ατόμων που υποφέρουν από διάρροια. Ειδικότερα, προτείνεται μια διατροφή με τρόφιμα που χωνεύονται εύκολα (ζωμός κοτόπουλου, ρύζι/λαπάς, βραστό κοτόπουλο κ.τ.λ.). Καλό είναι να γίνονται μικρά γεύματα και τακτική κατανάλωση νερού σε μικρές όμως ποσότητες.

Η ενυδάτωση και η αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που χάνονται κατά τη διάρκεια είναι υψίστης σημασίας για μια ταχεία ανάρρωση και για αυτό το λόγο οι ειδικοί συμβουλεύουν την πρόσληψη μέτριας ποσότητας τσαγιού (χωρίς καφεΐνη) σε καθημερινή βάση για τους ασθενείς με διάρροια. Ποια είναι, όμως, η καλύτερη επιλογή.

Το καλύτερο τσάι για στομαχικές διαταραχές και διάρροια
Ιδανικό, όπως αναφέρει η διαιτολόγος Amy Richter στην ιστοσελίδα «Health Line», για όσους υποφέρουν από διάρροια είναι το τσάι μέντας, το οποίο αποτελεί εδώ και αιώνες δημοφιλή επιλογή για όσους υποφέρουν από στομαχικές διαταραχές.

Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι το τσάι μέντας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση προβλημάτων που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα, όπως είναι το πρήξιμο, η δυσπεψία και τα αέρια.

Παρόλα αυτά, ακόμα περισσότερες είναι οι μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με το έλαιο μέντας, η οποίες έχουν διαπιστώσει ότι ακόμα και η μυρωδιά του μπορεί να μειώσει ή να βοηθήσει στην πρόληψη της ναυτίας, της διάρροιας, καθώς και του πόνου στην κοιλιά.

Σύμφωνα με ανάλυση 14 μελετών, διαπιστώθηκε ότι η χρήση ελαίου μέντας μείωσε την συχνότητα και την ένταση του πόνου στο στομάχι στα παιδιά και τους εφήβους που συμμετείχαν στις μελέτες.

Μια άλλη ανάλυση 9 μελετών που δημοσιεύτηκε το 2014 αναφέρει ότι η καθημερινή θεραπεία με έλαιο μέντας για δύο εβδομάδες μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα των ασθενών με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS).

Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο επιστημονικό περιοδικό «Complementary Therapies in Medicine» βρήκε ότι η χρήση ελαίου μέντας προλαμβάνει την ναυτία και τους εμετούς σε άτομα που κάνουν χημειοθεραπεία.

Άλλες μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα αποκαλύπτουν ότι το έλαιο μέντας μπορεί να χαλαρώσει τους μύες του εντέρου, μειώνοντας τους σπασμούς και ελαττώνοντας τον πόνο.

Η μυοχαλαρωτική αυτή δράση της μέντας συμβάλλει και στη μείωση του πόνου που βιώνουν πολλές γυναίκες κατά την διάρκεια της περιόδου. Μάλιστα, μικρή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 127 γυναίκες διαπίστωσε ότι οι κάψουλες με εκχύλισμα μέντας είχαν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη παυσίπονα (ιβουπροφαίνη, ναπροξένη και άλλα παυσίπονα που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για την αντιμετώπιση των πόνων περιόδου) στη μείωση της διάρκειας και της έντασης του πόνου. Αν και χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιθανό το τσάι μέντας να έχει αντίστοιχες ιδιότητες.

www.healthstat.gr

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Το θαύμα του αλατόνερου στην υγεία. (σύμφωνα και με την επιστήμη).

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr