Τριχόπτωση: Κάθε πότε πρέπει να λούζεστε για να μην έχετε απώλεια μαλλιών

Τριχόπτωση: Κάθε πότε πρέπει να λούζεστε για να μην έχετε απώλεια μαλλιών

Μια νέα τάση έχει εμφανιστεί πρόσφατα στο TikTok, η οποία προωθεί την αποχή από το λούσιμο για όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, ένας ειδικός στα μαλλιά συνέστησε προσοχή, προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.
Αυτή η πρακτική περιλαμβάνει την καθυστέρηση του λουσίματος των μαλλιών σας για όσο το δυνατόν περισσότερο, με βάση την ιδέα ότι ορισμένα συστατικά του σαμπουάν μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στα μαλλιά.

Μαριάννα Σπανού

Οι φανατικοί αυτής της τάσης αυξάνουν σταδιακά τον χρόνο μεταξύ των λουσιμάτων, με μερικούς ιδιαίτερα ενθουσιώδεις να φτάνουν ακόμη και τις 30 ημέρες χωρίς να έχουν λούσει τα μαλλιά τους.

Παρόλο που ορισμένοι ορκίζονται ότι αυτή η μέθοδος έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο υγιές, λιγότερο λιπαρό τριχωτό της κεφαλής, ένας επαγγελματίας ειδικός στα μαλλιά έχει προειδοποιήσει ότι το να μην λούζετε αρκετά τα μαλλιά σας μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της τριχόπτωσης.

«Το λούσιμο των μαλλιών μας είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρούμε τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής μας καθαρά. Αφαιρεί το λάδι, την πιτυρίδα, τη βρωμιά, τη ρύπανση, τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς και τα υπολείμματα προϊόντων περιποίησης μαλλιών που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής και θαμπά μαλλιά με κόμπους, σαν άχυρο», είπε στη Sun η ειδική δερματολόγος-τριχολόγος, Kate Holden, από την ομώνυμη κλινική στη Βρετανία.

Εμβαθύνοντας στη λογική πίσω από αυτή την τάση, η ειδικός παραδέχτηκε ότι το να λούζετε πολύ συχνά τα μαλλιά σας μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε σπάσιμο, ενώ η επιλογή του λάθος σαμπουάν για τον τύπο των μαλλιών σας θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει σε τριχόπτωση ή υπερφόρτωση των μαλλιών.

Απαιτείται, ωστόσο, μια λεπτή ισορροπία και το να προσέχετε περισσότερο τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε θα ήταν πολύ πιο ωφέλιμο από το να παραλείψετε τελείως το λούσιμο των μαλλιών.

Η αποχή από το λούσιμο μπορεί τελικά να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Holden, το να μην λούζετε αρκετά τα μαλλιά σας μπορεί να οδηγήσει σε σμηγματορροϊκή δερματίτιδα – έναν πολύ δυσάρεστο τύπο πιτυρίδας που μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα και κνησμό του τριχωτού της κεφαλής, λιπαρότητα, κίτρινο ξεφλούδισμα και τελικά απώλεια μαλλιών.

«Η πιτυρίδα και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα προκαλούνται κυρίως από έναν μύκητα που ζει στο τριχωτό της κεφαλής, ο οποίος τρέφεται με έλαια και παράγει ένα οξύ που ονομάζεται ελαϊκό οξύ», εξηγεί η Holden και συνεχίζει:

«Περίπου το 50% των ενηλίκων είναι ευαίσθητοι στο ελαϊκό οξύ, οπότε όταν ο μύκητας παράγει αυτό το οξύ, το τριχωτό της κεφαλής αντιδρά προκαλώντας ερεθισμό, φαγούρα,  παράγοντας περισσότερα κύτταρα του δέρματος για να προσπαθήσει να προστατευτεί».

«Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και η φλεγμονή στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να προκαλέσουν έναν τύπο απώλειας μαλλιών που ονομάζεται telogen fluvium, που προκαλεί αυξημένη τριχόπτωση σε όλο το τριχωτό της κεφαλής», καταλήγει η ειδικός.

Έχοντας αυτό κατά νου, η ίδια συνιστά να φροντίζετε να λούζετε τα μαλλιά σας με σαμπουάν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να εξασφαλίσετε βέλτιστη υγεία στο τριχωτό της κεφαλής και λαμπερά, όμορφα μαλλιά.

www.oloygeia.gr

www.pexels.com

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αυτό το μπαχαρικό αδυνατίζει και ρίχνει τη χοληστερίνη

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr