Μπρόκολο: Τα μυστικά για να παραμείνει πράσινο και τραγανό

Μπρόκολο: Τα μυστικά για να παραμείνει πράσινο και τραγανό

Σε κανέναν δεν αρέσει το μπαγιάτικο μπρόκολο, πόσω μάλλον όταν έχει χάσει το χρώμα του.

Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σταυρανθή λαχανικά. Γεμάτο φυτικές ίνες και βιταμίνες, αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα υγιεινής τροφής με ωραία γεύση. Μπορείς να το ψήσεις, να το βράσεις, να το βάλεις στον ατμό, να το ζεματίσεις, ακόμη και να το τηγανίσεις στον αέρα.

Το μόνο πρόβλημα; Οι ημέρες του μπρόκολο είναι μετρημένες. Όταν η φωτεινή πράσινη απόχρωση ξεθωριάζει και αρχίζει να κιτρινίζει, ξέρεις ότι το μπρόκολο έχει χαλάσει.

Για να κρατάει περισσότερο το μπρόκολο στο ψυγείο αναζήτησε ομοιόμορφα πράσινα και σφιχτά μπουκέτα χωρίς οσμή. Όταν αγοράζεις φρέσκο μπρόκολο και το αποθηκεύεις σωστά, μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ημέρες περισσότερες στο ψυγείο, .

Πώς να αποθηκεύσεις ολόκληρο το μπρόκολο
Βαλ’το στο συρτάρι: Το φρέσκο μπρόκολο πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο. Εάν έχεις συρτάρι στο ψυγείο αυτό είναι ένα καλό μέρος για να το διατηρήσεις.

Δώσε του χώρο: Είναι σημαντικό να αποφύγεις να στοιβάξεις μπρόκολο. Του αρέσει λίγος χώρος, γι’ αυτό μην το τυλίγεις πολύ σφιχτά στη σακούλα ή μην το τοποθετείς σε ένα γεμάτο συρτάρι με πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά. Γιατί; Το μπρόκολο είναι ευαίσθητο στο αέριο αιθυλένιο. Η παγίδευση του μπρόκολου σε στενούς χώρους μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία διάσπασης του φρέσκου λαχανικού από αυτό το αέριο, με αποτέλεσμα να χαλάσει πιο γρήγορα.

Στεγνωσέ το: Εάν το μπρόκολο είναι νωπό από το κατάστημα ή εάν το έχεις ξεπλύνει, φρόντισε να είναι εντελώς στεγνό πριν το βάλεις στο ψυγείο. Στη συνέχεια, τοποθέτησέ το καθαρό και στεγνό στην πλαστική σακούλα — με ή χωρίς χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει την υπερβολική υγρασία.

Αποθήκευσε το μπρόκολο ολόκληρο, σε γυάλινο δοχείο: Αφού ξεπλύνεις και στεγνώσεις το κεφάλι του μπρόκολου, γέμισε ένα βάζο με λίγο νερό.
Τοποθέτησε το κοτσάνι του στο βάζο, θα μοιάζει σαν να έχεις ένα μπουκέτο μπρόκολο στο ψυγείο σου, αλλά θα διατηρήσει το κοτσάνι ενυδατωμένο, το οποίο θα διατηρήσει το μπρόκολο τραγανό. Ωστόσο, μην ξεχνάς ότι πρέπει να του αλλάζεις το νερό κάθε μέρα.

Πώς να αποθηκεύσεις το κομμένο μπρόκολο
Το πλύσιμο, το στέγνωμα και το κόψιμο είναι η διαδικασία προετοιμασίας γευμάτων που εξοικονομεί χρόνο. Για να αποθηκεύσεις το κομμένο μπρόκολο:

Πλύνε το και στέγνωσέ το καλά.
Τοποθέτησε χαρτί κουζίνας στον πάτο ενός γυάλινου δοχείου για να απορροφήσει την υπερβολική υγρασία και γέμισέ το με τα ψιλοκομμένα κομμάτια μπρόκολου.
Σκέπασε το δοχείο και άφησέ το στο ψυγείο. Αποθηκευμένο με αυτόν τον τρόπο, το μπρόκολο θα διαρκέσει περίπου δύο ή τρεις ημέρες.

Πώς να καταψύξεις το μπρόκολο
Αν ξέρεις ότι δεν θα το χρησιμοποιήσεις ολόκληρο ή δεν θα κόψεις το μπρόκολο πριν χαλάσει, μπορείς να το καταψύξεις. Το κομμένο μπρόκολο θα είναι πιο εύκολο να παγώσει, οπότε αν δεν είναι ήδη κομμένο, κόψτε το κεφάλι από το μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια.

Στρώσε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και πρόσθεσε τα κομμάτια του μπρόκολου στο ταψί.
Τοποθετησέ το στην κατάψυξη μέχρι τα κομμάτια να παγώσουν – περίπου μία έως δύο ώρες.
Μετέφερε τα κομμάτια του μπρόκολου σε ένα δοχείο ή σακουλάκι κατάλληλο για κατάψυξη, όπου θα διαρκέσει για περίπου ένα χρόνο.

www.shape.gr

Καρκίνος εντέρου: Γιαούρτι με μπρόκολο σκοτώνουν το 75% των όγκων

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr