Κιντέατα: Τι είναι και πόσο ωφελεί τον οργανισμό σου;

Κιντέατα: Τι είναι και πόσο ωφελεί τον οργανισμό σου;

Eσύ έχεις δοκιμάσει κιντέατα, αυτήν την ποντιακή συνταγή με τσουκνίδα, γεμάτη απίστευτα οφέλη;

Όταν με ρωτούν ποιο είναι το αγαπημένο μου φαγητό, συνήθως δεν ξέρω ποιο να πρωτοπώ. Δεν έχω μόνο ένα αγαπημένο. Αλλά, λόγω ποντιακής καταγωγής, ξέρω πως αν πω “κιντέατα”, δε θα βρω πολλούς να συμμεριστούν την άποψη μου για την υπέροχη νοστιμιά αυτής της πράσινης σούπας.

Για μένα η σούπα αυτή που φτιάχνεται με τσουκνίδα, ειδικά τον Χειμώνα, μοσχοβολάει ένα πράγμα: νοσταλγία. Μου θυμίζει τη θαλπωρή του οικογενειακού τραπεζιού, και την 92χρονη γιαγιά μου, που ακόμη τα φτιάχνει. Αυτή η νοσταλγία ανακαλεί στη μνήμη μου την εποχή της ασφάλειας του σπιτιού όπου μεγάλωσα και μου θυμίζει ότι τα κιντέατα είναι αυτά που με προσγειώνουν στη comfort zone μου και αποτελούν το απόλυτο comfort food για μένα.

Δες αυτό: Φυσική αποτοξίνωση: Τα ροφήματα που βοηθούν

Τι είναι τα κιντέατα;
Τα κιντέατα (στα ποντιακά σημαίνει τσουκνίδα) είναι μια σούπα παχύρρευστη ως προς την υφή, φτιαγμένη από τρυφερές τσουκνίδες και φρέσκο δυόσμο, αρωματισμένη παραδοσιακά με μπούκοβο ή φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και δεμένη με άνθος αραβοσίτου. Η σούπα με το έντονο πράσινο χρώμα αποτελεί παραδοσιακή συνταγή της ποντιακής κουζίνας.

Συνταγή για τα κιντέατα
Θα χρειαστείς

1 κιλό κορυφές από τσουκνίδα
5-8 κουταλιές καλαμποκάλευρο
1-2 σκελίδες σκόρδο
Ψιλοκομμένο δυόσμο
Αλάτι
Πιπέρι
Οδηγίες

Βράσε την τσουκνίδα (κιντέατα).
Αφού βράσει, σουρώνεις κρατώντας το ζουμί.

Πολτοποίησε σε ένα multi τα φύλλα της και ρίξε το σε μια κατσαρόλα μαζί με το ζουμί που έχεις κρατήσει, αφήνοντας σε χαμηλή φωτιά για να βράσει.
Προς το τέλος πρόσθεσε το καλαμποκάλευρο και ανακάτεψεμέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίξε το σκόρδο, το δυόσμο και το αλάτι με το πιπέρι και σερβίρισε.

Η τσουκνίδα είναι μονοετές ή πολυετές, ποώδες, αυτοφυές φυτό, με 40 περίπου είδη παγκοσμίως. Με μακρά “ιατρική” ιστορία η τσουκνίδα κατάγεται από τις κρύες περιοχές της βόρειας Ευρώπης και της Ασίας, ενώ σήμερα ο ποώδης αυτός θάμνος που συνήθως φτάνει στα 60εκ. με 120εκ. καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο σε εδάφη πλούσια σε άζωτο. Η τσουκνίδα είναι πλούσια σε:

ασβέστιο
χαλκό
χλώριο
κάλιο
πυρίτιο
νάτριο
σίδηρο

Οι θεραπευτικές χρήσεις της τσουκνίδας
1. Ιδανική για τις παθήσεις των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος: Η διουρητική και αντιφλεγμονώδης δράση της τσουκνίδας βοηθά στην απομάκρυνση μικροβίων και βακτηρίων και εμποδίζει την ανάπτυξη φλεγμονών. Το τσάι τσουκνίδας βοηθά στις πέτρες στα νεφρά και στις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος.

2. Συνδράμει στην θεραπεία του προστάτη: Σε περιπτώσεις καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη η ρίζα της τσουκνίδας είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη. Η δράση της περιορίζεται, ωστόσο, στην καταπράυνση των ενοχλήσεων και όχι στην ίδια την υπερπλασία.

3. Κάνει καλό στους ρευματισμούς: Χάρη στο καφεοϋλικό οξύ έχει αντιφλεγμονώδη δράση σε περιπτώσεις ρευματισμών και σε άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις των αρθρώσεων.

4. Χαρίζει δυνατά μαλλιά: Πολλές μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζουν πως το έλαιο της τσουκνίδας συμβάλει στην ενδυνάμωση της τρίχας, βοηθάει την τριχοφυΐα και καταπολεμά τη πιτυρίδα. Το έλαιο τσουκνίδας παρουσιάζει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση και συνήθως χρησιμοποιείται για τη περιποίηση της ερεθισμένης, ευαίσθητης, ταλαιπωρημένης επιδερμίδας.

Πότε και πώς συλλέγεις τη τσουκνίδα
Το πότε συλλέγουμε την τσουκνίδα εξαρτάται από την εποχή. Τον Χειμώνα (από Γενάρη και μετά) θα την βρεις παντού. Για να τη μαζέψεις, μην ξεχάσεις να έχεις γάντια λάτεξ και ένα κοφτερό μαχαίρι.

www.shape.gr

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Μύρο. Για την αποκατάσταση φθοράς.

Ποιες τροφές ρίχνουν το ανοσοποιητικό σου και αρρωσταίνεις.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr