ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΕΡΙΑ

ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΕΡΙΑ

Τα αέρια είναι παράγωγο της πέψης και όσο να πεις μπορεί κάποιες φορές να σε φέρουν σε δύσκολη θέση. Μπορείς όμως να προσέχεις τι… μασάς!

Με τις διαδοχικές ονομαστικές γιορτές, θα έλεγε κανείς πως έχει ανοίξει η περίοδος των καλεσμάτων, που θα κορυφωθούν φυσικά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Είναι ευκαιρία να μπούμε στο κλίμα των γιορτών, να κοινωνικοποιηθούμε και μοιραστούμε ένα (δύο, δέκα, είκοσι) πιάτο φαγητό. Αν είμαστε και αδέσμευτοι, δεν αποκλείεται μέσα από αυτές τις συναναστροφές να προκύψει και κάποιο φλερτ, με το οποίο θα πάμε για ένα φαγητό.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς θα αποφύγουμε το φούσκωμα και –κυρίως– την άβολη εμπειρία των αερίων;

Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ! Βλέπετε, υπάρχουν οι προφανείς εχθροί (όσπρια, φυτικές ίνες), όπως υπάρχουν και ιδιαίτερες συνθήκες που αυξάνουν τις πιθανότητες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, την κοιλιοκάκη, τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τη δυσανεξία στη λακτόζη κ.ά.

Εμείς θα αποκαλύψουμε τις «ύπουλες» τροφές, αφού πρώτα διευκρινίσουμε τον λόγο που κάποια από τα αέρια που απελευθερώνει ο οργανισμός μας συχνά δεν περνούν απαρατήρητα.

Πώς παράγονται τα αέρια
Η οσμή που έχουν τα αέρια προφανώς εξαρτάται από το τι έχουμε καταναλώσει. Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πέψη, τα ένζυμα που παράγει ο οργανισμός μας καλούνται να διασπάσουν τις τροφές στο λεπτό και το παχύ έντερο. Κάποια τρόφιμα όμως έχουν συστατικά που δεν μπορεί να επεξεργαστεί ο οργανισμός μας. Ένα από τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα είναι ο τρισακχαρίτης που λέγεται ραφινόζη. Δεν διασπάται κατά τη διαδικασία της πέψης, οπότε φτάνει αυτούσια στο κάτω μέρος του εντέρου και διασπάται από τα βακτήρια. Έτσι, παράγεται υδρογόνο, διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο.

Οι τροφές που δεν ήξερες πως προκαλούν αέρια

Η ραφινόζη περιέχεται μεταξύ άλλων στα φασόλια, τα σιτηρά ολικής αλέσεως, το μπρόκολο και τα λαχανικά. Είναι και ο λόγος του δύσοσμου αποτελέσματος. Το προϊόν των φυτικών ινών είναι ανεπαίσθητο.

Τι δίνει το πλέον ανεπιθύμητο αποτέλεσμα
Μελέτες ενημερώνουν πως οι ζωικές πρωτεΐνες (αβγό, κρέας) «δίνουν» αποτέλεσμα που γίνεται αντιληπτό από όλους. Όπως και οι τροφές που περιέχουν αρκετά θειώδη, συγκεκριμένα, το αλκοόλ (μπύρα, κρασί), το σκόρδο, τα σιτηρά, οι ξηροί καρποί και τα κρεμμύδια. Η εξαίρεση στον κανόνα είναι το ρύζι.

Τα επεξεργασμένα, συσκευασμένα τρόφιμα έχουν μεταξύ πολλών άλλων συστατικών, φρουκτόζη και λακτόζη. Ο συνδυασμός αυτός οδηγεί σε αύξηση αερίων.

Το έντερό μας έχει έναν περιορισμό και στη διαχείριση πολλών γλυκαντικών με λίγες θερμίδες που υπάρχουν σε προϊόντα. «Μένουν» στο όργανο μας και αυτό έχει συνέπειες.

Διατροφή
ΤΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ
Η φυσική αλκοόλη ζάχαρης που λέγεται σορβιτόλη και υπάρχει σε φρούτα όπως τα μήλα, τα ροδάκινα, τα αχλάδια και τα δαμάσκηνα, επίσης δεν αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό μας. Έτσι, γίνεται ό,τι συμβαίνει και με τη ραφινόζη των φασολιών.

Προσοχή χρειάζονται και τα ανθρακούχα ποτά, καθώς ο αέρας που μπαίνει στο πεπτικό μας σύστημα κάπως πρέπει να βγει από αυτό. Αυτό γίνεται είτε με ρέψιμο, είτε με αυτό που φαντάζεστε. Η εναλλαγή σόδας με χυμό, τσάι ή νερό (όχι ανθρακούχο) μπορεί να μας βοηθήσει.

Οι εχθροί που είναι πολύ καλά κρυμμένοι
Η ταπεινή τσίχλα, που επιστρατεύουμε για να καθαρίσουμε την αναπνοή μας, μας οδηγεί στο να καταπίνουμε περισσότερο αέρα όπως μασάμε. Και είπαμε ήδη τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση. Εάν τώρα, περιέχει και γλυκαντικό με λίγες θερμίδες, το αποτέλεσμα είναι χειρότερο.

Αρακάς

Ο αρακάς περιέχει γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες που «προκαλούν» τα βακτήρια του εντέρου και έτσι παράγονται αέρια.

Για τις ανεπιθύμητες συνέπειες της κατανάλωσης μανιταριών Shiitake φταίει η μαννιτόλη, τύπος αλκοολών ζάχαρης που χρησιμοποιείται και ως φάρμακο για τη μείωση της πίεσης στα μάτια και της ενδοκρανιακής πίεσης

Ως προς τα σιτηρά, ο κύριος λόγος που προκαλούν φούσκωμα και αέρια δεν είναι η γλουτένη, αλλά η φρουκτάνη. Αυτό αποκάλυψε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017. Πρόκειται για τύπο υδατανθράκων που συναντάται και σε άλλα τρόφιμα, όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο και διάφορα λαχανικά. Συμπεριλαμβανομένης της αγκινάρας. Έχει διαπιστωθεί πως προκαλεί πρόβλημα στο έντερο και περισσότερα αέρια.

www.ow.gr

www.pexels.com

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

Η θεραπευτική δύναμη της βιταμίνης Β12 σύμφωνα με το Ηarvard. Γιατί είναι αναγκαία.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr