Έντερο και δέρμα. Αν θες λαμπερό δέρμα χωρίς ρυτίδες και ακμή, φρόντισε το έντερο σου. Πως θα το κάνεις.

Έντερο και δέρμα. Αν θες λαμπερό δέρμα χωρίς ρυτίδες και ακμή, φρόντισε το έντερο σου. Πως θα το κάνεις.

Η κακή υγεία του εντέρου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο δέρμα μέσω μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης διαφόρων μηχανισμών. Η σύνδεση εντέρου-δέρματος είναι ένας αναδυόμενος τομέας έρευνας και υπογραμμίζει πώς οι ανισορροπίες στο μικροβίωμα του εντέρου και στην υγεία του γαστρεντερικού σου μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την εμφάνιση του δέρματος σου.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους η κακή υγεία του εντέρου μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας:

Ανισορροπία μικροβιώματος
Το έντερο φιλοξενεί μια τεράστια κοινότητα μικροοργανισμών, γνωστών συλλογικά ως μικροβίωμα του εντέρου. Ένα ανθυγιεινό έντερο μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των ωφέλιμων και επιβλαβών βακτηρίων, οδηγώντας σε δυσβίωση. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να συμβάλει σε δερματικά προβλήματα, καθώς το μικροβίωμα του εντέρου παίζει ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού και στον έλεγχο της φλεγμονής.

Φλεγμονή


Μια υποβαθμισμένη επένδυση του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη διαπερατότητα (διαρρέον έντερο), επιτρέποντας σε επιβλαβείς ουσίες όπως τα βακτήρια και τα άπεπτα σωματίδια τροφής να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συστηματική φλεγμονή, η οποία συχνά αντανακλάται σε δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, το έκζεμα, η ψωρίαση και η ροδόχρου ακμή.

Απορρόφηση θρεπτικών συστατικών
Ένα υγιές έντερο είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα που τρώμε. Η κακή υγεία του εντέρου μπορεί να βλάψει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, οδηγώντας σε ελλείψεις σε βασικές βιταμίνες και μέταλλα που είναι σημαντικά για την υγεία του δέρματος, όπως η βιταμίνη D, η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος.

Ορμονική Ανισορροπία
Το έντερο παίζει ρόλο στο μεταβολισμό και τη ρύθμιση των ορμονών. Ένα ανισορροπημένο έντερο μπορεί να διαταράξει τον μεταβολισμό των ορμονών, συμβάλλοντας δυνητικά σε δερματικές παθήσεις που επηρεάζονται από ορμονικούς παράγοντες, όπως η ακμή και η υπερτρίχωση (υπερβολική τριχοφυΐα).

Οξειδωτικό Στρες
Ένα ανθυγιεινό έντερο μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι μια ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε γήρανση του δέρματος, καθώς καταστρέφει τα κύτταρα του δέρματος και επιταχύνει τη διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, τα οποία είναι απαραίτητα για την ελαστικότητα και τη νεανικότητα του δέρματος.

Αυτοανοσία
Ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση, πιστεύεται ότι έχουν αυτοάνοσα συστατικά. Η κακή υγεία του εντέρου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτοάνοσων αντιδράσεων ή να επιδεινώσει τις υπάρχουσες αυτοάνοσες δερματικές παθήσεις προάγοντας τη φλεγμονή και τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διάθεση και άγχος


Η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου, γνωστή ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου, επηρεάζει την ψυχική υγεία και τα επίπεδα στρες. Το υψηλό άγχος και η κακή ψυχική υγεία μπορεί να οδηγήσουν σε δερματικά προβλήματα όπως ακμή, έκζεμα και ψωρίαση ή να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες δερματικές παθήσεις.

Η βελτίωση της υγείας του εντέρου μέσω διατροφικών αλλαγών, προβιοτικών, πρεβιοτικών και τροποποιήσεων του τρόπου ζωής μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία του δέρματος. Μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορεί να υποστηρίξει ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Επιπλέον, η ενυδάτωση, η διαχείριση του στρες και η αποφυγή της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου, το οποίο, με τη σειρά του, μπορεί να συμβάλει σε υγιέστερο, καθαρότερο και πιο ζωντανό δέρμα.

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr