Κυρίαρχες συμβουλές για Γερά Οστά από την Μayo Clinic. Είναι πιο εύκολο από ότι νομίζετε.

Κυρίαρχες συμβουλές για Γερά Οστά από την Μayo Clinic. Είναι πιο εύκολο από ότι νομίζετε.

Σύμφωνα με την δημοσίευση της www.mayoclinic.org η προστασία της υγείας των οστών σας είναι ευκολότερη από όσο νομίζετε. Κατανοήστε πώς η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν την οστική σας μάζα.

Τα οστά παίζουν πολλούς ρόλους στο σώμα — παρέχοντας δομή, προστασία οργάνων, αγκύρωση των μυών και αποθήκευση ασβεστίου. Αν και είναι σημαντικό να χτίσετε γερά και υγιή οστά κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, μπορείτε επίσης να λάβετε μέτρα κατά την ενήλικη ζωή για να προστατεύσετε την υγεία των οστών.

Γιατί είναι σημαντική η υγεία των οστών;
Τα οστά σας αλλάζουν συνεχώς — δημιουργείται νέο οστό και το παλιό οστό διασπάται. Όταν είστε νέοι, το σώμα σας δημιουργεί νέο οστό πιο γρήγορα από ότι διασπά το παλιό οστό και η οστική σας μάζα αυξάνεται. Οι περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν στη μέγιστη οστική τους μάζα γύρω στην ηλικία των 30 ετών. Μετά από αυτό, η αναδιαμόρφωση των οστών συνεχίζεται, αλλά χάνετε ελαφρώς περισσότερη οστική μάζα από αυτή που αποκτάτε.

Το πόσο πιθανό είναι να αναπτύξετε οστεοπόρωση – μια κατάσταση που προκαλεί τα οστά αδύναμα και εύθραυστα – εξαρτάται από το πόση οστική μάζα θα αποκτήσετε μέχρι την ηλικία των 30 ετών και από το πόσο γρήγορα θα τη χάσετε μετά από αυτό. Όσο υψηλότερη είναι η μέγιστη οστική σας μάζα, τόσο περισσότερα κόκαλα έχετε «στην τράπεζα» και τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να αναπτύξετε οστεοπόρωση καθώς μεγαλώνετε.

Τι επηρεάζει την υγεία των οστών
Ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών. Για παράδειγμα:

Η ποσότητα ασβεστίου στη διατροφή σας. Μια δίαιτα χαμηλή σε ασβέστιο συμβάλλει στη μείωση της οστικής πυκνότητας, στην πρώιμη οστική απώλεια και σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Σωματική δραστηριότητα. Οι άνθρωποι που είναι σωματικά ανενεργοί έχουν υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης από τους πιο δραστήριους ομολόγους τους.

Χρήση καπνού και αλκοόλ. Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση καπνού συμβάλλει στην αδυναμία των οστών. Ομοίως, η τακτική κατανάλωση περισσότερων από ένα αλκοολούχων ποτών την ημέρα για τις γυναίκες ή δύο αλκοολούχων ποτών την ημέρα για τους άνδρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Φύλο. Διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης εάν είστε γυναίκα, επειδή οι γυναίκες έχουν λιγότερο οστικό ιστό από τους άνδρες.

Μέγεθος. Κινδυνεύετε εάν είστε εξαιρετικά αδύνατοι (με δείκτη μάζας σώματος 19 ή λιγότερο) ή έχετε μικρό σκελετό, επειδή μπορεί να έχετε λιγότερη οστική μάζα για να αντλήσετε καθώς μεγαλώνετε.
Ηλικία. Τα οστά σας γίνονται πιο λεπτά και αδύναμα καθώς μεγαλώνετε.

Φυλή και οικογενειακό ιστορικό. Διατρέχετε τον μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης εάν είστε λευκοί ή ασιατικής καταγωγής. Επιπλέον, το να έχετε έναν γονέα ή έναν αδερφό που έχει οστεοπόρωση σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο — ειδικά εάν έχετε επίσης οικογενειακό ιστορικό καταγμάτων.
Επίπεδα ορμονών. Η υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να προκαλέσει απώλεια οστού. Στις γυναίκες, η απώλεια οστικής μάζας αυξάνεται δραματικά στην εμμηνόπαυση λόγω της πτώσης των επιπέδων των οιστρογόνων. Η παρατεταμένη απουσία εμμήνου ρύσεως (αμηνόρροια) πριν από την εμμηνόπαυση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Στους άνδρες, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσουν απώλεια οστικής μάζας.

Διατροφικές διαταραχές και άλλες καταστάσεις. Ο σοβαρός περιορισμός της πρόσληψης τροφής και το λιποβαρές αποδυναμώνουν τα οστά τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Επιπλέον, η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους και καταστάσεις όπως η κοιλιοκάκη μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά το ασβέστιο.

Ορισμένα φάρμακα. Η μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων, όπως πρεδνιζόνη, κορτιζόνη, πρεδνιζολόνη και δεξαμεθαζόνη, είναι επιβλαβής για τα οστά. Άλλα φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης περιλαμβάνουν αναστολείς αρωματάσης για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, μεθοτρεξάτη, ορισμένα φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων, όπως φαινυτοΐνη (Dilantin) και φαινοβαρβιτάλη, και αναστολείς αντλίας πρωτονίων.

Τι μπορώ να κάνω για να διατηρήσω τα οστά μου υγιή;
Μπορείτε να κάνετε μερικά απλά βήματα για να αποτρέψετε ή να επιβραδύνετε την απώλεια οστικής μάζας.

Για παράδειγμα:

Συμπεριλάβετε άφθονο ασβέστιο στη διατροφή σας. Για ενήλικες ηλικίας 19 έως 50 ετών και άνδρες ηλικίας 51 έως 70 ετών, η Συνιστώμενη Διατροφική Δόση (RDA) είναι 1.000 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου την ημέρα. Η σύσταση αυξάνεται στα 1.200 mg την ημέρα για γυναίκες ηλικίας 51 ετών και άνω και για άνδρες ηλικίας 71 ετών και άνω.

Καλές πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, αμύγδαλα, μπρόκολο, λάχανο, κονσέρβα σολομού με κόκαλα, σαρδέλες και προϊόντα σόγιας, όπως το τόφου. Εάν δυσκολεύεστε να λάβετε αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή σας, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τα συμπληρώματα.

Δώστε προσοχή στη βιταμίνη D. Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη D για να απορροφήσει το ασβέστιο. Για ενήλικες ηλικίας 19 έως 70 ετών, η RDA της βιταμίνης D είναι 600 διεθνείς μονάδες (IUs) την ημέρα. Η σύσταση αυξάνεται σε 800 IU την ημέρα για ενήλικες ηλικίας 71 ετών και άνω.

Καλές πηγές βιταμίνης D περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα, το λευκό ψάρι και ο τόνος. Επιπλέον, τα μανιτάρια, τα αυγά και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως το γάλα και τα δημητριακά, είναι καλές πηγές βιταμίνης D. Το ηλιακό φως συμβάλλει επίσης στην παραγωγή βιταμίνης D από το σώμα. Εάν ανησυχείτε για τη λήψη αρκετής βιταμίνης D, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τα συμπληρώματα.

Συμπεριλάβετε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας. Οι ασκήσεις που φέρουν βάρος, όπως το περπάτημα, το τζόκινγκ και το ανέβασμα σκαλοπατιών, μπορούν να σας βοηθήσουν να χτίσετε γερά οστά και να επιβραδύνετε την απώλεια οστικής μάζας.

Αποφύγετε την κατάχρηση ουσιών. Μην καπνίζετε. Εάν είστε γυναίκα, αποφύγετε να πίνετε περισσότερα από ένα αλκοολούχα ποτά κάθε μέρα. Εάν είστε άντρας, αποφύγετε να πίνετε περισσότερα από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα.

Ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας
Εάν ανησυχείτε για την υγεία των οστών σας ή για τους παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση, συμπεριλαμβανομένου ενός πρόσφατου κατάγματος οστών, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να συστήσει μια εξέταση οστικής πυκνότητας. Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν τον γιατρό σας να μετρήσει την οστική σας πυκνότητα και να προσδιορίσει το ρυθμό οστικής απώλειας. Αξιολογώντας αυτές τις πληροφορίες και τους παράγοντες κινδύνου σας, ο γιατρός σας μπορεί να εκτιμήσει εάν είστε υποψήφιος για φαρμακευτική αγωγή που θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της οστικής απώλειας.

www.pexels.com

Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα της φύσης.

Βασιλόπιτα χωρίς ζάχαρη και γλουτένη. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις υπόλοιπες βασιλόπιτες

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr