Ποια τροφή έχει το περισσότερο και ισχυρότερο κολλαγόνο και ποια περιέχει υαλουρονικό οξύ.

Ποια τροφή έχει το περισσότερο και ισχυρότερο κολλαγόνο και ποια περιέχει υαλουρονικό οξύ.

Το κολλαγόνο είναι η βασική μας πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της δομής και της ελαστικότητας του δέρματος, των αρθρώσεων, των τενόντων, των μυών και των αγγείων.

Υπάρχουν πολλά οφέλη του κολλαγόνου για την υγεία μας, όπως η αναζωογόνηση της επιδερμίδας, η αντιμετώπιση των ρυτίδων και της ξηρότητας, η ενίσχυση της υγείας των αρθρώσεων και των τενόντων, η βελτίωση της πυκνότητας των οστών, η ενίσχυση της μυϊκής μάζας και η βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων και της κυκλοφορίας του αίματος.

Επιπλέον, το κολλαγόνο ωφελεί  το πεπτικό σύστημα και το έντερο, βελτιώνοντας την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. 

Ίσως αναρωτιέστε ποιες τροφές έχουν το περισσότερο κολλαγόνο.

Τα εσπεριδοειδή είναι μία από τις πολλές πηγές κολλαγόνου.

Τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου. Τα πορτοκάλια έχουν την περισσότερη βιταμίνη C, αλλά τα λεμόνια, τα λάιμ, τα γκρέιπφρουτ και άλλα εσπεριδοειδή έχουν επίσης θρεπτικά συστατικά που προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν επίσης ουσίες που προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου. Έχουν επίσης λυκοπένιο, το οποίο προστατεύει το σώμα από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία και μπορεί να προάγει την παραγωγή κολλαγόνου.

Το Broth de boeuf Ο ζωμός οστών είναι ένας ζωμός που φτιάχνεται από κόκαλα. Όταν μαγειρεύονται, οι συνδετικοί ιστοί απελευθερώνουν πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα βαρέα μέταλλα και τα μέταλλα υπάρχουν επίσης σε ίχνη στον ζωμό. Τα βιολογικά τρόφιμα περιέχουν λιγότερες από αυτές τις χημικές ουσίες. Ψάξτε για ζωμούς οστών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτόν τον ζωμό. Ο ζωμός των οστών, εκτός από την παροχή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών, καταπολεμά τις φλεγμονές και προάγει την επούλωση. Ο ζωμός των οστών περιέχει κολλαγόνο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των αρθρώσεων και στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος. Επιπλέον, περιέχει γλυκίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στη χαλάρωση και τον ύπνο. Ένας καλός νυχτερινός ύπνος έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη ανησυχία κατά τη διάρκεια της ημέρας και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία.

Ψάρι

Το κολλαγόνο μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο όπως το βόειο κρέας και το κοτόπουλο. Μπορείτε ακόμη να πίνετε κολλαγόνο για να βοηθήσετε στην απορρόφησή του. Το βράσιμο των οστών εξάγει επίσης το κολλαγόνο που έχει παγιδευτεί στο σφάγιο, το οποίο είναι εξαιρετικό για σούπες και άλλα πιάτα. Τα ψάρια, από την άλλη πλευρά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο στα μάτια, το δέρμα και το κεφάλι, επομένως είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη κολλαγόνου. Το κολλαγόνο ψαριών, γνωστό και ως θαλάσσιο κολλαγόνο, είναι πηγή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Είναι επίσης ένα από τα κολλαγόνα με το χαμηλότερο μοριακό βάρος, καθιστώντας το ευεργετικό για την υγεία.

Αυγά Τα αυγά έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κολλαγόνο από κάθε τρόφιμο. Περιέχουν τα αμινοξέα που απαιτούνται για το σχηματισμό κολλαγόνου και αποτελούν καλή πηγή υγιεινών λιπών. Τα αυγά περιέχουν επίσης ζελατίνη, η οποία είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που προέρχεται από το κολλαγόνο. Η ζελατίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή φαγητών όπως μαγειρευτά και σούπες, ενώ διατίθεται και ως συμπλήρωμα. Τα αυγά περιέχουν επίσης πεπτίδια κολλαγόνου, τα οποία προέρχονται από τη ζυμωμένη ή υδρολυμένη μεμβράνη του κελύφους των αυγών. Αυτά τα πεπτίδια ωφελούν το δέρμα, τις αρθρώσεις και τα μαλλιά.

Τα πεπτίδια κολλαγόνου βρίσκονται επίσης στον ζωμό των οστών, στα ψάρια και σε άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και πρωτεϊνούχα.

Σπόροι από κολοκύθα Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε κολλαγόνο και μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Αυτή η θρεπτική ουσία είναι επίσης ευεργετική για το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών. Αυτοί οι σπόροι μπορούν να καταναλωθούν όλο το χρόνο. Μια μερίδα μιας ουγγιάς έχει περίπου 150 θερμίδες, 15 γραμμάρια υγιούς λίπους και 8 έως 10 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και μπορεί ακόμη και να μειώσουν τον κίνδυνο αύξησης βάρους.

Το έλαιο σπόρων κολοκύθας είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα όπως το ελαϊκό οξύ και το παλμιτικό οξύ. Υπάρχουν επίσης τοκοφερόλες, ss-σιτοστερόλη και δέλτα-7 στερόλες. Αυτό το λάδι έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για αντικαταθλιπτικά.

Πόδια κοτόπουλου Το κολλαγόνο είναι άφθονο στα πόδια κοτόπουλου. Περιέχουν επίσης πολλή χολίνη, ασβέστιο και φώσφορο. Περιέχουν ακόμη βιταμίνες Α, Β12 και Ε. Τα πόδια κοτόπουλου έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκίνη και προλίνη, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σύνθεση κολλαγόνου. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το κολλαγόνο που βρίσκεται στα πόδια του κοτόπουλου είναι ευεργετικό για τον οργανισμό. Περιέχουν επίσης υαλουρονικό οξύ, το οποίο κάνει το δέρμα να φαίνεται νεότερο και βελτιώνει την υγεία του δέρματος. Επιπλέον, τα πόδια κοτόπουλου έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θειική χονδροϊτίνη, η οποία είναι ευεργετική για τον πόνο στις αρθρώσεις και την οστεοαρθρίτιδα. Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι τα πόδια κοτόπουλου πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr