Μήπως η τριχόπτωση σου οφείλεται στον θυρεοειδή; Δες πως θα το καταλάβεις και τι πρέπει να κάνεις

Μήπως η τριχόπτωση σου οφείλεται στον θυρεοειδή; Δες πως θα το καταλάβεις και τι πρέπει να κάνεις

Έχετε ψάξει ατελείωτα στο Google για τις πιθανές αιτίες που χάνονται τα μαλλιά σας, αλλά το τοπίο μοιαζει ασαφές. Σήμερα θα μιλήσουμε για την πιο συχνή αιτία απώλειας μαλλιών: τον θυρεοειδή

Στην πραγματικότητα, η ταχεία τριχόπτωση και η αραίωση μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως φάρμακα, ιατρικές καταστάσεις ή απλώς το πέρασμα του χρόνου. Αλλά μια άλλη πιθανή αιτία μπορεί να είναι και ο θυρεοειδής σας . Είτε γνωρίζετε ότι έχετε πάθηση του θυρεοειδούς είτε όχι, ίσως αξίζει να εξετάσετε τη σχέση μεταξύ της υγείας των μαλλιών σας και του θυρεοειδούς σας.

Η ενδοκρινολόγος Μαίρη Βουγιουκλής Κέλλης, MD , εξετάζει πώς να μάθετε εάν η απώλεια μαλλιών σας συνδέεται με τον θυρεοειδή σας – και τι μπορείτε να κάνετε γι ‘αυτό.

Μπορούν τα προβλήματα του θυρεοειδούς να προκαλέσουν τριχόπτωση;

Εν ολίγοις — ναι, μπορούν. Στην πραγματικότητα, η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί όχι μονο να  κάνει τα μαλλιά σας να πέφτουν, αλλά και να σταματήσει εντελώς την ανάπτυξη τους. Ευτυχώς, αυτό συνήθως δεν είναι μόνιμο. Αλλά μπορεί να είναι ένα κοινό σύμπτωμα της μη σωστής παραγωγής ορμονών του θυρεοειδούς σας.

Σε αντίθεση με άλλους τύπους φαλάκρας, η απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με τον θυρεοειδή επηρεάζει όχι μόνο το τριχωτό της κεφαλής σας, αλλά και τα φρύδια, τις τρίχες της ηβικής κοιλότητας και τις τρίχες σε άλλα μέρη του σώματός σας. Μπορεί επίσης να προκληθεί από ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες που συχνά συμβαδίζουν με παθήσεις του θυρεοειδούς.

«Η τριχόπτωση συνήθως αναστρέφεται μετά την ομαλοποίηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών σας», εξηγεί ο Δρ Βουγιουκλής Κέλλης. «Αλλά αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο».

Η σχέση μεταξύ του θυρεοειδούς και των μαλλιών σας
Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το τι (ή πού) είναι ο θυρεοειδής σας (ή πώς σχετίζεται με τα μαλλιά σας) ας εξετάσουμε πρώτα μερικά βασικά.

Ο θυρεοειδής σας είναι ένας ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας και παίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα σας. Είναι υπεύθυνος για την παραγωγή και την απελευθέρωση της ενδοκρινικής ορμόνης στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς εμφανίζονται όταν διαταράσσεται η παραγωγή αυτής της ορμόνης. Και αυτό μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας να σταματήσουν να αναπτύσσονται ή ακόμα και να πέφτουν.

Αυτή η τριχόπτωση μπορεί να συμβεί λόγω του ότι ο θυρεοειδής σας παράγει είτε πάρα πολλές ορμόνες (υπερθυρεοειδισμός ή υπερδραστήριος θυρεοειδής) είτε δεν παράγει αρκετές (υποθυρεοειδισμός ή υπολειτουργικός θυρεοειδής).

Τόσο η υπολειτουργία όσο και η υπερδραστήρια κατάσταση του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν διακοπή της ανάπτυξης των μαλλιών, καθώς και απώλεια μαλλιών. Συγκεκριμένα, οι αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με τον θυρεοειδή. Μερικές από αυτές τις προϋποθέσεις περιλαμβάνουν:

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto (που συνδέεται με υποθυρεοειδισμό).
Νόσος του Graves (που συνδέεται με υπερθυρεοειδισμό).
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε γυροειδή αλωπεκία λόγω μιας αυτοάνοσης πάθησης του θυρεοειδούς. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει αποσπασματική απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής ή σε άλλες περιοχές του σώματός σας.

Πώς θα καταλάβετε εάν η τριχόπτωση οφείλεται στον θυρεοειδή σας;
Φυσικά, κάθε μέρα, χάνουμε έως και 100 τρίχες από το κεφάλι μας — συνήθως όταν κάνουμε ντους ή βουρτσίζουμε τα μαλλιά μας.

Αλλά η απώλεια μαλλιών που προκαλείται από παθήσεις του θυρεοειδούς έχει πιο συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως:

Διάχυτη αραίωση μαλλιών. Η τριχόπτωση εμφανίζεται συχνά ως διάχυτη αραίωση και όχι ως συγκεκριμένα φαλακρά μπαλώματα. Μπορεί να παρατηρήσετε μείωση της πυκνότητας και του όγκου των μαλλιών σε όλο το τριχωτό της κεφαλής σας.
Αυξημένη αποβολή. Τα άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς μπορεί να εμφανίσουν υπερβολική πτώση μαλλιών κατά το πλύσιμο, το βούρτσισμα ή το styling. Αυτό είναι γνωστό ως telogen fluvium , μια κατάσταση κατά την οποία υψηλότερο ποσοστό τριχών εισέρχεται στη φάση ηρεμίας (telogen) και τελικά πέφτει.
Τριχόπτωση σε άλλα μέρη του σώματος. Εκτός από την τριχόπτωση του τριχωτού της κεφαλής, τα άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανίσουν αραίωση ή απώλεια μαλλιών σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των φρυδιών, των βλεφαρίδων, των τριχών της ηβικής περιοχής και των τριχών της μασχάλης.
Η υφή των μαλλιών αλλάζει. Η απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με τον θυρεοειδή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλλαγές στην υφή των μαλλιών σας. Παρατηρήστε εάν τα νήματα σας αισθάνονται πιο ξηρά, τραχιά και επιρρεπή σε σπάσιμο.
Επιλογές θεραπείας για την τριχόπτωση που σχετίζεται με τον θυρεοειδή
Ανάλογα με τα συμπτώματά σας και την ακριβή κατάσταση του θυρεοειδούς που αντιμετωπίζετε, οι θεραπευτικές επιλογές σας μπορεί να διαφέρουν. Είναι σημαντικό να δείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να συζητήσει λεπτομερώς τα συμπτώματά σας, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει το καλύτερο σχέδιο θεραπείας.

Φάρμακα
Εάν ο ειδικός που σας παρακολουθεί συνδέει τα προβλήματα του θυρεοειδούς με την τριχόπτωση, πιθανότατα θα σας συνταγογραφήσει ορισμένες θεραπείες που θα βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση ή την αναστροφή της τριχόπτωσης. Ο ειδικός μπορεί να συστήσει τη λήψη ορισμένων φαρμάκων που μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της παραγωγής ορμονών του θυρεοειδούς σας, όπως:

Λεβοθυροξίνη.
Προπυλθειουρακίλη.
Μεθιμαζόλη.
Βήτα-αναστολείς.
Αλλαγές τρόπου ζωής

Με κάθε είδους ακραία τριχόπτωση, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα μαλλιών που μπορούν να σας βοηθήσουν. Η καλύτερη τακτική είναι να είσαι ήπια με τα μαλλιά σου. Εάν αντιμετωπίζετε τριχόπτωση για οποιονδήποτε λόγο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ευαισθησία των τριχοθυλακίων σας.

Προσπάθησε να αποφύγεις:

Τραβώντας τα μαλλιά πίσω σε σφιχτές αλογοουρές, κότσους ή πλεξούδες. Αντίθετα, δοκιμάστε να κάνετε πιο χαλαρά χτενίσματα.
Στρίψιμο ή τράβηγμα των μαλλιών σας. Να είστε ευγενικές όταν στεγνώνετε, χτενίζετε ή φτιάχνετε τα μαλλιά σας και προσπαθήστε να μην προκαλείτε υπερβολική ένταση.

Μη χρησιμοποιείτε σκληρές βούρτσες. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε μια χτένα με φαρδιά δόντια που δίνει στα ωοθυλάκια σας περισσότερο χώρο αναπνοής.

Σκεφτείτε να πάρετε βιοτίνη
Η βιταμίνη βιοτίνη έχει συσταθεί από επαγγελματίες υγείας για να ενισχύσει την κερατίνη σας (την πρωτεΐνη που βοηθά στο σχηματισμό των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών). Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τις επιδράσεις της βιοτίνης στην ανάπτυξη των μαλλιών , ορισμένες μελέτες δείχνουν σύνδεση μεταξύ του συμπληρώματος και του βελτιωμένου πάχους των μαλλιών .

Αλλά θα πρέπει πάντα να μιλάτε με τον γιατρό σας ή τον διατροφολόγο σας (πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα συμπληρώματα ) καθώς γνωρίζουν ποια είναι η σωστή ποσότητα που πρέπει να πάρετε για την τριχόπτωση σας.

Τροφές πλούσιες σε βιοτίνη,

όπως αμύγδαλα, μπρόκολο και αυγά ως ένας ασφαλής τρόπος για να εισαγάγετε περισσότερη βιοτίνη στο σύστημά σας.

Ο Δρ Βουγιουκλής Κέλλης τονίζει επίσης τη σημασία του να θυμόμαστε πώς η βιοτίνη μπορεί να επηρεάσει τα εργαστηριακά αποτελέσματα. «Θυμηθείτε να μην παίρνετε βιοτίνη για τουλάχιστον 72 ώρες πριν από τα εργαστήρια, καθώς μπορεί να προκαλέσει ψευδή εργαστηριακά αποτελέσματα», εξηγεί.

Μπορεί η τριχόπτωση να οφείλεται σε κάτι άλλο;
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απώλεια μαλλιών σας μπορεί να προκληθεί από κάτι διαφορετικό από τον θυρεοειδή σας. Άλλες πιθανές αιτίες για την απώλεια μαλλιών περιλαμβάνουν:

Φάρμακα για τον θυρεοειδή. Ναι, μπορεί να έχετε να κάνετε με την κότα και το αυγό εδώ. Θα αναρωτηθείτε τι προκάλεσε πρώτα την τριχόπτωση; Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς ή η φαρμακευτική αγωγή για τον θυρεοειδή; Εάν πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα που λαμβάνετε αυτήν τη στιγμή.

Κοιλιοκάκη . Αυτή η κατάσταση μπορεί να σχετίζεται με ανεπάρκεια σιδήρου , η οποία προκαλεί απώλεια μαλλιών.

Λύκος. Μεταξύ άλλων συμπτωμάτων όπως εξανθήματα και πόνος στις αρθρώσεις, αυτή η αυτοάνοση ασθένεια μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια μαλλιών που μπορεί να κυμαίνεται από αραίωση μαλλιών έως πτώση τριχών.

Εμμηνόπαυση. Εάν διανύετε εμμηνόπαυση, μπορεί να αντιμετωπίζετε μια κατάσταση χαμηλών οιστρογόνων που μπορεί να λεπτύνει τους θύλακες των τριχών , δίνοντας την εμφάνιση συνολικής τριχόπτωσης.

my.clevelandclinic.org

Το φρούτο που πρέπει να καταναλώνετε το πρωί για επίπεδη κοιλιά

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr