Γιατί έχω λευκά μαλλιά;

Γιατί έχω λευκά μαλλιά;

Ποιες είναι οι αιτίες αλλά και η συνήθης ηλικία εμφάνισης λευκών μαλλιών; Απαντήσεις σε όλες τις απορίες σου.

Τα λευκά μαλλιά είναι απολύτως φυσιολογικά. Η γήρανση είναι μια φυσική και αναπόφευκτη διαδικασία που αφορά όλον τον οργανισμό και τα μαλλιά δε θα μπορούσαν να μην επηρεαστούν. Οι γκρίζες και οι λευκές τρίχες δεν είναι ακριβώς ίδιες. Οι γκρίζες έχουν ακόμη λίγη μελανίνη και διατηρούν προς το παρόν τη λεία και λαμπερή τους όψη ενώ οι ολόλευκες δεν έχουν πλέον καθόλου μελανίνη, είναι ατίθασες και φριζάρουν.

Πότε εμφανίζονται

Συνήθως τα πρώτα γκρίζα κάνουν την εμφάνισή τους λίγο μετά τα 30 και, κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν πάνω από 50% λευκά μαλλιά μέχρι τα 50. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πάντα γυναίκες και άντρες που εμφανίζουν γκρίζες τρίχες πολύ νεότεροι, ακόμη και 18 ετών, και άλλοι που αργούν πολύ περισσότερο να δουν τα πρώτα λευκά. Αν θέλεις να ξέρεις πότε θα ασπρίσουν τα μαλλιά σου αρκεί να κοιτάξεις λίγο την οικογένειά σου, να δεις πότε ξεκίνησαν τα λευκά στη μητέρα και τον πατέρα σου και θα έχεις μια ιδέα για την πορεία των δικών σου μαλλιών.

Τι τα προκαλεί

Όταν τα μαλλιά γκριζάρουν σε άτομα νεαρής ηλικίας η αιτία είναι πάντα η κληρονομικότητα καθώς τα γονίδιά μας καθορίζουν την ποσότητα μελανοκυττάρων που υπάρχουν στον οργανισμό μας. Τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για την παραγωγή χρωστικών και έχουν έναν συγκεκριμένο χρόνο ζωής. Όταν τα κύτταρα αυτά ολοκληρώσουν τον κύκλο τους αντικαθίστανται από νέα, όμως με το πέρασμα του χρόνου η λειτουργία τους φθίνει, η παραγωγή χρωστικών μειώνεται και οι πρώτες λευκές τρίχες κάνουν την εμφάνισή τους. Εκτός από τα γονίδια υπάρχουν και κάποιοι εξωτερικοί επιβαρυντικοί παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση λευκών. Οι σημαντικότεροι είναι ο τρόπος ζωής και οι εξωτερικές επιθέσεις, όπως η έκθεση στον ήλιο και η ρύπανση, οι οποίου μπορεί να επισπεύσουν την εμφάνιση λευκών μαλλιών ακόμη και σε νεαρά άτομα. Η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, το στρες, οι ορμονικές αλλαγές και τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι παράγοντες που προκαλούν οξειδωτικό στρες και επηρεάζουν την παραγωγή μελανίνης στην τρίχα.

Πως να τα αντιμετωπίσω

Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να εμποδίσεις την εμφάνιση των λευκών μαλλιών. Ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής όμως μπορεί να παίξει ρόλο στην υγεία των μελανοκυττάρων και να τα προστατεύσει από το οξειδωτικό στρες και, άρα, από την πρόωρη γήρανση. Περιόρισε το αλκοόλ, το κάπνισμα και την κατανάλωση ζάχαρης και προσπάθησε να ελέγξεις το καθημερινό στρες. Τέλος, μην φοβάσαι για την υγεία των μαλλιών σου. Ακόμη και αν είναι γκρίζα ή λευκά δε σημαίνει πως είναι αδύναμα. Παραμένουυν υγιή απλά αλλάζει λίγο η υφή τους και για αυτό μπορεί να χρειάζονται περιποίηση με πιο θρεπτικά προϊόντα.

www.womantoc.gr

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Σωτήρια Μάσκα με Ακτινίδιο, για Λάμψη μέσα στον Χειμώνα.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr