Η θεραπευτική δύναμη της βιταμίνης Β12 σύμφωνα με το Ηarvard. Γιατί είναι αναγκαία.

Η θεραπευτική δύναμη της βιταμίνης Β12 σύμφωνα με το Ηarvard. Γιατί είναι αναγκαία.

Πρέπει να πάρετε συμπλήρωμα βιταμίνης Β12;

Μπορεί να χρειαστείτε λίγο ή πολύ B 12 , αλλά αξίζει να το διερευνήσετε.

Η Annie Oakley, η πιο μεγαλόσωμη σκοπευτής και πρωταγωνίστρια του Buffalo Bill’s Wild West Show, κόπηκε από έναν αόρατο εχθρό: μια θανατηφόρα μορφή αναιμίας που προκαλείται από έλλειψη βιταμίνης Β 12 .

Στην εποχή της Annie, δεν ξέραμε ότι υπήρχε το B 12 ή ότι η ανεπάρκεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες (για την Annie, ήταν θάνατος το 1926). Μόνο αργότερα στον 20ο αιώνα οι επιστήμονες ανακάλυψαν το B 12 και πώς να το χρησιμοποιήσουν ως θεραπεία.

Σήμερα, τα συμπληρώματα B 12 είναι διαθέσιμα σε κάθε φαρμακείο και σούπερ μάρκετ. Προωθούνται για την αποτροπή της θανατηφόρας αναιμίας , καθώς και της νευροπάθειας, της απώλειας μνήμης, της κατάθλιψης και πολλών άλλων!

Αναρωτιέστε αν πρέπει να σκεφτείτε να τα πάρετε;

Απαραίτητη βιταμίνη
Η Β 12 (γνωστή και ως κοβαλαμίνη) είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του εγκεφάλου και των νεύρων σας υγιή και για τη δημιουργία DNA και ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η Β 12 βοηθά επίσης στη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που συνδέεται (σε ​​υψηλά επίπεδα) με την άνοια, τις καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και την οστεοπόρωση.

Συνήθως παίρνουμε Β 12 μέσω της διατροφής. Πλούσιες πηγές περιλαμβάνουν το βόειο κρέας, το συκώτι, τα μύδια, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα αυγά, το τυρί, το γιαούρτι, το γάλα και τα εμπλουτισμένα φυτικά γάλατα (όπως γάλα σόγιας, αμυγδάλου ή ρυζιού). Για να χωνέψουμε το B 12 , πρέπει πρώτα να το ανακινήσουμε από αυτές τις τροφές.

Το οξύ του στομάχου βοηθάει σε αυτό. Η ελευθερωμένη βιταμίνη στη συνέχεια συνδέεται με μια πρωτεΐνη (εγγενής παράγοντας, που παράγεται από τα κύτταρα της επένδυσης του στομάχου) και οδηγεί στο λεπτό έντερο, όπου απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος.

Β 12 ανεπάρκεια
Υπολογίζεται ότι το 3,2% των ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα B 12 και έως και 20% μπορεί να έχουν οριακή ανεπάρκεια. Η γήρανση είναι συχνά η αιτία. “Τείνουμε να παράγουμε λιγότερο οξύ στο στομάχι καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την εξαγωγή του Β 12 από τα τρόφιμα”, λέει ο Δρ Meir Stampfer, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard TH Chan School of Public Health.

Άλλες αιτίες ανεπάρκειας Β 12 περιλαμβάνουν

λήψη φαρμάκων για την καούρα που καταστέλλουν το οξύ του στομάχου
ακολουθώντας μια δίαιτα που δεν περιλαμβάνει ζωικά προϊόντα
χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους
αυτοάνοσα νοσήματα που προσβάλλουν την επένδυση του στομάχου ή το γαστρεντερικό σωλήνα.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν είστε χαμηλά στο B 12 ; «Τα πρώτα σημάδια ανεπάρκειας μπορεί να είναι παρόντα αλλά τόσο διακριτικά που δεν αναγνωρίζονται», λέει ο Δρ Στάμπφερ. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε μυϊκή αδυναμία που την αναφέρετε σε άλλες αιτίες.

Τα συμπτώματα της πλήρους ανεπάρκειας Β 12 περιλαμβάνουν

προβλήματα ισορροπίας
κατάθλιψη
υπερβολική κόπωση ή μυϊκή αδυναμία
απώλεια μνήμης ή σύγχυση
μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια (λόγω νευρικής βλάβης)
αναιμία.

Πρέπει να κάνετε έλεγχο;
Ο έλεγχος των επιπέδων Β 12 στο αίμα δεν είναι ρουτίνα, αλλά μπορεί να είναι καλή ιδέα στα μεγαλύτερα χρόνια μας. «Συνήθως ελέγχω ασθενείς ξεκινώντας από την ηλικία των 65 ετών. Μετά από αυτό, θα ελέγχω κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια», λέει η Δρ Suzanne Salamon, αναπληρώτρια επικεφαλής γεροντολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess που συνδέεται με το Χάρβαρντ.

Οι εξετάσεις αίματος αναζητούν δείκτες αναιμίας, χαμηλά επίπεδα B 12 και υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης και μεθυλομαλονικού οξέος (MMA). «Το ΜΜΑ είναι ο καλύτερος δείκτης ανεπάρκειας», λέει ο Δρ Στάμπφερ.

Θεραπεία
Η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας Β 12 θα μπορούσε να είναι τόσο απλή όσο η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε Β 12 ή η αποφυγή φαρμάκων για την καούρα. Ή μπορεί να χρειαστείτε ένα συμπλήρωμα B 12 . “Μπορεί να συστήσω ένα μη συνταγογραφούμενο χάπι Β 12 των 1.000 μικρογραμμαρίων ημερησίως εάν το Β 12 είναι οριακά χαμηλό ή το ΜΜΑ οριακά υψηλό. Αφού το επίπεδο επιστρέψει στο φυσιολογικό εύρος, συχνά μειώνω τη δόση”, δήλωσε ο Δρ. Salamon λέει.

Εάν παίρνετε ένα χάπι Β 12 , ο Δρ. Stampfer συνιστά τη φυσική μορφή (μεθυλοκοβαλαμίνη), όχι τη συνθετική μορφή (κυανοκοβαλαμίνη). «Μελέτες υποδεικνύουν ότι η κυανοκοβαλαμίνη μπορεί να βλάψει τη λειτουργία των νεφρών σε άτομα με οριακά νεφρικά προβλήματα, επομένως είναι καλύτερα να παραμείνουμε στην ασφαλή πλευρά», λέει.

Τι γίνεται αν έχετε μειωμένο οξύ στομάχου; «Σε μορφή συμπληρώματος, η Β 12 δεν συνδέεται με την τροφή, επομένως δεν χρειάζεστε στομαχικό οξύ για να την εξαγάγετε», σημειώνει ο Δρ Στάμπφερ.

Η Annie Oakley έπασχε από μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται κακοήθης αναιμία. Σε αυτή την κατάσταση, οι άνθρωποι δεν παράγουν αρκετό εγγενή παράγοντα και επομένως έχουν μεγάλο πρόβλημα να απορροφήσουν οποιοδήποτε Β 12 από το έντερο. Για άτομα με αυτό το πρόβλημα, τα χάπια B 12 μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα και μπορεί να απαιτούνται ενέσεις B 12 .

Είναι εγγυημένο ένα συμπλήρωμα εάν δεν έχετε έλλειψη; “Σίγουρα είναι αν δεν τρώτε ζωικά προϊόντα”, λέει ο Δρ. Stampfer, “και είναι καλή ιδέα για όλα τα ηλικιωμένα άτομα. Η ανεπάρκεια μπορεί να αποφευχθεί με πολύ χαμηλό κόστος και χαμηλή ταλαιπωρία με τη λήψη πολυβιταμινών με τον μέσο όρο ημερήσιας συνιστώμενη ποσότητα 2,8 μικρογραμμαρίων B 12 .”

www.health.harvard.edu

www.pexels.com

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

Πώς να μην πάρω κιλά στις γιορτές. Έξυπνα tips

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr