Αφυδατωμένο ξηρό δέρμα που τραβάει: Πως Θα Γίνει  Ελαστικό, Λαμπερό και Ενυδατωμένο.13 λύσεις από δερματολόγους.

Αφυδατωμένο ξηρό δέρμα που τραβάει: Πως Θα Γίνει Ελαστικό, Λαμπερό και Ενυδατωμένο.13 λύσεις από δερματολόγους.

Και όχι μόνο αυτό: πως θα θεραπεύσετε επίσης το γερασμένο δέρμα

 

13 Φυσικές Λύσεις από Δερματολόγους Ερευνητικά Κέντρα και Διεθνή Πανεπιστήμια

Την επόμενη φορά που το ξηρό δέρμα σας θα εμφανιστεί, δοκιμάστε μία από αυτές τις εύκολες θεραπείες στο σπίτι.

1. Απλώστε ενυδατική κρέμα με ελαιόλαδο για να καταπραΰνετε το ξηρό δέρμα

Εάν χρειάζεστε έξτρα υγρασία γρήγορα, οι δερματολόγοι συνιστούν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ως εναλλακτική λύση στην ενυδατική σας κρέμα – αλλά μόνο εάν σας τραβάει το δέρμα.

«Το ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνη Ε , αντιοξειδωτικά, σκουαλένιο και άλλα μοναδικά πολύτιμαα στοιχεία που επιδιορθώνουν το κατεστραμμένο δέρμα».

Η δερματολόγος  Adell σημειώνει επίσης ότι το ελαιόλαδο μπορεί να μην είναι καλή επιλογή για δέρμα με τάση ακμής, λόγω του κινδύνου που υπάρχει να φράξετε τους πόρους σας.

Πριν εφαρμόσετε το ελαιόλαδο απευθείας στο δέρμα σας, ελέγξτε ξανά εάν αυτή η λύση είναι κατάλληλη για εσάς, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο. Όπως σημειώνει έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2017 από το International Journal of Molecular Sciences , το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, αλλά η τοπική εφαρμογή όταν απλώνεται σκέτο, μπορεί να βλάψει τον φραγμό του δέρματος.

Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε ελαιόλαδο, η Adell συνιστά  να απλώνετε μερικές σταγόνες σε μια μάσκα προσώπου ή να κάνετε μασάζ με το λάδι σε εξαιρετικά στεγνές περιοχές όπως είναι οι αγκώνες σας.

2. DIY μια πλούσια, κρεμώδη μάσκα αβοκάντο

Μια σπιτική μάσκα με το κρεμώδες αβοκάντο είναι ένας άλλος φυσικός τρόπος για να καταπραΰνετε το ξηρό δέρμα.

 «Αυτή η μάσκα προσώπου είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά [και] προβιοτικά που θα προάγουν το υγιές, λαμπερό δέρμα», λέει. Συνιστά να συνδυάσετε ½ αβοκάντο με ¼ φλιτζάνι απλό ελληνικό γιαούρτι (το οποίο μπορεί να βελτιώσει την υφή του δέρματος λόγω της περιεκτικότητάς του σε γαλακτικό οξύ,

σύμφωνα με μια ανασκόπηση σε ένα τεύχος 2020 του Current Pharmaceutical Biotechnology ), μαζί με μέλι  και 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά για πιθανά αντιφλεγμονώδη οφέλη και για τη βελτίωση των συμπτωμάτων φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, σύμφωνα με μια ξεχωριστή ανασκόπηση στο Nutrients Σεπτεμβρίου 2019 . Απλώστε το μείγμα σε καθαρό δέρμα και αφήστε το να δέσει για 5 έως 10 λεπτά πριν το ξεπλύνετε.

Όσο για το άλλο μισό αβοκάντο, φάτε το! Μια μικρή πιλοτική μελέτη στο Journal of Cosmetic Dermatology Σεπτεμβρίου 2022 διαπίστωσε ότι μια ομάδα γυναικών που έτρωγαν ένα αβοκάντο καθημερινά αύξησαν την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματός τους.

Μια άλλη μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology, τον Σεπτέμβριο του 2020 , συνδύασε το λάδι αβοκάντο με νερό και εκχύλισμα σαφράν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτός ο συνδυασμός αναζωογόνησε το δέρμα και μείωσε την εμφάνιση των ρυτίδων, αν και δεν είναι ξεκάθαρο εάν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική ενυδάτωση.

3. Φτιάξτε ένα φυσικό scrub με λάδι καρύδας και ζάχαρη
Για να αντιμετωπίσετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που μπορεί να δίνουν στο δέρμα σας ξηρή υφή και εμφάνιση, μπορείτε να σκεφτείτε ένα απαλό σπιτικό scrub με ζάχαρη.

Το Michigan State University συνιστά να συνδυάσετε 1 φλιτζάνι καστανή ή κρυσταλλική ζάχαρη με ½ φλιτζάνι λάδι καρύδας. Εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε ένα αιθέριο έλαιο όπως η λεβάντα, το οποίο προσδίδει ένα φυσικό άρωμα και μπορεί να προάγει τη χαλάρωση και να μειώσει το άγχος, όπως προτείνεται σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή στο Journal of Integrative and Complementary Medicine του Ιανουαρίου 2022 .

Τρίψτε απαλά το scrub στο δέρμα σας για έως και 30 δευτερόλεπτα και μετά ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Τέλος, η AAD συνιστά τη χρήση μιας καταπραϋντικής ενυδατικής κρέμας για να κλειδώσετε τα οφέλη της φρέσκιας απολεπιστικής επιδερμίδας.

Λάβετε υπόψη ότι η φυσική ή μηχανική απολέπιση αυτού του τύπου μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος. Το AAD δεν συνιστά scrub για ερεθισμένο, με τάση ακμής ή ευαίσθητο δέρμα.

Η Adell προειδοποιεί κατά της χρήσης απολέπισης με ζάχαρη σε ευαίσθητο δέρμα, ειδικά στο πρόσωπο. «Το δέρμα στο πρόσωπό σας είναι πολύ πιο ευαίσθητο από το σώμα σας, επομένως η φυσική απολέπιση μπορεί εύκολα να προκαλέσει ερεθισμό και ευαισθησία», λέει. 

4. Δημιουργήστε ένα εύκολο εμποτισμό βρώμης για να ηρεμήσετε το δέρμα σας
Ένα φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης σε ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να ενυδατώσει φυσικά το ξηρό δέρμα, λέει η Poblete-Lopez. «Το ίδιο το προϊόν βρώμης είναι καταπραϋντικό», εξηγεί και βοηθά το δέρμα σας να συγκρατεί την υγρασία από το νερό του μπάνιου.

Ή, για ένα απολαυτικό μπάνιο χωρίς προβλήματα, δέστε τη βρώμη στη βρύση σας με καλσόν και περάστε το νερό του μπάνιου σας μέσα από αυτό.

Εάν έχετε έκζεμα, το πλιγούρι βρώμης μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από το ξηρό, φλεγμονώδες ή ερεθισμένο δέρμα που σχετίζεται τόσο με την ατοπική όσο και με τη δερματίτιδα εξ επαφής, λέει η DermNetNZ. Σε μια διπλά τυφλή μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2020 στο Clinical Cosmetic, and Investigational Dermatology , οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το κολλοειδές πλιγούρι βρώμης αντιμετώπισε το έκζεμα των χεριών με τις αντιφλεγμονώδεις, καταπραϋντικές και προστατευτικές του επιδράσεις.

5. Κάντε απολέπιση στο πρόσωπό σας με μια σπιτική μάσκα μελιού βρώμης
Το πλιγούρι βρώμης κάνει επίσης ένα υπέροχο απολεπιστικό ή μάσκα. Αναμείξτε 2 κουταλιές της σούπας βρώμη με 1 κουταλιά της σούπας μέλι και λίγο νερό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μόνο για να κάνετε απολέπιση και να το ξεπλύνετε αμέσως ή να το αφήσετε για 15 έως 20 λεπτά ως καταπραϋντική, ενυδατική μάσκα. Όπως επισήμανε μια ανασκόπηση στο Open Life Sciences του Οκτωβρίου 2021 , το μέλι μπορεί να έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών.

6. Εφαρμόστε λάδι καρύδας πριν τον ύπνο


Το λάδι καρύδας, (ανασκόπηση στο Journal of Drugs in Dermatology αναφέρει ότι έχει ρίζες σε αφρικανικούς και ινδικούς πολιτισμούς), είναι μια δημοφιλής θεραπεία στο σπίτι για υγιή μαλλιά και δέρμα. «Το λάδι καρύδας γίνεται στερεό σε θερμοκρασία δωματίου, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε το ως ενυδατική κρέμα πριν τον ύπνο ή οποιαδήποτε στιγμή», συνιστά η Tsippora Shainhouse, MD , πιστοποιημένη δερματολόγος στο SkinSafe Dermatology and Skin Care στο Beverly Hills της Καλιφόρνια.

«Για σκασμένες φτέρνες και χέρια, απλώστε το λάδι και μετά προστατέψτε την περιοχή με χοντρές κάλτσες ή γάντια nonlatex».

7. Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης θρεπτικών ελαίων
«Τα φυσικά έλαια είναι εξαιρετικά για την ενυδάτωση του δέρματος και βοηθούν στην αναδημιουργία του φυσικού δερματικού φραγμού, που συχνά καταστρέφεται από το συχνό πλύσιμο των χεριών και του προσώπου με νερό και τα στεγνωτικά σαπούνια που αφαιρούν το δέρμα από τα φυσικά προστατευτικά του έλαια», λέει ο Δρ Shainhouse.

Εκτός από το ελαιόλαδο ή το λάδι καρύδας, μπορείτε να δοκιμάσετε άλλα φυσικά έλαια που είναι απαλλαγμένα από ερεθιστικούς παράγοντες,

όπως τα έλαια jojoba, argan και αβοκάντο.

Για να το χρησιμοποιήσετε, η Shainhouse συνιστά να προσθέσετε μερικές κουταλιές της σούπας από το επιθυμητό λάδι κάτω από τρεχούμενο νερό μπάνιου. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας και στεγνώστε απαλά το δέρμα σας στη συνέχεια για να μην αφαιρέσετε με την τριβή στο στέγνωμα,όλο το λάδι.

 Αντ ‘αυτού, μπορείτε  να εφαρμόσετε μια μικρή ποσότητα του λαδιού που προτιμάτε στο δέρμα σας μετά το ντους για να το διατηρήσετε απαλό και υγρό.

8. Χρησιμοποιήστε κομπρέσες γάλακτος για ερεθισμένο δέρμα
«Το γάλα έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες», λέει ο Shainhouse. “Περιέχει επίσης γαλακτικό οξύ, ένα ήπιο, φυσικό απολεπιστικό.” Σε μια ελεγχόμενη μελέτη 14 ημερών που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology Αυγούστου 2020 ,

η χρήση μιας λοσιόν που περιέχει γαλακτικό οξύ και κεραμίδιο δύο φορές την ημέρα βρέθηκε ότι βελτιώνει σημαντικά την ενυδάτωση του δέρματος ενώ εξαλείφει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Τα όξινα προϊόντα μπορεί να παρέχουν απολεπιστικά οφέλη.

Επιπλέον, η Adell σημειώνει ότι το γαλακτικό οξύ είναι «ένα από τα πιο ενυδατικά [άλφα-υδροξυοξέα] στην αγορά». Είναι ένα από τα ασφαλέστερα οξέα για το ευαίσθητο δέρμα και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Για να φτιάξετε μια κομπρέσα γάλακτος, το Ινστιτούτο Υγείας του Σινσινάτι συμβουλεύει να μουσκέψετε ένα καθαρό πανί (όπως μια πετσέτα) σε ένα μπολ με δροσερό γάλα και να το κρατήσετε στη θέση του πάνω από οποιεσδήποτε ξηρές περιοχές. Η Shainhouse συνιστά να χρησιμοποιείτε αυτές τις κομπρέσες στο δέρμα σας για 5 έως 10 λεπτά τη φορά. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για το ερεθισμένο δέρμα που προκαλεί φαγούρα.

Χρησιμοποιήστε το με προσοχή, σύμφωνα με την Harvard Health Publishing . «Το να αισθάνεστε ήπιο μυρμήγκιασμα είναι συνηθισμένο, αλλά εάν αισθανθείτε κάψιμο, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε και μιλήστε με τον δερματολόγο ή τον αισθητικό σας», λέει η Adell. Το γαλακτικό οξύ σύμφωνα με τα πανεπιστήμια διεθνώς ισχυρίζονται ότι  είναι ωφέλιμο για την αποκατάσταση του δερματικού φραγμού και τη θεραπεία σχετικών παθήσεων όπως το έκζεμα. Ενδέχεται όμως , να έχετε ενεργή έξαρση με σκασμένο δέρμα και τότε είναι καλό να μην το χρησιμοποιήσετε. Λειτουργεί πολύ θεραπευτικά και καλύτερα ως πρόληψη και φροντίδα

9. Σκεφτείτε ένα καθαριστικό ή απολεπιστικό με ένζυμα φρούτων
Τα ένζυμα φρούτων μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να απαλύνετε το ξηρό δέρμα. «Αυτά τα άλφα-υδροξυοξέα είναι εξαιρετικά για την απαλή απολέπιση του επιφανειακού στρώματος των θαμπών νεκρών κυττάρων του δέρματος στο πρόσωπο και το σώμα», λέει ο Shainhouse. Και, όπως σημειώνει ο FDA ,

τα AHA όχι μόνο βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, αλλά μπορούν επίσης να βελτιώσουν την εμφάνιση του γερασμένου δέρματος και τη συνολική υφή του δέρματός σας.

Η Shainhouse συνιστά πλύσιμο ή μάσκα με ένζυμα φρούτων δύο φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2021 , μερικά καλά ένζυμα φρούτων που πρέπει να αναζητήσετε είναι η βρομελίνη (που βρίσκεται στον ανανά ), η παπαΐνη (που βρίσκεται στην παπάγια) και η φικαΐνη (που βρίσκεται στα σύκα).

10. Εφαρμόστε Aloe Vera σε ξηρό, ερεθισμένο δέρμα


Αν και συχνά θεωρείται ως ανακούφιση από τα ηλιακά εγκαύματα, το τζελ αλόης βέρα μπορεί να είναι χρήσιμο και κατά τους ξηρούς χειμερινούς μήνες. Λειτουργεί ανακουφίζοντας την ερυθρότητα και τον ερεθισμό που σχετίζεται με την υπερβολική ξηρότητα και μπορεί ακόμη και να μειώσει τα σημάδια γήρανσης, καθώς και τις εξάρσεις ακμής και τους τραυματισμούς του δέρματος, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα . Η Shainhouse προειδοποιεί ότι μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, έναν τύπο εκζέματος, στην αλόη, επομένως μπορεί να θέλετε να κάνετε ένα τεστ επίθεμα προτού το εφαρμόσετε σε μεγάλη περιοχή του δέρματος.

11. Χρησιμοποιήστε το μέλι ως θεραπεία κηλίδων και για ξηρά σημεία
Το μέλι έχει μαλακτικά και ενυδατικά αποτελέσματα που μπορούν να μαλακώσουν το δέρμα σας και να το βοηθήσουν να διατηρήσει την υγρασία, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες . Είναι επίσης μια εναλλακτική θεραπεία για μια ποικιλία δερματικών παθήσεων, όπως η δερματίτιδα, η ψωρίαση και η πιτυρίδα .

Το μέλι, και ειδικά το μέλι manuka, είναι επίσης αποτελεσματικό στην επούλωση πληγών, σύμφωνα με άλλη προηγούμενη ανασκόπηση : είναι φυσικά αντιμικροβιακό, διατηρεί την πληγείσα περιοχή υγρή και έχει μια παχιά σύσταση που λειτουργεί ως φραγμός κατά της μόλυνσης.

Αυτές οι ιδιότητες κάνουν το μέλι μια καλή βάση για συνταγές με μάσκες προσώπου και μπορεί να είναι μια ισχυρή θεραπεία για σημεία ξηρού, ερεθισμένου δέρματος. (Όπως σημειώνει η Adell για τη μάσκα αβοκάντο, η προσθήκη μελιού manuka αυξάνει την επούλωση των πληγών ενώ μειώνει τη φλεγμονή στο δέρμα.) Για καλύτερα αποτελέσματα, εφαρμόστε μέλι σε μικρές ποσότητες στο πρόσωπό σας. Αφήστε το για αρκετά λεπτά πριν το ξεπλύνετε.

12. Παρασκευάστε φακελάκια τσαγιού για να καταπραΰνετε τη φλεγμονή
Εάν πίνετε ήδη τσάι, ίσως μπορείτε να βρείτε άλλες χρήσεις για τα φακελάκια τσαγιού που έχετε στο ντουλάπι σας. Η Adell λέει ότι αυτό περιλαμβάνει αφεψήματα από βότανα όπως το χαμομήλι και το γιασεμί, καθώς και το πράσινο και το μαύρο τσάι με καφεΐνη.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας του Σινσινάτι , τα φακελάκια μαύρου και πράσινου τσαγιού μπορούν να έχουν δροσιστική και αντιφλεγμονώδη επίδραση στο δέρμα σας, ενώ τα φακελάκια μαύρου τσαγιού μπορεί να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του φυσικού επιπέδου pH του δέρματός σας.

Η καφεΐνη σε αυτά τα τσάγια μπορεί να βοηθήσει με τους κύκλους κάτω από τα μάτια, συρρικνώνοντας με ασφάλεια τα αιμοφόρα αγγεία σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή του δέρματος, λέει ο Adell. Συνιστά να εφαρμόζετε ένα δροσερό υγρό φακελάκι τσαγιού κάτω από κάθε μάτι για 5 έως 10 λεπτά.

Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Dermatological Treatment Δεκεμβρίου 2019 εξέτασε την επίδραση κομπρέσων γάζας διάρκειας 20 λεπτών εμποτισμένη σε αδύναμο μαύρο τσάι σε θερμοκρασία δωματίου, ακολουθούμενη από μια μαλακτική κρέμα, σε 22 άτομα με ατοπική δερματίτιδα προσώπου. Μετά από τρεις ημέρες με πέντε κομπρέσες την ημέρα, οι συμμετέχοντες είδαν βελτίωση στα δερματικά τους συμπτώματα, χωρίς εμφανείς παρενέργειες.

Όσον αφορά τα πιθανά οφέλη από τα σακουλάκια τσαγιού από βότανα, η Adell λέει ότι το χαμομήλι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον ερεθισμό. «Χαλαρώνει τον ερεθισμένο ιστό του δέρματος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του κνησμού του δέρματος, των εξανθημάτων και του ξεφλουδίσματος του δέρματος». Συνιστά να τοποθετείτε στο δέρμα σας βρασμένο, κρύο χαμομήλι για έως και 30 λεπτά. Σημειώνει επίσης ότι το τσάι γιασεμί μπορεί να αντιμετωπίσει την ακμή.

13. Επιστρέψτε στα βασικά με το Petroleum Jelly
Οι πιθανότητες είναι ότι έχετε ήδη ένα βάζο βαζελίνης ή Aquaphor στο ντουλάπι φαρμάκων σας. Αυτά περιέχουν βαζελίνη. Οι νότες της AAD που περιέχει μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του ξηρού δέρματος, στην πρόληψη της τριβής και στην υποστήριξη της επούλωσης του δέρματος. Ακόμα καλύτερα, η βαζελίνη μπορεί να είναι αρκετά ασφαλής για χρήση σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των χειλιών και των βλεφάρων σας. Μερικοί άνθρωποι ορκίζονται  πολύ στη βαζελίνη  αφήνοντάς την όλη τη νύχτα στο πρόσωπο τους, (μια πρακτική που ονομάζεται « slugging »).

Μπορείτε να εφαρμόσετε βαζελίνη όλη την ημέρα, (η AAD ισχυρίζεται ότι λειτουργεί καλύτερα σε υγρό δέρμα). Αποφύγετε να το εφαρμόσετε στο πρόσωπό σας εάν έχετε δέρμα με τάση ακμής, καθώς μπορεί να προκαλέσει σπασίματα.

Μπορείτε ν επιλέξετε και φυσική βαζελίνη.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr