Το θαύμα του αλατόνερου στην υγεία. (σύμφωνα και με την επιστήμη).

Το θαύμα του αλατόνερου στην υγεία. (σύμφωνα και με την επιστήμη).

Οφέλη από γαργάρες αλμυρού νερού: Οδηγός στοματικής υγείας με βάση την έρευνα

Βασικά σημεία:
Η γαργάρα με αλμυρό νερό ωφελεί την υγεία του λαιμού και του στόματος.
Μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από πονόλαιμο, άφθες και λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Μπορεί να προάγει την υγεία των δοντιών προλαμβάνοντας τις ασθένειες των ούλων και την οδοντική πλάκα.
Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των φυσικών επιπέδων pH και στη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας.
Εύκολη και ασφαλής σπιτική θεραπεία για ενήλικες και παιδιά.

Οι γαργάρες με αλατόνερο είναι μια αγαπημένη θεραπεία. Αυτή η απλή αλλά ισχυρή θεραπεία έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και εξακολουθεί να συνιστάται σήμερα, για τα πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, κυρίως στον τομέα της στοματικής υγείας.

 

Οι γαργάρες με αλμυρό νερό περιλαμβάνουν το στροβιλισμό ενός διαλύματος αλατιού και νερού στο στόμα και το λαιμό σας. Μπορεί να απαλύνει την ενόχληση και να ενθαρρύνει την επούλωση. Η χρησιμότητα αυτού του φαρμάκου οφείλεται στις πιθανές αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του αλατιού.

1. Ιστορία και καταγωγή
Η συνήθεια των γαργάρων με αλμυρό νερό προέρχεται από τα αρχαία χρόνια. Ανάγεται στους παλιούς πολιτισμούς όπως οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι. Με την πάροδο του χρόνου, έχει μετατραπεί σε ένα ευνοημένο σπιτικό φάρμακο για διάφορα προβλήματα υγείας του λαιμού και του στόματος.

2. Βασική συνταγή για διάλυμα αλμυρού νερού
Η δημιουργία ενός μείγματος θαλασσινού νερού για γαργάρες είναι πολύ εύκολη. Για να φτιάξετε τη βασική συνταγή, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, ανακατέψτε 1/2 κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι με1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί πλήρως το αλάτι.

3. Τι το κάνει αποτελεσματικό;
Η επιτυχία της γαργάρας με θαλασσινό νερό βασίζεται στα μοναδικά χαρακτηριστικά της. Το αλάτι είναι ένας φυσικός δολοφόνος μικροβίων που βοηθά στην καταστροφή των βακτηρίων και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιβλαβών ζωυφίων στο στόμα και το λαιμό σας. Μαζί με αυτό, το αλάτι δημιουργεί μια ισχυρή οσμωτική κατάσταση, η οποία αφαιρεί το υπερβολικό υγρό από τους φλεγμονώδεις ιστούς. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος και στην ανακούφιση του πόνου.

1. Ανακούφιση από τον πονόλαιμο

Όταν κάνετε γαργάρες με αλατόνερο, μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε τη φλεγμονή και τον πόνο που συνδέονται με τον πονόλαιμο. Η οσμωτική κατάσταση που δημιουργείται από το αλάτι μπορεί να αφαιρέσει την περίσσεια υγρού από φλεγμονώδεις και διογκωμένους ιστούς του λαιμού. Αυτό μπορεί να σας δώσει ανάπαυλα από τον πόνο στο λαιμό. Επίσης, το αντιμικροβιακό χαρακτηριστικό του αλατιού μπορεί να βοηθήσει να σκοτωθούν βακτήρια και ιούς που προκαλούν λοιμώξεις στο λαιμό.

Μελέτες που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα
Υπάρχουν αρκετές μελέτες που ευνοούν τα προνόμια της γαργάρας με αλατόνερο για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν γαργάρες με αλμυρό νερό τρεις φορές την ημέρα κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης είχαν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. 

2. Λοιμώξεις  αναπνευστικού
Καθαρισμός βλέννας και συμφόρησης
Οι γαργάρες με αλμυρό νερό μπορεί να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της βλέννας και της συμφόρησης. Μπορεί να ανακουφίσει από λοιμώξεις του ιγμορείου και του αναπνευστικού. Το αλατούχο διάλυμα μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση της παχύρρευστης βλέννας, επομένως είναι ευκολότερο να ξεπλύνετε από τη μύτη και το λαιμό σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης και της ανησυχίας που συνδέονται με τη συμφόρηση των κόλπων και άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

Πρόληψη λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι τακτικές γαργάρες με θαλασσινό νερό μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή λοιμώξεων της ανώτερης αναπνευστικής οδού όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη. Ενδεχομένως, σκοτώνοντας βακτήρια και ιούς στο στόμα και το λαιμό σας, οι γαργάρες με αλμυρό νερό μπορεί να σας προστατέψουν κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης  .

Έρευνα που υποστηρίζει τα οφέλη
Έρευνα στο  International Journal of Preventive Medicine διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν αλμυρό νερό κάνοντας γαργάρες κατά τη διάρκεια ενός προσκυνήματος στη Μέκκα είχαν λιγότερες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Ως εκ τούτου, οι γαργάρες ρουτίνας με θαλασσινό νερό μπορεί να είναι ένα ισχυρό προληπτικό βήμα κατά των αναπνευστικών ασθενειών.

3. Αλλεργίες
Ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλεργίας
Οι αλλεργίες, από τη γύρη ή το τρίχωμα των κατοικίδιων, μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα και πρήξιμο στο λαιμό και τη μύτη. Πώς μπορεί να βοηθήσουν οι γαργάρες με αλμυρό νερό; Οι γαργάρες με αλμυρό νερό μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην απομάκρυνση των αλλεργιογόνων που έχουν παγιδευτεί στο λαιμό. Ωστόσο, μιλήστε με το γιατρό σας εάν μπορείτε να κάνετε γαργάρες με θαλασσινό νερό.

4. Οδοντική Υγεία
Πρόληψη ασθενειών των ούλων
Οι τακτικές γαργάρες με θαλασσινό νερό μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής οδοντικής υγείας.  Μπορεί να αποτρέψει ασθένειες των ούλων όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Η ισχυρή αντιμικροβιακή φύση του αλμυρού νερού μπορεί να βοηθήσει στην καταστροφή των βακτηρίων στο στόμα και να ενισχύσει την υγεία των ούλων και των δοντιών. Επιπλέον, η ισχυρή οσμωτική κατάσταση που δημιουργείται από το αλατούχο διάλυμα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της περίσσειας υγρού από τα πρησμένα ούλα σας] . Μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για το εάν οι γαργάρες με θαλασσινό νερό μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της στοματικής σας υγείας.

Εξάλειψη της κακής αναπνοής
Γνωρίζατε ότι οι γαργάρες με αλμυρό νερό μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από την κακοσμία; Το αντιβακτηριακό χαρακτηριστικό του αλατιού μπορεί να σκοτώσει τα μικρόβια που παράγουν οσμή στο στόμα σας. Ταυτόχρονα, η δράση έκπλυσης βοηθά στον καθαρισμό του στόματός σας και στην απομάκρυνση των κομματιών τροφής που μπορεί να σαπίσουν και να οδηγήσουν σε κακοσμία. Η τακτική στοματική υγιεινή, η οποία περιλαμβάνει γαργάρες ρουτίνας με θαλασσινό νερό, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την αναπνοή σας φρέσκια.

Καταπολέμηση της οδοντικής πλάκας και της ουλίτιδας
Η γαργάρα με αλμυρό νερό μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η οδοντική πλάκα και η ουλίτιδα. Η οδοντική πλάκα είναι ένα κολλώδες στρώμα υπολειμμάτων τροφών και μικροβίων που σχηματίζεται στα δόντια σας και κατά μήκος της γραμμής των ούλων σας. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να γίνει πέτρα και τελικά να οδηγήσει σε ουλίτιδα. Ξεπλύνοντας με αλατόνερο, μπορείτε να αποτρέψετε τη συσσώρευση πλάκας στα δόντια σας και να διατηρήσετε το στόμα σας καθαρό  .

Επούλωση στοματικών πληγών
Μια μελέτη στο περιοδικό [6] PLOS ONE διαπίστωσε ότι το ξέπλυμα με φυσιολογικό ορό (αλατόνερο) θα μπορούσε να επιταχύνει την επούλωση των τραυματισμών του στοματικού βλεννογόνου. Έτσι, η γαργάρα με θαλασσινό νερό μπορεί να είναι χρήσιμη για άτομα που αναρρώνουν από στοματική χειρουργική επέμβαση ή στοματικά τραύματα. Φροντίστε να μιλήσετε με τον οδοντίατρο ή τον χειρουργό σας πριν κάνετε γαργάρες με θαλασσινό νερό μετά την επέμβαση.

5. Πληγές
Πώς βοηθά στην επούλωση των πληγών
Οι πληγές είναι μικρές, επώδυνες στοματικέςουλές ή πρηξίματα. Μπορεί να εμφανιστούν λόγω στρες, ευαισθησίες στα τρόφιμα ή ορμονικές ανισορροπίες. Οι γαργάρες με αλατόνερο μπορεί να είναι χρήσιμο για την ανακούφιση από τον ερεθισμό και τη φλεγμονή. Η ισχυρή οσμωτική κατάσταση που δημιουργείται από το αλατούχο διάλυμα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της περίσσειας υγρού από τους φλεγμονώδεις ιστούς, ανακουφίζοντας πιθανώς από τον πόνο και την ανησυχία.

Υποστήριξη Έρευνας
Η χρησιμότητά του σε άλλα παρόμοια θέματα στοματικής υγείας, όπως ο πονόλαιμος, η οδοντική υγεία κ.λπ., υποδηλώνει ότι μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και στις άφθες.

6. Άλλα οφέλη
Διατήρηση φυσικών επιπέδων pH
Υπάρχουν στοιχεία (αν και κυρίως ανέκδοτα) που υποδηλώνουν ότι οι γαργάρες με αλμυρό νερό μπορεί να είναι ευεργετικές για τη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας του pH στο στόμα και το λαιμό σας. Μια υγιής ισορροπία pH βοηθά τα καλά βακτήρια στο λαιμό και το στόμα σας να ανθίσουν, ενώ αποτρέπει τη συσσώρευση κακών βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις και άλλα προβλήματα.

Αντιμετώπιση του ξηρού βήχα
Ένας ξηρός βήχας μπορεί να είναι ενοχλητικός. Γνωρίζατε ότι οι γαργάρες με αλατόνερο μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του ξηρού βήχα; Μπορεί να το κάνει με την παροχή μιας υγρής ατμόσφαιρας στην περιοχή που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του αντανακλαστικού βήχα.

Ανακούφιση της αμυγδαλίτιδας
Η αμυγδαλίτιδα, το πρήξιμο των αμυγδαλών, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονόλαιμο, δυσκολία στην κατάποση και πυρετό. Οι γαργάρες με ζεστό θαλασσινό νερό μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και του πρηξίματος που συνδέονται με την αμυγδαλίτιδα. Μπορεί να το κάνει εξάγοντας περίσσεια υγρού από διογκωμένους ιστούς και σκοτώνοντας βακτήρια και ιούς που θα μπορούσαν να είναι η αιτία της μόλυνσης.

Οι καλύτεροι τρόποι για γαργάρες με αλμυρό νερό
Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις γαργάρες με θαλασσινό νερό, είναι ζωτικής σημασίας να προετοιμάσετε το μείγμα σωστά και να χρησιμοποιήσετε τη σωστή μέθοδο . 

1. Πώς να παρασκευάσετε το διάλυμα θαλασσινού νερού
Η παρασκευή ενός μείγματος θαλασσινού νερού για γαργάρες είναι εύκολη. Χρειάζεται μόνο δύο πράγματα – αλάτι και νερό. Για ένα βασικό μείγμα θαλασσινού νερού, συνδυάστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι ή θαλασσινό αλάτι με (1 φλιτζάνι) ζεστό νερό. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να διαλυθεί τελείως το αλάτι. Το νερό πρέπει να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό για να μην καεί το στόμα σας.

2. Τεχνική για αποτελεσματικές γαργάρες
Για να κάνετε γαργάρες με αλμυρό νερό αποτελεσματικά, κάντε τα παρακάτω βήματα:

Πάρτε μια μπουκιά από το μείγμα αλατόνερου.
Γείρετε το κεφάλι σας λίγο προς τα πίσω και περάστε το μείγμα γύρω από το στόμα σας, καλύπτοντας τα δόντια, τα ούλα και το λαιμό σας.
Κάντε γαργάρες το μείγμα στο πίσω μέρος του λαιμού σας για περίπου 15 δευτερόλεπτα .
Φτύστε το μείγμα και επαναλάβετε με το υπόλοιπο αλατόνερο.

3. Διάρκεια και Συχνότητα Γαργάρων
Οι γαργάρες με αλατόνερο δύο με τρεις φορές την ημέρα πιστεύεται ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Ωστόσο, εάν έχετε σοβαρό πονόλαιμο ή άλλα προβλήματα στοματικής υγείας, ίσως θέλετε να κάνετε γαργάρες πιο συχνά. Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τη συχνότητα ή τη διάρκεια των γαργάρων με θαλασσινό νερό.

Κίνδυνοι και προφυλάξεις
Παρόλο που οι γαργάρες με θαλασσινό νερό είναι συνήθως ασφαλείς για τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι και προφυλάξεις που πρέπει να έχετε κατά νου.

1. Πιθανές παρενέργειες
Μερικές πιθανές παρενέργειες των γαργάρων με αλμυρό νερό περιλαμβάνουν:

Αφυδάτωση λόγω κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων αλμυρού νερού.
Η υψηλή πρόσληψη νατρίου, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Μαλάκωμα του σμάλτου των δοντιών λόγω παρατεταμένης έκθεσης σε αλμυρό νερό.

2. Πότε πρέπει να αποφεύγετε τις γαργάρες με αλμυρό νερό
Τα άτομα που δυσκολεύονται να κάνουν γαργάρες ή που πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη νατρίου για λόγους υγείας, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

3. Προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε
Βεβαιωθείτε ότι το μείγμα θαλασσινού νερού δεν είναι πολύ ζεστό πριν κάνετε γαργάρες και μην καταπιείτε το μείγμα. Επίσης, μην κάνετε γαργάρες με αλατόνερο περισσότερες από τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, καθώς μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών.

Οι γαργάρες με θαλασσινό νερό είναι μια πανάρχαια σπιτική θεραπεία με πολλά οφέλη για το λαιμό και τη στοματική υγεία. Από την ηρεμία του πονόλαιμου μέχρι την προαγωγή της οδοντικής υγείας, είναι μια εύκολη και αποτελεσματική λύση που μπορεί εύκολα να παρασκευαστεί στο σπίτι.

Η προσθήκη γαργάρων με αλμυρό νερό στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την ανακούφιση κοινών προβλημάτων όπως ο πονόλαιμος, οι άφθες και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού. Θυμηθείτε να ακολουθείτε πάντα τη σωστή τεχνική.

pharmeasy.in

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αυτό το μπαχαρικό αδυνατίζει και ρίχνει τη χοληστερίνη

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr