Το λαχανικό που δεν σε αφήνει να αρρωστήσεις

Το λαχανικό που δεν σε αφήνει να αρρωστήσεις

Αν και σύμφωνα με www.webmd.com  δεν  το μαντέψατε ποτέ, το μπρόκολο έχει τις ρίζες του στο φυτό της άγριας μουστάρδας! Αναπτύχθηκε από αγρότες και με την πάροδο του χρόνου  έγινε το τραγανό, πράσινο λαχανικό που γνωρίζουμε σήμερα (και είναι γεμάτο με υγιεινά θρεπτικά συστατικά).

Το μπρόκολο, μέλος της οικογένειας του λάχανου, είναι γεμάτο φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, καθιστώντας το μια θρεπτική δύναμη για τη μείωση των φλεγμονωδών αποκρίσεων και τη μείωση του οξειδωτικού στρες. Κάθε φλιτζάνι ψιλοκομμένο ωμό μπρόκολο προσφέρει περισσότερα από 2 γραμμάρια φυτικών ινών .

Ένα φλιτζάνι ωμό μπρόκολο παρέχει μια καλή πηγή φυτικών ινών ενώ παρέχει επίσης μια πηγή των αντιφλεγμονωδών ενώσεων σουλφοραφάνη, ινδόλη-3-καρβινόλη και ισοθειοκυανικά».Αυτά βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής αναστέλλοντας την παραγωγή φλεγμονωδών ουσιών και καταστέλλοντας τη δραστηριότητα ορισμένων ενζύμων που προάγουν τη φλεγμονή στο σώμα.

1/2 φλιτζάνι μπρόκολο περιέχει:

Θερμίδες: 15
Λίπος : 0 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια
Πρωτεΐνη : 1 γραμμάριο

Χρειαζόμαστε αυτό το αντιοξειδωτικό λαχανικό για να προστατεύσουμε τα κύτταρα μας από βλάβες και για την επούλωση των βλαβών σε όλο το σώμα.

 

Το μπρόκολο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα όπως:

Ασβέστιο
Σίδερο
Υποφωσφορικός
Κάλιο
Ψευδάργυρος
Θειαμίνη
Ριβοφλαβίνη
Νικοτινικό οξύ
Βιταμίνες Α, Β6, Ε και Κ
Φολικό οξύ

Χρησιμοποιήστε το μπρόκολο για να 

Μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου.
Βοηθήσετε στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Προστατέψετε το έντερο σας.
Ενισχύσετε την ανοσία σας.

Δυναμώσετε την καρδιά σας.

Είναι γεμάτο βιταμίνη C

Οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις της βιταμίνης C βοηθούν το σώμα σας να διατηρεί υπό έλεγχο τις ελεύθερες ρίζες . Η βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες συνδέεται με όλα τα είδη προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ, των αυτοάνοσων ασθενειών, του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και της νόσου του Πάρκινσον. Όταν δεν έχετε αρκετά αντιοξειδωτικά για να εξουδετερώσετε τις ελεύθερες ρίζες, βλάπτουν τα κύτταρα σας.

Και κάτι ακόμη εκπληκτικό αλλά αληθινό: Το μπρόκολο έχει περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια! Μόλις με 1 φλιτζάνι  λαμβάνετε 81 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C.

Αυτό είναι το 90% της ημερήσιας συνιστώμενης διατροφικής δόσης  για ενήλικες.

Ένα πορτοκάλι έχει περίπου 70 χιλιοστόγραμμα!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr