Συμπληρώματα διατροφής: 2 βιταμίνες και 1 μέταλλο που βοηθούν όταν είστε άρρωστοι

Συμπληρώματα διατροφής: 2 βιταμίνες και 1 μέταλλο που βοηθούν όταν είστε άρρωστοι

Τα συμπληρώματα διατροφής που έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι μπορούν να μειώσουν την ένταση και τη διάρκεια των ιώσεων.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρατηρείται έξαρση των ιώσεων και άλλων μεταδοτικών νόσων, αφενός λόγω του πιο ξηρού αέρα, αφετέρου λόγω της συχνής συγκέντρωσης σε εσωτερικούς χώρους. Παράλληλα, νέες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν εισέρχεται στον οργανισμό μας κρύος αέρας από το μύτη μας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να αποδυναμωθεί.

Ελένη Μπορμπόλη 

Φυσικά, σε τέτοιες περιόδους είναι ακόμα πιο σημαντικό να επικεντρωνόμαστε στη διατροφή, την άσκηση και τον ύπνο μας, έτσι ώστε να θωρακίσουμε φυσικά τον οργανισμό μας.

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα συμπληρώματα διατροφής τα οποία έχει αποδειχτεί πως μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε αλλά και να βοηθήσουν στην εύκολη και ταχεία ανάρρωση σε περίπτωση που κολλήσουμε κάποια ίωση ή μικρόβιο.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε ότι όπως και όλα τα σκευάσματα, τα παρακάτω συμπληρώματα πρέπει να λαμβάνονται μετά από συζήτηση με το γιατρό, ο οποίος θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για την περίπτωσή σας, με βάση το ιατρικό σας ιστορικό και τυχόν αγωγή που λαμβάνετε.

1. Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στην οποία μάλιστα πάνω από το 70% των Ελλήνων φαίνεται να έχουν ανεπάρκεια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022 στο «Nutrition Insight». Μεταξύ άλλων, η έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του άνω αναπνευστικού συστήματος.

Η βιταμίνη D ενισχύει την ικανότητα ορισμένων τύπων λευκών αιμοσφαιρίων (μονοκύτταρα και μακροφάγα) να εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την φλεγμονή, ενισχύοντας έτσι την ανοσοποιητική αντίδραση.

Όπως αναφέρει το ιατρικό περιοδικό «Health Line», μελέτες έχουν δείξει ότι όχι μόνο η βιταμίνη D ενισχύει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά η λήψη της συνδέεται με αυξημένη προστασία ενάντια στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βελτιώσουν την ανταπόκριση σε αντιικικές θεραπείες σε άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό του HIV ή με εκείνο της ηπατίτιδας Γ. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιώσουμε ότι το ίδιο ισχύει και για άλλους ιούς.

2. Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη ψευδαργύρων συνδέεται με μικρότερη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος κατά 1 – 2 ημέρες.

Παράλληλα, παίζει σημαντικό ρόλο και στην φλεφμονώδη απόκριση, μια ισχυρή μορφή προστασίας κατά των παθογόνων μικροοργανισμών που εισβάλουν στο σώμα. Αξίζει να προσθέσουμε ότι ο ψευδάργυρος προστατεύει τους ιστούς που λειτουργούν εμποδίζουν την είσοδο των ιών και των μικροβίων.

Η έλλειψη ή ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο συνδέεται με αυξημένο ρίσκο λοιμώξεων και ασθένειας, συμπεριλαμβανομένης και της πνευμονίας. Μάλιστα, έρευνες αποκαλύπτουν ότι το 16% των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος οφείλεται στην έλλειψη ψευδαργύρου.

Δυστυχώς, η έλλειψη σε ψευδάργυρο είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι επηρεάζει σχεδόν 2 δισ. ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη, αν και τα ποσοστά είναι χαμηλότερα σε ανεπτυγμένες χώρες.

3. Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι μάλλον το δημοφιλέστερο συμπλήρωμα διατροφής που λαμβάνεται με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας εναντίον των λοιμώξεων, λόγω του σημαντικού του ρόλου στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βιταμίνη αυτή αφενός υποστηρίζει την καλή λειτουργία μιας σειράς διαφορετικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά είναι και απαραίτητη για τον θάνατο των κυττάρων, αντικαθιστώντας έτσι τα παλιά κύτταρα με τα νέα.

Φυσικά, η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει τον οργανισμό μας από τις βλάβες του οξειδωτικού στρες, που προκαλείται λόγω της συσσώρευσης ελευθέρων ριζών, οι οποίες εντοπίζονται σε ακόμα μεγαλύτερους αριθμούς όταν είμαστε άρρωστοι.

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C έχει αποδειχτεί από μελέτες ότι μπορεί να μειώσει τόσο τη διάρκεια όσο και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου και του κοινού κρυολογήματος.

www.healthstat.gr

 

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr