Πρέπει να πάρουμε συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 όταν νιώθουμε κουρασμένοι; Τι απαντά γιατρός

Πρέπει να πάρουμε συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 όταν νιώθουμε κουρασμένοι; Τι απαντά γιατρός

Πρέπει να πάρουμε συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 όταν νιώθουμε κουρασμένοι; Τι απαντά γιατρός

Μαρία Γκουρτσιλίδου 

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και όσοι ακολουθούν vegan διατροφή διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης Β12.

Για τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα τους, το συμπλήρωμα διατροφής φαίνεται να μην έχει αποδεδειγμένα οφέλη. Ας δούμε μερικές συχνές ερωτήσεις και τι απαντά η γαστρεντερολόγος Trisha Pasricha, MD.

– Είμαι συχνά κουρασμένος και άκουσα ότι η βιταμίνη Β12 μπορεί να βοηθήσει στην κούραση και να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας. Πρέπει να πάρω συμπλήρωμα;

«Δεν υπάρχει αποδεδειγμένο όφελος από τη λήψη βιταμίνης Β12 για την κούραση, εκτός εάν έχετε ανεπάρκεια που προκαλεί αναιμία. Ξεκινήστε ζητώντας από το γιατρό σας ένα απλό σύνολο αιματολογικών εξετάσεων για βιταμίνη Β12 και σχετικούς βιοδείκτες. Οι ενήλικες άνω των 65 ετών και οι vegans διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας. Εάν έχετε έλλειψη σε βιταμίνη, θα πρέπει να πάρετε ένα συμπλήρωμα.

Για όλους τους άλλους που αναζητούν ενεργειακή ώθηση, η συμβουλή μου είναι – όπου είναι δυνατόν – το λιγότερο είναι το καλύτερο. Μην πάρετε κάποιο συμπλήρωμα χωρίς αποδεδειγμένο όφελος. Αντ’ αυτού, μιλήστε με το γιατρό σας για άλλους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του τρόπου ζωής ή του προγραμματισμού ιατρικών εξετάσεων για να αποκλείσετε πιθανά ιατρικά προβλήματα όπως η νόσος του θυρεοειδούς».

– Σε τι βοηθά η βιταμίνη Β12;

«Η Β12 είναι μια απαραίτητη βιταμίνη που εξυπηρετεί πολλές σημαντικές βιολογικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και της παραγωγής υγιών αιμοσφαιρίων. Ακολουθούν οι τομείς όπου γνωρίζουμε ότι η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να είναι ευεργετική:

– Κόπωση που προκαλείται από αναιμία. Οι άνθρωποι συχνά σκέφτονται την αναιμία που προκαλείται από έλλειψη σιδήρου, αλλά η χαμηλή Β12 μπορεί κλασικά να οδηγήσει σε αναιμία όπου τα αιμοσφαίρια γίνονται ασυνήθιστα μεγάλα.

– Ορισμένα νευρολογικά συμπτώματα, όπως δυσκολία στο περπάτημα, μούδιασμα ή ψυχιατρικά προβλήματα, λόγω ανεπάρκειας.

Άλλες περιοχές που πολλοί άνθρωποι θεωρούν τη Β12 ως τονωτικό – συμπεριλαμβανομένων των μυϊκών πόνων, της αρθρίτιδας, της αϋπνίας ή της γενικευμένης αδυναμίας (ελλείψει αναιμίας) – έχουν ελάχιστα έως καθόλου στοιχεία πίσω από αυτά».

– Πώς μπορώ να ξέρω αν η B12 μου είναι χαμηλή;
«Το πιο συχνό σύμπτωμα της χαμηλής Β12 είναι η εξάντληση. Γνωστικές αλλαγές, ευερεθιστότητα, ακόμη και παράνοια έχουν επίσης συνδεθεί με περιπτώσεις ανεπάρκειας βιταμίνης Β12. Όπως και το πρήξιμο της γλώσσας.

Πώς μπορώ να αυξήσω τη Β12 φυσικά;

«Η βιταμίνη Β12 υπάρχει φυσικά σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το ψάρι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Όπως και τα μύδια ή το μοσχαρίσιο συκώτι. Εάν ακολουθείτε μια πλήρως φυτική διατροφή, μπορεί να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα βιταμίνης Β12 από εμπλουτισμένα τρόφιμα. Ορισμένα δημητριακά και εναλλακτικές επιλογές γάλακτος είναι εμπλουτισμένα με Β12. Η συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης Β12 στους ενήλικες είναι 2,4 mcg. Δείτε πόση βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε ορισμένες κοινές τροφές:

Μία φέτα σολομού: 2,7 mcg

Ένα γιαούρτι χωρίς λιπαρά: 0,7 mcg

Ένα μεγάλο αυγό: 0,5 mcg

Ένα κομμάτι στήθος κοτόπουλου: 0,3 mcg

– Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την απορρόφηση της βιταμίνης Β12;

«Μερικοί άνθρωποι προτιμούν μία ενέσιμη δόση βιταμίνης Β12, η οποία συνήθως χορηγείται στο χέρι ενδομυϊκά. Εάν έχετε σοβαρή ανεπάρκεια, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να ξεκινήσετε με μία ενέσιμη δόση, αλλά γενικά, η υψηλή δόση βιταμίνης Β12 από το στόμα είναι εξίσου αποτελεσματική».

www.healthstat.gr

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr