Τα πεπτίδια είναι καλλυντικό που σε δείχνει 10 χρόνια νεότερη. Τι δείχνουν τα στοιχεία πανεπιστημίων.

Τα πεπτίδια είναι καλλυντικό που σε δείχνει 10 χρόνια νεότερη. Τι δείχνουν τα στοιχεία πανεπιστημίων.

Όταν πρωτοαπλώσετε ορό πεπτιδίου στο δέρμα σας, σας περιμένει μια αναπάντεχη έκπληξη. Κάποια στιγμή θα γυρίσετε το πρόσωπο σας στον καθ΄ρεφτη και θα δείτε το πρόσωπο σας ανορθωμένο.  Σε 15 ημέρες η αλλαγή γίνεται δραστική.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλες οι ακριβές και πολυτελής κρέμες καλλυντικών συναγωνίζονται μεταξύ τους για να τα περιέχουν στην ιδανικότερη σύσταση.

Αλλά τι είναι αυτά τα πεπτίδια, γιατί να τα επιλέξουμε και γιατί είναι τόσο δραστικά;

Ο όρος πεπτίδιο προέρχεται από την ελληνική λέξη “Peptos”, η οποία σημαίνει “αφομοιωμένο”. Αυτή η λέξη, με τη σειρά της, προέρχεται από τη λέξη “péssin”, που σημαίνει “πέψη”.

Τα πεπτίδια είναι μικρότερες μορφές πρωτεϊνών, αποτελούμενες από μικρές αλληλουχίες αμινοξέων (συνήθως από δύο έως πενήντα) που ενώνονται με πεπτιδικούς δεσμούς.

Τι είναι ένα πεπτίδιο;

Τα πεπτίδια είναι αλυσίδες από δύο έως 100 διαδοχικά αμινοξέα (Bodanszky, 1988)

Είναι μικρές ή μακριές αλυσίδες αμινοξέων που διαφέρουν ως προς τη δομή και το μοριακό βάρος. Μπορούν να θεωρηθούν ως βιολογικά ενεργά καθώς μπορούν να συμβάλουν σε φυσιολογικές λειτουργίες σε οργανισμούς με εφαρμογές στις βιομηχανίες τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων., και καλλυντικών

Συγκεκριμένα το πεπτίδιο είναι ένα μικρότερο και πιο αποσπασμένο τμήμα της πρωτεΐνης, όπου το ανθρώπινο σώμα μπορεί να απορροφήσει εύκολα. Αυτό συμβαίνει διότι τα πεπτίδια είναι πιο συμπυκνωμένα και ευκολότερα προσβάσιμα από τις πρωτεΐνες.

Επιπλέον, τα πεπτίδια έχουν την ικανότητα να διεισδύουν εύκολα στο δέρμα και τα έντερα, προωθώντας την ταχύτερη εισαγωγή τους στην κυκλοφορία του αίματος.(αυτό αφορά τις τροφές όπου δρούν ιαματικά)

Για να αποκτήσουμε πεπτίδια εκ των έσω, μπορούμε να αναζητήσουμε φυτικές και ζωικές πηγές πρωτεΐνης, μερικά παραδείγματα είναι:

τα αυγά, το γάλα, το κρέας, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα φασόλια, οι φακές, οι φασόλια σόγιας, η βρώμη, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι κάνναβης και το σιτάρι.

Αντιοξειδωτική Δραστηριότητα

Ο εξέχων ρόλος των πεπτιδίων στη φύση τα καθιστά πολύτιμα καλλυντικά συστατικά. Τα καλλυντικά πεπτίδια εμπλέκονται σε πολλές φυσιολογικές διεργασίες (π.χ. αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου) και έχουν διάφορα οφέλη (π.χ. αντιρυτιδική δράση, μείωση της μελάγχρωσης, σύσφιξη).

Βοηθούν στη διατήρηση μιας υγιούς και νεανικής εμφάνισης όπως αποδεικνύεται από πολυάριθμες δερματολογικές μελέτες. Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εφαρμογές αντιγήρανσης λόγω της ικανότητάς τους να αυξάνουν την παραγωγή πρωτεϊνών της δερματικής εξωκυτταρικής μήτρας όπως είναι το κολλαγόνο. Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν δείξει ότι αρκετά πεπτίδια έχουν την ικανότητα να προάγουν την επούλωση πληγών, τη μετανάστευση των κυττάρων και την αγγειογένεση!

Αυτές οι πρωτεΐνες αποτελούν το θεμέλιο της επιδερμίδας μας και επιφορτίζονται με την ευθύνη για την υφή, την αντοχή και την ελαστικότητά της. Χωρίς αυτές, το δέρμα γίνεται λιγότερο ανθεκτικό, καταλήγοντας σε απώλεια σφριγηλότητας, εμφάνιση ρυτίδων, αλλαγή στην υφή και απώλεια της νεανικής εμφάνισης.

Όταν εφαρμόζονται τοπικά,  λειτουργούν ως μικροί προώθητές, ενεργοποιώντας τα δερματικά κύτταρα για να εκτελέσουν συγκεκριμένες εργασίες, όπως η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, προωθώντας τη νεότητα και την υγεία του δέρματος. Εκτενής επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι  μπορούν να υποστηρίξουν την επιδερμίδα σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της σύσφιξης, της καταπραΰνσης και της ενυδάτωσης.

Απόσπασμα του lpi.oregonstate.edu που τονίζει την καταπολέμηση της υπερμελ΄αχρωσης  από τα πεπτίδια

…..ασκεί αποτελέσματα λεύκανσης του δέρματος in vitro και in vivo (26) . Σε 10 εθελοντές, η προκαταρκτική θεραπεία με PKEK (40 ppm) καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες μείωσε την επαγόμενη από την UVB έκφραση γονιδίου αρκετών παραγόντων που προκαλούν μελάγχρωση που προέρχονται από κερατινοκύτταρα σε βιοψία δέρματος γλουτών σε σύγκριση με θέσεις ελέγχου στα ίδια άτομα (26) . Σε τρεις ξεχωριστές, μικρές, διπλά-τυφλές , ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες, καθημερινή εφαρμογή τοπικούΤο PKEK σε συνδυασμό με το λευκαντικό δέρματος, το ασκορβυλοφωσφορικό νάτριο (SAP), για έξι έως οκτώ εβδομάδες ενίσχυσε το ξεθώριασμα των χρωστικών κηλίδων του δέρματος σε σύγκριση με οποιονδήποτε παράγοντα μόνο του (26)” …….

“σε φωτογηρασμένο δέρμα προσώπου αξιολογήθηκε σε μια διπλά τυφλή , ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη (12). Ενενήντα τρεις Καυκάσιες γυναίκες (ηλικίας 35-55 ετών) εφάρμοσαν ενυδατική κρέμα ελέγχου ή ενυδατική κρέμα pal-KTTKS (3 ppm) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του προσώπου τους δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες. Η ανάλυση εικόνας σε υπολογιστή αποκάλυψε ότι το τοπικό pal-KTTKS δεν προκάλεσε ερεθισμό του δέρματος και προκάλεσε ποιοτικές βελτιώσεις στις βαθμολογίες λεπτών γραμμών και ρυτίδων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. 

Χρήση πεπτιδίων στην περιποίηση του δέρματος και ποιά είναι τα ιδανικά πεπτίδια για το πρόσωπο

Τα ιδανικά προϊόντα με ενσωματωμένα πεπτίδια είναι οι οροί σύμφωνα με τους επιστήμονες. Επειδή οι οροί επιτρέπουν στα πεπτίδια να διεισδύσουν στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος ενώ ταυτόχρονα  ενεργοποιούν τα κύτταρα ώστε να υιοθετήσουν διαφορετική συμπεριφορά και να αυξήσουν τη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα δέρμα που γίνεται πιο σφριγηλό, ελαστικό και εύπλαστο.

Χάρη στην απαλή φύση των πεπτιδίων, μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στην καθημερινή σας περιποίηση του δέρματος, καθώς μπορούν να συνδυαστούν με όλα τα ισχυρά δραστικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και η ρετινόλη. Σημείωση: τα πεπτίδια αποδίδουν εξαιρετικά σε συνδυασμό με:

υαλουρονικό οξύ, κεραμίδια και νιασιναμίδη, βοηθώντας στην εξάλειψη των λεπτών γραμμών, στον πλούσιο ενυδατικό όγκο του δέρματος και στην ενίσχυση του φυσικού αντιοξειδωτικού φραγμού.

Πρέπει, ωστόσο, να λάβετε υπόψη το εξαίχων αυτό σημείο: αποφύγετε την ανάμειξη των πεπτιδίων με AHAs, όπως το γλυκολικό οξύ ή το γαλακτικό οξύ. Εξαιτίας του χαμηλού pH αυτών των οξέων, τα πεπτίδια μπορεί να υποστούν αλλαγές στην δομή τους, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η αποτελεσματικότητά τους και να μειωθεί η απόδοσή τους.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα φυσικά συστατικά που βρίσκονται στο δέρμα, τα πεπτίδια είναι κατά κύριο λόγο κατάλληλα για όλους τους τύπους δέρματος και δεν έχει καταγραφεί ότι προκαλούν ερεθισμούς. Στην πραγματικότητα, αντιθέτως, τα πεπτίδια μπορούν να ανακουφίσουν από ερεθισμούς, να καταπραΰνουν φλεγμονές και να επισκευάσουν το περισφιγμένο δέρμα, καθώς αποτελούν καλά ανεκτό συστατικό ακόμα και για άτομα με ευαίσθητο δέρμα ακόμη και με προβλήματα όπως η ροδόχρου ακμή ή η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον επιβεβαιώθηκαν τα ακόλουθα ευρύματα

Σε μια μικρή διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη σε δέκα εθελοντές (μέση ηλικία, 48,2 έτη) (13) . Το πεπτίδιο

( τοπικό GEKG (50 ppm) )που εφαρμόστηκε σε καθημερινή βάση επί οκτώ εβδομάδες αύξησε την παραγωγή προκολλαγόνου Ι, υαλουρονικού οξέος και φιμπρονεκτίνης στο δέρμα των γλουτών που υποβλήθηκε σε βιοψία ενώ βελτίωσε τα μέτρα ελαστικότητας του δέρματος σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Μια μελέτη παρακολούθησης ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο σε 60 εθελοντές συνέκρινε την επίδραση του πεπτιδίου (τοπικού GEKG (10 και 100 ppm) με το pal-KTTKS (50 ppm) )στην ελαστικότητα του δέρματος του προσώπου. Μετά από οκτώ εβδομάδες εφαρμογής δύο φορές την ημέρα, η τραχύτητα, ο όγκος και η ελαστικότητα του δέρματος βελτιώθηκαν σημαντικά και από τα δύο πεπτίδια σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Παρόλα αυτά, όπως και με οποιοδήποτε άλλο συστατικό περιποίησης, είναι δύσκολο να γίνουν γενικές δηλώσεις, καθώς το δέρμα του καθενός διαφέρει. Γι’ αυτό τον λόγο, προκειμένου να αποφύγετε οποιαδήποτε πιθανή αλλεργική αντίδραση, σας συνιστούμε να δοκιμάσετε πρώτα ένα επίδεσμο κατά προτίμηση στον καρπό προτού χρησιμοποιήσετε το νέο σας πεπτιδικό προϊόν.

Σέρουμ πεπτιδίων. Η επανάσταση στην ανάπλαση.

Πηγές www.vedantu.com     www.ncbi.nlm.nih.gov      lpi.oregonstate.edu

Σέρουμ πεπτιδίων Επανεργοποιεί τα κύτταρα. Η επανάσταση στην ανάπλαση απο τα mystikaomorfias.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr